גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורו משקיעים מוסדיים

בנכונות של משקיעים מוסדיים ישראליים להשתתף בייזום תביעה ייצוגית בארה"ב טמונה תועלת רבה

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

באחרונה התפרסמה ידיעה כי החברות מנורה מבטחים, הפניקס ומיטב דש הגישו בארה"ב בקשה לאישור תביעה ייצוגית בשם בעלי המניות של חברת התרופות הרב-לאומית מיילן.

על-פי הדיווח, שמשום מה היה ביקורתי, מדובר בתביעה הטוענת כי מיילן הטעתה את המשקיעים בה בהצהרותיה לגבי תרופת האפיפן (לטיפול חירום במקרי תגובה אלרגית קשה), ובשל כך נרכשו מניות מיילן במחיר מנופח, שהפך עם הזמן להפסדי הון משמעותיים.

למעורבות של משקיעים מוסדיים בתביעות ייצוגיות בשוק ההון יש חשיבות רבה. הדברים נכונים לגבי תביעות ייצוגיות בתחום דיני ניירות ערך בארץ, ונכונים ביתר שאת, כפי שאסביר בהמשך, לגבי תביעות בארה"ב.

לאחרונה שימשתי כבודק מטעם בית המשפט להסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהגישו שורה של משקיעים מוסדיים נגד חברת אלסינט, בעילות מכוח דיני החברות. התביעה התנהלה משנת 1999 וידעה עליות ומורדות.

לשאלתי, התובעים הבהירו לי (כולם משקיעים מוסדיים ישראליים) כי כל התקבולים בהסכם הפשרה, כולל הגמול המיוחד שאותו מקבל התובע בתביעה כזאת, ייזקפו לחשבונות הציבור שהפקיד את כספו אצל אותם משקיעים מוסדיים.

החברות המנהלות את הגופים המוסדיים לא יקבלו כל שיפוי ישיר על מאמציהן במשך 17 שנה, מעבר לתועלת הנובעת להן מכך שציבור המפקידים שלהן ירוויח מהתביעה. זהו מבנה תמריצים שאיננו מעודד הגשת תביעות על-ידי משקיעים מוסדיים.

משקיעים מוסדיים משחקים בישראל תפקיד מרכזי רק במיעוט קטן מהתביעות הייצוגיות בתחום דיני חברות וניירות ערך. בהיעדרם, מייצג את הקבוצה התובעת משקיע קטן, אשר לעתים קרובות אין לו מומחיות ועניין כלכלי משמעותי בניהול ההליך. תובע ייצוגי כזה זכאי רק לחלק מזערי מן הפיצוי שייפסק, ואין לצפות ממנו לאקטיביות רבה. בנסיבות אלה, מי שלמעשה מכוון את התביעה כולה הוא עורך הדין של התובע הייצוגי.

הן מטעמי פיקוח נאות והן מטעמי לגיטימציה, טוב וראוי יותר שמשקיע ממשי ומשמעותי יפעל בתביעות מעין אלה לצידו של עורך הדין, והמשקיעים המוסדיים הם המועמדים הטובים ביותר למשימה זאת.

לעניין זה ראוי היה לאמץ את החקיקה האמריקאית, הקובעת כי המשקיע שיש לו זכות קדימה לייצג את בעלי המניות בתביעה ייצוגית הוא זה שעומד במספר קריטריונים - שהחשוב שבהם הוא מי שבידיו הערך הכלכלי הגדול ביותר בקבוצה. ברוב הגדול של המקרים זהו המשקיע המוסדי. ההסדר הנוכחי בישראל, שלפיו "כל הקודם זוכה", בכפוף לחריגים מסוימים, הוא הסדר בעייתי.

בכל מקרה, בתי המשפט בישראל ערים ליתרונות הרבים שבמעורבותם של המשקיעים המוסדיים בתביעות ייצוגיות ובשוק ההון בכלל. לפני מספר שנים, בעניין הראל נ' לנדמרק, הסביר השופט עופר גרוסקופף כי מן הטעמים שאותם הזכרתי לעיל, יש לומר כי משקיע מוסדי הוא תובע ראוי בתביעה ייצוגית בניירות ערך. בשנה החולפת, בעניין אוליצקי, העלתה השופטת מיכל אגמון-גונן על נס את מעורבותם של המשקיעים המוסדיים גם בהקשר של הצעות רכש מלאות.

מכל מקום, כפי שאסביר מיד, החשיבות שבמעורבות המשקיעים המוסדיים בתביעות ייצוגיות נכונה ביתר שאת לגבי מעורבותם בתביעות בארה"ב.

בשנת 2010 ניתנה בבית המשפט העליון הפדרלי של ארה"ב, בעניין מוריסון, החלטה עם השפעה דרמטית לגבי חברות ישראליות דואליות - שנסחרות הן בישראל והן בארצות-הברית. בעניין מוריסון נקבע כי לדיני ניירות ערך של ארה"ב יש תחולה טריטוריאלית, והם חלים לפיכך רק לגבי מניות שנרכשו בארה"ב.

משמעות החלטה זו היא שבעלי מניות של מניות דואליות אשר רכשו את המניות בישראל, אינם יכולים ליהנות מתביעה ייצוגית על הטעיה נגד חברה דואלית בארה"ב, לפי דיני ניירות ערך של ארה"ב.

דווקא במצב דברים זה קיימת חשיבות רבה במעורבות של נציג ישראלי משמעותי בהליכים בארה"ב. כך למשל, ניתן לנסות ולשכנע את בית המשפט בארה"ב לצרף לתביעה שהוגשה על-פי דיני ניירות ערך האמריקאיים גם עילת תביעה על-פי דיני ניירות ערך הישראליים, בגין אותה הטעיה.

יתר על כן, מאחר שחלק גדול מן ההליכים מסתיימים בפשרה, הנציג הישראלי יכול לנסות ולהביא לפשרה שתכרוך גם את עניינם של המשקיעים הישראלים.

מסיבות אלה, וכדי להגן על המשקיע המקומי הקטן, בנכונות של משקיעים מוסדיים ישראליים להשתתף בייזום תביעה ייצוגית בארה"ב טמונה תועלת רבה. בהיעדרם של המוסדיים, נראה כי לא יהיה איש שיביא בחשבון את האינטרסים של בעלי המניות שרכשו מניות של חברה דואלית בישראל.

לכן, יש לברך את המשקיעים המוסדיים על המאמץ המיוחד הנדרש מהם לשם השתתפות בהגשת תביעה ייצוגית בארה"ב, ולא להרתיע אותם מפעולה זאת. הכול כמובן בלי להביע עמדה ספציפית לגבי התביעה העומדת על הפרק נגד החברה הדואלית מיילן, שפרטיה אינם מוכרים לי.

■ הכותב הוא מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, מומחה לדיני תאגידים וניירות ערך ומנהל מרכז צגלה למחקר בינתחומי של המשפט. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"