גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבנקים חייבים להשתנות, אין להם ברירה, כולם מבינים את זה"

בפאנל "פיננסים הדור הבא" במסגרת ועידת שוק ההון של "גלובס", ניסו המשתתפים לשרטט את עתידם של מערכות הבנקאות והביטוח ■ "אין מצב שהבנקים לא יהיו בעולם הזה, זה יכול להביא לשירות טוב יותר"

משתתפי המושב / צילום: שלומי יוסף
משתתפי המושב / צילום: שלומי יוסף

עולם הפינטק, ובעיקר סטארט-אפים הפועלים בתחום הפיננסים, משנה במהירות את תחום הבנקאות, ולאחרונה גם את תחום הביטוח. בעתיד הלא רחוק נוכל כך נראה לבצע הרבה מאוד פעולות בקצב מהיר הרבה יותר מהיום, כולן כמעט מהטלפון הנייד שלנו.

לאן הולך ענף הפינטק ומה ההתפתחויות הצפויות בו בעתיד הקרוב והרחוק יותר, בארץ ובעולם? אילו מגמות מובילות את התחום, ומה עתידה של מערכת הבנקאות? על שאלות אלה ואחרות ביקשו לענות המשתתפים בפאנל "פיננסים הדור הבא" שנערך בוועידת שוק ההון של "גלובס" שהתקיימה בשבוע שעבר.

בפאנל השתתפו עידן בן נאים, סמנכ"ל מנהל חדשנות בפסגות; ד"ר גיתית גור גרשגורן, הכלכלנית הראשית ברשות לניירות ערך; מיכל קיסוס הרצוג, ראש אגף חדשנות ודיגיטל בבנק לאומי; רון שפרינצק, סמנכ"ל חטיבת אנטרפרייז במיקרוסופט ישראל; ורו"ח איתן ים, שותף פינטק ב-BDO זיו האפט. הנחתה את הפאנל עירית אבישר, כתבת הבנקאות ב"גלובס".

מנהל חטיבת פינאקל בחברת אינפוסיס, המפתחת תוכנות למערכת הבנקאית, סאנאט ראו (Sanat Rao), פתח את הפאנל במצגת וציין כי "הבנקים חייבים להשתנות, פשוט אין להם ברירה. מי שלא יתקדם ויאמץ טכנולוגיות חדשות, יישאר מאחור. החדשות הטובות הן שכולם מבינים את זה ופועלים בכיוון.

"הדבר הקל ביותר זה לדחות ולעכב השקעות, אבל אין להם ברירה ועדיף לפעול מוקדם יותר. בעבר הבנקים חשבו שהתחרות מגיעה מהבנקים האחרים, אבל כיום זה כבר לא כך. היום, ויותר מכך בעתיד, התחרות תגיע מהרבה מקומות אחרים", הוסיף ראו.

- מה מצב הפינטק בישראל?

איתן ים: "בישראל יש היום כ-500 חברות בתחום הפינטק, והפעילות ענפה מאוד. גם כאן, ישראל, בדומה לתחומים אחרים בהיי-טק, שומרת על מובילות".

- איך מתייחסים לתחום ברשות ני"ע?

גור גרשגורן: "יש כאן אתגר ללא ספק, כי זה תחום דינמי ומתפתח במהירות. צריך לייצר תשתית שתאפשר את הקידמה, אבל צריך גם לדאוג למזעור הסיכונים".

- מהם הטרנדים כיום בתחום?

רון שפרינצק: "אנחנו במיקרוסופט רואים מספר מגמות - הראשונה היא שיותר ויותר ארגונים בתחום הפיננסים משקיעים בדיגיטל. מגמה נוספת היא שהיום מבינים בבנקים הגדולים שהתחרות כבר לא מגיעה רק מבנקים אחרים אלא גם מגופים חוץ בנקאיים. המגמה השלישית נוגעת למידע, וכאן יש כמה אלמנטים: רגולציה, התפוצצות המידע והיכולת להסיק מסקנות על הלקוח, עולמות הביג דאטה".

"הבנקאות תשרוד, הרובוטים ייעצו"

- יש כאלה שאומרים שהבנקים ייעלמו בתוך 10-20 שנה. אתם חוששים מתרחיש כזה?

מיכל קיסוס הרצוג מלאומי: "אנחנו בהחלט מבינים שהעולם משתנה ולא רק בתחום הפינטק. אם הבנקאות המסורתית לא תשתנה, לא נהיה רלוונטיים. מעניין את האנשים חוויית משתמש, ערך מוסף, מהירות ועוד... האחריות שלנו היא לענות על הצרכים של הלקוחות. אז כל עוד ניתן ללקוח הצעת ערך טובה מהמקום שלו, הבנקאות תשרוד".

עידן בן נאים מפסגות נשאל כיצד הם פועלים בתחום, והשיב כי "יש לנו בעיות דומות לאלו של הבנקים, כשאצלנו הפוקוס קצת שונה. לא מדובר בדרך כלל על פעולות יומיומיות, אלא מפגשים של פעמיים בשנה למשל. אנחנו כמובן פתוחים לכל הצעה של חברת פינטק, שיכולה להציע לנו שיפור או שכלול בחוויית לקוח".

- אתה רואה מצב שרובוטים יחליפו מנהלי השקעות?

בן נאים: "ברור שאיפה שהחלטת ההשקעה מבוססת הרבה מאוד דאטה, הרובוט יעשה את זה בצורה מאוד יעילה. אבל כיום אנחנו עדיין במצב שהרובוטים הם תומכי החלטה בלבד, וקשה לי לראות את זה משתנה בקרוב. עם זאת, אני רואה את המגמה הזאת מתחזקת, והרובוטים ימשיכו למלא תפקיד מרכזי יותר ויותר בייעוץ ההשקעות".

- יש בנקים שכבר פועלים בתחום?

קיסוס הרצוג: "אנחנו בודקים את התחום. זה כבר כאן וקורה בעוד הרבה תחומים, לא רק בהשקעות. אין מצב שהבנקים לא יהיו בעולם הזה, זה יכול לגרום לשירות טוב יותר. כנראה שבסופו של דבר ייווצר מודל היברידי. הסניף והאדם לא ייעלמו, אבל הם ישתלבו במתן השירותים ללקוחות ביחד עם הרובוטים".

שפרינצק: "כבר היום מיקרוסופט מספקת סייעת אישית רובוטית. התחום הזה מתפתח חזק ומהר מאוד".

ים: "כל הרגולטורים מכוונים לטכנולוגיה, אבל היא רצה קדימה והם לא תמיד יכולים להיערך לשינויים במהירות. כמובן שצריך להאיץ תהליכים כי זמן שווה כסף, ולפעמים בתוך כמה חודשים אתה לא רלוונטי".

לאזן בין פרטיות לשימוש במידע

שפרינצק נשאל: איך אתם רואים את ישראל לעומת העולם בתחום הרגולציה? ולדבריו, "מנקודת הראות שלנו במיקרוסופט, האיחוד האירופי מגדיר את הכללים. יש התקדמות בארץ אבל אנחנו לא לגמרי שם - באירופה ובארה"ב הרגולציה מתקדמת יותר, ומאפשרת דברים שכאן עדיין לא מתאפשרים".

- יש חסמים לבתי השקעות?

בן נאים: "צריך להבין שהרגולטורים שלנו, של בתי ההשקעות, שונים מאלה של הבנקים. משרד האוצר פרסם לפני מספר חודשים את החזון הדיגיטלי, אבל זה עדיין רק חזון. יש עוד דרך ארוכה לעבור. הבשלות קיימת ללא ספק".

ים: "הבנקים בעצם התחילו ומובילים את מהפכת הדיגיטל, כי זה צורך יומיומי וגם חוסך להם בהוצאות בטווח הארוך. הממשקים של הבנקים מול הלקוח הם הרבה יותר אינטנסיביים לעומת חברות ביטוח למשל, שם נוצר מגע עם הלקוח בדרך כלל פעם בכמה חודשים או אף פעם בשנה".

- ים נשאל מה אומרת למעשה חדשנות דיגיטלית בביטוח, והשיב כי: "חברות הביטוח הולכות בעקבות הבנקים ומאמצות את תחום הפינטק, כמו למשל שימוש בביג דאטה כדי לתפור חליפת ביטוח אישית ומתאימה לנהג מסוים. הרי הסיכון היום הוא בעיקר בנהג ולא ברכב. זה תהליך שנמצא בראשיתו. בגלל המורכבות של המוצרים, יכול להיות שצריך מנגנון משולב, כלומר שילוב של היכולות של היזמים עם הצרכים של חברות הביטוח".

קיסוס הרצוג: "אנחנו רואים שלקוחות דיגיטליים נאמנים יותר, מרוצים יותר והרבה יותר פעילים. וזה חוצה מגזרים וגילאים. בניגוד לדעה הרווחת, גם מבוגרים, אפילו בגילאי 70 פלוס, פעילים ושמחים לעבור לדיגיטל".

שפרינצק: "היום כבר ידוע שהסגמנטציה צריכה להיות הרבה יותר מדויקת. פילוח חדש על בסיס ביג דאטה".

- באירופה ייכנסו בשנה הבאה תקנות חדשות שצפויות להגביל מאוד את תחום הביג דאטה. זה לא יעכב את ההתפתחות?

שפרינצק: "לדעתי לא. יש כאן ניסיון לעשות איזון בין שמירה על פרטיות לבין שימוש בנתונים שיש לנו על הלקוח".

וגתית גור גרשגורן סיכמה כי "כולנו נמצאים על איזשהו עקום למידה, ומנסים לאזן בין השמירה על הלקוחות והצרכים שלהם לבין מתן חבל לחברות הפיננסים, הקטנות והגדולות, להתקדם ולהציע שירותים חדשים".

פאנל

"פיננסים הדור הבא"

משתתפים: עידן בן נאים, סמנכ"ל מנהל חדשנות בפסגות

ד"ר גיתית גור גרשגורן, כלכלנית ראשית ברשות ניירות ערך

מיכל קיסוס הרצוג, ראש אגף חדשנות ודיגיטל בבנק לאומי

רון שפרינצק, סמנכ"ל חטיבת אנטרפרייז במיקרוסופט ישראל

רו"ח איתן ים, שותף פינטק, BDO זיו האפט

מנחה: עירית אבישר, כתבת בנקאות ב"גלובס"

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית