גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלום מתחיל מלמעלה

מהחלל, המזרח התיכון נראה כמו מקום מתוק למדי

דגל ישראל / צילום: טינקסטוק
דגל ישראל / צילום: טינקסטוק

א. "הלילה הזה, שום סימן הוא לא נותן", שר פעם שלום חנוך, אבל הלילה - כל לילה, לא רק זה - נותן סימנים ועוד איך: בשבוע שעבר פרסמה נאס"א צילום של כדור הארץ בלילה. לא סתם צילום: אלפי תמונות לוויין שצולמו במשך שנה שלמה אוחדו למראה עוצר נשימה שזכה לשם "הגולה השחורה" - מחווה מקסימה ל"גולה הכחולה", (The Blue Marble) הצילום הכי מפורסם של כדור הארץ שצולם ב-1972 על-ידי הצוות של אפולו 17. אין על נאס"א האלה, הם יודעים לפנק.

מלבד שירים, הלילה יודע לתת פרספקטיבה נהדרת על האנושות. כשהאנשים מדליקים את האורות (אלה שיש להם אורות להדליק) אפשר ללמוד עליהם המון, בטח כשמשווים לצילום הלילי האחרון מהחלל, שנעשה לפני חמש שנים: לראות איך התפזרנו על הכדור, לבחון דפוסי פעילות, התיישבות והתפתחות של ערים, הגירה, מסחר ועוד.

יש תופעה ידועה אצל אסטרונאוטים: כשהם חוזרים מהחלל, משתנה להם הפילוסופיה ומושגים שהיו קבועים מיטשטשים; גבולות נעלמים, תחושת הבית משתנה. מאמריקאים, רוסים או סינים הם הופכים לאזרחי התבל ולבם מתמלא באהבה לכל דרי עולם. אף על פי שעוד לא הייתי בחלל, לדעתי אני סובל מחלק מהסימפטומים האלה בעצימות בינונית. צילומים כאלה מרגשים אותי עד עמקי נשמתי וגורמים לי לחוש כפטריוט של כדור הארץ וחבר מן המניין במין האנושי.

מספרים אצלנו על רבי ישראל מסלנט, מייסד תנועת המוסר, שהלך לילה אחד ברחובות החשוכים של העיירה ולפתע ראה אור דולק באחד הבתים. הציץ פנימה, והנה בעל מלאכה, סנדלר שוקד על תיקוניו. למה אתה עובד כל-כך מאוחר, שאל הרב. "כל עוד הנר דולק", השיב הסנדלר, "אפשר לתקן".

אז זהו: כל עוד דולקים אורות בעולם, אפשר לתקן אותו. אני מסתכל על הצילום של נאס"א: כל אחד הוא אור קטן.

ב. לא בכל העולם דולקים האורות, כמובן. בעוד אירופה זוהרת באור יקרות, חופי ארצות הברית נוצצים כיהלומים וחלקים נרחבים באסיה בוהקים כחדר ניתוח, הרי שאפריקה חשוכה ברובה המוחלט, כמו גם חלקים נרחבים מהשכונה שלנו, המזרח התיכון - שהאמת, נראה מקום ממש מתוק מהחלל. הלילה הזה, הוא יודע לשקר.

אני אמנם פטריוט של כל כדור הארץ, אבל הדבר הראשון שאני עושה בתמונות החלל האלה זה לחפש את הבית, איפה שהלב נמצא. אני עושה זום אין כמה שאני יכול, אבל את הבית שלי אי אפשר לראות. לא נורא, מספיק לי לדעת שאחד מהאורות האלה הוא אני ואת. והילדים. והכלבה.

אני עושה זום אאוט: האזור שלנו חשוך למדי, תרתי משמע. למעט קו החוף המואר יפה עד לבנון וסוריה, ואזור הנילוס במצרים, שהתיישבות על נתיבו גורמת לשכנתנו להיראות בלילה כצמח עם שורשים עמוקים במיוחד, הרי שבמזרח התיכון הלילה באמת יורד. עצוב לי על האזור שלנו. קונפוציוס צדק: "הבערות היא לילה של המחשבה, לילה ללא כוכבים ולבנה". החושך מחשיך מבפנים.

ואז עוד זום אין: ישראל הקטנטונת, כמה שמחתי לראות, מאירה בעוז את שמי הליל. למעט המדבר, כולה זורחת באלומות של אנרגיה. בשמלת לד ופלורסנט הלבשנוה, אם תורשה לי פרפרזה על אלתרמן. בימים האלה, שבין יום השואה ליום העצמאות, התמונה הזו נותנת סיבה לגאווה. בניתם פה משהו, חבר'ה.

לשאלתכם: לא, אין שום בעיה בפטריוטיות כפולה. כל עוד הבנאדם פטריוט של כדור הארץ, מותר לו להחזיק באחת נוספת על-פי בחירתו.

ג. 69 למדינה. כשאומרים 69, כולם חושבים על אותו דבר וזה בסדר גמור. אנחנו אנשים מבוגרים פה ואין מה להתבייש. להיפך, זה ממש נחמד שלפחות על דבר אחד כולם יכולים להסכים.

גיל קצת מצחיק, 69. דווקא מתאים לישראל כמו שהיא היום, לא? אני זוכר את עצמי - והרי המדינה זה אני: בכל פעם שהתקרבתי לסגירת עשור בחיים, נכנסתי לסוג של ג'ננה. את כל משברי העשור שלי קיבלתי תמיד בסוף העשור. את משבר גיל הארבעים בסוף שנות השלושים, את משבר סוף הצעירות בסוף שנות העשרים וכך הלאה. אין לי זיכרון חד של עצמי בגיל 9, אבל אני בטוח שגם אז היה משהו.

סופים של עשורים נוטים לבלבל אנשים. אתה מסתכל אחורה, אבל ענן האבק של העשור עוד לא שקע, כל מה שאתה רואה זה את מה שלא הספקת. זה בכלל לא כמו התחלות. ככל שהספרה השנייה במניין שנותיך קטנה יותר, אתה שמח יותר. זה די פשוט. בגיל 20 הייתי בעננים, עשור חדש נפרס בפניי כמניפה - רק לנענע אותו. בגיל שלושים הייתי מאושר, העשור ניחש אותי ונפתח לי מעצמו - רק תיכנס. גם גיל ארבעים היה בסדר. בטח גיל חמישים יהיה ככה ככה, אבל דבר אחד בטוח - הוא יהיה הרבה יותר טוב מגיל 49. ככה זה עם מספרים.

כשיש לך יום הולדת עם מספר שמסתיים בתשע, אין לך ממש חשק לחגוג, לא ככה? אתה אומר, עזבו שטויות, בואו נחגוג כבר בשנה הבאה, לעשור חדש. אז ככה גם המדינה. שמתם לב שאפילו המדינה עצמה לא חוגגת את המספר 69? היא מחביאה את הגיל המבאס מאחורי המספר העגול והיפה "חמישים": חמישים שנה למלחמת ששת הימים, לאיחוד ירושלים, לכיבוש, לשחרור, שכל אחד יבחר לעצמו. אני הולך על כולם ביחד.

ד. "מה שטוב בשבילנו", שר יגאל בשן, "טוב בשביל המדינה". אני חושב שיגאל בשן צודק, ולא רק במקרה הזה - בכל שיריו יש אמת גדולה. ואם לנו טוב התחלת עשור, גם למדינה, כי המדינה היא אנחנו וגם היא מרגישה את סופו של העשור כמשא כבד על כתפיה. נכון שזה נשמע שכולם רוטנים כל הזמן? זה מפני שהמדינה עצמה רוטנת מתחת בחוסר נחת.

אני זוכר את יום העצמאות השלושים: הייתה חגיגה, אפילו קנו לי חולצת טריקו עם לוגו מיוחד לתחילת העשור, בטח עוד יש לי אותה איפשהו. זה בטח היה הרבה יותר כיף מיום העצמאות ה-29, או ה-27. וזה למרות הפיתוי לשים את מספר 69 על חולצה ולעצב לוגו מגניב, כמו שתמיר שפר עשה פה באיור. יום עצמאות 70 יהיה ודאי הרבה יותר חגיגי, מקווה שיהיו חולצות והכול.

ובכל זאת, מה נאחל למדינת ישראל ביום העצמאות ה-69? בסך-הכול המצב טוב, מוכרחים להודות, גם מהחלל וגם מהאדמה. לא מושלם, אבל א) שום דבר בעולם לא מושלם ו-ב) מושלם זה משעמם. ואם תשאלו איך אפשר לדעת שמושלם זה משעמם אם שום דבר בעולם לא מושלם, אענה לכם שזו שאלה מושלמת. איך אני יודע? כי היא נורא משעממת.

אז בואו נלך על האיחולים הכי בסיסיים: שיירד מפלס הטירלול בשיח הציבורי, שיהיה שלום עם שכנינו, שיוסר (איכשהו) עול הכיבוש מעל הפלסטינים ומעלינו והכי חשוב - שנגיע ליום העצמאות שבעים בחתיכה אחת. אני חושב שנסתפק בזה, לא? את כל שאר הדברים נסדר אחר כך.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?