גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מאבדים שליטה; מגפת הכלבת תנדוד דרומה בהינף יד"

כך הזהיר יו"ר ארגון הווטרינרים ברשויות המקומיות, ד"ר אבי צרפתי, בדיון בוועדת הכלכלה בעקבות חשיפת "גלובס" על מחדל חיסוני הכלבת ■ כבל: אבקש ממבקר המדינה לבדוק את פרשת מכרז החיסונים ■ ראשי מועצות בצפון: "מאז אוקטובר אנו מתנהלים כמו בשעת חירום, והווטרינרים קורסים"

תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: אביחי רן
תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: אביחי רן

בעקבות התפשטות מגפת הכלבת מהצפון לכיוון מרכז הארץ והחשיפה ב"גלובס" על החשש לחוסר אפקטיביות של תרכיב החיסון נגד כלבת שנבחר במכרז בעייתי ושבו השתמשו השירותים הווטרינריים בשנתיים האחרונות, קיימה אתמול (ב') ועדת הכלכלה של הכנסת דיון חירום מיוחד. נציגי משרד החקלאות שהשתתפו בישיבת הוועדה לא סתרו את הממצאים שנחשפו בתחקיר "גלובס" (17.12.17), שלפיהם יש ספקות לגבי תקינות המכרז ותהליך האישור של תרכיב החיסון נגד כלבת, שבעבר נפסל כמה פעמים. בסיום הדיון הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, כי יפנה למבקר המדינה כדי שיבחן את מכרז החיסונים.

"אנשים מסתגרים בבתיהם"

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, שביקשה לקיים את הדיון, אמרה במהלכו כי יש תחושה שהתושבים בצפון מופקרים. לדבריה, בשנה שעברה היו 29 מקרי כלבת וב-2017, שעדיין לא הסתיימה, אנחנו נושקים כבר ל-70 מקרים. "שגרת החיים מופרעת", סיפרה אבקסיס, "אנשים מסתובבים עם מקלות ואלות או מסתגרים בבתיהם, וזה המקום לדרוש תשובות".

ח"כ לוי-אבקסיס אמרה ל"גלובס": "המחדלים שנחשפתי אליהם בעקבות ההתעסקות בנושא מעלים שאלות חמורות בנוגע למנהל התקין במשרד החקלאות. לאורך כל הזמן ההתנהלות של המשרד הייתה בעייתית, הן מבחינת ראיית הנולד והן מבחינת הפעולות הננקטות בשטח לעצירת ההתפרצות. הדברים ששמענו בוועדה חמורים ומעלים צורך לפנות דחוף למבקר המדינה, בדרישה לחקור ולקבל תשובות. אחת הסוגיות המרכזיות שעליהן לא קיבלנו תשובה היא מה שעלה בתחקיר של 'גלובס', והוא שינוי סוג החיסון נגד כלבת, שמסיבות שאינן ברורות הוחלף לחיסון שנפסל מספר פעמים בעבר בשל חוסר אפקטיביות לתנאי השטח בישראל. לצערי, השר לא מצא זמן להגיע לדיון החשוב הזה ולספק את התשובות לתושבי הצפון שמרגישים מופקרים. כנראה שמבחינתו, רחוק מהעין רחוק מהלב".

ח"כ איתן ברושי אמר בדיון, כי הממשלה נכשלה בטיפול בבעיה מאחר שלא הגיבה נכון, לא הגיבה בזמן ולא בעוצמה הנדרשת. מנהל בכיר במעבדה בשירותים הווטרינריים, ד"ר בוריס יעקובסון, אמר כי ההתפרצות היא רק בעמק המעיינות וכי המחלה חדרה לארץ מירדן והתפשטה לאזור צומת מגידו, עפולה, ואדי ערה ויוקנעם. מנהל השירותים הווטרינריים בפועל, ד"ר שלמה גראזי, אמר כי ההתמודדות מוטלת על מספר רשויות וכי המשרד לא עושה זאת לבד. לדבריו, המשרד פיזר פיתיונות אוראליים מהאוויר כבעבר ואף חיסן כ-15 אלף חיות מחמד באזור העמקים וכ-49 אלף ראשי צאן ובקר.

"אנחנו מנסים לצמצם את מספר בעלי החיים החשופים למחלה בעיקור וסירוס בעלי חיים, טיפול בבעלי החיים המשוטטים והעלאת מודעות של הציבור לעניין. לפני למעלה מחודש ביקשנו וקיבלנו מהאוצר תוספת תקציב של 4.5 מיליון שקל, וככל שנידרש לתקציב נוסף נדע לפנות לאוצר בעניין", אמר גראזי.

ח"כ כבל ביקש לדעת האם הוקם גוף המרכז את כל הגורמים המטפלים במגפה, או חמ"ל להתמודדות עם הבעיה. גראזי השיב בשלילה, אך אמר כי המשרד נמצא בקשר מתמיד עם משרד הבריאות ועם רשות הטבע והגנים.

יו"ר מרכז המועצות האזוריות, עמיר ריטוב, אמר כי צריך לצאת מהישיבה עם צוות שירכז את כל הגופים שמטפלים בבעיה. מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, אמר כי בעלי החיים בשטחי הבר מתרבים כבר שנים בצורה בלתי מרוסנת והרשות נאלצת לדלל אוכלוסייה.

ראש מועצת הגלבוע, עובד נור, אמר כי מדברים על שעת חירום ולא עושים שום דבר שדומה לזה. "מאז אוקטובר אנחנו מתנהלים בחירום ואנחנו קורסים. צריך לאשר מיד כוח אדם אדם נוסף ואמצעים להתמודד עם הבעיה בשטח", אמר. ראש מועצת עמק המעיינות, יורם קרין, הוסיף: "הייתי מצפה שישלחו תגבור של וטרינרים ממקומות אחרים בארץ, הווטרינרים שלנו קורסים".

שלומית שיחור, תושבת תמרת שבעמק יזרעאל, הביעה דאגה מאזלת היד והטיפול הכושל של הרשויות, וביקשה להעביר מסר לממשלה שהיא לא יכולה להפקיר את תושבי הפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל.

יועצו של מנכ"ל משרד החקלאות, משה ויין, אמר כי המשרד יפעל לייצר גם תחושת ביטחון. הוא ציין כי במסגרת הטיפול בכלבת נעשות הערכות מצב תכופות עם כל הגורמים וכן תוגברו החיסונים. "אנחנו מבינים שאנחנו במלחמה ומכנסים שולחנות עגולים בעניין הזה", אמר. הוא הוסיף כי המשרד יגיש הצעת החלטה לממשלה לתקצוב רחב יותר של המאבק במחלת הכלבת בשנים הקרובות, וכי סוכם עם משרד האוצר להעמיד, ככל שיידרש, תקציב נוסף לשם כך.

"משרד החקלאות נכשל טוטאלית"

יו"ר ארגון הווטרינרים ברשויות המקומיות, ד"ר אבי צרפתי, אמר כי הווטרינרים ברשויות מסתכלים לכלבת בלבן של העיניים ואף אחד אינו מתייחס לכך ברוגע. "יש פה חוסר של 80% בכוח אדם ואמצעים לטיפול במחלה. התחושה היא שאנחנו מאבדים את השליטה בתהליך הזה. המחלה בהינף יד תנדוד דרומה. אנחנו לא מצליחים להגיע למשרד הפנים", אמר. היו"ר כבל אמר בתגובה כי שר החקלאות צריך להרים הטלפון לשר הפנים ולהודיע לו שהוא מגיע אליו מיד לטפל בזה. נציגת משרד הבריאות, ד"ר אמיליה אניס, אמרה כי המשרד נמצא בקשר יומיומי עם מחוז הצפון.

ח"כ כבל אמר, כי ניכר שבמשרד החקלאות אין תחושת דחיפות, וכי המשרד נכשל כישלון טוטאלי שלא הקים לאלתר צוות חירום, וקרא לו להקים אותו עוד היום. הוא הוסיף כי לא שיער את עומק הבעיה. "אם לא תהיה התעשתות וטיפול במצב בצורה טובה יותר, זה יהיה סיפור של ועדת חקירה. זה רק עניין של זמן עד שאדם יינשך על ידי תן", אמר. הוא אף הודיע כי יפנה למבקר המדינה שיבחן את מכרז החיסונים. הוא דרש מאנשי משרד החקלאות להעביר לוועדה תוך שבוע נוהל מסודר שמגדיר מה נעשה עד כה. עוד דרש כבל לתקצב סיוע ל-15 בעלי רפתות שבמהלך הישיבה דווח כי הן נמצאות בהסגר מחשש לכלבת, וכן דרש מרשות הטבע והגנים לקבל את הנוהל לפיו היא מבצעת את דילול בעלי החיים בשטחי הבר.

ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל שבראשו עומד ד"ר שלי עינב מוסר: "עקב כניסת בעלי חיים נגועים בכלבת דרך הגבול הצפון - מזרחי של מדינת ישראל, ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל מבקש מהאזרחים לגלות אחריות ולוודא כי כלבי הבית מחוסנים. במידה וקיים ספק, יש לפנות בהקדם למרפאות רופאי הארגון ולבדוק שבעל החיים אכן חוסן. אם לא, יש לחסנו עפ"י הוראת הרופא הווטרינר. אין להתיר לכלבים לשוטט לבד מחוץ לבית ללא בעלים ויש להקפיד להוליכם ברצועה.

"במקרה של התקלות עם כל חיית בר יש להתרחק בזהירות, חיית בר בריאה אינה תוקפת אלא בורחת מבני אדם. זאת להבדיל מחיית בר שמתקרבת ומנסה לתקוף, המתנהגות המהווה סממן מובהק שהחיה עלולה להיות נגועה בכלבת. אם אתם או כלבכם הותקפתם ע"י חיית בר, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי תוך אספקת מידע רב ככל שניתן על בעל החיים הפוגע".

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"