גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוליים רעים רבים

"הסולידריות" של 1 במאי רחוקה מלתאר את מצב יחסי העבודה בישראל, וחבל

מחאת עובדי הבורסה / צילום: תמר מצפי
מחאת עובדי הבורסה / צילום: תמר מצפי

יום הפועלים הבינלאומי, ובשמו הידוע יותר אחד במאי, מצוין ב-1 במאי כביטוי לסולידריות בין ארגוני עובדים וכביטוי למאבק למען תנאי עבודה טובים יותר. דרך ארוכה נעשתה לטובת זכויות העובדים ברחבי העולם, מאז ההפגנות שנערכו בארצות-הברית לפני 130 שנה, בדרישה להגביל את יום העבודה ל-8 שעות, שהולידו את "יום הפועלים".

בין השאר נחקקו חוקים שנועדו להגן על עובדים ולדאוג לרווחתם, כגון חוק עבודה ומנוחה, שכר מינימום, דמי הבראה ונסיעות, חופשות, דמי מחלה ועוד. אך יחד עם זאת, על אף השנים הרבות שעברו מאז צוין חג הפועלים לראשונה, שוק העבודה בישראל בשנת 2016 רחוק מלהיות מושלם. ניתן להיווכח כי קיימים בימינו חוליים רעים רבים שאיתם צריכים העובדים להתמודד. 

כך למשל, אחת הסוגיות הכי בעייתיות שעימה מתמודדים העובדים בימינו היא תופעת ההתעמרות בעבודה. מנתונים שהוצגו בדיון שהתקיים בכנסת בנושא, עולה תמונה מדאיגה: אחד מכל 3 עובדים במשק עובר מתישהו התעמרות במקום עבודתו. מדובר בתופעה רחבת-היקף, חוצת מגדרים ומגזרים. גברים ונשים העובדים במוסדות ציבור, בחברות ובארגונים פרטיים קטנים כגדולים, בעמותות, בתעשייה, מוצאים עצמם מתמודדים איתה ועם נזקיה, לעיתים לאורך שנים, אך רק מעטים ממקומות העבודה פועלים באופן סדור למניעתה.

לא לחינם ההתעמרות בעובד "זכתה" לכינוי "המגפה השקטה". אמנם בתקופה האחרונה נושבות רוחות של שינוי, ואנו עדים מעת לעת לעובדים שאוזרים אומץ, פונים לבתי המשפט כדי למצות את הדין עם מעסיקים מתעמרים ומעלים את הנושא לסדר-היום הציבורי, אבל לא די בכך.

ראוי שנושא ההתעמרות בעבודה יזכה להתייחסות דווקא מכיוונם של אלה העומדים בראש הארגון, ושיפעלו למיגורה. אחת הדרכים לעשות זאת היא לדאוג לניסוח קוד אתי, שבמסגרתו כל עובד ומעסיק שיתעמר בעובד אחר, יספוג עבירת משמעת שתלווה בעונשים הקבועים באותו קוד. 

קושי נוסף שעימו נדרשים להתמודד עובדים רבים בישראל, נוגע לזכות בסיסית ביותר - זכות ההתארגנות. היינו מצפים שבשנת 2016, עובדים כבר לא יצטרכו לצאת למאבקים סביב סוגיה זו. אלא שחלק גדול מהמעסיקים רואים ברצון של עובדיהם להתארגן - איום, והמנהלים נתקפים בחשש שהכוח "יחמוק להם מהידיים".

על אף הפסיקה החד-משמעית, אשר באה לידי ביטוי ב"פרשת פלאפון", מעסיקים עדיין מצרים את דרכם של עובדיהם המנסים להתארגן, בדרך של איומים, הפחדות, מעקבים, פיטורי עובדים אשר נוטלים חלק עיקרי בהתארגנות וכדומה, דרכים שלמרבה הצער מוכיחות את עצמן ומקשות מאוד על תהליך ההתארגנות.

כדי למזער תופעה פסולה זו, בראש ובראשונה יש להקל על הגישה לערכאות המשפטיות, ולהעלות את סכום הפיצוי שיוטל על מעסיקים עבור כל הפרעה להתארגנות. במקביל, יש לשנות את חוק ההסכמים הקיבוציים, כך שיקטן הנטל שמוטל על העובדים בעניין הוכחת היציגות.

מעבר לצעדים משפטיים, רצוי לנקוט גם צעדים חברתיים, כגון פרסום שמם של "המעסיקים המפרים" ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת השונים, ולגנותם באופן פומבי. לפעולה זו יהיו גם קרוב לוודאי השלכות במישור הכלכלי, והיא תהווה עונש עבור אותם מעסיקים מחד, וכלי הרתעתי למעסיקים שיחשבו לנהוג כך בעתיד, מאידך.

בעיה מרכזית נוספת שניצבת בפני העובדים, מתכתבת עם הסיבה שבגינה מצוין חג הפועלים - המאבק על הגבלת שעות העבודה. לאור ההתפתחות הטכנולוגית והעובדה כי ארגונים בישראל עובדים עם ארגונים מחו"ל, הפכו שעות העבודה עם השנים לארוכות ולרבות יותר, וישנם רבים אשר עובדים 13-14 שעות ביום ואף יותר. גם כאשר העובד נמצא בביתו, הוא עדיין זמין לכל קריאה, שכן המכשיר הסלולרי והמחשב הנייד מהווים כלי עבודה לכל דבר. המציאות הזו, שאינה מאפשרת לעובדים לקיים חיי פנאי, השתרשה במחוזותינו בעיקר בשל הציפייה מצד המעסיקים שעובדיהם יהיו זמינים כמעט בכל שעות היממה.

על אף שמדובר בבעיה ידועה שמתקיים סביבה שיח ציבורי, ומקודמות הצעות חוק שנועדו לסייע לאזן בין השניים - העבודה והחיים מחוצה לה - כל עוד החוקים האלה לא מגובים בעידוד מצד המעסיקים עצמם, ספק גדול אם תהיה להם אחיזה במציאות. שהרי פעמים רבות מה שישפיע על עובד לבחור אם לנצל את זכויותיו או כל חוק אחר, שאמור לעזור לו לאזן טוב יותר בין המשפחה לקריירה, הוא לא החוק אלא הלך-הרוח בארגון, שמושפע בראש ובראשונה מרוח המפקד, כלומר, מהמעסיק.

על אף ש-1 במאי נקבע כ"יום הסולידריות הבינלאומית" של כל הפועלים, עושה רושם שהמונח "סולידריות" עדיין רחוק מלתאר את היחסים השוררים בין המעסיקים לעובדיהם, וחבל שכך. למרבה הצער, מעסיקים רבים שכחו כי העובדים הם המשאב המהותי של כל עסק, בין שהוא קטן ובין שזו חברת ענק.

נזכיר כי עידן הרובוטים כתחליף להון אנושי טרם החל, ולכן, טוב יעשו המעסיקים אם ידאגו לשיפור תנאי עובדיהם ויפנימו כי שגשוגם יתרום גם להצלחת העסק.

הכותבת, עורכת דין, היא מומחית לדיני עבודה ויו"רית האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית