גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם כאלה פרסי נובל למדעים, אפשר לוותר על פרס נובל לספרות

עם כל הכבוד לסוכות, החג האמיתי שלי בשבוע האחרון היה ההכרזה על הזוכים בפרסי נובל בפיזיקה, בכימיה וברפואה - חג לאנושות, או לכל הפחות לצדדים היותר יפים שלה ■ דעה

פרסי נובל למדעים / איור: תמיר שפר
פרסי נובל למדעים / איור: תמיר שפר

א. סוכות זה חג על הכיפאק, וגם שמחת תורה לא רע, אבל החג האמיתי שלי בשבוע האחרון היה ההכרזה על הזוכים בפרסי נובל בפיזיקה, בכימיה וברפואה - חג לאנושות, או לכל הפחות לצדדים היותר יפים שלה. ואין צד יותר יפה לאנושות מהצד של הסקרנות. מלכת התכונות השכליות.

יוהכים פרנק, ריצ'רד הנדרסון וז'אק דובושה זכו בפרס נובל לכימיה על פיתוח מיקרוסקופ משוגע לגמרי (cryo-EM שמו) שמאפשר לראות ברזולוציה אטומית את המבנים ואת התהליכים המתרחשים בתוך המולקולות. הם פשוט פתחו לנו עולם חדש לגמרי. עולם חדש קטן וקרוב. אנחנו מבינים טוב יותר מה קורה בפנים.

ריינר וייס, בארי באריש וקיפ ת'ורן זכו בפרס נובל לפיזיקה על זה שאיששו את תורת היחסות הכללית של איינשטיין כשגילו את גלי הכבידה; תנודות זעירות וחלשות עד לאבסורד במרחב-זמן שנוצרו כתוצאה של התנגשות בין שני חורים שחורים לפני מיליארד ושלוש מאות מיליון שנה אי שם בעומק היקום. הם פתחו לנו עולם חדש לגמרי. עולם ישן, עצום ורחוק. אנחנו מבינים טוב יותר מה קרה בחוץ.

אני מתענג על הדמיון ועל השוני בין שתי הזכיות. האדם מסתכל החוצה ופנימה, אחורה וקדימה; בונה מכונות שיעזרו לו להבין את היקום ואת עצמו; תערובת של אירועי ענק אלימים ביקום (שני חורים שחורים מתנגשים זה חתיכת פיצוץ) ותהליכים זעירים מן הזעיר בתוך החלבון. בין מה שקרה למה שקורה. כי הכול קשור - החלבון הוא היקום - והסקרנות מתפשטת במידה שווה בכל הממדים.

ב. אם לא האמנתם עד עכשיו שהכול קשור, מגיעה ההכרזה על הזוכים בפרס נובל לרפואה - הזכייה היפה ביותר של השנה בעיניי - וסוגרת את הסיפור. ג'פרי הול, מייקל רוסבך ומייקל יאנג זכו בפרס על מחקריהם ותגליותיהם בתחום השעון הביולוגי.

כל תא, בכל מקום, בצומח ובחי - מהעשב עד הפיל, מהזבוב עד האדם - נמצא, כל הזמן ובכל מקום, בתהליך בלתי פוסק של התאמה (או מאבק) עם הזמן החולף ועם סיבוב כדור הארץ. אור וחושך, חום וקור, גאות ושפל; אנחנו העולם במובן הכי בסיסי של הקיום שלנו. זה הרבה מעבר לתחושה, הרבה מעבר לידיעה - אנחנו העולם ברמת התא. סיבוב כדור הארץ נמצא בכל אחד מאיתנו. אני עוצם עיניים ומנסה להרגיש את זה. לפעמים אני מצליח.

אני בסנכרון עם כדור הארץ, שעובד בסנכרון עם מערכת השמש, שמסונכרנת עם הגלקסיה שלנו שביל החלב, שנעה במרחבים האינסופיים של היקום בתיאום מושלם עם כל מיליארדי הגלקסיות האחרות - הקיום שלי ביקום הוא דבר שאי אפשר להתכחש אליו. אני שייך. ככל שהמדע מתקדם הוא נהיה יותר ויותר יפה.

אני שייך. השמש זורחת ושוקעת בתוך התאים שלי, אדוות שנוצרו מהתנגשות של שני חורים שחורים לפני מיליארד ושלוש מאות מיליוני שנים מהדהדות בי, הים עולה ויורד יחד עם הנשימות שלי.

השילוב בין היכולת שלנו לראות אותנו עמוק עד לרמת האטום, ההבנה עד כמה אנחנו, גוף ונפש, מחווטים לכל מה שקורה מסביב והאישוש להנחה שהאור, כמו הזמן, מושפעים מכוח הכבידה (כלומר שיכול להיות משהו גדול מספיק כדי לעקם אותם) נשגב פשוט. זו כמעט התיאוריה של הכול, התובנה הזו.

עם כאלה פרסי נובל למדעים, היה אפשר לוותר השנה על פרס נובל לספרות. עם כל הכבוד, הספרות רק מעבירה את הזמן בין ההתקדמויות המדעיות. טוב, נו, האמת שהיא גם לוקחת אותנו למקומות שלא היינו בהם, עוזרת לנו לראות טוב יותר את הדברים שעוד לא נצפו בשום מיקרוסקופ ושום טלסקופ ומצליחה, בשיאה, לשקף את רוח האדם.

ועדיין, להדיוט גמור כמוני, המדעים יפים יותר. אני לא זוכר מתי קראתי רומן לאחרונה, אבל אני מתמסר בחדווה לכל ספר מדע פופולרי העובר תחת ידי. אני מעדיף להבין רבע (טוב, עשירית) ממה שאני קורא בביולוגיה, פיזיקה או מתמטיקה מאשר להבין מאה אחוז ממה שאני קורא ברומן על אחד שחי את חייו עד שקורה לו איזה משהו שמשנה את הכול ומכריח אותו לצאת למסע או משהו.

לפני כמה ימים מצאתי על ספסל ברחוב את הספר "אינסוף - המסע שאינו נגמר" מאת חיים שפירא ולא עזבתי אותו עד שסיימתי. זה, חברות וחברים, מסע אמיתי: המסע שלעולם לא יגיע לשום מקום. למדתי שם שיש המון אינסופים, ויש אינסופים שקטנים או גדולים מאינסופים אחרים. איך זה יכול להיות?

ג. אז נכון, אני קורא על הזוכים בפרסי הנובל ולא יכול שלא לשאול את עצמי בעצב רב מה עשיתי בשביל האנושות. אתם לא צריכים לענות לי, אני יודע שלא הרבה. נראה שעל אף שכולנו אותו דבר ברמת התא והשעון והציות לחוקי הטבע, לא כולנו אותו דבר; יש אנשים שמקדישים את חייהם למען ההתקדמות הקולקטיבית, ויש כאלה שפחות.

ובכל זאת, נהניתי השנה מהגשם הראשון שירד השבוע כמו שלא נהניתי שנים. גם אם זה לא היה ממש גשם, יותר טפטוף מקרי, קצר מועד ומלא אבק, עדיין מצאתי את עצמי קם ממקומי, יוצא החוצה, פורש ידיים, עוצם עיניים, פותח פה בחיוך רחב ומתמסר. מתמסר ברמה הכי בסיסית, רמת התא, מנסה להרגיש את הטיפות נספגות. הסטתי מבט אל העץ שעמד לידי ואני מוכן להישבע שגם הוא היה נראה מבסוט. אולי לא גילינו שום דבר חשוב, הוא ואני, אבל חיינו את החיים ולו לרגע.

הפעם האחרונה שדבר כזה, או קרוב לדבר כזה, קרה לי היה לפני המון שנים אחרי שיצאתי ממדיטציה של עשרה ימים. אותה התובנה שהכול ביחד, אותה שמחת גילוי, אותה ענווה שאין לך ברירה אלא לחוש אל מול המורכבות הפשוטה של החיים.

נכון שלפעמים עובר לכם בגב מין רעד קל, חצי מורגש? רעד כזה שלא ברור מאיפה הוא בא ולמה? הרעד הזה הוא תוצאה של אותם גלי כבידה; דמיינו את עצמכם שוכבים על מזרן ים שצף על היקום. דמיינו שעצמתם עיניים ונרדמתם. והנה גל שנוצר ממדחפי סירה ששטה במרחק של 250 מיליון שנות אור מרעיד את המזרן מעט ואתם נעורים בתחושת בלבול קלה ואז נרגעים: הכול בסדר, זה רק האינסוף.

ד. הרבה אנשים נוטים להתגונן. כשאתה בא לחפור להם על תגלית מדעית שחושפת עוד חלק מתמונת הפסיפס, הם פוטרים אותך במשהו כמו: יש שאלות שתמיד יישארו פתוחות, יש שאלות שעליהן לעולם לא תהיה תשובה. אומרים את זה כאילו זה דבר רע שאמור להוציא את האוויר מהגלגלים, הם אומרים את זה כאילו הגילוי התמידי וההתקדמות שלא עוצרת מפחידים אותם. כאילו זה שיש לנו שעון ביולוגי, לדוגמה, מוריד מערכנו. כאילו הם לא רוצים לראות את התמונה האמיתית. כאילו הם מפחדים ממה שיש בה.

צריך להרגיע אותם: חברים, אין תמונה אמיתית. הפסיפס לעולם לא יושלם. עם כל חתיכה שנחשפת נחשפות עוד ועוד ועוד שאלות. הסקרנות לעולם לא תבוא על סיפוקה כי לעולם לא ייוולד הילד שיהפוך להיות המדען שיגיד יום אחד: טוב, אין לי יותר שאלות, תודה רבה. הבנתי הכול.

זה לא יקרה, כי רק אנשים שלא רוצים להבין יכולים לומר שהם מבינים הכול.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל