גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות: ההסתברות שהשוק יעלה אם טראמפ יבחר היא 99.8%

החששות מניצחון של טראמפ הביאו את ה-S&P 500 לירידה של 9 ימים ברציפות, דבר שלא קרה מאז 1980 ■ הפעילות הכלכלית ברחבי העולם רשמה שיפור ב-2016  

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

3 ימים לפני הבחירות בארה"ב, והשוקים בהתרגשות שיא. החששות מניצחון של טראמפ הביאו את ה-S&P 500 לירידה של 9 ימים ברציפות, משהו שלא קרה מאז חודש דצמבר של שנת 1980.

באופן טבעי, התקשורת, אותה תקשורת שבשבוע שעבר רשמה ש-46% מהאוכלוסייה בישראל חיה בישובים שרמת החיים בהם נמוכה מהממוצע, התעסקה בנתון הסטטיסטי הזה מבלי לציין כי על פני 9 ימים המדד ירד בסה"כ ב-3.1%, ורחוק עדיין רק 4.6% משיאו הקודם.

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות פסגות, וגיא בית אור, מנהל מחלקת המאקרו, מערך מחקר ואסטרטגיה, משלימים את הנתונים. לדבריהם, מאז שנת 1950 היו רק תריסר מקרים בהם ה-S&P ירד במשך 9 ימים ברציפות, כולל הרצף האחרון. לעומת זאת, רצף של 10 ימי ירידות התרחש רק 5 פעמים, ורצף של 11 ימי ירידות רק 3 פעמים.

כמה זה במונחים סטטיסטיים? ההסתברות ל-11 ימי ירידות רצופים עומדת על 0.02% בלבד, נמוך אפילו מההסתברות של הקאבס לקחת את הוורלד סירייס. במילים אחרות, הכותרת שלא תראו בשום מקום (ולשם שינוי בצדק, היא חסרת משמעות לחלוטין) היא: ההסתברות שהשוק יעלה גם אם טראמפ יבחר היא 99.98%.

האווירה התחילת השנה הייתה רווית פחד, והתמקדה ב"נחיתה קשה" בסין, והפחד מקריסה של חברות האנרגיה בשל ירידת מחירי הנפט. אם זה לא הספיק, באמצע השנה קיבלנו חיזוקים לתחושת הפחד בשל הברקזיט והבעיות ששררו בדויטשה בנק. לכל אלו היו השפעות מהותיות על השווקים במהלך השנה האחרונה. אבל מה קורה עם הכלכלה הגלובאלית?

קיימת אי וודאות גבוהה שצפויה להישאר כזו בשל הסביבה הפוליטית, אבל נראה שהנתונים הכלכליים נדחקים מדי לשולי השיח. אז בית ההשקעות פסגות מספק עדכון קצר בהתפתחויות האחרונות במדדי מנהלי הרכש ברחבי העולם, שמהווים בדרך כלל מדדים מקדימים מוצלחים לצמיחה הכלכלית.

מאחר והפוקוס הוא בדרך כלל על ארה"ב ואירופה, לעיתים מתפספסת התמונה הגדולה. לראיה, מסתבר שב-2016 נרשם עד כה שיפור משמעותי בפעילות הכלכלית ברחבי העולם. בשורה התחתונה, על פי MARKIT, הפעילות התעשייתית הגלובלית (PMI, מדד מנהלי הרכש) כיום (אוקטובר) היא הגבוהה מזה שנתיים.

בארה"ב שורר כעת שיא של 3 חודשים (והיא מושפעת מהתחזקות הדולר וקריסת מחירי הנפט), כאשר רמת המדד עומדת על 51.9 נקודות.  בגרמניה רמת המדד עומדת על 55 נקודות, והיא נמצאת בשיא של 33 חודשים. רוסיה עם 52.4 נקודות בשיא של 48 חודשים, הולנד עם 55.7 נקודות ושיא של 15 חודשים, וישראל עם 9 נקודות ובשיא של 8 חודשים (PMI תנודתי מאוד עבור ישראל, אך גם הוא בממוצע תלת חודשי בשיא מאז 2011).

המסקנה היא כי מאז ומעולם אי הוודאות שלטה בשווקים וכנראה שתמיד יהיה כך הדבר, אך כשמתבוננים מעבר לסנטימנט הרגעי וכאשר ובוחנים את התמונה הכוללת, נראה כי הפעילות הכלכלית ברחבי העולם, אחרי שנתיים של דשדוש ואפילו האטה, רשמה שיפור ב-2016 ונראה כי מגמה זו תלווה אותנו גם ב-2017.

משמעות נוספת של נתוני הפעילות החיוביים היא שניתן לצפות להמשך עלייה בסביבה האינפלציונית, מעבר להתפוגגות השפעות ירידת מחירי הנפט, וכי הפד ככל הנראה יפעל להעלות את הריבית עוד השנה (ההסתברות הנגזרת בשווקים נכון להיום עומדת על 76% עבור דצמבר) וגם בשנה הבאה. סביבה גלובלית משופרת ביחד עם לחצים אינפלציוניים מתגברים צפויה להוות רוח גבית לשוקי המניות אך תתמוך פחות בשוקי האג"ח.

דו"ח התעסוקה

בשבוע שלפני הבחירות דו"ח התעסוקה משך, באופן טבעי, הרבה פחות אור זרקורים וחבל שכך שכן מדובר בדו"ח מצוין. אמנם, בשורה התחתונה תוספת המשרות של חודש אוקטובר היתה נמוכה מהצפי (161 אלף לעומת 175 אלף) אבל זאת לאחר שנתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב-44 אלף משרות נוספות כך שבסיכום הדברים מדובר על תוצאות טובות מהצפי. לא רק זאת אלא שנדמה גם שהדו"ח הושפע לא מעט מהוריקן מת'יו שהכה בתחילת אוקטובר בפלורידה. לראיה, לפי סקר משקי הבית בדו"ח, 238 אלף איש דווחו שהם לא עבדו באוקטובר בגלל מזג האוויר, עובדים שכמובן יחזרו למצבת העובדים כבר בחודש הבא.

דו"ח התעסוקה

שיעור האבטלה ירד באוקטובר בעשירית נ"א וחזר לרמה של 4.9%, זאת במקביל לירידה דומה בשיעור השתתפות שירד ל-62.8%. מה שיותר מעניין הוא ששיעור האבטלה בהגדרה הרחבה יותר ( U-6 ) הכוללת גם עובדים במשרה חלקית שהיו רוצים לעבור לעבודה במשרה מלאה וכאלו שפשוט התייאשו מחיפוש עבודה, ירד ב-0.2 נ"א לרמה של 9.5%, הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר.

העובדה ששיעור האבטלה בהגדרה הרחבה יותר יורד בקצב מהיר יותר משיעור האבטלה ה"רגיל" מלמדת שהרפיון בשוק העבודה האמריקאי הולך ומתכווץ. כתוצאה מכך, הלחצים לעליית שכר הולכים ומתגברים כאשר השכר השעתי הממוצע עלה באוקטובר ב-0.4%, מה שמביא את השינוי השנתי לקצב של 2.8%, הקצב המהיר ביותר בשבע השנים האחרונות.

מדובר כמובן בחדשות טובות, שכן עלייה מהירה בשכר והחזרה הצפויה של האינפלציה ליעד כבר בחודשים הקרובים יאפשרו להמשיך בתהליך הנורמליזציה של הריבית. מצד שני, אם נניח שהדבר היחיד שמעניין את חברי הפד זה השווקים, אז הנורמליזציה היחידה שנדרשת היא זו של תהליך קבלת ההחלטות בבנק המרכזי החשוב בעולם.

ולסיום, קצת על הברקזיט. בית המשפט הגבוה בבריטניה קבע ביום חמישי שהממשלה לא יכולה להפעיל את סעיף 50 לאמנת ליסבון ללא הצבעה של הפרלמנט. מתנגדי הברקזיט כבר החלו לחגוג, והפאונד אפילו הצליח לעלות בכ-1.5% מול האירו והדולר. אפשר כמובן להתווכח על המשמעות הדמוקרטית של משאל עם אם לאחריו הפרלמנט יכול להפוך את ההצבעה אבל כך או כך נראה שלא מדובר בהחלטה מהותית.

ראשית, הממשלה ערערה על ההחלטה לבית המשפט העליון וזה צפוי להשיב עד סוף השנה. בנוסף, גם אם בית המשפט העליון יחליט שלא לקבל את הערעור (תרחיש סביר ביותר), נראה כי הפרלמנט הבריטי לא צפוי להחליט באופן שונה ממשאל העם. הנתונים הכלכליים הטובים שהתפרסמו לאחרונה בבריטניה וההתאוששות המהירה בשווקים צפויים להוביל לכך שהחששות מהפעלת סעיף 50 נמוגו אט אט, ושהברקזיט אכן יצא לדרך.

 .

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"