גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקור חוץ לסלמונלה

איך גלגלה יוניליוור את פרשת הקורנפלקס המזוהם על מנהלי המחסן?

המדף של מוצרי קורנפלקס, תלמה, ענת גבריאל / צילום: תמר מצפי, שלומי יוסף
המדף של מוצרי קורנפלקס, תלמה, ענת גבריאל / צילום: תמר מצפי, שלומי יוסף

1. "יוניליוור שלום", כך יענו לכם בכל מספר שתגיעו אליו בשלוחה הדרומית של החברה בערד, שם נמצא מפעל תלמה שעלה לאחרונה לכותרות בעקבות פרשת הסלמונלה בקורנפלקס. רק אם תבקשו במפורש את המחסן ל"תוצרת גמורה", יגידו לכם שם: "זה כבר לא אנחנו".

המחסן הזה, צריך לומר, נמצא במרחק שני רחובות מהמפעל, והוא מאז ומתמיד מוחזק על-ידי החברה (בשכירות). בשנים האחרונות הוא מתופעל על-ידי לוגיסטיקר - חברה-בת של ממן המתמחה בלוגיסטיקה.

את המילה "לוגיסטיקר" מצאנו לא פחות מ-12 פעמים בדוח שהפיצה יוניליוור בשבוע שעבר, דוח שחיבר עבורה משרד החקירות ויצמן-יער, שמצא לכאורה כי עובד של לוגיסטיקר הוא שאשם בהוצאת 240 אריזות קורנפלקס הנגוע בסלמונלה אל השווקים.

למעשה, באותו דוח בן 14 עמודים, המילה "עובד" מופיעה לא פחות מ-34 פעמים. איך זה שיוניליוור הגדולה והבינלאומית מרשה לעצמה להיות תלויה בעובד בודד של "חברה עצמאית", כפי שהיא מוגדרת בדוח?

2. מיקור חוץ הוא מודל מקובל ולגיטימי ברוב המקרים, המאפשר לארגונים להתמקד בליבת העסק ו"להוציא החוצה" פעילויות שונות לגורמים שמתמחים באותם שירותים. סיבה נוספת היא גמישות תפעולית וניהולית, שמאפשרת להקטין או להגדיל פעילויות במהירות (ובהתאם את כוח האדם).

מיקור החוץ של המחסן בערד הוא בכלל "מיקור פנים", שכן המחסן, כאמור, הוא של יוניליוור. גם מערכות המחשוב שייכות ליוניליוור, ולעובדי לוגיסטיקר אין סמכות כלל לגעת במדבקות או להחליט על דעתם איזו סחורה תישאר בהסגר ואיזו תצא לשווקים. ההוראות כולן מגיעות באופן ממוחשב באמצעות יוניליוור, שגם מפקחת על שיטות העבודה באמצעות מערך שרשרת האספקה שלה.

כך או אחרת, מי שמחליט להוציא פעילות למיקור חוץ או פנים, עדיין נושא באחריות המלאה למוצר הסופי. את המסקנה הזו לא תמצאו בדוח של ויצמן-יער. להפך - פעם אחר פעם מחברי הדוח מטריחים את עצמם לצבוע את לוגיסטיקר כאילו מדובר בחברה שהקשר בינה לבין יוניליוור כמעט מקרי לחלוטין.

"מנהל המחסן מזה 20 שנה שלל בחקירתו את האפשרות כי גורמים זרים/ואו עובדים של מפעל תלמה יסתובבו ללא השגחה או ליווי של מי מעובדי המחסן, בשטח המחסן". בקיצור, זה לא אנחנו, זה הם. אבל מי זה הם אם לא אתם?

3. לא בטוח עד כמה יוניליוור רצתה בזה, אבל העבודה של החוקרים העלתה את המסקנה כי שיטות העבודה במחסן בעייתיות בלי קשר למקרה המדובר. על-פי הדוח, מנהל המחסן העיד כי לעתים גם סחורה שהודבקה עליה מדבקה עם האות Q, המעידה על צורך בהסגר, הועברה למשטחים אחרים המיועדים להובלה אל רשת שופרסל. הדבר נעשה "במטרה לחסוך זמן ולנצל באופן מיטבי את הזמן ואת כוח-האדם של המחסן".

עוד מוסיף הדוח: "במצב דברים זה, ניתן להעריך מחומר העדויות ומהעובדות המפורטות לעיל כי העובד שהוזכר לעיל הכין את המשטח החשוד כנגוע למשלוח לשופרסל על אף היותו חסום, מתוך הנחה כי החסימה תוסר תוך מספר ימים וכפי שהיה מקובל במחסן".

הבנתם את זה? מדובר היה בפרקטיקה נהוגה, לא חריגה, ועד לפרשת הסלמונלה אפשר רק לדמיין כי ביוניליוור העריכו את היעילות הרבה שגילו אנשי המחסן. יעילות, אגב, זה כבר יוניליוור. סלמונלה זה "החברה העצמאית".

4. למה לא שומעים את המנהלים של לוגיסטיקר? כשהדוח של ויצמן-יער התפרסם, הגיבו בחברה בזעם וטענו כי החוקרים מטעם יוניליוור "עשו עבודה חובבנית והאשימו את הש.ג". היום, לעומת זאת, הם מעדיפים לא לדבר. צריך להיות מתאבד בשביל לצאת נגד לקוח גדול, גם אם הוא החליט להשתמש בך כשכפ"צ.

5. הסיפור עם יונילייור ולוגיסטיקר חוזר על עצמו במידה מסוימת גם עם סלטי שמיר ו"טחינת הנסיך". בסלטי שמיר הסירו מעצמם אחריות כשטענו כי האשם הוא מפעל "הנסיך" ששיווק חומר גלם הנגוע בסלמונלה. אבל את הצרכן, בצדק, לא צריכה לעניין זהות הספקים של סלטי שמיר. אם חברת הסלטים לא מכינה בעצמה את הטחינה, ראוי שהיא תבדוק בעצמה את החומרים שהיא רוכשת כפי שעשו האחרים, כמו במקרה של שטראוס. שוב, אתם לא יכולים לייחס לעצמכם את הטעם הטוב - ולזרוק את הסלמונלה על האחרים.

6. בכל הפרשה הזו קשה שלא לשים לב לפער בין היחס של משרד הבריאות ליוניליוור לבין היחס של המשרד ל"טחינת הנסיך". החברה הגדולה והחזקה מול המפעל מהגליל, בבעלות עפיף טנוס. במקרה של יוניליוור משרד הבריאות שלח לתקשורת הודעה בת שני עמודים, בה דובר מצד אחד על "רצף טעויות רשלני", ומנגד על שיתוף-הפעולה המלא של יוניליוור ועל כך שלא מדובר באירוע עם כוונת זדון.

ההודעה במקרה של "טחינת הנסיך" כוללת 6 שורות בלבד, ובה לא רק שהחברה מואשמת בהתנהלות "רשלנית, לא אחראית, לא ראויה ולא מקצועית", אלא שגם נאסר עליה להמשיך לייצר מוצרים - צעד שיכול להנחית מכת מוות על מפעל בפריפריה החלשה ביותר של ישראל.

נכון, המקרה של "טחינת הנסיך" ככל הנראה חמור יותר, אבל גם אין למפעל הזה את ויצמן-יער, את משרדי יחסי הציבור ואת "מיקור החוץ" שיש ליוניליוור או לכל מגלגלי הסלמונלה.

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; טבע מזנקת ב-10%, בשיא של חמש שנים

הדאקס עולה ב-0.5% ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט בגבול הצפון: "המשימה לא הושלמה, עלול להיות קיץ חם"

גלנט ביקר בעוצבת הגליל והבהיר: "למלחמה יהיה מחיר כבד עבור ישראל וקטסטרופלי לחיזבאללה" • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע • במקביל: אזעקות הופעלו בשורת יישובים בגליל, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • כל העדכונים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש