גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מבחינת הדייר הצפוני תמ"א 38 היא צורך בטיחותי של ממש"

עליית מחירי הנדל"ן הפכה את צפון הארץ לאזור בו קיימת היתכנות לפרויקטי תמ"א 38 ■ מהם מאפייני שוק ההתחדשות העירונית בחיפה ומעבר לה, כיצד מתייחסים ראשי הערים לנושא, והאם קיים שוני בין הדייר הצפוני לעמיתו במרכז הארץ?

התחדשות עירונית בצפון הארץ / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
התחדשות עירונית בצפון הארץ / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני

העלייה במחירי הדיור מדירה שינה מקברניטיה של המדינה אשר מחפשים כל דרך אפשרית לפתור את בעיית הדיור. יחד עם זאת, יצויין כי עליית המחירים של השנים האחרונות אפשרה את היתכנותם הכלכלית של פרויקטי התחדשות עירונית בצפון הארץ. כאלו שעד לפני כ-5 שנים לא יצאו אל הפועל בשל מחירי הדירות הנמוכים באזור.

כיום, הלכה למעשה, הופך הצפון לכר פעולה מרכזי בתחום התמ"א 38, יותר ערים נכנסות למעגל ההתחדשות העירונית, בעיקר בכל הקשור בפרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38 חיזוק מבנים. בעזרת עו"ד משה יונאי,ועו"ד הילה סלומון מוגילבסקי ממשרד רולוף&יונאי, עו"ד ונוטוריונים, המתמחים בייצוג דיירים ויזמים בעסקאות התחדשות עירונית, ננסה להבין את הדינמיקה הקיימת כיום בתחום בצפון, מה מאפיין את הדייר הצפוני לעומת עמיתו במרכז וכיצד השניים רואים את עתיד ההתחדשות העירונית בערים שונות על המפה.

עו"ד יונאי מנסה להמחיש את נחיצות תמ"א 38 לתושבי הצפון באמצעות קוריוז: "מהנדס הוועדה לתכנון ולבנייה בקריות, משה יבין, 'מתנבא' כי רעידת האדמה הבאה תתרחש בשנה הבאה, 2017, שכן הקודמות חלו בשנים 1837 ו- 1927 בהפרשים של 90 שנה בדיוק ולכן חובה לזרז הליכים של תמ"א 38 לפני שיהיה מאוחר מדי". אם נותיר לרגע את "הנבואה" בצד, הרי שאם בערי המרכז, הנושא המיגוני-בטיחותי מהווה סוג של "תירוץ" לקידום פרויקטים של תמ"א 38, בצפון הגישה שונה לחלוטין. "כולם מכירים את השבר הסורי אפריקאי אך באזור חיפה והקריות קיים 'שבר יגור', כך שרמות הסיכון לרעידת אדמה דומה לזו אשר בבית שאן וטבריה", הוא מתריע.

"השיקול הביטחוני בצפון חזק הרבה יותר מאשר במרכז. הירידה למקלטים במלחמת לבנון השנייה היתה טראומטית עבור התושבים והם מחוייבים לשלום ילדיהם הקטנים והוריהם המבוגרים", טוענת עו"ד סלומון מוגילבסקי. "מבחינת הדייר הצפוני נושא החיזוק אינו רק תירוץ לשדרוג הבית, מדובר בצורך של ממש. אמנם עשור עבר מאז מלחמת לבנון השנייה, אך במהלכה הטילים פגעו בשכונות המגורים והדיירים אינם יכולים לשכוח את החוויה המאיימת ומבקשים למגן את בתיהם. עבורם תמ"א 38 היא פתרון בטחוני של ממש ו'האקסטרות' הכלכליות הן צ'ופר", מוסיפה עו"ד סלומון מוגילבסקי.

ועדיין, לא לכל תושבי הצפון יש הפריבילגיה לתמ"א 38 ולטענת עו"ד סלומון מוגילבסקי, צפונית לנהריה טרם החלו להירקם פרויקטים שכאלו. "דירות חדשות נמכרות באזור במחירים של עד מיליון שקל, ומחיר זה אינו כדאי לביצוע פרויקטי תמ"א 38. בנהריה עצמה ישנם מספר פרויקטים שהמשרד שלנו מקדם אך אלו מעטים, ומתעכבים בשל דרישות הרשות וחשש מגרעון תקציבי אשר ייגרם לה נוכח הצורך לחידוש התשתיות".

לטענת עו"ד יונאי מדובר בגישה שגויה, "ראשי הערים חוששים כי בשל פרויקטים של תמ"א 38 הם יצטרכו להשקיע בתשתיות, אך בפועל השקעה שכזו נעשית רק אם מבצעים מספר רב של פרויקטים ברחוב בודד, וזה רחוק מהמציאות. אדרבא, ברגע שבונים, נכנסים תשלומי ארנונה נוספים הן בשל הגדלת שטחי הדירות הקיימות, והן בשל תוספת הדירות החדשות וזאת לצד החייאת אזור הפרויקט באוכלוסייה צעירה וחזקה".

- גם בחיפה מאתגר יותר לקדם פרוייקטים של תמ"א 38.

עו"ד יונאי: "לאחרונה יצא בחיפה מסמך מדיניות חדש שחילק את העיר לאזורים והבהיר את מדיניות העירייה ביחס לפרויקטים של התחדשות עירונית. ברור כי יש מקומות ויזמים אשר אינם מרוצים ממדיניות העירייה, אך יש לברך על מסמך מדיניות, המאפשר תכנון מראש, בידיעה ברורה הן של הדיירים והן של היזמים מה ניתן לבצע בכל אזור ואזור".

עו"ד סלומון מוגילבסקי: "חיפה מצטיירת כעיר ירוקה, אשר בשכונות רבות בה נהנים מהנוף המקסים של המפרץ או מנופי הכרמל. לפיכך העירייה, במסמך המדיניות שלה מבקשת להביא בחשבון את נושא הנוף הייחודי של העיר. כך למשל לא תאושר בנייה של מלוא 2.5 קומות בפרויקט תמ"א 38 אשר עלול להסתיר את הנוף לבניין שכן".

לצוות המשרד יש מילים טובות לומר במיוחד על קברניטי הקריות. "עלי לציין לשבח את ראשי ערי הקריות, שם ישנה דחיפה משמעותית לקידום התוכנית ותמיכה מצד העיריות והוועדה לתכנון ובנייה להתכנות פרויקטים של התחדשות עירונית. כך למשל, משרדנו מקדם היום פרויקט מאוד גדול בקרית ים, לחיזוק 60 יחידות דיור ובנייה של 60 יח"ד נוספות. פרויקט זה יצא לדרך בברכת ראש העיר ובתמיכתו, תוך קבלת סיוע ממשרד השיכון. כל זאת מתוך הבנה ששכונות חלשות יותר יהפכו בסוף ההליך לשכונות מודרניות ויביאו לשינוי דמוגרפי מבורך באזור", מספר עו"ד יונאי.

- מה מאפיין את הדייר הצפוני לעומת עמיתו מהמרכז?

עו"ד סלומון מוגילבסקי: "מאחר והאינטרס של הדיירים לקדם פרויקט תמ"א 38 נובע גם מהשיקול הביטחוני, הדייר בצפון מוכן לקבל תמורה פחותה יותר מדייר במרכז ומוכן לבצע פשרות בעניין, גם מאחר ונקודת הפתיחה שלו פחות טובה, שכן שווי הקרקע בצפון נמוך לצערי משווי הקרקע במרכז והדבר משליך על ערך הנכס ועל יחסי הכוחות. לדעתי, העובדה שהדייר מגיע מנקודת פתיחה שונה מזו של דייר במרכז דווקא מסייעת בקידום המו"מ, כיוון שיש יותר נכונות בקרב הצדדים להגיע אל עמק השווה".

עו"ד יונאי: לדיירים בצפון אין 'עיניים גדולות' והם מאוד ממוקדי מטרה. בתחילת הדרך היו אף כאלו אשר הוסיפו מכספם עשרות אלפי שקלים ליחידת דיור על מנת שהפרויקט יהיה ריווחי ליזם ויוכל לצאת אל הפועל. כיום, בשל עליית מחירי הדיור אין הדיירים נדרשים לעלויות, אך עדיין אינם מקבלים את מלוא התמורה האפשרית ע"פ תמ"א 38 - מתוך הבנה כי מדובר בפרויקט גבולי עבור היזם והם יעשו את המיטב על מנת שניתן יהיה לקדמו".

"בצפון מתרכזים באיכות ופחות בכמות", מצהירה סלומון מוגילבסקי ומסבירה: "רוב הפרויקטים מתנהלים ללא מימון בנקאי שכן אין מספיק נפח על מנת לעניין את הבנק לממן את הפרויקט. הדבר גורם לכך שהיזם עצמו מממן את הפרויקט מהון עצמי ועל כן הדיירים בודקים אותו מלכתחילה בצורה מדוקדקת יותר".

עו"ד יונאי מסכם באנקדוטה המאפיינת לדעתו את קו המחשבה של דיירי הצפון. "לפני חמישים שנה נבנה פרויקט מגורים בקרית מוצקין על ידי חברת גלבוע וכעבור יובל, הפרויקט הראשון של תמ"א 38 באזור, בוצע על ידי לא אחרת, מחברת גלבוע עצמה. זה מראה על ערכיות, על כך שהדיירים בוחרים יותר מתוך שיקולים איכותיים ופחות חומריים".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע