גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוויון או זכויות יתר?

כל ניסיון להגיע לשוויון אמיתי בין גברים לנשים בישראל נתקל בהתנגדות

גירושים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
גירושים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

נתחיל בסיפור: ד"ר גילי וד"ר מורן היו זוג מושלם. אחרי כמה שנות נישואים מוצלחות ושני ילדים משותפים, הם התגרשו. כמו כל זוג שלישי בישראל.

לד"ר גילי ולד"ר מורן שכר נאה ביותר. כל אחד מהם מרוויח 18 אלף שקל בחודש. נשאלת השאלה - מה יהיו תשלומי המזונות במקרה הנוכחי?

עם השאלה הזאת מתחיל שופט לענייני משפחה את הרצאותיו בהשתלמויות לעורכי דין. לאחר כמה תשובות שנזרקו באולם, שלא קלעו, שאל אחד הנוכחים: מי הגבר ומי האישה? "בדיוק", מסביר השופט, זאת הבעיה של דמי המזונות במדינת ישראל.

ובכן, למי שלא יודע, בישראל התשובה לשאלה מי יישא במזונות לילדיו, היא מגדרית. זה השיקול העיקרי, ולפיו האישה לא מכלכלת את ילדיה, גם אם היא עובדת ומרוויחה סכום גבוה או דומה לזה של האב.

זאת אינה אפליית הגברים היחידה. הגברים בישראל סובלים מזה שנים מדימוי שלילי, המייחס להם תכונות של כוחנות ודורסנות. כחלק מדימוי זה, הנוצר וטופח על-ידי ארגוני נשים, נתפס הגבר כיצור לא משפחתי שכל תכליתו היא לכלכל את הבית. אין לו יכולת או רצון לגדל ילדים, ומסוגלותו ההורית מוטלת בספק מעצם מגדרו. זאת, מול האישה הנתפסת כטיפוס פמיליארי שכל-כולה מוקדש לגידול הילדים מבוקר ועד ערב.

ארגוני נשים לא הסתפקו בהחדרה רבת-שנים של מסר זה, המקעקע את אבהותם של הגברים. בשנים האחרונות החלו קמפיינים ממומנים על-ידי חלק מאותם ארגונים המתארים גברים רבים כאלימים. למשל, הקמפיין שעלה בטלוויזיה של "כל אישה רביעית היא מוכה", שבעצם אומר: כל גבר רביעי ברחוב או במקום העבודה הוא גבר מכה.

כחלק מקידום מסרים אלה, עושים ארגוני נשים שימוש מניפולטיבי במספרים. כך למשל, כדי לבסס את הטענה כי רצח נשים בידי גברים הוא "מכת מדינה", מנופח מספר הנרצחות באופן שאין לו קשר למספר האמיתי. כיצד? מחברים את כל מקרי הרצח, כולל נשים שנרצחו בידי נשים, או נשים שנרצחו על רקע כבוד המשפחה או על רקע פלילי - ומייחסים את כל המקרים לגברים במגזר היהודי. כך הצליחו ארגוני נשים להפוך מקרים חריגים וקיצוניים ביותר, גם בהשוואה למדינות מערביות, ל"תופעה" ול"מכת מדינה".

המציאות בשטח שונה מרחק שנות אור מהמסרים שארגוני נשים מטפטפים. מחקרים מצביעים כי מספר מקרי האלימות מצד נשים, הן כלפי גברים והן כלפי ילדים, גבוה יותר מזה שבקרב גברים.

גם הטיעון השגור לפיו אלפי נשים מופלות לרעה בבתי הדין הרבניים וסובלות מסרבנות גט - הופרך לאחרונה שוב, כשהוכח כי יש יותר סרבניות גט מאשר סרבני גט.

גם נתונים אחרים שמביאים ארגוני נשים, כגון פערי שכר ושיעורי השתכרות של נשים מול גברים, מנותקים לעתים קרובות מהמציאות - מה שלא מפריע לכלי התקשורת לפרסם לעתים נתונים מסולפים שאותם ארגונים מפיצים מזה שנים.

סיבוב פרסה לפנינו? הגברים עדיין בוכים

ולמרות זאת, יש ריח של שינוי באוויר. בשבוע שעבר התכנסה לראשונה ועדת הכנסת לשוויון חלוקתי וצדק חברתי, בראשותו של ח"כ מיקי זוהר, לדיון באחד הנושאים הנפיצים במדינה - זכויות גברים, ובמיוחד זכויות הגברים הגרושים.

בצל הרפורמות לביטול חזקת הגיל הרך ושוויון בנטל המזונות בין גברים ונשים לפי מידת הכנסתם וזמני השהות הילדים עימם - יש לדבר על כאבם הגדול של הגברים.

גבר הנמצא בהליך גירושים יכול להפוך תוך רגע לעבריין, הכול לפי גחמותיה של גרושתו. במוקד הסיכון: גברים המעזים לדרוש מבנות זוגם לשעבר שוויון הורי וחלוקה בנטל המזונות. אלה זוכים לתלונות-שווא במשטרה בגין אלימות, שאוטומטית מתורגמות לצווי הרחקה של האב מילדיו לשבועות ארוכים - ולעתים אף לשנים.

תוכניתנים, אנשי שירות לקוחות, מנהלים, מתווכים, עורכי דין, רופאים ועוד רבים - שעד אתמול הכינו ארוחות ערב לילדיהם והיו אבות למופת - מורחקים מהבית והילדים, בחסות תלונת-שווא של האישה כלפיהם. תלונות אלה הן כה שכיחות, עד שמומחים בתחום טוענים כי לא ראו תיק גירושים בלי אישה המתלוננת כי בעלה לשעבר אלים כלפיה וכלפי ילדיה.

התנהלות זאת באה בעצת עורכי דינה של האישה. כמו כן, ניתן למצאו ברשת האינטרנט הנחיות ברורות לאישה כיצד להילחם נגד הגבר שהוא אבי ילדיה.

ועכשיו נשיב לשאלה בעניין ד"ר גילי וד"ר מורן: גילי הוא הגבר. לפיכך, גילי יישא במזונות ילדיו, בתוספת אחזקת מדור והוצאות בשיעור 40%. בנוסף, גילי ישלם 50% מהוצאות החינוך וההוצאות הרפואיות החריגות.

ד"ר גילי לא יראה את ילדיו היקרים ללבו יותר מדי. מורן תהיה ההורה הדומיננטי, למרות רצונו של גילי בזמני הורות שווים.

בשל העובדה שהיחסים של גילי ומורן עלו על שרטון, גילי הורחק מביתו ולא ראה את ילדיו כחודשיים. מורן הוציאה נגד גילי צו הרחקה, בעידוד עורכי דינה. המשטרה סגרה את התיק מחוסר ראיות, אבל הותירה בינתיים את הרישום על כנו. מאז המשטרה, גילי פוחד כי יאבד את הקשר לילדיו. 

לגילי אין ממש כסף. דמי המזונות אותן הוא מעביר למורן מכלים מחצית ממשכורתו. בנוסף, גילי מוציא כספים בעבור כלכלת ילדיו בעת הם שוהים עמו. כמו כן, הוא מוציא על מחייתו כולל מגורים ומזון. הוא חושב על כל שקל שהוא מוציא ולא גומר את החודש.

מורן דווקא מסתדרת. חלק ארי של שכר הדירה שלה ממומן מגילי. למורן אין הוצאות על ילדיה. למעשה, מכספי המזונות נותרים למורן עודפים, מהן היא משתמשת גם לעצמה, להוצאותיה האישיות. מורן משקיעה בעצמה, רוכשת מותגים ופוקדת את המספרה אחת לשבוע. מורן נשארת עם הכנסה פנויה של כמה אלפי שקלים כל חודש.

מורן מקבלת מהמדינה כספים והטבות בשווי עשרות אלפי שקלים בשנה, הממודרים מגילי וכלל לא מחושבים לצורך הפחתה בדמי המזונות: מורן מקבלת קצבת ילדים לחשבון הבנק, לשכרה של מורן נוספים נקודות זיכוי בשווי מאות שקלים בשל היותה אם חד-הורית, מורן מקבלת מענק שנתי ניכר ממשרד החינוך, היא מקבלת הנחה אוטומטית מהרשות המקומית במסי הארנונה - ורשימת ההטבות עוד ארוכה.

גילי רוצה לשנות את המצב ורוצה שוויון בין גברים לנשים, כלומר אחריות הורית משותפת ונשיאה משותפת בכלכלת הילדים. מספר תיקים ממתינים להכרעה בבית המשפט העליון בעניין, וטרם ניתנה החלטה. בבג"ץ מונחת עתירה לביטול חזקת הגיל הרך. כמו כן, יש יוזמות חקיקה העיוות עוד כאן, למרות שבתי המשפט מתחילים להבין שהגיע העת לתקן את העוול ומדי פעם מנפיקים החלטות עם היגיון.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?