גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאמן הקבוצה, נכשלת - אז יאללה הביתה; למה בעצם?

מאמן נבחרת ישראל בכדורסל, ארז אדלשטיין, קיבל הודעת סיום העסקתו ■ מה באמת המשקל של המאמן בתוצאות, ומה חלקו של פיני גרשון בכישלון?

ארז אדלשטיין / צילום: רויטרס
ארז אדלשטיין / צילום: רויטרס

1. פיני גרשון מרוויח באיגוד הכדורסל את השכר הגבוה ביותר אחרי המנכ"ל - 432,000 שקל ברוטו בשנת 2016, לפי דוח רשם העמותות. הרבה הרבה יותר מהשכר של מאמן הנבחרת ארז אדלשטיין. אבל כמובן שאדלשטיין היה זה שקיבל השבוע את ההודעה שההתקשרות איתו הסתיימה. הוא המאמן, הנבחרת "שלו" נכשלה באליפות אירופה, אז יאללה הביתה.

לפני שנתיים אדלשטיין היה יקיר האיגוד, מוח כדורסל בחסד, שהוביל את הנבחרת למקום עשירי באליפות אירופה. לא ננתח כאן שוב את ההופעה של הנבחרת בטורניר מבחינה מקצועית, אבל סביר להניח שאדלשטיין לא נעשה מאמן גרוע עד כדי כך בתוך שנתיים. הרבה יותר נוח להפיל את התיק על המאמן. ככה זה עובד. ודאי אם המאמן דחף את עצמו מהצוק עם ראיונות נוראיים לתקשורת.

אבל מה חלקו של האיש שעומד בראש המערכת, זה שמרוויח את הכסף הגדול? ההתנהלות של גרשון באליפות אירופה לא רק שהייתה לא קולגיאלית, לא מקצועית, לא מקצוענית, היא הייתה בעיקר מכוערת. רץ מעל ראשו של המאמן ומעביר הנחיות בזמן משחק. במצב כזה לא היה לאדלשטיין שום סיכוי להצליח. גרשון, ראש הפירמידה, שמרוויח כמעט כמו כל שחקני הנבחרת יחד, לא ייקח אחריות. יש לו יותר מדי כסף להפסיד מכדי שילך הביתה.

2. ההשפעה של מאמנים על התוצאות של הקבוצות היא בבחינת חור שחור גדול. בשנים האחרונות נעשו אינספור מחקרים ובעקבותיהם התפתחה גישה די ברורה: משייכים למאמנים יותר מדי משקל.

הנה שתי דוגמאות מקומיות רלוונטיות: את טבלת הליגה בכדורגל מובילות כרגע בית"ר ירושלים והפועל חיפה. את בית"ר מאמן גיל לבנדה האנונימי, את חיפה מאמן ניר קלינגר שאימן בעונה שעברה את שעריים שנשרה מהלאומית לליגה א'. הקבוצות שלהם משחקות כדורגל טוב במונחים ישראליים. אבל מה באמת ההשפעה שלהם על התוצאות? לא ניתמם, לבנדה עומד על הקווים ומנופף בידיים, אבל מעליו יש את אלי אוחנה שמעליו יושב אלי טביב. לבנדה מחליט על מה שקורה במגרש כמו שדונלד טראמפ השפיע השבוע על המסלול של הוריקן אירמה. לקלינגר יש יותר קילומטרז' וניסיון, והוא יודע שההשפעה שלו על קבוצה עם משאבים מוגבלים היא מוגבלת ומינורית וימים קשים ורעים יגיעו כבר העונה.

הכלכלן וחוקר הספורט פרופ' סטפן סיזמנסקי חתום על כמה מחקרים שבדקו את ההשפעה של מאמנים על קבוצותיהם. המחקרים שלו מראים באופן הברור ביותר: הנתון שמשפיע יותר מכול על התוצאות של קבוצת ספורט הוא השכר שמשולם לשחקנים. סיזמנסקי, שבדק את שכר השחקנים בשתי הליגות הבכירות בבריטניה בין 1998 ל-2007 מצא שקיים מתאם של 89% בין שכר השחקנים ששולם לבין המיקום הסופי של המועדונים בטבלת הליגה בתום העונה.

ככל שגדל הכסף שנכנס לספורט המקצועני כך פחתה הסבלנות למאמן שלא מביא תוצאות. העובדות די מוכרות: פיטורי מאמנים לא מייצרים שום אימפקט, למעט תקופת "ירח דבש" קצרה מאוד שבה הקבוצה זוכה להתרוממות רוח קלה, לפני שהיא חוזרת לדשדש. כך שלמעשה, כדי לפתור את הבעיות בקבוצת ספורט, צריך לטפס במעלה הארגון, לסמכות המקצועית שקובעת אסטרטגיה של רכש ומהלכים ארוכי טווח.

הכסף הגדול שמשפיע על חוסר הסבלנות קשור לכול. אי-העפלה לליגת האלופות היא אסון כלכלי לקבוצות כדורגל שבונות על זה את התקציב; כישלון מקצועי על המגרש הוא אסון מבחינת המענקים שמשולמים על ידי הספונסרים; במכבי ת"א בכדורסל, גוף שבאופן יחסי עד לפני ארבע-חמש עונות לא נהג לפטר מאמנים - הכישלונות המקצועיים שגובו בחשש לקטסטרופה כלכלית של אובדן הכנסות ואי-מכירת מנויים הביאו לטורנדו בגישה הזאת. נבן ספאחיה שהתמנה הקיץ לתפקיד הוא המאמן התשיעי שזוכה לעמוד על הקווים בשנתיים האחרונות.

הסקירה המקיפה והעדכנית ביותר נערכה באפריל האחרון על ידי סקיי ספורט, ומצאה שב-92 הקבוצות בארבע הליגות הבכירות באנגליה 75 מאמנים לא הצליחו לשרוד בתפקיד ולסיים חוזה. משך הזמן הממוצע למאמן הגיע לנקודה הנמוכה ביותר שלו - 423 ימים בלבד בתפקיד. הסקירה שהלכה לאחור עד לעונת 1946/7 מראה שאז דווקא הייתה קצת יותר סבלנות: מאמן החזיק בתפקיד בממוצע שבע עונות. כמה מאמני כדורגל, כולל בקבוצות המצליחות ביותר היום, סוגרים נכון לעכשיו שבע עונות בתפקיד (חוץ מארסן ונגר בארסנל כמובן).

בעלי קבוצות מכירים את המחקרים הללו. הם יודעים שפיטורי מאמנים לא יפתרו את הבעיה והם משתמשים בהם רק כדי לייצר מראית עין של אקטיביות, בעיקר כלפי האוהדים שדורשים ראש ערוף להתנחם בו. מחקר מ-2013 שנערך על ידי אדריאן בל, כריס ברוקס וטום מרקהם מאוניברסיטת רדינג, ניסה לבחון את ההצדקה של פיטורי מאמנים (The performance of football club managers: skill or luck) בהתחשב במשתנים כשכר שחקנים, סגל חסר (היעדרות בשל פציעות, הרחקות, שחרור שחקנים לנבחרות), השקעת הקבוצה ברכש ועומס משחקים ביחס לקבוצות אחרות. התוצאה לא הייתה מפתיעה: למרות ששיעור המאמנים המפוטרים או המתפטרים עמד על קרוב ל-50%, רק שבעה מאמנים באמת השיגו תוצאות נמוכות באופן אובייקטיבי מכפי שהיו "אמורים" להשיג. 53 מתוך 60 מאמנים השיגו תוצאות שהוגדרו "עומדות בציפיות" (Expected) או מעל לציפיות - ולרובם גם זה לא עזר.

אגב, מי שהשיג במחקר כמעט את התוצאות הטובות ביותר הוא אברם גרנט שאימן את צ'לסי - 17% מעל הציפיות. כזכור, ההצלחה ההיא של גרנט הסתיימה בפיטורים בתום 32 משחקים.

פיני

"קבוצת המיליארד אירו הראשונה"? בקרוב

ברצלונה פרסמה כי הכנסותיה יסתכמו העונה ב-897 מיליון אירו - שיא לקבוצת ספורט; הסיבה: עסקת ניימאר.

בעונת 2011/12 הפכה ריאל מדריד למועדון הספורט הראשון שמעמיד מחזור של יותר מחצי מיליארד אירו. ולאחרונה מדברים עם הכדורגל העתידני שיוביל מתישהו לקבוצת המיליארד אירו הראשונה. מתי זה יקרה? יותר מהר מכפי שמעריכים.

הנה דוגמה קטנה לקיצור טווח הזמן: ברצלונה פרסמה שלשום (ד') כי ההכנסות שלה לעונת 2017/18 יעמדו על 897 מיליון אירו - שיא כל הזמנים לקבוצה בכל ענף ספורט שהוא. על פי הערכות אופטימיות, בשנת 2021 כבר תחצה ברצלונה את מחסום המיליארד אירו הכנסות בשנה.

הסיבה היא כמובן העברת ניימאר לפריז, שסידרה למועדון 222 מיליון אירו בתשלום אחד. אבל ההיסטוריה האחרונה בשוק הכדורגל מראה שבכל פעם יש אירוע "יוצא דופן" שמשפיע על זינוק בהכנסות - פעם זה הסכם חסות מטורף, פעם מכירת שחקן, פעם עלייה בכספים מליגת האלופות, או עוד עלייה בהסכמי זכויות השידור.

ברצלונה היא הדוגמה הקיצונית מכולן, מאחר שהיא זו שעושה את הדרך הארוכה ביותר מבחינה כלכלית בעשור האחרון. לפני פחות מ-15 שנה, בעונת 2002/03, היא אפילו לא דורגה בין עשר הקבוצות המכניסות בעולם. עם ההצלחות הגדולות שהגיעו במקביל להצטרפות של ליאו מסי לקבוצה הבוגרת היא התחילה למסחר את עצמה בהסכמים שחלקם זכו לביקורת, חלק מזה בגלל החובות - שלשום במסגרת ההודעה על התקציב דיווחה הקבוצה גם כי החובות של המועדון עדיין כבדים (247 מיליון אירו). למה בפריחה כלכלית כזו צמצום החוב הוא משימה שאורכת כל כך הרבה זמן? כי התחרות האכזרית הורגת גם את שורת הרווח. את האחרונה המוצלחת כלכלית, שהסתיימה עם 708 מיליון אירו הכנסות, סיימה ברצלונה ברווח של 18 מיליון אירו בלבד - נמוך בהשוואה לקבוצות כמנצ'סטר יונייטד או באיירן.

בכל מקרה, ברצלונה היא עדיין הקבוצה שרושמת את הצמיחה המשמעותית ביותר בעולם הכדורגל: ב-15 השנים האחרונות היא הגדילה את המחזור שלה מדי עונה ב-40% בממוצע, ובחמש השנים האחרונות היא מזנקת ב-86%.

ליונל מסי / צילום: רויטרס

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים