גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תתמודדו עם קשיים ועיכובים בפרויקטי תמ"א 38?

הקשיים בהם נתקלים פרויקטים של התחדשות עירונית, כגון דחיות בשל רגולציה, או בעיות ביצוע, לא מוכרחים להיות "גזירות משמיים" הנוחתות על הדיירים ■ איך ניתן למזער אותם למינימום?

אלוף הניצחון 16-18/ צילום: בית וגג
אלוף הניצחון 16-18/ צילום: בית וגג

*** הכתבה בשיתוף בית וגג

המורכבות והקשיים הכרוכים בפרויקטי התחדשות עירונית סוקרו עד היום בהרחבה. ובכל זאת, נדמה כי בכל פעם שלוחות הזמנים קצת מתארכים או כשתכנון הבנייה מתעדכן והפרויקט משתנה, אפילו מעט, נוצר אצל בעלי הדירות תסכול, מתח והרבה אכזבה, בעיקר מהיזמים.

לדברי איתי הוז, סמנכ"ל רגולציה בקרן "בית וגג", העוסקת בהתחדשות עירונית למעלה מעשור חלף מאז הולדתה של תוכנית המתאר הארצית הידועה בשם "תמ"א 38" ואחרי ניסיון מצטבר במאות בניינים חדשים ומחודשים ובעוד אלפי בניינים הנמצאים בשלבי התחדשות, ניתן לומר בביטחון כי ישנם קשיים ומורכבויות, שהם למעשה סיכונים מובנים בתהליך. ואם כך, הרי שאין סיבה שאלה "ינחתו" על הדיירים כרעם ביום בהיר, או שהאחרונים יחוו אותם ככאלה. "לאור העובדה כי מדובר בנקודות חיכוך נפוצות יש להכיר בהן כמעט כחלק מסדר היום הרגיל של תהליך ההתחדשות העירונית", הוא אומר.

איתי הוז/ צילום: בית וגג

- לאילו חיכוכים נפוצים אתה מתכוון?

"פרויקט תמ"א 38 מצריך את מעורבותם של גורמים רבים: יזם, רשויות, דיירים, קבלן, יועצים ועוד. כדי שהתהליך יצליח, כולם צריכים להסתדר ולצעוד ביחד. המציאות מלמדת שזה לא פשוט, והרבה פעמים, זה לא מסתדר כמו שרוצים. קשיים אופייניים נובעים למשל מסוגיות רגולטוריות ושינויים תכנוניים, חיכוכים בין הדיירים לבין עצמם וגם מענייני ביצוע".

- מהן הבעיות הרגולטוריות השכיחות בהתחדשות עירונית?

"קודם כל, ברמת המאקרו, חשוב להבין, שהמדינה והרשויות המקומיות, שצריכות לעבוד במשותף לקידום פתרון לבעיית הדיור פועלות כווקטורים כמעט מנוגדים, וזה לא טוב. גם כשיוצאות הנחיות או תוכניות חיוביות ברמה הארצית לקידום ההתחדשות העירונית, בפועל, אין כמעט סנכרון עם הרשויות המקומיות והיישום מזדחל או לא קורה כלל. אני רואה כיצד זה משפיע על התארכות הזמנים בפרויקטים.

"ברמת הפרויקט, חשוב לזכור שתכנון שלו משלב המון פרמטרים שמוכתבים 'מלמעלה', מהרשות. למשל, חישוב זכויות בנייה, היטלים, תקנות תכנוניות ברמת העיר, השכונה והבניין עצמו - כל אלה משתנים ומתעדכנים תוך כדי התהליך והפרויקט צריך להתעדכן בהתאם. השינויים הללו מתרחשים לאורך תהליכי התכנון והוצאת ההיתר ואף תוך כדי ביצוע. מאחר שאנחנו מדברים על תקופה של כמה שנים - בתכנון הפרויקט בתחילת הדרך, לא ניתן היה לצפות כל שינוי ועדכון רגולטורי".

התנאים 12-18-4/ צילום: בית וגג

- תן דוגמה לשינויים כאלה?

"ברמה הארצית, שיטת חישוב זכויות הבנייה (תיקון 3 על עדכוניו - י.ג.) השתנתה כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות. ברמה המקומית, תוכנית הרבעים של תל אביב שמתוכננת כבר כמה שנים עדיין לא אושרה, תוכנית רג/53 של רמת גן לא מאושרת וכל הזמן נעשים בה עוד ועוד שינויים. זה קורה כמעט בכל רשות. דוגמאות נוספות: יש הנחיות מרחביות שקובעות את עיצוב הבניינים ואופן העמדתם, או הנחיות כיבוי אש על רוחב הרחובות שמותר לבנות בהם - כל אלה יכולים להביא לשינויים בתכנון הפרויקטים, להאריך את התהליך ואף להביא לעצירתו".

- ומה לגבי הבעיות בביצוע שציינת?

"חשוב לזכור שאנחנו מדברים על פרויקטים קטנים, בלב העיר, שנבנים על ידי קבלנים קטנים יחסית, ללא גב כלכלי מספק, לכך יש להוסיף את העובדה שביצוע פרויקט תמ"א 38 הרבה יותר מורכב מפרויקט ייזום נדל"ן מסורתי. הוא חשוף ליותר לסיכונים, כמו למשל פשיטת רגל של קבלן. זה יכול לקרות בגלל מצוקה תזרימית ישירה של הקבלן, או בשל מצוקה עקיפה הנובעת מפשיטות רגל של קבלנים אחרים. אנחנו רואים גם מגמת עלייה מתמדת במחירי הביצוע, שלא משתקפת במדד תשומות הבנייה, ויוצרת בדיעבד תמחור בחסר של עלויות הפרויקט בשלב חתימת ההסכם".

לדברי הוז, שוק ההתחדשות העירונית בישראל רווי בשחקנים שאינם מקצועיים מספיק ומכיוון שפרויקטים של תמ"א 38 הם סוג חדש יחסית של בנייה, העדר מקצועיות וניסיון מספקים עלולים לפגוע בקידום פרויקט. "המשמעויות הן רבות", הוא מסביר, "הפרויקט יכול להתעכב, אפילו לתקופה ארוכה, העלויות שלו משתנות ותיתכן פגיעה באיכות העבודה או חלילה פגיעה בבטיחות".

- מה לגבי אי הסכמות בין בעלי דירות בבניין, עד כמה זה שכיח?

"לעומת פרויקט נדל"ן רגיל, בו יש קרקע ריקה והדיירים נכנסים לבניין רק לאחר השלמת הבנייה, פרויקט התחדשות עירונית מתחיל בבניין ותיק עם שכנים רבים שחיים יחד עשרות שנים. יש להם היסטוריה משותפת, ומה לעשות, גם סכסוכים ישנים, שכמעט תמיד עולים מעל פני השטח במהלך הפרויקט. לעיתים זה יוצר עיכובים ובמקרים קיצוניים, הפרויקט כלל לא יבשיל. מרבית המחלוקות קשורות לזכויות שיקבלו הדיירים והעדר הסכמה לכך ששכן אחד יקבל יותר מהשני".

- חוסר האמון והחשדנות התמידית הם בעיה רוחבית במדינת ישראל. זה לבטח גם מחריף את החיכוכים שתיארת.

"לצערי כן. התופעה הזאת באה לידי ביטוי ביתר שאת בתחום ההתחדשות העירונית, בגלל העדר חסמי כניסה, שיצרו שרלטנות ממנה "נכוו" דיירים רבים. מצב הדברים הזה מלווה בתחושה תמידית של בעלי הדירות ש'השכנים ממול מקבלים יותר, ואצלם זה קורה מהר יותר', כל זאת מבלי שהם מודעים למאפיינים הייחודים של כל בניין ובניין כמו גודל המגרש, סך הזכויות ומורכבות הביצוע, שמשפיעים על כל פרויקט".

הוז מסביר כי "את המורכבויות שתיארתי צריך לראות כמעין סיכונים מובנים, שקיימים לאורך כל שלבי הפרויקט. חשוב לזכור, שפרויקט תמ"א 38 הוא מסובך וממושך גם אם היה מתנהל בתנאים סטריליים ולכן כל שינוי נוסף מגביר חוסר סבלנות ואכזבה".

- עד כמה ממושך הפרויקט?

"אורכו של פרויקט תמ"א 38 ממוצע נע בין חמש לשמונה שנים. המספר הזה מורכב משנה-שנתיים של מו"מ בין היזם לדיירים ועד לחתימת רוב הדיירים על ההסכם; עוד שנתיים שלוש לתהליך הוצאת ההיתר ותקופה דומה נוספת לביצוע פרויקט תמ"א 38/2. כמובן, שיכולים להיות פרויקטים שיסתיימו לפני כן, אבל אי אפשר להתחייב לכך מראש".

- אז מה אתה מציע לדיירים כדי להתמודד עם הקשיים שהזכרת?

"ראשית, חשוב להבין שיזם בפרויקט הוא שותף לדרך למשך כמה שנים. לדיירים וליזם יש מטרה אחת והיא להגיע לקו הגמר, עם בניין חדש, יפה, יוקרתי, עם מינימום עיכובים וקשיים, הכי מהר שאפשר. זאת לא עסקה שבה חותמים ובאים רק לקחת מפתח. יש הרבה עבודה משותפת. אז כמו בכל שותפות, צריך לבחור היטב את השותף. היזם חייב להיות מנוסה, מקצועי, שמתמחה בהתחדשות עירונית, עם גב כלכלי, שחי את השוק, מכיר ומבין את הסיכונים המובנים הללו".

- נשמע שקשה להביא את הפרויקט לקו הגמר.

"היזם הנבחר צריך לראות את הנולד, לתכנן ולהיערך מראש לשינויים בדרך, ובכך לצמצם ככל האפשר את הסיכונים. כמובן, כשנתקלים בקשיים, על היזם לדעת כיצד לפעול כדי לצמצם את השינויים בפרויקט ולהשיב אותו למסלולו בהקדם האפשרי".

- איך אתם כחברה יזמית מתמודדים עם התהליך?

"קודם כל, למדנו שחשוב לתאם ציפיות עם הדיירים. להציף ולהסביר מראש ותוך כדי על המורכבויות והקשיים שעלולים לצוף בדרך. כמובן, כולם מעדיפים שהכל 'ילך חלק', אבל בעצם זה שהדברים נאמרים בתחילת הדרך, נחסכים הרבה תסכול, אכזבה וחוסר אמון בהמשך. בנוסף, אנו מעדכנים את הדיירים שלנו באבני הדרך בפרויקט, וגם בקשיים שצצים בתהליך ודרכי ההתמודדות. השיח הפתוח עם הדיירים עוזר בהחלט.

"לגבי הקשיים הרגולטורים, על היזם להכיר, להבין ולחיות את העיר, כדי לבנות תכנון ישים שיחזיק לאורך זמן. בית וגג מתעדכנת ולומדת באופן שוטף כל תב"ע, נוטלת חלק בדיוני הוועדות בכנסת ונמצאת בקשר ישיר ושוטף עם הרשויות. כל זאת על מנת להבין את המדיניות ולחזות ככל שאפשר את המגמות הצפויות. זה מאפשר לתכנן בניין שניתן לקדם ביתר קלות".

- ומה לגבי ההתמודדות עם עולם הביצוע?

"הניסיון וההתמחות הספציפית בהתחדשות עירונית הם פרמטרים מרכזיים שיסייעו ליזם להביא פרויקט לקו הגמר בהצלחה. הניסיון של בית וגג בהתחדשות עירונית, אחרי שכבר הוחתמו עשרות בניינים, אוכלסו חמש בניינים וכרגע נמצאים בבנייה 14 נוספים, מסייע לנו להתמודד באופן מיטבי עם קשיים בדרך. הניסיון הזה מלמד שכדי להוביל פרויקט, היזם זקוק למחלקות פנימיות מתמחות בהנדסה, שירות לקוחות, משפט ועוד

"אם לסכם", הוא חותם, "בבואם לבחור ביזם, הדיירים צריכים לבדוק האם הוא מגיע עם ארגז הכלים הדרוש כדי להביא את הפרויקט לקו הגמר, ובהצלחה. היזם חייב, כאמור, ניסיון ספציפי והתמחות בהתחדשות עירונית, היכרות טובה עם הרשויות המקומיות, גב כלכלי איתן, מערך פנימי מקצועי ונכונות לשיח פתוח עם הדיירים. מניסיוננו, יזם כזה יהיה בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להביא להשלמת הפרויקט בבטחה ובזמן הקצר ביותר".

אתר החברה

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע