גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקד מגנה על היוזמה להטיל אגרות כתנאי להגשת ייצוגיות

שרת המשפטים: "יש מאות תובענות-סרק. מדי שנה מוגשות כ-1,300 תובענות ייצוגיות - שיא עולמי ביחס לגודל האוכלוסייה - ומהן אחוז אחד מסתיים בפסק דין" ■ "ב'שיטת מצליח' אולי יכניס עורך הדין כמה מאות אלפי שקלים לכיס על חשבון בית העסק שתבע"

איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

שרת המשפטים, איילת שקד, מגוננת על היוזמה השנויה במחלוקת שלה להטיל אגרות כתנאי להגשת תביעות ייצוגיות.

היוזמה להטיל אגרות בייצוגיות נחשפה ב"גלובס" לפני כשנה וחצי, והיא זוכה לתמיכה של התעשיינים והחברות הגדולות - אך לביקורת נוקבת מצד חלק מעורכי הדין והמשפטנים, הטוענים כי היא פוגעת בתכלית חוק התובענות הייצוגיות, שנועד לאפשר לאזרחים הקטנים להתארגן כנגד עוולות של תאגידים וגופים גדולים.

אתמול (ד') עברו התקנות בוועדת החוקה של הכנסת בנוסח מרוכך, שלפיו כתנאי להגשת תביעה ייצוגית בבית המשפט המחוזי תשולם אגרה של 16 אלף שקל, וכתנאי להגשת ייצוגית בבית משפט השלום תיגבה אגרה בסך 8,000 שקל.

בפוסט שכתבה היום (ה') שקד, היא ציינה כי "אני מניחה ששמעתם כבר על הדמוניזציה, שבעלי אינטרסים כאלה ואחרים עושים לתקנות שמטילות אגרה על תובענות ייצוגיות. לצערי, יש הרבה שקרים/חצאי אמיתות, אז נעשה סדר ונספר לכם מה מסתירים מכם".

לדברי שרת המשפטים, "אני יוצאת משתי נקודות מוצא: האחת - תובענות הן כלי אכיפה אזרחי וצרכני חשוב מאין כמותו; השנייה - יש מאות תובענות-סרק. מדי שנה מוגשות כ-1,300 תובענות (שיא עולמי ביחס לגודל האוכלוסייה), רק 1% (!) מהן מסתיים בפסק דין. כמובן שאלה פסקי דין חשובים מאוד ששמים סוף לעוולות של בעלי עסקים בעייתיים".

שקד ממשיכה וכותבת: "אבל לאן נעלמות כל 99% התובענות?" - ועונה: "אז ככה - רבות מהן מסתיימות בפשרה, רבות אחרות מסתיימות בהסתלקות של התובע. למה מגישים כל-כך הרבה תובענות? כי אפשר. כי זה בחינם, וכי ב'שיטת מצליח' אולי יכניס עורך הדין כמה מאות אלפי שקלים לכיס על חשבון בית העסק שתבע, שמשית את העלות על כולנו, הצרכנים. יוקר המחיה כבר אמרנו?"

לדברי שרת המשפטים, "יצאנו וניסינו לבדוק מדוע בעלי העסקים מגיעים לפשרה, אם התובענה היא כלום ושום דבר. מסתבר שהרבה פעמים בעלי עסקים שבטוחים בצדקתם מעדיפים לסגור את התיק בפשרה. ניהול תיק ארוך, שלוקח במקרה הטוב חודשים ארוכים, יעלה להם לא פחות כסף. וזה עוד לפני שדיברנו על התדמית הבעייתית המרחפת מעל אותם עסקים כל עוד תלויה ועומדת נגדם התובענה הייצוגית.

"יש כאלו שעשו מזה קריירה. לוקחים טעות שבשגגה של בעל עסק, מאיימים עליו בתובענה ייצוגית ענקית - ואחרי זה ממהרים להציע לו פשרה נמוכה בהרבה. בדרך זו התובעים מרוויחים על שום דבר, והנתבע שאיתרע מזלו ממתין בחרדה לתובענה הבאה".

השרה מצטטת בנקודה זו את נשיא המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, שכתב באחת מהחלטותיו: "שותף אני לדעה שיש מקום לבחון הצבת בלמים ראויים שימנעו הגשת תביעות ייצוגיות שהן תביעות-סרק, כמו גם תביעות מופרזות".

לדברי שקד, "אתם יודעים איך קוראים לזה - פרוטקשן. אבל לא כולם נכנעים לפרוטקשן. יש כאלה שנלחמים עד הסוף. וזוכים, אלא מה. אחד כזה הגיע לדיון בוועדת החוקה של הכנסת שדנה בתובענות הייצוגיות. מדובר בבעל חנות צעצועים בנס-ציונה. הוא סיפר בוועדה לפני שבועיים שקיבל 20 תובענות ייצוגיות בגין אריזה לא תקינה, על סכום של 5 מיליון שקל לכל תובענה, שהוגשו באותו יום על-ידי אותם עורכי דין.

כמו שהוא הגדיר זאת, "התופעה כאן היא ממש אמצעי סחיטה". והמשיך לתאר: "אתה רואה באיזו מהירות באים אליך עורכי דין ורוצים את הפרוטקשן שלהם, רוצים את הפשרה, לא רוצים בכלל להגיע לבית משפט. שכר-הטרחה שאתה צריך להביא לעורך דין שיגן עליך זה שכר-טרחה של לפחות 40 אלף שקל". והוא הלך עד הסוף וזכה. את מלוא ההוצאות הוא לא קיבל.

"וכמותו יש הרבה. אחד תבע על כך שלא ידע להפעיל משאבה שתנפח לו מזרון ים, אחר תבע על כך שלא היו הוראות שימוש בדבק סטיק, הדבק הזה שהילדים שלכם משתמשים בו בבית הספר ועוד שהוא על המדף בחנות הם יודעים כבר להשתמש בו, ואחד תבע שהגודל של הפקאן בדנונה קטן יותר מזה שמופיע על האריזה. ואם תהיתם, אותם תובעים הם עורכי דין שעושים קופה על חשבון בעלי עסקים קטנים.

"זה לא תאגידי ענק, זה יכול להיות המכולת השכונתית שלכם. אתם רוצים שהיא תקרוס? לא. גם אני לא. לכן יזמתי את התקנות האלה, שמאזנות בין הרצון לאפשר הגשת תובענות ייצוגיות שיש להן אינטרס ציבורי לבין מניעת הגשת תביעות-סרק".

לבסוף, שקד פירטה את המתווה המוסכם להטלת האגרות בייצוגיות:

"לאחר שנה של דיונים, גיבשתי עם גורמי המקצוע את התקנות האלה:

- סכום האגרה יעמוד על 8,000 שקל שקל לתובענה בבית משפט שלום ו-16 אלף שקל לתובענה בבית משפט מחוזי.

- הסכום לא ישולם בפעימה אחת. בבית משפט השלום ישולם תחילה סכום של 3,000 שקל, והיתרה בסיום ההליך. בבית משפט המחוזי ישולם תחילה סכום של 5,500 שקל, והיתרה בסיום. כמובן, אם התובע זוכה, הנתבע ישלם במקומו את כל האגרה.

- יינתן פטור מאגרה בתובענות ייצוגיות המוגשות בנושאים חוקתיים, כמו פגיעה בשוויון ואפליה, נגישות לאנשים עם מוגבלות ונושאי איכות הסביבה.

- בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד המדינה או רשות מקומית גובה האגרה יהיה נמוך משמעותית.

- יינתן פטור מאגרה לעמותות שפועלות למטרה ציבורית ולמועצה הישראלית לצרכנות.

- לבית המשפט תינתן הסמכות לפטור מתשלום המחצית השנייה, מטעמים מיוחדים שיירשמו. נוסף על כך, כמו בכל תביעה אחרת, לבית המשפט ניתנת סמכות לפטור מלא מתשלום אגרה נוכח נסיבות כלכליות.

- מלבד אלה, קיימת במשרד המשפטים קרן למימון תובענות ייצוגיות מתקציב המדינה. ככל שיימצא על-ידי הקרן כי יש אינטרס ציבורי בהגשת התובענה היא תממן את האגרות ואף הוצאות אחרות בהליך".

והשרה שקד מסיימת את דבריה: "זה כל הסיפור. אל תתנו להם לספר לכם סיפורים. אמשיך בכל כוחי לפעול למענכם האזרחים ולמען העסקים הקטנים והבינוניים. וכן, גם למען נושאים חברתיים". 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "הלשכה מצרה על ההתבטאות הקושרת את מכשיר התובענות הייצוגיות עם הליכי סחטנות ופרוטקשן. זאת התבטאות שגוייה ומוטעית, וראוי היה שלא תבוא לעולם. המהלך להטלת אגרות על תביעות ייצוגיות הוא צעד אנטי-צרכני הפוגע בציבור הרחב ומצמצם את כוחו של אחד מכלי הפיקוח וההרתעה העיקריים על עוולות צרכניות וכלכליות הפוגעות בראש ובראשונה בכלל הציבור במדינה. הגישה המנסה להצר ולצמצם את מכשיר התובענות הייצוגיות היא מוטעית מיסודה ובניגוד מוחלט לאינטרס הציבורי הרחב, והנהנים היחידים ממנה הם בעלי הון שאינם חפצים כי יטרידו אותם בתביעות מוצדקות". 

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?