גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסיגרים עד ספרים: המתנות שקיבלו שופטי העליון

ל"גלובס" הגיעה רשימת המתנות שהעבירו אורחי המדינה לביהמ"ש העליון ולשופטיו מקיץ 2010 ■ רוב המתנות נשמרות במחסן ביהמ"ש, חלקן הוצג בלשכת השופטים או ברחבי העליון

שופט העליון, יורם דנציגר, קיבל במתנה מחזיק עטים משגרירות סין; נשיאת העליון בדימוס, מרים נאור, קיבלה במתנה ספל וצלחת מסגנית שרת המשפטים של רוסיה; נשיאת העליון המכהנת, אסתר חיות, קיבלה פסלון של דובי צבעוני; וגם קופסת סיגרים התקבלה לאחרונה כמתנה בבית המשפט העליון ממקור לא ידוע.

כך עולה מרשימת המתנות שהועברו לבית המשפט העליון ולשופטיו מיולי 2010 ועד היום ושהגיעה לידי "גלובס". יודגש כי לדברי הנהלת בתי המשפט, המתנות שמקבלים שופטי העליון מועברות לרישום במחלקת המוזיאון בעליון, ולאחר מכן רובן נשמרות במחסן בית המשפט ומיעוטן מפוזר בין אגפיו השונים.

מתנות

רשימת המתנות נחשפה בזכות בקשה לפי חוק חופש המידע שהגישה עמותת "הצלחה" באמצעות עו"ד אלעד מן. עם זאת, הנהלת בתי המשפט לא העבירה תיעוד של מתנות שקיבלו שופטים שאינם מכהנים בעליון אלא בערכאות הנמוכות.

כמו-כן, הנהלת בתי המשפט מודה שבשנים האחרונות לא פעלה "ועדת מתנות", וכי רק בעקבות הפנייה של עמותת "הצלחה" "אשר עוררה את תשומת ליבנו בנושא", החליט מנהל בתי המשפט על כינון ועדה חדשה". תפקידה של ועדת מתנות הוא לבצע את רישום המתנות המתקבלות ולהחליט אילו מתנות יכולים השופטים המקבלים לשמור לעצמם ואם יש לפדות מתנה בכסף.

מהנתונים שהעבירה מערכת המשפט עולה כי בשבע השנים האחרונות התקבלו בבית המשפט העליון מאות תשורות ומתנות שחלקן מוענו, כאמור, לשופטים ספציפיים, וחלקן ניתנו לעליון כמוסד. רוב המתנות הן מתנות צנועות וסמליות שניתנו במסגרת ביקורים של מנהיגים זרים בבית המשפט העליון או במסגרת ביקורים של נציגי העליון במוסדות בחו"ל.

דוגמאות נוספות למתנות הן קערית כסף אובלית עם עיטור בית המשפט העליון בהודו בתוך קופת קטיפה אדומה, שאותו העניק ב-2013 נשיא בית המשפט העליון בהודו; שר המשפטים הנורווגי נתן באותה שנה קערת כסף עם ידיות מעוטרות; ואילו בית המשפט העליון של הפיליפינים בחר להעניק לעמיתיו בארץ בולים ממוסגרים; במאי 2015 נתנה סגנית שרת המשפטים של רוסיה ספל וצלחת לנשיאת העליון דאז, נאור; ביולי 2016 קיבלה נאור מהאמנית, עורכת הדין והשופטת לשעבר, דניאלה וקסלר, את ספרה "למה לזרוק?". וקלסר הייתה שופטת עד שנת 2000 וכיום עוסקת באומנות.

באותו חודש קיבלה נאור משגריר יפן בישראל קופסה "דמוית עץ, לכה וקישוט פלורלי"; ב2017 קיבלה נאור גם מניפה, תמונה רקומה, ו"מדליה במתקן זכוכית". הארכיבישוף מקנטרברי העניק לנאור קופסת קרטון עם שלוש קופסיות תה.

לפי נתוני הנהלת בתי המשפט, רשם העליון, השופט גלעד לובינסקי-זיו, קיבל במסגרת ביקור של הוועדה למינוי שופטים בארגנטינה באוגוסט 2017 לא פחות מתשע מתנות - ארבעה ספרים מקצועיים, נרתיק עור שחור, עט שחור בנרתיק ירוק, פסל מתכת מוכסף של אלת הצדק, תמונת סמל המשטרה הפדרלית של ארגנטינה וכן חפץ נוי דקורטיבי דמוי מגן. ספק אם לובינסקי מצא שימוש או מקום על שולחנו עמוס התיקים, לכל המתנות הללו.

על רקע חקירת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעוסקת בין היתר בקבלת סיגרים במשך שנים מהמילארדר ארנון מיצ'ן, מעניין ואולי גם משעשע לציין כי אחת המתנות שהתקבלו בבית המשפט העליון בשנת 2017 היא "קופסת סיגרים". ברשימה שהעבירה מערכת המשפט נאמר כי מקור המתנה הזאת "לא ידוע".

עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", מסר כי "הצורך ברישום מסודר והנגשה לציבור של מידע אודות הטבות, מתנות וטובות הנאה המתקבלות על-ידי איש ציבור צריך להיות נגיש וגלוי לציבור, כדי לאפשר ביקורת אפקטיבית, וכדי להגביר את אמון הציבור במערכת ובפועלים במסגרתה".

ממערכת המשפט נמסר: "הסייגים החלים על השופטים בעניין קבלת מתנות מוסדרים בסעיפים 20 ו- 21 לכללי האתיקה לשופטים, התשס"ז-2007, המחילים גם את חוק שירות הציבור (מתנות), התש"ם-1979. בהתאם לכך, מונתה לאחרונה במערכת בתי המשפט ועדת מתנות לשופטים.

"לצד זאת, יצוין כי בבית המשפט העליון מתנהל מזה שנים רישום של מתנות שניתנו לשופטים ולבית המשפט. הרישום התבצע על ידי מחלקת המוזיאון של בית המשפט העליון, ולאחריו נשמרו רוב המתנות במחסן בית המשפט ומיעוטן הוצג בחדרים שונים בבית המשפט העליון או בלשכת השופט.

"חשוב להדגיש, כי רובן הגדול של המתנות התקבל מאת גורמים רשמיים מחו"ל, בין במסגרת ביקורים של גורמים אלה בישראל ובין במסגרת ביקורים של שופטי בית המשפט העליון בחו"ל . זאת, בהתאם לנהוג ולמקובל בביקורים מעין אלה".

לפי החוק: לעובד מדינה אסור לקחת מתנות שקיבל במסגרת תפקידו

במבט ראשון, חשיפת המידע בדבר המתנות שקיבלו שופטי בית המשפט העליון בשנים האחרונות יכולה להיתפס כרכילותית. זאת, לאור העובדה שלפחות לפי התיעוד הרשמי, רוב רובן של המתנות הן סימבוליות בלבד. וכך, רשימת המתנות שהתקבלו בעליון כוללת שלל פסלים ותמונות שמסמלים את הצדק והאמת (למשל שטיח משפט שלמה או תמונות של מאזניים), ספרים, מטבעות, בולים וכיוצ"ב.

אבל במבט שני, צריך לומר שהקפדה על תיעוד והסדרה של נושא המתנות שמקבלים השופטים היא דבר מאוד חשוב. זאת, בין היתר, על רקע חקירת ראש הממשלה, בנימין נתניהו בתיק 1000 המכונה "תיק המתנות".

פרשיית מתנות נתניהו אינה הפעם הראשונה שבה מתמודדת מערכת החוק עם סיטואציה שבה איש ציבור מקבל מתנות מאינטרסנטים. כך, למשל, בסוף שנות ה-90 נחקר נשיא המדינה לשעבר, עזר וייצמן ז"ל, בחשד שלא דיווח על סכומי כסף גדולים שקיבל מהמיליונר היהודי אדוארד סרוסי. בתגובה ראשונה טען ויצמן כי קיבל את הכספים במתנה מידיד קרוב. ויצמן לא הועמד לדין פלילי. ומה קובע החוק? חוק שירות הציבור (מתנות) קובע כי "עובד המדינה מקבל משכורת ותשלומים אחרים המגיעים לו מאוצר המדינה בלבד, על מנת למנוע שמץ של חשש לפגיעה בטוהר המידות, אין הוא רשאי לקבל בעד עבודתו או בקשר עמה כל מתנה או טובת הנאה, שעלולה להשפיע על מילוי תפקידו ועבודתו בשירות המדינה".

"מתנה" לפי הגדרת החוק הינה הקניית נכס או מתן שירות או טובת הנאה אחרת שלא בתמורה, דהיינו, הכוונה היא לכל דבר שיש לו ערך חומרי, כגון: מתן הנחה במחירו של מוצר כלשהו; נסיעה לחו"ל או אירוח במסעדה, במועדון או בבית מלון; הענקת הלוואה על-ידי מי שעוסק במתן הלוואות בתנאים טובים מן המקובל; הענקת הלוואות על-ידי מי שאינו עוסק בדרך כלל במתן הלוואות - גם אם ההלוואה היא בתנאים המקובלים; מתן ערבות הלוואה וכיוצא באלו.

בבג"צ 7074/93 מאיר סויסה נגד היועמ"ש נאמר כי תכליתו של חוק המתנות היא להבטיח טוהר מידות בשירות הציבורי. "הוא נועד לחזק את אמון הציבור ברשויות השלטון. הוא מכוון למנוע תחושה בציבור שעובד הציבור מקבל את שאינו 'מגיע לו'". לפי פסק הדין, "הוא בא להקדים תרופה למכה ולשלול רינונים כי המתנה נועדה להשפיע על שיקול דעתו של עובד הציבור ושהיא באה לא רק באשר הוא עובד ציבור אלא בעד פעולה הקשורה בתפקידו".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?