גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש באלי"ן את התבלין הסודי של הסטארט-אפ ניישן"

במשך שנים בבית החולים השיקומי בנו לבדם פתרונות חדשניים לטיפול בילדים בעלי מוגבלויות ■ כעת אלינוביישן, חברת החדשנות החדשה של בית החולים, יוצאת לגיוס של 2 מיליון דולר

מטופלת בבית החולים השיקומי אלין / צילום: ליאור מזרחי
מטופלת בבית החולים השיקומי אלין / צילום: ליאור מזרחי

על-אף שרוב הילדים המונשמים הם גם משותקים, הם יכולים להפיק הרבה מאוד מטיפול במים. הבעיה היא שאסור להרטיב את המנשם שלהם. "הרופאים שלנו מצאו פתרון מעניין בעזרת צידנית, שמומחה הביומכניקה שלנו התאים אותה למנשם שהוכנס לתוכה. את הצידנית עם המנשם הנחנו על אבוב, והילד הושב על אבוב נוסף, לידו, וכך הוא נכנס למים. אולי זה נשמע פשוט, אך זו בריכת ההידרותרפיה היחידה בעולם, שבה מטפלים גם בילדים מונשמים".

כך מספרת דנה מאן, מנכ"לית אלינוביישן, חברת החדשנות החדשה של בית-החולים השיקומי אלי"ן, ובעבר מנהלת בקרן מימון ההמונים OurCrowd ובקרן הון סיכון JVP. "כשהגעתי לתפקיד גיליתי שהחדשנות היא חלק מחיי היומיום של הטיפול בילדים הללו", היא מספרת. "יש בתרבות הארגונית של בית החולים את 'התבלין הסודי' של הסטארט-אפ ניישן - מתאימים עזרים רפואיים לצרכים של כל ילד ולא מוכנים לשמוע ש'אי-אפשר'".

כשהבינו באלי"ן את פוטנציאל החדשנות שנובע מבית החולים, הוחלט להקים מיזם לשיתוף פעולה עם חברות סטארט-אפ כדי למסחר חלק מן ההמצאות שמפותחות, כך שגם ילדים שאינם מאושפזים בו, ואפילו מבוגרים, יוכלו ליהנות מהן. "המניע של החברה היה להוציא את השיקום מחוץ לבית החולים. רק אחר כך הגיעה המחשבה שפעילות כזו יכולה גם להוות מקור הכנסה לבית החולים".

הגישה הזו מתאימה לרקע של בית החולים, כפי שמתארת אותו מאן. "בית החולים אלי"ן הוקם ב-1932 על-ידי רופא יהודי אמריקאי בשם ד"ר הנרי קלר, שהגיע למזרח התיכון וראה את הילדים הפגועים, יהודים וערבים כאחד, ונאמר לו שאין מה לעשות - שזה משמיים או מן אללה, כי זו הייתה הגישה אז. בהתחלה פתח קלר את הקליניקה לבד. אף מוסד רשמי לא הכיר בו, עד שהגיעה מגיפת הפוליו". המגיפה, שפגעה באלפי ילדים בסוף שנות ה-40 ותחילת ה-50, הובילה לדרישה מוגברת לשיקום בבית החולים.

"החזון של קלר, שנשאר איתנו עד היום, הוא שאנחנו מטפלים בכל ילד באשר הוא", אומרת מאן. מה שאולי נשמע תחילה כקלישאה, מסתבר כקריטי לפעילות של אלינוביישן. "אם מוצר המדף לא עושה מה שצריך, יושבים במעבדה ומנתחים את הבעיה ומוצאים פתרון. כיוון שזה בית החולים השיקומי לילדים היחידי בארץ, נתקלים בכל הבעיות וגם בכל הרקעים התרבותיים".

שיתוף הפעולה הראשון בין אלי"ן לתעשייה היה כיסא גלגלים שפיתחו היזמים פבלו קפלן וחווה רוטשטיין, יוצאי חברת "כתר פלסטיק". היזמים פנו לאלי"ן בהצעה לבנות כיסא גלגלים במיוחד שמותאם למדינות מתפתחות. "לילדים רבים במדינות אלה אין כיסאות גלגלים בכלל", אומרת מאן, "הם לא יכולים להתנייד, הם נמצאים בבית כל היום, אלא אם מישהו נושא אותם החוצה. הם לא יוצאים לשחק, בטח שלא הולכים לבית הספר. 5 מיליון ילדים בעולם לא משתתפים בחברה כי הם לא יכולים ללכת. אובדן השכלה של 5 מיליון ילדים פירושו אובדן של 3 מיליארד דולר לתל"ג העולמי בכל שנה".

מדוע אין להם כיסאות גלגלים? הבעיה אינה רק המחיר. "כיסאות רבים נתרמים לאפריקה, אבל הם לא מתאימים לשטח. המתכת מתחממת בשמש והגלגלים מותאמים לנסיעה על אספלט ולא על דרכי עפר משובשות. אנחנו הכרנו את הבעיה מהאוכלוסייה הבדואית שמטופלת אצלנו. תמיד היינו צריכים לעטוף להם את הכיסא בבד כלשהו ולחזק את הגלגלים".

"לגייס תרומות זו עבודה קשה"

שיתוף הפעולה בין הבנת תנאי השטח של רופאי אלי"ן עם היכולת של היזמים בתחום הפלסטיק, הוביל להקמת מיזם "Wheelchairs of hope", שמכר עד היום 3,000 כיסאות ב-4 יבשות במחיר של כ-100 דולר לכיסא. בעקבות זאת הבין בית החולים שניתן למנף את הידע שנצבר בו למוצרים שישמשו ילדים רבים וגם מבוגרים. זאת, לצד המחשבה שלא תזיק הכנסה נוספת. כיום, 70% מהמימון של אלי"ן מגיע מתשלומי קופות החולים עבור חלק מן השירותים הניתנים בבית החולים ("טופס 17"), ו-30% מתרומות. אין לו תקצוב ממשלתי והוא אינו מבצע שר"פ (שירותי בריאות פרטיים - ג.ו).

"לגייס כל שנה שוב תרומות, זו עבודה קשה מאוד. המנכ"ל, ד"ר מורית בארי, והנהלת בית החולים הרגישו שהרבה יותר נכון למנף להכנסות את הליבה של בית החולים ולא משהו שאינו טבעי לו", אומרת מן.

צעדים ראשונים כבר החלו. חברת "מליסה ודאג", חברה לפיתוח צעצועים שלה גם מחלקה לצעצועים לבעלי מוגבלות, פיתחה בעזרת אלי"ן משחק דמוי "סיימון" (משחק שבו נדלקים אורות ברצף מסוים ועל הילדים לזכור אותו וללחוץ על כפתורים צבעוניים כדי לשחזרו - ג.ו) לשימוש בבריכת ההידרותרפיה. כך הופך הטיפול בבריכה למשחק. אין סיבה שלא למכור את הצעצוע הזה גם לילדים בריאים, אך הוא נוצר במחשבה מיוחדת על הילדים הפגועים.

מוצר אחר שפותח באלי"ן הוא מחוך רך ליציבה. היום, ילדים שאינם מסוגלים להחזיק את פלג גופם העליון יציב נעטפים בסד פלסטיק קשה שמחזיק אותם. "הצלחנו לייצר את אותו אפקט ייצוב, אבל בעזרת מוצר גמיש שעשוי מבד של חליפת צלילה שלתוכו תפורות רצועות ברזל דקות שתומכות ביציבה. המוצר הזה הרבה יותר נוח, ואנחנו תופרים אותו בתוך בית החולים", אומרת מן. "ילדים שקיבלו כזה מוצר כשהיו מאושפזים, חזרו להזמין אותו מאיתנו והוא נמכר ב-900 שקל ליחידה. עד היום, בית החולים לא התייחס אליו כאל 'מוצר', אך זהו מוצר לכל דבר - יש לו ביקוש ואפשר למכור אותו".

מוצר אחר פותח עבור נער שיושב בכיסא גלגלים ממונע. "אותו נער הסביר לנו שהוא לא מעוניין שהכיסא יהיה לידו כשהוא יושב עם חברים על הספה, אבל הוא גם לא רצה לבקש מהם להזיז את הכיסא הצידה או להחזיר אותו. לכן פיתחנו שלט רחוק שמחובר לטלפון הסלולרי שלו, באמצעותו הוא יכול להזיז את הכיסא הצידה ולהחזיר אותו. ראינו נער צעיר שרוצה עצמאות וזו הייתה הבקשה שלו. כשהמוצר נחשף בתקשורת הוצפנו בפניות של בעלי כיסאות ממונעים שרצו להזמין אותו".

מאן מספרת שבאלי"ן ישנו בית ספר וגם הוא דורש טכנולוגיות חינוך ייחודיות. "המורה עומדת מול חמישה ילדים שמתקשרים דרך מחשב. היא רואה רק את הגב של המסך ושומעת חמישה קולות זהים. איך יודעים מי מדבר? פיתחנו מערכת שנותנת לכל אחד מהם קול אחר, וכך נוצר שיח קבוצתי. זה לא קשה, אבל עובדה שעד כה לא פיתחו את זה".

השאלה היא תמיד מי ישלם על זה? נהוג לומר שמוצרים רפואיים שהם רק "Nice to have" ולא "Must Have" לא יקבלו סבסוד של חברות הביטוח ולכן לא יהיה להם שוק.

"ככל שתחושת העצמאות של אנשים גוברת, גם ההשתתפות שלהם גוברת לא רק בגלל יכולת אלא גם בגלל ביטחון עצמי. לכן כדאי לחברות הביטוח לתמוך. לא כל פיתוח שלנו יהיה סטארט-אפ שירשום אקזיט של מאות או אפילו עשרות מיליוני דולרים, וזה בסדר. למזלנו, אנחנו יכולים להגיע לאב-טיפוס מאוד בקלות ולבצע ניסויים בקלות כי אנחנו כבר בבית החולים. כך שגם אם המוצרים לא יגיעו לשווקים ענקיים או לאקזיטים מרהיבים - ההחזר על ההשקעה מספק", היא אומרת.

"שהבשורה תגיע לעוד קהלים"

כעת פונה אלי"ן ליזמים נוספים. אלה שיבחרו לשתף פעולה עם בית החולים יקבלו מקום לעבוד, צרכי משרד בסיסיים, גישה למעבדה הביומכאנית המיוחדת של אלי"ן שיש לה כבר מומחיות בנושאים הללו, ואולי הכי חשוב - גישה לרופאים, למטפלים ולמטופלים. "אתה לא צריך לכתת רגליים כדי לבדוק את המוצר שלך", אומרת מן. "ברוב החברות עובר זמן רב מתחילת פיתוח מוצר ועד שמכירים את הצרכנים".

אלינוביישן תצא לגיוס של 2 מיליון דולר למימון חמש שנות פעילות ראשונות, אבל אחר-כך הכוונה היא לעמוד על הרגליים ולא לחזור לתורמים והמשקיעים. "יכול להיות שבעוד כמה שנים נגייס גם קרן, אבל אנחנו לא בשלב הזה", אומרת מאן.

לסיכום היא מציינת כי "עולם הטכנולוגיה המייעסת (כך קוראים לטכנולוגיה המשפרת את חייהם של אנשים עם מוגבלויות - ג.ו) מאוד התעורר לאחרונה בארץ. ישראל היא כבר זמן רב סטארט-אפ ניישן והגיע הזמן שהבשורה תגיע לקהלים שעוד לא נהנו מזה. מגוון טכנולוגיות כבר הומצאו - בין אם יכולות זיהוי פנים, חיישנים או רובוטים. צריך רק ליישם אותן גם בתחום הסיוע לבעלי מוגבלויות".

חברת ההשקעות מדקס תציע את שירותיה לאלי"ן בהתנדבות

חברת מדקס, המפעילה את חממת מדקס ומחזיקה גם בחברות מיקרובוט הנסחרות בנאסד"ק, XACT Robotics ועוד, בחרה להעניק סיוע לאלינוביישנס ללא תשלום, כתרומה לקהילה. מדקס עוסקת בתחום המכשור הרפואי, ויש לה התמחות מיוחדת ברובוטיקה - יכולת נדרשת בפיתוח עזרים לתמיכה באנשים עם מגבלות גופניות.

לדברי הראל גדות, מייסד יו"ר קבוצת מדקס, "בחנו כמה אפשרויות לתרומה לקהילה, בעיקר רצינו למצוא משהו שקשור לילדים. כשנתקלנו בפעילות של אלי"ן הבנו שזה שידוך מעולה. יש אצלם יזמות, חדשנות, רופאים ואת קהל היעד, אבל אין להם את הדברים שיש במדקס - מהנדסים, אנשי עסקים, יועצים בתחום הפטנטים והרגולציה ומומחים לשיווק בינלאומי של מכשור רפואי.

"בעיני, שותפות כזו המאפשרת לתאגיד לתרום את הידע שלו כדי לאפשר לארגון חברתי ליצור הגנות עצמאיות, תוך שהוא מביא פתרונות לאנשים הזקוקים להם - זו תרומת האימפקט של העתיד. גישה כזו משנה את המשחק בתחום התרומה לקהילה".

דרך מדקס יוכלו יזמי אלי"ן לפגוש גם את המשקיעים בחממת מדקס, ביניהם בית החולים שיבא, בוסטון סיינטיפיק וקרן Intellectual Ventures, שבה משקיע, בין היתר, ביל גייטס. מן מסכימה ואומרת כי "בשבילנו מדקס הם שחקן חיזוק מאוד משמעותי".

שותפים נוספים להקמת מיזם אלינוביישנס הם הקרנות החברתיות של ביטוח לאומי שתרמו מיליון דולר לשיפוץ המרחב שבו תתקיים פעילות החדשנות, וכן הרשות לפיתוח ירושלים יחד עם המשרד לירושלים ומורשת שנתנו סכום משמעותי להקמה ולתפעול של הפעילות המסחרית. משקיעים נוספים הם לוקהיד מרטין וכן קרן פיקו פרטנרז המקדמת יזמות בירושלים. "אנחנו צריכים עוד משקיעים", אומרת מן, "גם אסטרטגיים וגם פילנתרופים".

אלין

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות