רשות ההגבלים: הסיכום שיימנע "גניבת רופאים" - הסדר כובל

הרשות ביטלה את ההסכמות לריסון התחרות שהושגו בין הצדדים, אשר קבעו כי במשך 3חודשים תהיה מניעה מרופאים מלעבור בין קופות-החולים

יעקב ליצמן / צלם: איל יצהר
יעקב ליצמן / צלם: איל יצהר

רשות ההגבלים העסקיים הבהירה לראשי משרד הבריאות ולמנהלי קופות-החולים כי ההסכמה הזמנית שגובשה בפגישתם המשותפת בשבוע שעבר לצורך ריסון התחרות האגרסיבית בין הגופים, מעלה חשש להסדר כובל המנוגד לחוק - כך נודע ל"גלובס".

על פי ההסכמה שהעלתה את קצפם של בכירי הרשות, במשך שלושת החודשים הקרובים קופת-חולים לא תורשה "לגנוב" רופאים מקופה אחרת, כאשר בתקופה זו ינסו הצדדים לגבש פתרון קבע תוך שיתוף-פעולה מצד הנהלת המשרד.

עוד נודע כי מנהלת רשות ההגבלים, מיכל הלפרין, צפויה להיפגש בעניין ביום ראשון עם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שניהל בלשכתו את הפגישה עם ראשי הקופות.

במכתב ששלח אתמול (ג') לצדדים עו"ד פול מרקוס מהמחלקה המשפטית ברשות ההגבלים, אשר מתפרסם כאן לראשונה, נכתב: "הסכמות כאמור עלולות לעלות כדי הסדר כובל כהגדרתו בסעיף 2 לחוק ההגבלים העסקיים. לאור האמור, ככל שבדעתכם להיות צד להסדר האמור, שומה עליכם לפנות לקבלת אישור או פטור להסדר בדרך הקבועה בחוק". מרקוס הבהיר במכתבו כי הסיכום שיצא ממשרדו של בר סימן טוב או כל סיכום אחר דינו להתבטל למעשה, אלא אם יוחלט אחרת: "למען הסר ספק, מובהר כי אין לפעול על פי ההסכמות האמורות בטרם קבלת החלטה לאשר או לפטור את ההסדר כאמור".

מה שהוביל לאותה הסכמה בלשכתו של בר סימן טוב, כשברקע לחץ בעניין מצידו של שר הבריאות יעקב ליצמן, היא תחרות אגרסיבית בין קופות-החולים בעיקר בשכונות מסוימות בירושלים, בחלק מאזורי הפריפריה ובמגזר הערבי. בקופות-החולים, בעיקר מכבי ומאוחדת, "גילו" את הפוטנציאל הכלכלי שטמון במשפחות מרובות ילדים (הקופות מתוקצבות "פר ראש") והן משקיעות משאבים רבים כדי להעביר את המבוטחים האלה אליהן. מדובר בין היתר בהקמת מרפאות חדשות, מכוני דימות ושירותים נוספים, כמו גם העסקת "מתאמי קשרי קהילה" בעיקר במגזר החרדי כשתפקידם הלכה למעשה להעניק שירות מיטיב לקהילה שלהם - מסיוע בביורוקרטיה ועד קיצור תורים.

מעל כל אלה, ההשקעה המרכזית היא בגיוס רופאים עצמאיים בקהילה, כאשר אל מול המחסור הקיים מדובר למעשה ב"גנבה" של רופא מקופה אחת לקופה השנייה תוך עמידה על כך שהרופא יעניק לה שירות בלעדי.

תחרות שמיטיבה עם הרופאים

"גלובס" חשף במארס אשתקד התכתבויות בין בכירים בקופות לבין אנשי הממונה על השכר במשרד האוצר, שם הם מלינים על סחרור השכר שנוצר בשל התחרות הזו. כך, למשל, תואר כיצד קופ"ח מאוחדת מציעה לרופאה שעבדה עד אז עם מכבי שכר של 75 אלף שקל בחודש עבור 16 שעות שבועיות בלבד.

במשרדי הבריאות והאוצר סבורים כי התחרות הזו מיטיבה אולי עם חלק מהציבור בשוליים, אולם בעיקרה היא מיטיבה עם הכיס של הרופאים - זאת בסופו של דבר על חשבון משלם המסים.

ד"ר שלומי פריזט, לשעבר היועץ המשפטי של הרשות להגבלים עסקיים, מזדהה עם הרציונל מאחורי החשיבה הזו, אבל לא עם הדרך. "יש לגיטימציה להגביל את השכר, בוודאי בגופים ציבוריים, אבל יש דרך לבצע התערבות כזו ובתיאום עם הגורמים הרלוונטיים כדי להתחשב גם בצד של התחרות", הוא אומר. "פגישה כזו שבה יושבים כל מנהלי קופות-החולים ועוסקים בה בתיאום שירותים, והרופאים הם הרי חלק מתמהיל השירות, זו עילה לחקירה פלילית.

"ברור שהעובדה שמנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב היה שם והוא זה שהוביל לסיכום הזה ואפילו כפה אותו, מקילה על העניין והופכת אותו לגורם האחראי ולא את מנהלי קופות-החולים", הוא מוסיף.

פריזט, שגם שימש בעבר כראש הצוות לבחינת שוק ביטוחי הבריאות בוועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית, טוען כי המדינה חייבת לזכור שבצד ריסון כוחות השוק במערכת חייבים לתקצב יותר את הרפואה הציבורית.

"איפה שמגבילים את השוק הפרטי, חייב לחזק את הציבורי. בעניין הרופאים - פתאום נזכרו שיש מחסור למרות שזה ידוע כבר שנים. מטפלים בסימפטום במקום בבעיה", הוא אומר.

מי שמחפש רמז לשאלה איך קרה שהנהלת משרד הבריאות נתנה יד למה שמכנים ברשות ההגבלים "הסדר כובל", יכול למצוא אותו בדברים הפומביים שאמר השר ליצמן בוועדת הבריאות של הכנסת לפני כשבועיים. אז דובר אמנם על מעבר של רופאים בין בתי חולים על רקע פתיחתו של בית החולים החדש באשדוד ועל רקע התפטרות הרופאים בהדסה, אולם הגבלת חופש העיסוק של הרופאים והפגיעה לכאורה בתחרות נכונה גם במקרה הזה.

"זו אחת הבעיות הקשות שקיימת במערכת הבריאות", אמר אז שר הבריאות ליצמן. "לכן המשרד יושב על המדוכה, לראות איך ניתן להגביל זאת באמצעות חקיקה". בכל הקשור למעבר בין קופות-החולים, כך נראה, ליצמן לא המתין להליך החקיקה.

מרשות ההגבלים נמסר: "משרד הבריאות ורשות ההגבלים נמצאים בהידברות בנושא במטרה להגיע להבנות בסוגיה".

היסטוריה של מאבקים: "התחרות לא תמיד בכללים המקובלים"

ארבעת מנהלי קופות-החולים לא ממהרים להיפגש יחד, גם כשהשושבין הוא מנכ"ל משרד הבריאות. צרובה אצלם עדיין הטראומה של ספטמבר 2008, אז פשטו חוקרי רשות ההגבלים העסקיים על משרדיהם והחרימו מסמכים ומחשבים. הפשיטה ההיא אירעה יום לאחר שראשי הקופות איימו שהם יגבו יחד את המחיר המקסימלי מהמבוטחים שלהם, אם המדינה תוציא לפועל את התוכנית במסגרתה חלק מגביית מס הבריאות ייעשה על ידי הקופות (ולא רק על ידי ביטוח לאומי).

במארס 2016 הם בכל זאת הסכימו להיפגש יחד לראיון משותף ב"גלובס", אבל הקפידו שבתמונה המשותפת יהיו עוד אנשים. באופן אירוני, הם דיברו בדיוק על התחרות האגרסיבית שהביאה לאותו סיכום שנוי במחלוקת, שהקפיץ את אנשי רשות ההגבלים גם הפעם. "בגלל שמכבי מזדקנת וזו בעיה, היא אימצה אסטרטגיה מאוד ברורה של גיוס מבוטחים", הסביר בראיון מנכ"ל קופ"ח מאוחדת, זאב וורמברנד. "אני הבנתי מהר מאוד שמאוחדת לא יכולה להיות שחקן בכל המדינה, אז אני מגן על המעוזים שלי כמו ירושלים, שם אני נותן רפואה יוצאת מהכלל, וכצעד חיזוק מתפרס בכל הפריפריה החברתית מהגולן ועד הבדווים בדרום", הוא הוסיף.

את הסקירה החגיגית הזו קטע אלי דפס, אז מנכ"ל שירותי בריאות כללית: "מה שאתה לא מספר זה שהאסטרטגיה הזאת נעשית לא תמיד בכללים המקובלים. היא כוללת בפועל גניבת רופאים, שכר מוגזם שמציעים להם ופתיחת מרפאות במקומות שיש בהם בקושי 8 לקוחות". דפס המשיך לחשוף באותה שיחה את האמת העירומה: "אנו מייצרים היצע לא רציונלי בחלק מהאזורים ובכך מייצרים למעשה אי-שוויון. אתה יכל למצוא בכפרים מסוימים מכון רנטגן פתוח עד 12 בלילה, לא רק כי יש דרישה מקומית אלא כי הקופה המתחרה נותנת שם את זה, אז גם אתה צריך לתת, בטח כשאתה מאבד לקוחות".