גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמש שנים למחאה

יכול להיות שאנחנו חיים באחד המקומות היציבים עלי אדמות?

חמש שנים למחאה / איור: תמר שפר
חמש שנים למחאה / איור: תמר שפר

א.

לפחות מבחינה אחת ההרשעה של נוחי דנקנר באה בול בזמן - השבוע ימלאו חמש שנים למחאה החברתית שדנקנר היה אחד מסמליה הבולטים. אמצעי התקשורת כבר מתמלאים בסיכומים: איפה הצליחה, איפה נכשלה, למי מגיע הקרדיט, מי הרוויח, מי הפסיד והאם יש סיכוי למחאה נוספת.

השנה מתמקד הדיון בגילויים חדשים (רק למי שאין לו מושג) כיצד היא מוסמסה: לשכת ראש הממשלה החליטה ביום בהיר אחד שזהו, הנערים שיחקו לפנינו מספיק והגיע הזמן לחזור לביזנס אז יוז'ואל עד כמה שאפשר. הוקמו ועדות, הורדו מחירים, רפורמות יצאו לדרך וגלעד שליט הוחזר הביתה - כולם דברים טובים ומבורכים ולחלקם אף הייתה או שתהייה השפעה ישירה (גם אם לא ברור כמה גדולה) על חיינו. דבר אחד בטוח: כולם מסכימים שבסך הכול היה די קל לפרק את המחאה. כמה ספינים, כמה ימים של התעלמות, קצת אלימות משטרתית, מספר עצמות שנזרקו לציבור - וזהו, פחות או יותר.

אם ככה, נדמה שהשאלה העיקרית העולה מכל הממצאים הנ"ל צריכה להיות אחרת לגמרי: הרי זו לא המחאה היחידה, גם לא הראשונה וכנראה לא האחרונה שזה מה שעלה בגורלה - אז מה אומרת העובדה שכל-כך קל למסמס מחאה עממית בישראל? איך יכול להיות שכל-כך קל לשלוט בנו? איך יכול להיות שאף על פי שכל הזמן חוזרים ומדברים על חוסר האמון של האזרח בכל המערכות הסובבות אותו - ברגעי האמת המעטים, רובנו מיישרים קו במהירות ואף בהכנעה? ולא, זה לא יכול להיות רק המצב הביטחוני, אף על פי שהוא בהחלט שם.

אולי אין שום חוסר אמון? אולי אותו חוסר אמון מפורסם וידוע לשמצה הוא רק מהשפה ולחוץ? הרי הדעת נותנת שאם אין לך אמון, לא תשתכנע מהקמת ועדה או הכרזה על רפורמה. ובכל זאת. עוד עובדה עגומה היא שחוסר האמון הבולט ביותר היה דווקא בתוך המחאה עצמה - זה היה הדבר הראשון שנשבר.

אז אולי בעצם אנחנו, ככלל, מאוד מאמינים למערכת גם כשאנו מרגישים ויודעים שאנחנו נדפקים, ורק נהנים לחשוב על עצמנו אחרת.

אפשרות נוספת, שקצת קשה להעלות על דל שפתיים, היא שיש לנו סיבה די טובה להאמין לה.

ב.

חמש שנים למחאה החברתית. יש מלא פרספקטיבות שאפשר לבור מהן את זווית ההסתכלות שממנה מחליטים אם מדובר בהצלחה או כישלון, אחת מהן היא הזווית הגלובלית.

באותם יפים מופזים ולחים של יולי 2011 נהנו המוחים (ואני ביניהם) לראות עצמם כחלק מגל של התקוממות צעירים עולמית. האביב הערבי, אז עוד קראו לו כך, הפיץ ניחוחות של דמוקרטיה ומאבק למען הצדק. היום נעים לשכוח, אבל אז ממש חשבנו ששדרות רוטשילד וכיכר תחריר הן חלק מאותה מהפכה - תל אביב, דמשק, קהיר, צעירי המזרח התיכון מתאחדים. גם בארצות הברית ובאירופה מילאו מפגינים את הרחובות בדרישות נהדרות, ורשת גלובלית של מחאה נמתחה על פני העולם כולו. כלכלנים הפכו לכוכבי פופ ומוחים צרודים וטרוטי עיניים שלא התקלחו יותר מדי זמן שבו את הדמיון.

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים. האביב הערבי הפך לגיהינום עלי אדמות ובמקום רשת גלובלית של מחאה קיבלנו ביצה עולמית של פליטים, מלחמות וטרור. דאעש, שאמנם היו קיימים עוד קודם, עלו למרכז הבמה ובמקום לראות סרטונים של כלכלנים עברנו לראות סרטוני עריפת ראשים. גם מעמדם של האחיות והאחים באירופה לא שפר בהרבה. גם אותם גירשו מהרחובות והם עדיין מובטלים.

דווקא אצלנו, אוי לאותה בושה, המצב לא כל-כך גרוע. הוא בלי שום ספק הרבה יותר טוב מהמצב במדינות האחרות באזורנו, וגם ביחס לצעיר האירופי, הישראלי לא ממש מפגר בהרבה. ברור שהמצב יכול להיות הרבה יותר טוב - ועוד יהיה - אבל בנאדם צריך להיות ישר ולהודות באמת.

יכול להיות שבעומק הלב ידענו את זה כל הזמן? יכול להיות שכל הייאוש הזה שמרבים לדבר עליו הוא רק מהשפה ולחוץ? הרי גם גל הירידה העצום מהארץ שכל-כך הרבה הפחידו אותנו מפניו, לא ממש קרה, נכון? אולי, רק אולי, קל יותר להעמיד פני מיואש (גם בפני עצמך) מאשר לשמוח בחלקך, ויהא חלקך מוזר ככל שיהיה. אחרי הכול, אנחנו חיים על סיפו של הר געש, לא?

ג.

אז אני רק עוד שאלה: האומנם אנחנו חיים על סיפו של הר געש? האמת: אף על פי שזה מרגיש ככה, כשאתה מסתכל סביבך נראה שאנחנו חיים באחד המקומות היציבים עלי אדמות. השבוע שמתי לב פתאום שאף על פי שקצב האירועים והחדשות פה מהיר ומבולגן בצורה שלא תיאמן, ומה שקורה ביום שני הופך להיסטוריה עתיקה ביום רביעי - הרי שמצד שני, כשאתה מסתכל כמה שנים אחורה, הכול פחות או יותר אותו דבר ואפילו, שלא נדע, במגמת שיפור קלה.

ושוב: לא שפשוט יותר לקנות דירה, למלא עגלה בסופר או לשלוח ילדים לקייטנה; לא שקל יותר להזדקן או לחלות; לא שפסו פגמים, שחיתויות, זדון והזנחה מן הארץ - אבל כשאתה מסתכל על חמש השנים האחרונות, אתה רואה יותר צעדים קדימה מצעדים אחורה.

גם אם נדמה לנו שבין שבוע שעבר לשבוע הזה הכול השתנה לרעה, הרי שההשוואה בין 2011 להיום מגלה שלא כך הדבר. גם אם נדמה לנו, שוב, שאנחנו חיים בזעזוע מתמיד - הרי שיחסית לרוב העולם חיינו הם שלאף שטונדה. דבר לא קורה: אפילו הרכב הממשלה לא השתנה מהותית.

לא פחות חשוב: יש לנו את האויב הנוח בעולם, חייבים להודות - בשני המובנים של המילה. וגם לאויב שלנו יש את האויב הנוח בעולם. לא שלא גרמנו האחד לשני כאב שלא יתואר, ולא שלא היו ועוד יהיו שיאים שליליים של מוות וצער, אבל כשאתה מסתכל על עימותים אחרים בעולם, הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא ברמת עוינות של ערב בינגו בבית אבות.

ושוב (וסלחו לי על העובדה שיש בטור הזה יותר הסתייגויות ואזהרות מאשר על קופסת סיגריות או בקבוק בירה) זה לא אומר שאין שנאה וזה לא אומר שאת הכיבוש לא צריך לסיים ומיד. אבל זה כן אומר שלמרות מה שאנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו, אנחנו - ישראלים ופלסטינים - אנשים די רגועים. המחאה החברתית, קצת כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני, התנהלה בשלווה ובנועם סך הכול. עובדה: ביום אחד בסוריה או בעיראק יש יותר הרוגים ממה שיש פה בשנה. עובדה: שיא הוונדליזם במחאה היה חלון שנשבר.

ד.

חמש שנים למחאה החברתית. אני לא באמת ממעיט בערכה כמו שאפשר לחשוב: הייתה זו נקודה ארכימדית בזמן שהשפיעה רבות על השיח ועל התודעה.

חמש שנים הן זמן מתאים להתחיל ולפתח נוסטלגיה; אחד הדברים החוזרים על עצמם בשלל הסיכומים הוא הדיבור על הסולידריות המופלאה שחווינו בקיץ ההוא, על האחווה שלא תחזור. נו, באמת, עם כל הכבוד לנוסטלגיה: לא שלא היו רגעים מרגשים עד מאוד של אחדות, אבל בגדול, אותן המריבות בין ימין ושמאל, מרכז ופריפריה, דתיים וחילוניים היו גם במחאה. הן לא פסקו לשנייה אחת. כל אחד חשב, עוד בזמן אמת, שהמחאה מפספסת בגדול ומדירה את אלה שבאמת צריכים למחות. היום קצת נהוג לדבר על קיץ 2011 במושגים של "כל העם", אבל זה אף פעם לא היה נכון. והאמת, נורא חבל שכך. כי גם ברגע שצריך היה להתאחד והיה על מה, זה כמעט לא קרה.

אשר לי: הייתה זו תקופה נהדרת. הייתי שם, האמנתי, הפגנתי, התלהבתי, תרמתי, הרגשתי חלק. אני מתגעגע. הייתי רוצה לומר שהייתי נכנס לזה שוב באותה התלהבות, אבל אני לא יודע אם זה באמת נכון. בסדר, בשביל זה יש צעירים שייקחו את הלפיד. אני מבטיח לתמוך.

חמש שנים למחאה. הדבר היחיד שבאמת נשאר, אחרי כל השינוי התודעתי המדובר וההרשעה של נוחי דנקנר, זו האנדרטה הכי עצובה בעולם בדמות המאהל באי התנועה מול רכבת מרכז בתל אביב.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס