גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שחשבתם - אבל הפוך

על עדי מדינה, נשיא לשעבר ועוד

ניצחון לעיתונאים? לציבור?

"ניצחון לרביב דרוקר וערוץ 10", כך הכותרות. ניצחון? לעיתונאים? לעיתונות? לציבור? בית המשפט העליון החליט אתמול (ב') כי ראש הממשלה מחויב למסור מועדי השיחות, (מפגשים פיזיים או גם שיחות טלפון? התכתבות במייל?) שקיים עם בעלי עיתון "ישראל היום", שלדון אדלסון, והעורך דאז, עמוס רגב.

עורכים, עיתונאים ופרשנים נהגו ונוהגים דרך קבע להיפגש ל"שיחות רקע", או "רקע עמוק", ולקיים שיחות לתוך הלילה עם ראשי ממשלה, רמטכ"לים, שרים, קצינים בכירים בכל מערכות הביטחון, פקידים בכירים ומקורות "יודעי דבר". אלה שיחות עבודה - ואת התוצאות וההדים של תוכנן השיחות רואים ושומעים כולם. איכשהו. מתישהו. במישרין או בעקיפין, אחרי יום, אחרי שבוע, או אחרי חודש.

במציאות, קובעת החלטת העליון, שתמיד יש אפשרות שכל עמישראל, כלומר כל התקשורת שלו, תדע עם איזה עיתונאי נפגש הבכיר הפוליטי, הביטחוני, הכלכלי - והעיקר באיזה יום זה קרה. טיפה של מאמץ - ואפשר יהיה לקשור חוטים, בין בכיר-תוכן-עיתונאי, ולזהות כמעט בוודאות מי מסר מידע זה ואחר, מי "יצא" נגד מי, מי לא שמר על חיסיון, מי העדיף את העיתונאי, או העיתון הזה על פני המתחרים (הנקמה בוא תבוא...) ועוד ועוד...

אז איזה בכיר יעז לקבוע פגישות ולפגוש עיתונאי לשיחה אם הוא יודע, ומאתמול הוא כבר בטוח, שמועד הפגישה הזה מחויב פרסום גלוי? ועוד תמיהה: מה שווה עכשיו "חובת חיסיון המקורות" המוטלת על עיתונאים, אם העיתונות במו ידיה הפכה את המקורות הסמויים לגלויים וקיבלה את תמיכת בג"ץ?

המפגינים יגיעו לסיפוקם?

2,000 איש הפגינו מול ביתו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט בדרישה "להאיץ את חקירות ראש הממשלה". במוצ"ש האחרון עמדו מולם 500 מפגינים בטענה שמדובר בפעילות "אנטי-דמוקרטית". תמיהה: אם מנדלבליט יחליט שלא להגיש כתב אישום נגד נתניהו, אבל יעשה את זה מהר-מהר, השבוע, היום או מחר - האם המפגינים יגיעו לסיפוקם, או שההפגנות מטרתן אחת: ללחוץ ולאיים על מנדלבליט רק כדי שיגיש כתבי אישום, וכמה שיותר גדולים, נגד נתניהו? ואם יחליט מנדלבליט, אחרי חקירה, כן להגיש כתב אישום - האם אז יקבלו מפגיני הנגד את ממצאי הדמוקרטיה?

ככה לא נראה צדק

משה קצב פנה לנשיא ראובן ריבלין וביקש במכתב מנומס מעו"ד ציון אמיר, להתחשב בו ובסבלו כפי שהתחשב באהוד אולמרט ובסבלו, כך פורסם אמש בערוץ 2. התמיהה: אם קצב לא היה קצב, מין טיפוס שהפך עצמו לבלתי נסבל, ואם אולמרט לא היה אולמרט - איש מטופח, מקושר ואהוב על ידי חלק מבעלי העניין והכוח בישראל (ולא חשוב למה) - לא היינו רוצים שוויון לצדיקים וגם לפושעים?

קצב צודק. לאורך כל הדרך הוא, נשיא לשעבר, נשפט בקוצים (בצדק), ואולמרט, ראש ממשלה, שר וראש עירייה לשעבר, קיבל (לא בצדק) שפיטה של חברים רחמנים בני רחמנים. קצב מכונה עד היום "האנס המורשע", שזה מה שהוא, אבל אולמרט לא מכונה "המושחת המורשע" או "לוקח השוחד".

קצב נדרש, שוב ושוב ושוב, לחרטה פומבית, אולמרט לא. קצב לא קיבל הטבות חנינה מהנשיא - אולמרט, כן, כן ועוד כן. וגם מהר מאוד, אפילו מלכתחילה, סוג של הבטחה לחנינה עוד לפני שוועדת השחרורים קיצרה את זמן המאסר שלו. בגלל הסבל, איש מורם בבית האסורים. וקצב? הוא שוחרר לפני 8 חודשים ועדיין תחת מגבלות כבדות. למה? לא חשוב למה. מה שחשוב זה שככה לא נראה צדק. כי צדק חייב להראות ולהיעשות גם כלפי מי שהוא לא חבר, שאין אליו אמפתיה או סימפתיה.

הדלת המסתובבת ממערכת הביטחון לביזנס

עד המדינה מיקי גנור. לפני שבוע הוצא צו איסור פרסום על חקירות גנור, עד המדינה בפרשת הצוללות. כך מעמיקה עוד יותר השאלה הקשה: האם מרוב התלהבות ונחישות "לתפוס", "לנעול", את מעורבות נתניהו בפרשה, את הכן/לא שוחד מצד עו"ד דוד שמרון וכן/לא למי שהיה מפקד חיל הים, אליעזר (צ'ייני) מרום - תאבד החקירה הדרמטית הזו את המטרה הכי חשובה שלה לעתיד: לחשוף (כדי לעשות סדר חדש) בניגודי העניינים העמוקים וכבדי ההון בקרב בכירי מערכת הביטחון של ישראל.

איך נראית הדלת המסתובבת מהביטחון לביזנס? למה צריך מאכערים גבוהי דרגה ונגישות בעסקאות בין מדינות? האם התקבלו החלטות על ציוד לחימה או הגנה לא על פי הצרכים ולא על פי מיטב המוצר - אלא רק כי מישהו, בכיר לשעבר, משך בחוטי החברים שלו, הבכירים שעדיין יושבים במשרדי הצבא והביטחון.

עוד מטרה חשובה ביותר שאיכשהו נמרחת וספק אם השוטרים מעיזים לקיים: איך קרה שבכירי משרד הביטחון החליטו לבטל את המכרז על הצוללות? הם הרי סיביל סרוונט'ס. הם משרתי ציבור עצמאיים. הם "אנשי מקצוע" המכונים עצמאיים, שתפקידם לדאוג לציבור, לכן המדינה הסדירה להם שכר מובטח, עם קביעות, עם הבטחה שרק בית הדין הגבוה לצדק יכול להזיז אותם מתפקידם. הרי מעצם מהותם ותנאי העסקתם הם לא אמורים לשמוע לא לשר שמעליהם, לא לראש ממשלה, לא לחבר או למי שקרוב לראש הממשלה או לשר. השיקול שלהם חייב להיות מקצועי. ציבורי. לא? הרי בדיוק בגלל זה אנחנו לא רוצים שהשירות הציבורי יתמלא באנשים פוליטיים, נכון?

המטרה מקדשת את האמצעים?

עד המדינה ארי הרו. כמעט ואין ספק, לכאורה, שהרו פעל בניגוד עניינים בהקשר לחברה שהייתה בבעלותו. כמעט ואין ספק, לכאורה, שהרו ניצל לרעה ולטובתו את העובדה ששימש בתפקיד בכיר במשרד ראש הממשלה.

למרות שהשם הרו הפך שגור בכל פה ובית, כמה מילים על האיש (ויקיפדיה): יליד 1973, לוס אנג'לס. ילדם השני של זוג אמריקאים דתיים, לאחותו הגדולה תסמונת דאון. יש לו עוד שני אחים ביולוגיים ועוד שלושה אחים שאומצו על ידי ההורים. עלה ארצה כשהיה בן 12. ב-2002 החל לשמש יועצו של נתניהו וממונה לגיוס תרומות בחו"ל. ב-2000 עזב בגלל מחלת לב. זמן מה אחרי הקים חברה פרטית לייעוץ ופיתוח עסקי. ב-2013, לקראת מינויו לראש הסגל של נתניהו, חתם על הסכם ניגוד עניינים והתחייב להתנתק מהחברה. בינואר 2015 עזב את הלשכה ועבר לעבוד במטה הבחירות של הליכוד. בדצמבר 2015 נחקר בחשד שפעל בניגוד עניינים בזמן עבודתו בלשכת הראש, וששמר על קשר עם החברה שהיה אמור להתנתק ממנה. חקירה אחר חקירה, חודש אחר חודש, וסעיפי החשדות הלכו והחריפו והשמועות מכיוון המשטרה היו שהחשד כבד ביותר.

הנה הנוסח ה"כמו רשמי": התגבשה תשתית ראייתית לשוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע והלבנת הון. עכשיו, ניקח את ההאשמות הכבדות הללו - מקומיות ובינלאומיות - וננסה להתאים אותן להרו ולחברה הפרטית שבבעלותו, שהוא בטוח לא ענק עסקי או לוביסט רב-זרועות (ואנחנו הרי מכירים כמה וכמה כאלה במקומותינו), ונתהה האם כצעקתה?

נמשיך לתמוה: האם הרו סומן זה מכבר כחוליה החלשה? אחרי הכול הוא בעל תודעה אמריקאית (שם פוחדים מאוד מהמשטרה) עם בעיות בריאות בלב. האם המטרה תמיד מקדשת את האמצעים? האם נכון להקריב אחד חלש בעבור החזק? האם זו דמוקרטיה? האם אתם לא מפחדים - כי אני כן.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה