גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזיקים לעובדים החלשים

את מי משרת בעצם מאבק העובדים שמניעה ההסתדרות?

אבי ניסנקורן / צילום: תמר מצפי
אבי ניסנקורן / צילום: תמר מצפי

שאלת המינון של ההגנה המשפטית הניתנת לעובדים נתונה במחלוקת שנים ארוכות. הפרמטרים העיקריים ידועים ומוכרים: ככל שההגנה הניתנת לעובדים חזקה יותר - היא מקטינה במשהו את רווחיהם של בעלי ההון המשקיעים בעסק, מגדילה במשהו את האבטלה, אך משפרת את מצבם של אותם עובדים הנותרים במקומות העבודה גם במצב שיווי-המשקל החדש.

איתור נקודת האיזון הראויה, שבה היתרונות עולים על החסרונות, היא עניין לדיון מורכב, הכולל - מלבד שאלות חישוביות - גם מרכיבים נורמטיביים וערכיים.

תמונת המצב מסתבכת עוד יותר, אם מכניסים למסגרתה, בנוסף לאינטרסים אינדיבידואליים של עובדים, גם שאלות של צדק קבוצתי, כלומר, שאלות של צדק חלוקתי בין מגזרי אוכלוסייה שונים.

מלכתחילה, אינטרסים קבוצתיים מעוררים בעיות קשות של העדפה. כל חלוקה של האוכלוסייה לקבוצות, וניסיון ליצור שוויון בין קבוצות אלה, עלולים להתברר כבסיס לאפליה, אם היא נבחנת על סמך חלוקה אחרת של אותה אוכלוסייה, שאיננה יוצרת קבוצות הומוגניות מבחינת החלוקה הראשונה.

לדוגמה, העדפה מתקנת של נשים עלולה לקפח דתיים וערבים. קביעת מכסה מינימלית של דירקטוריות נשים, למשל, מכניסה בדרך-כלל לדירקטוריונים נשים יהודיות, חילוניות ואשכנזיות, משום ששיעור היציאה לעבודה בקרב נשים אלה גדול יותר מאשר ביתר האוכלוסיות הנשיות. בעקיפין, העדפה מתקנת כזאת מקטינה את שיעורם של דתיים, ערבים ומזרחיים במועצות מנהלים.

בדומה לזה, העלאת גיל הפרישה תפעל לטובת אשכנזים (שחלקם בקרב העובדים המבוגרים גדול יותר), ותקטין את חלקם של המזרחיים בשוק העבודה, וכן הלאה. מה שנראה כחלוקה בין-קבוצתית שוויונית על סמך קריטריון חלוקה אחד, עלול להתגלות כחלוקה מקפחת על סמך חלוקה אחרת של אותה אוכלוסייה לתת-אוכלוסיות.

גם לעוצמת ההגנה הניתנת לעובדים יש השלכה חשובה על שאלת החלוקה הבין-קבוצתית. הסיבה לכך היא שהגנות חזקות על עובדים משפרות את מצבם של העובדים החזקים (בישראל: יהודים-גברים-חילונים-אשכנזים), אך נוטות לפלוט מן השוק עובדים שהשוק מתמחר את כישוריהם בחסר (כגון, נשים, חרדים וערבים).

ככל שההקפדה על זכויות עובדים רבה יותר - המשק מתרכז בייצור סחורות ושירותים יקרים בידי עובדים יקרים, ופולט מקרבו עובדים שהסיבה העיקרית להעסקתם היא עלותם הנמוכה.

אילו ההבדל היה רק בין עובדים מיומנים לעובדים בלתי מיומנים, ניחא; ניתן היה לראות בכך תמריץ חיובי לרכישת כישורים מקצועיים. אך אם ההבדל נובע מעמדה תרבותית בלתי ניטרלית, משמעות הדבר היא קיפוח מגזרי ו/או עדתי.

נדגים זאת במה שקרה לאחרונה בקבוצת עבודה של נשים חרדיות. מרחב ירושלים של ההסתדרות יזם לפני כחודש מבצע מתוקשר של התאגדות כ-600 עובדות חרדיות ברשת מוקדים טלפוניים בבית-שמש ובירושלים, בשם נטסורס, במטרה להגיע להסכם עבודה קיבוצי.

על-פי הדין בישראל, זכותן של העובדות להתאגד, וזכותה של ההסתדרות לעשות נפשות לשירותי ההתאגדות שהיא מעניקה למצטרפים אל שורותיה. גם מנקודת-ראות הלכתית, אין מניעה עקרונית להתאגדות כזאת, וכך פסקו, בין השאר, הרב אליעזר-יהודה וולדנברג, המכונה הציץ אליעזר, הרב עובדיה יוסף ועוד.

דא עקא שבעל החברה אינו מחויב, לא על-פי דין ולא על סמך שום עיקרון מוסרי או דתי, להמשיך ולקיים את החברה, בוודאי לא כשהוא חושש להפסד כספי, ועל כן הוא פעל לסגירת החברה.

וכך הודיעה חברת נטסורס כי היא תיסגר, לאחר שהעובדות ניסו להתאגד בהסתדרות, ובעלי החברה הוכפשו כ"מעסיקים נצלנים ומקפחים", מה שיגרום למאות נשים חרדיות לאבד את מקום עבודתן.

הסיבה היחידה שבגללה חברות יעדיפו מיקור חוץ במרכזי שירות מרוחקים היא מחירה של שעת עבודה. אילו עלות השירות באמצעות מיקור חוץ הייתה דומה לעלותו במרכזי שירות פנימיים, שעובדיהם מקבלים שכר נדיב, לא היו החברות פונות למיקור חוץ. ממילא, המועסקים בחברות מיקור חוץ בעולם הם תמיד אנשים ממגזרי אוכלוסייה מקופחים.

נשים חרדיות, בפרט, נמצאות במצב קשה בשוק העבודה. כדברי הביטוי הידוע ביידיש, עס איז שווער צו זיין א-ייד, אבער עס איז שווערער צו זיין א-יידענע: קשה להיות יהודי, אבל קשה יותר להיות יהודייה.

חרדיות נוטלות על עצמן עול קשה של טיפול במשפחה גדולה, הניידות שלהן מוגבלת לפעמים, ולא אחת הן נתקלות בדעות קדומות בקרב מעסיקים.

כדי להתגבר על הקושי, יש צורך ברכישת מיומנויות מקצועיות, אך - בין שהדבר מוצדק ובין שלא - גם בהתפשרות על שכר העבודה או על תנאי העבודה.

בעולם בלתי מושלם עדיף לעתים להתפשר בטווח הקרוב, ולתקן את העולם בהדרגה. בחיי המעשה, נשים חרדיות שאינן מוחלות קמעא על כבודן ועל שאיפתן לשוויון מלא, מוצאות את עצמן ללא תעסוקה כלל.

חברות מיקור החוץ עובדות בשוק שרף הכניסה אליו איננו גבוה במיוחד. לכאורה, כל אחד יכול לפתוח חברה כזאת, להקים אולמות תעסוקה, צוותי הדרכה ומנגנון בקרה ולהתפרנס מן הפער בין השירות שנותנים העובדים לבין התשלום הניתן על-ידי הלקוחות.

זהו שוק שאין בו טכנולוגיה ייחודית, אין בו גישה ייחודית ללקוחות, ואין מיתוג יקר. מה שנחוץ הוא נכונות ליטול סיכון עסקי ויכולת תפעול טובה. וראו זה פלא, החברות העוסקות בכך במגזר החרדי - נער יספרם.

ככל הנראה, שולי הרווח של חברות אלה אינם מצדיקים נהירה של משקיעים אל התחום. אילו היו השוליים רחבים, כנראה תחרות הייתה מצרה אותם במהירות, בהיעדר סיבה מבנית לריכוזיות.

על הרקע הזה ניצב בעל חברת מיקור החוץ, שההסתדרות מניעה את עובדותיה להתאגד, וכך לייקר את עלות עבודתן, במצב בלתי אפשרי. מלכתחילה הוא נכנס לתחום שרוב השוק ראה אותו כבלתי אטרקטיבי. החשש שלו, שמא עלות ההתאגדות תעביר את העסק למצב של הפסד, הוא מבוסס, ומידת הזהירות העסקית תחייב אותו, אפוא, לעבור לעסקים אחרים.

את מי משרת, אם כך, מאבק העובדים שמניעה ההסתדרות? - קרוב לוודאי שלא את הנשים החרדיות. מאבק ההסתדרות מוציא מן השוק את העבודה הזולה של נשים חרדיות, ושולח אותן חזרה הביתה. בכך, הוא משרת את העובדים החזקים יחסית: גברים או נשים חילוניות, שהשוק מוכן לשלם להם יותר.

עוד כתבות

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן