גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הטרדות מיניות נגד גברים מצד גברים בעמדות כוח"

הכוריאוגרפית והרקדנית יסמין גודר קוראת להתחיל את החינוך למחול כבר בסל התרבות, ומאירה את קמפיין ME TOO מזווית קצת אחרת, של רקדנים גברים שמוטרדים מינית ■ ראיון

יסמין גודר / צילום: כפיר זיו
יסמין גודר / צילום: כפיר זיו

קמפיין "ME TOO" שרץ ברשתות החברתיות, והביא בין היתר את החזקות ואת המצליחות בשחקניות ובדוגמניות בעולם לחשוף את ההטרדות המיניות שהן חוו בחייהן, לא הפתיע את הכוריאוגרפית והרקדנית, יסמין גודר. אמנות כמו ריקוד, שבה יש כל-כך הרבה מגע פיזי במינימום לבוש ובמקסימום תנועה, היא כר פורה להשלטת טרור מיני, אפילו שבעולם המחול הנושא לרוב מושתק.

גודר, שנחתה בלילה שלפני הראיון מעוד הופעה בחו"ל ויושבת מולי בקפה במכנסיים קצרים, סוודר דק ופנים מנומשות ונקיות מאיפור, אומרת שחוותה הטרדה מינית, אומנם לא כרקדנית, "אבל אני יודעת שיש לא מעט הטרדות מיניות גם אצלנו. רקדנית אחת שיתפה בפייסבוק שאחרי אירוע טראומטי מקצועי שעברה, היא בחרה שלא לעבוד יותר עם גברים מסוימים כיוון שהרגישה שהתייחסו אליה כמו אל אובייקט".

המסלול שעשית שונה מזה של רוב הרקדניות. מהתחלה ניהלת את העניינים. אולי בגלל זה היית יותר מוגנת ממטרידים.

"זה נכון שהיה לי מסע מאוד עצמאי במובן שזו אני שיצרתי לעצמי את המציאות. מגיל צעיר אני יוצרת, ובתחילת הדרך גם הייתי הרקדנית של עצמי ומי שעובד איתי הוא קולגה. יכול להיות שזו בחירה מודעת ותת מודעת. ועדיין, אני מאוד מזדהה עם הקמפיין הזה: בתחום המחול יש הטרדות מיניות שמכוונות לגברים מצד גברים בעמדות כוח".

יש נשים שנחשפות להטרדה של גברים ולא עושות מספיק כדי לעצור אותה?

"משחק הכוח הזה מתנהל בכל מיני פורמטים. המיניות היא חלק מהעשייה, כמו בתיאטרון ובמשחק. אבל כמו שאנחנו יכולים להיות טוטאליים, יש לנו גבולות ברורים וצריך לדבר עליהם. ריקוד זה לא כמו להגיד טקסט או לתת נשיקה. מיניות נמצאת שם בתוך כולנו מעצם היותנו בני אדם, אבל צריך לבנות מערכת יחסים עם אמון ומספיק פתיחות, כשיש משהו שהוא לא נוח או לא מתאים.

"המרחב האישי מאוד חשוב לי גם בעבודה עם נשים. הרבה שנים לא יצרתי דואטים של גברים ונשים כי זה שעמם אותי. ב-2010 העליתי את 'אוהבים אש' שבו התעסקתי בסיטואציה של סטריאוטיפים בין נשים לגברים והיה שם הרבה יותר מגע. יוצא שמצד אחד אנחנו כלואים בתפקידים מגדריים ומצד שני אנחנו חברים וקולגות. בגלל זה בדיוק אני אוהבת את המחול. הוא נוגע בדברים נפיצים בצורה יומיומית ומעמיק בהם".

אגב עומק, בתחילת נובמבר תעלה "GUT GIFT" שלך בפסטיבל המחול היהודי עכשווי "שמיים וארץ", שמבצעת רקדנית איטלקייה.

"בשם פרנצ'סקה פוסקריני, רקדנית איטלקית מוכשרת שזכתה בפרס יוקרתי בפסטיבל נחשב ברומא כמבצעת הטובה ביותר. הפרס שלה היה לבחור כוריאוגרף שיכתוב עבורה יצירה והיא בחרה בי".

קומפלימנט אדיר. מתי זה קרה?

"ב-2015. העבודה רצה כבר שנתיים ברחבי אירופה ובדרום אמריקה, וזו הפעם הראשונה שבה היא תוצג בארץ. הייתה לי חוויה כזו גם לפני שנתיים, כששתי רקדניות מגרמניה פנו אליי ודאגו לי לכל הממד הכלכלי-הפקתי ואני רק באתי עם היצירה עצמה, שזה פינוק אדיר בשבילי. זה נדיר שזה קורה מול רקדנים, כי בדרך כלל להקות שוכרות כוריאוגרפיים, או להיפך. יש היררכיה מובנית. הכוריאוגרף בוחר את הרקדן וזה שנשים יוצרות לעצמן את המציאות, זה בכלל מרגש, כי הרקדניות האלה בשנות ה-30 לחייהן והן לוקחות את האחריות הכלכלית על עצמן".

את בדרך כלל נמצאת בפוזיציה ההפוכה.

"אני עובדת עם רקדנים כיוצרת, כבוס ומעסיקה, שזה חלק בלתי נפרד מלהיות כוריאוגרפית. אין אפשרות להתנתק מזה, אלא אם כן את עובדת, נגיד, עם האופרה של ליון, ואת בורג בתוך מערכת - וזה לא בדיוק משהו שהייתי רוצה להיות חלק ממנו".

מה הקשר בין פרנצ'סקה האיטלקייה לפסטיבל מחול יהודי עכשווי?

"הפסטיבל השנה עוסק בהעברה דורית כנקודת מוצא. את הסולו הזה יצרתי כחלק ממחקר שעשיתי עם הרקדנית דליה חיימסקי ביצירה 'בסוף סופה בו'. פרנצ'סקה פגשה את דליה ועבדה איתה בלעדיי, כך שיש פה אלמנט של העברה פיזית, העברה של מידע וחקר, גם מגוף אחד לאחר וגם בריאה מחדש של היצירה דרך הגוף שלה. זה לא היה 'בואי תלמדי משהו', אלא תלמדי מהרקדנית המקורית של זה וקחי את זה לממד הבא שלך".

לא קשה להפקיד את היצירות שלך בידיים זרות ולא לרקוד אותן בעצמך, דבר שאת ממעטת לעשות בשנים האחרונות?

"בטח. זאת הסיבה שאני חוששת להעביר עבודות שלי ללהקות גדולות שכל הזמן קונות עבודות, כי יש תחושה שמתקתקים אותה ואז הכול נראה דומה אחד לשני".

מה עם הפרנסה?

"הלהקה היא הפרנסה. אני מוכרת עבודות, אנחנו מופיעים בחו"ל, אין רווח, אבל הרקדנים ואני משולמים. עד גיל 30 מימנתי את העשייה שלי ואז התחלתי להתייצב, מה שדורש כל הזמן תחזוק, חשיבה ועבודת ניירת".

אם היית חיה בחו"ל, מצבך הכלכלי היה טוב יותר?

"תלוי איפה. בצרפת, בגרמניה, בשוויץ ובהולנד אולי כן. כשאני מגיעה לליון ורואה את המרכז של עמנואל גת, ישראלי שחי שם, אני רוצה גם. יש לו מפיק, מפיק-בפועל, תיאטרון שמתחזק אותו, האופרה נותנת הזדמנות לכוריאוגרפים לעבוד איתה, יש לאן לגדול".

אז למה את עדיין כאן?

"כי זה הבית שלי. בן הזוג שלי, איציק ג'ולי, המנהל של פסטיבל ישראל שהוא גם הדרמטורג ביצירות שלי, עובד כאן והבת שלנו נולדה פה".

אפילו שגדלת בניו יורק וגם שם למדת מחול.

"גם המשפחה שלי שם. יש בארץ גם דברים טובים, אני לא רוצה להתמקד רק ברע".

כמו קריסתה של עמותת הכוריאוגרפים.

"שהרבה כסף שלי כלוא בה ונאלצתי לפתוח עמותה עצמאית. חלק גדול מהעשייה שלי בחו"ל, אבל בניתי פה משהו שלא קל לעזוב. מה שהכי מפריע לי זה לא שאין לנו כמעט תקצוב, אלא שאין פה חזון. כשאתה צריך להתחנן לתמיכה של שנה כל פעם, אי אפשר לתכנן קדימה. צריך לעשות חשיבה מחדש על איך לקחת את מה שיש פה, ויש פה כוחות רעננים עם אמירה, ולפתוח הזדמנויות".

זה מגיע מתפיסה שמחול מעניין קהל מצומצם יחסית.

"זה עניין של חשיפה וחינוך למחול מגיל צעיר. אנשים מסתובבים במוזיאון עם אוזניות, כי הם רוצים ללמוד איך צורכים אמנות. צריך לנהל שיח עם הקהל לפני המופע, להכניס מופעי מחול לסל התרבות בבית הספר, לחשוף אליו את המורים".

בשביל זה צריך אסטרטגיה וכסף, ואת שניהם אין כאן בשפע, בטח בתרבות.

"השאלה לאן את מכוונת את הכסף".

ומה התכנון האסטרטגי שלך?

"יש לי הופעות עתידיות מתוכננות עד 2019, כי באירופה קובעים דברים מראש, ואני מנסה לתמרן בין זה לבין תרבות הרגע האחרון של ישראל".

יסמין גודר

אישי: 44, נשואה 1, מתגוררת בתל אביב

אקטואלי: ביום שלישי ה-7.11 תעלה בבכורה ישראלית היצירה GUT GIFT מאת גודר ובביצועה של הרקדנית האיטלקייה פרנצ'סקה פוסקריני. ההופעה תיערך במרכז ג'ראר בכר בירושלים, במסגרת פסטיבל "בין שמיים לארץ" שיערך בין ה-2.11 ל-9.11

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק לאחר שחמאס הודיע על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם