גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלי הבקר מנסים לרתום האוצר לשמירה על תכנון משק החלב

משלחת שבדקה את השלכות ביטול התכנון באירופה: "בצרפת זה חיסל את הענף" ■ אקסלנס ברוקראז' בתגובה לפרסום ב"גלובס": "הביטול יכול להביא להוזלת החלב הגולמי עקב יציאה של רפתות לא יעילות, אך בהמשך תיתכן קונסולידציה בין מחלבות קטנות"

רפת / צלם: תמר מצפי
רפת / צלם: תמר מצפי

בתגובה לפרסום "גלובס" כי משרד החקלאות פועל לשינוי המכסות במשק החלב, טוען היום (ה') יאיר דותן, מנכ"ל התאחדות מגדלי בקר לחלב, כי הרפתנים ומשרד החקלאות נמצאים בתהליך עבודה על מנת להגיע להסכמות, ובימים אלה מנסים הרפתנים מנסים לרתום את האוצר לפעול לשמירה על תכנון משק החלב. "אנחנו נמצאים בהליך הסכמות על העקרונות שהצבנו, שכוללים משטר תכנון, מנגנון מחיר מטרה, הסכם ארוך-טווח ורגולציה. מהבוקר אנו עסוקים בלשכנע את האוצר לקבל הסכם יזום של משרד החקלאות ושלנו בעת הנוכחית".

היום שבה ארצה מאירופה משלחת עבודה של הגורמים המעורבים, בהם מנכ"ל משרד החקלאות ונציגי הרפתנים, מועצת החלב והאוצר, כחלק מלימוד השוק האירופי לאחר ביטול התכנון של משק החלב שם. הרפתנים מקדמים ניסיון להגיע להבנות שייתנו ודאות לרפתנים ולמעגלים הנושקים להם, מחשש לפגיעה אפשרית בענף אם ייכנס למצב של חוסר ודאות.

חוק החלב, שנחקק ב-2011, מעגן את הקריטריונים לקביעת מחיר המטרה, כלומר הנוסחה שלפיה משלמות המחלבות ליצרני החלב, כדי להבטיח את רווחיות היצרנים. בנוסף, מעגן החוק את ניהול הענף באמצעות מועצת החלב המורכבת מנציגי היצרנים, המחלבות והממשלה. לשר יש סמכות בחוק לקבוע את חלוקת מכסות לרפתות חדשות.

ב-2019 אמור להסתיים מתווה לוקר באופן רשמי, וחוק החלב מגדיר את 2019 כשנה שבה צריך לדון במנגנון מחיר המטרה. בממשלה ירצו כמובן להוריד את מחיר המטרה ובכך להוריד גם את המחיר לצרכן, והחקלאים צפויים להיאבק להעלות אותו כדי לא להגיע למצב של מכירה במחיר הפסד, כפי שלדבריו קרה באירופה.

המטרה המרכזית של הנסיעה הייתה לשקף למשרדים השונים את השלכות ביטול תכנון שוק החלב באירופה, ולדברי דותן להיווכח "במשבר חסר התקדים שהם נמצאים בו, שהביא למחיר חלב גולמי נמוך, שגרם לרפתנים למכור במחיר הפסד, ולסגירת אלפי רפתות של משקים משפחתיים מול המחיר לצרכן שעומד במקומו". לדברי דותן, בסיכום הסיור הביעו נציגי משרד החקלאות נכונות להסכים על העקרונות המרכזיים שהציגו הרפתנים, והם מקווים לשכנע בהסכמות הללות גם את משרד האוצר.

הנסיעה הייתה פרק מסכם של עבודה של משרד החקלאות וענף החלב לבדיקת הרפתות באירופה לאחר ביטול התכנון. עוד קודם לכן נעשתה עבודה כלכלית על ידי יאיר סבן, מומחה לכלכלה חקלאית, על הרפתות בצרפת. בנסיעה הנוכחית התקיימו פגישות עם גורמים בבנקים צרפתיים, ספקים מקומיים של ענף החלב, בחינה של רפתות גדולות ורפתות קטנות, וניתוח סוגיית הסובסידיות לביטול התכנון.

"אנחנו רואים בתכנון כלי לאומי שמחזק התיישבות, וגם כלי כלכלי לשמירת ענף החלב", אומר דותן. "המטרה הייתה לראות את הרפתות ולבחון את הסוביסידיות לביטול התכנון. הרבה רפתות נסגרו. הענף באירופה נמצא במשבר, והמצב הוא שמאוד קשה לקבל הלוואות ולקיים משקים משפחתיים. ההוכחה בצרפת היא שזה מחסל את הענף".

"אין במנגנון היגיון הכלכלי"

עו"ד אריאל ארליך ממכון המחקר פורום קהלת, שמתנגד לתכנון, מבקש לערער על החלוקה בין סוגי ההתאגדות השונים, הקיבוצי והמושבי, ולהבין מה ההיגיון הכלכלי שלה. לדבריו, "כל נושא התכנון הוא נושא שמחייב בחינה מעמיקה לאור הביקורת שישראל סופגת מה-OECD על מנגנונים מעוותי סחר שיש במשק החקלאי בישראל לאור המגמות בעולם של הפסקת מדיניות התכנון".

הוא מוסיף כי "אין במנגנון הנוכחי היגיון הכלכלי. מתברר שהמנגנון הנוכחי משקף בסך הכול פשרות פוליטיות בין גופים פוליטיים שמייצגים מגזרים שונים בחקלאות, וברור שמצב כזה פוגע בצרכן הישראלי".

המכתב של פורום קהלת למנכ"ל משרד החקלאות עורר סימני שאלה סביב המשך קיום התכנון במשק. שינוי בחלוקת המכסות ב-2018 עשוי להיות שלב ראשון בדרך לביטול התכנון במשק החלב.

אם בשנים קודמות השרים והמנכ"לים של המשרד החקלאות היו שייכים לתנועה הקיבוצית או לתנועת המושבים, בקדנציה הקודמת והנוכחית ההנהגה לא הגיעה מהמגזר החקלאי והיא מאפשרת לשחוט פרות קדושות שפוגעות בחקלאות ובאזרחי ישראל. גורמים בענף נוהגים להגדיר את המשרד כפי שהיה אז 'משרד החקלאים', ואת הקדנציות הנוכחיות כ'משרד החקלאות', שמעדיף הסתכלות שאינה מעמידה בראש ובראשונה את הטובה של הקיבוצים והמושבים, אלא מנסה לקדם מהלכים להוזלת החלב לאזרחי ישראל.

"הממשלה תצטרך לדאוג לחוסרים"

מיכל אלשיך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז', התייחסה אף היא לפרסום ב"גלובס" בניתוח שערכה. לדבריה, "ביטול התכנון במשק החלב יכול להביא להוזלת החלב הגולמי עקב יציאה של רפתות לא יעילות וגידול בתחרות.

עם זאת, בהמשך תיתכן קונסולידציה בין מחלבות קטנות ויותר ריכוזיות. לפיכך - אם המהלך ייצא לדרך הממשלה תצטרך לדאוג במקביל לכך שלא יהיו חוסרים בענף (שבו קיימות מכסות על יבוא, כולל יבוא אבקת חלב), שבטווח הארוך המהלך לא יביא לעליית מחירים (בעקבות ריכוזיות) וכן שמאות הרפתות שאינן יעילות ימצאו לעובדיהם מקומות עבודה חלופיים".

אלשיך מוסיפה כי "בינתיים הממשלה מדברת על ביטול מכסות ופיקוח, אך המהלך לא מדבר עדיין על פתיחת השוק ליבוא. נזכיר כי שוק החלב הוא אחד השווקים הבודדים בישראל שעדיין סגורים ליבוא במרבית המוצרים.

"בשנים האחרונות נפתחו מכסות בהיקפים נמוכים במוצרים ספציפיים, לדוגמה בגבינות קשות, דבר שלהערכתנו הוביל לירידה במחירים עבור הצרכן במוצרים אלו".

אלשיך מעריכה כי "סביר שהמהלך לא ייצא לדרך בשלמותו עקב התנגדות צפויה מצד הרפתנים והלובי החקלאי, שיטענו לפרנסת הרפתנים וכן לביטחון המדינה בכל הקשור למזון".

ביחס לחברת שטראוס, אלשיך מעריכה כי "ההשפעה של המהלך של משרד החקלאות עליה בינתיים נמוכה. עבור המחלבות, ובהן שטראוס, המהלך עשוי ליצור תנודתיות גבוהה יותר ברכישת חומרי גלם, עקב תנודתיות גבוהה יותר במחירים.

"עם זאת, כל עוד השוק נותר סגור ברובו ליבוא אנו לא צופים פגיעה מהותית בתוצאות, שכן חלב גולמי הוא חומר הגלם של המחלבות.

"אם המהלך יגרור בעתיד בשלב השני גם פתיחה מלאה של משק החלב ליבוא עשויה להיות פגיעה, אך אנו רואים תרחיש זה בינתיים בסבירות מאוד נמוכה בשל כוחות השוק. אנו ממשיכים להמליץ על שטראוס בתשואת שוק במחיר יעד של 66 שקל, בדומה למחיר המניה בשוק", מסכמת אלשיך.

ההמלצות

■ הכנסת שחקנים חדשים לחלוקת המכסות

■ שינוי החומה הסינית בחלוקת המכסות לפי 50% לקיבוצים ו-50% למושבים

■ חלוקת המכסות ב-2018 תהיה רק למשק המשפחתי כדי לחזק את הרפתות הקטנות ולהעדיף את החקלאי הבודד על פני הכלל

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל