גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדורגל האירופי: בועה או מציאות מטורפת?

20 הקבוצות העשירות באירופה הכניסו בעונה שעברה 7.9 מיליארד אירו ■ אבל אלה רק מסתירים את התמונה המלאה: גם בתקופה הכלכלית הטובה ביותר של הכדורגל, רוב קבוצות היבשת מסיימות במינוס

מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס

הכלכלה של הכדורגל האירופי ממשיכה לנוע במהירות חסרת מעצורים. אם בעבר הלא רחוק היה ניסיון לטעון שייתכן ומדובר בבועה, בחוסר רציונליות, שלא ייתכן שמדובר בתעשייה חסרת גבולות - הרי שהנתונים החד-כיווניים לאורך כל כך הרבה זמן מראים כי מדובר במציאות.

20 קבוצות הכדורגל העשירות בעולם רשמו בעונת 2016/17 הכנסה כוללת של 7.9 מיליארד אירו, עלייה של 6% לעומת עונה קודם לכן. כך עולה מדוח "ליגת הכסף" השנתי שמפרסמת פירמת דלויט (Deloitte Money League). חמש קבוצות כדורגל מסתכלות מלמעלה על רף הכנסה של יותר מחצי מיליארד אירו בעונה - מנצ'סטר יונייטד, ריאל מדריד, ברצלונה, באיירן מינכן ומנצ'סטר סיטי - כשמעל כולן יונייטד שמובילה את ליגת הכסף עם הכנסה של 676.3 מיליון אירו.

כדי להיכנס לרשימת ה-20 היוקרתית נדרש מועדון כדורגל להציג הכנסה של 200 מיליון אירו (אולימפיק ליון הצרפתית נותרה בחוץ, עם הכנסה של 198.3 מיליון אירו). לפני עשר בדיוק נכנסו לרשימה קבוצות עם הכנסה של פחות מ-100 מיליון אירו.

איך הגיע הכדורגל לנקודה הזאת? והאם קיים בכל זאת היגיון מסוים בקולות המעטים הטוענים לבועה מסוכנת?

טלוויזיה - אין גבול לשיגעון?

הכדורגל חסין מאוד מאחר והוא נשען על שלושה מקורות הכנסה יצוקים מבטון - הכנסת מזכויות שידור, הכנסות מספונסרים, הכנסות מקהל ("ימי משחק"). אף אחד לא עומד לשלם פחות כסף. את הקהל ממשיכים לסחוט עם העלאות מינוריות יחסית במחירי הכרטיסים והמנויים. הספונסרים עומדים בתור כדי לרשום את השם על החולצה או על שלט באצטדיון, ומי שלא יהיה שם מסתכן בכניסה של מתחרה. הכותרת של הדוח הנוכחי מגיעה מגזרת זכויות השידור: לראשונה בהיסטוריה הפכו גופי השידור לגורם המרכזי בהכנסה של הכדורגל האירופי ומהווים 45% מההכנסה הכוללת של המועדונים בטופ-20.

הסיבה העיקרית היא השוק האנגלי והמאבק האכזרי בין סקיי לבין בריטיש טלקום (BT). בכל מכרז שיוצא לדרך מוצאת הנהלת הפרמיירליג האנגלית דרך לגרור את גופי השידור לקצה גבול היכולת - בחודש הבא יסתיים המכרז לעונות 2019-2022, וההערכות מדברות על 10.5 מיליארד ליש"ט וצפונה, עלייה של כ-50% לעומת הסכום ששולם במעגל 2016-2019.

כדי לגרוף עוד כסף החליטה הפרמיירליג להגדיל את כמות המשחקים לצפייה באנגליה ב-42 משחקים בעונה (משחק נוסף מדי שבוע), ובסך הכל תאפשר לזכיינים לשדר 200 מתוך 380 המשחקים בעונה. כלומר, כל הכסף הזה רק בעבור קצת למעלה ממחצית מהמשחקים. בנוסף, המכרז פורק לשבע חבילות, על מנת לקרוץ לגופי שידור חדשים ועשירים - אמזון, פייסבוק - שעשו כמה טסטים לאחרונה בשוק שידורי הספורט וההערכה היא שהם מוכנים כעת לשלם כסף עצום עבור הדבר האמיתי, הפרמיירליג. אמזון כבר הוכיחה יכולות כשהיכתה את סקיי במאבק על בלעדיות השידורים בסבב ה-ATP (סבב טניס הגברים).

המקום היחיד המשמעותי שנמצא כרגע בבעיה עם זכיין שידורים מוביל שצפוי לצאת מהמרוץ הוא הליגה הצרפתית, בעקבות הקריסה של אלטיס שבבעלות פטריק דרהי. החברה כבר הודיעה בהקשר השקעה בשוק הספורט כי "כרגע אנו מתכוונים לתת קדימות להקטנת החובות שלנו" שנאמדים ב-49.6 מיליארד אירו נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017. אבל גם כאן, עם הרוח הגבית שקיבלה הליגה בעקבות הגעת ניימאר וקבוצת הכוכבים שנבנתה בפריז - את הוואקום של דרהי ימלאו, ובסכום גבוה יותר, גופים אחרים.

אז הכל טוב? לא ממש

הפרמיירליג האנגלית והקבוצות שנכללות בליגת הכסף מסתירים את התמונה המלאה, ולמעשה רק מעצימים את הפערים הבלתי מחיקים שנפתחים בין קבוצות העילית לשאר היבשת. הכדורגל האירופי מתקיים כידוע גם בקזחסטן, יוון, אוקראינה, סקוטלנד, בלגיה וישראל. והתמונה הכללית נראית כך: 28 מתוך 52 הליגות באירופה סיימו נכון לדוח הבנצ'מרקינג העדכני של אופ"א את עונת 2016/17 בהפסד (סך ההכנסות של קבוצות בניכוי סך ההוצאות). כלומר, יותר ליגות מפסידות כסף מאשר מרוויחות.

בזכות הקבוצות הגדולות המצב אמנם משתפר: הרווח התפעולי הכולל של הקבוצות באירופה הסתכם ב-832 מיליון אירו ב-2016, ורושם רווח תפעולי זו עונה רביעית ברציפות. אבל כשמכניסים למשוואה גם את הפעילות בשוק ההעברות השחקנים ובוחנים את המאזן הנקי אחרי מס, אז התקופה הטובה ביותר אי פעם של הכדורגל האירופי כבר נראית כך - הפסד מצרפי של 269 מיליון אירו ב-2016. טוב יותר מההפסדים העצומים של 2010 (1.63 מיליארד אירו) ו-2011 (1.67 מיליארד אירו), אבל עדיין מינוס.

בחלק גדול מהליגות המצב כמעט חסר תקווה: ביוון מתוך 15 קבוצות שמסרו דוחות, 14 סיימו עונה בהפסד. בסקוטלנד 10 מ-12 קבוצות סיימו במינוס; בבלגיה 14 מתוך 16 קבוצות; ואפילו בליגה הצרפתית, שנחשבת לאחת מחמש הליגות העשירות ביבשת, מתוך 20 קבוצת סיימו 15 בהפסד, כולל שש קבוצות שסיימו ב"הפסד כבד" (הוצאות שהיו גבוהות בלפחות 120% מהמחזור).

בקרב 20 הליגות החזקות באירופה מבחינה כלכלית 56% מהקבוצות סיימו בהפסד, כאשר 22% מהקבוצות בליגות הללו סיימו ב"הפסד כבד". מחוץ לליגות האלה המצב יותר גרוע: 59% מהקבוצות מהליגות הנחותות כלכלית סיימו את העונה בהפסד. וזה כולל גם את ליגת העל הישראלית שמככבת עם 10 מתך 14 הקבוצות שסיימו בהפסד תפעולי, כולל שש קבוצות שסיימו ב"הפסד כבד". בשלוש ליגות - קרואטיה, רומניה, סלובניה - "הצליחו" כל הקבוצות לסיים את העונה במינוס. אז איך הן מתקיימות? השלמות של בעלי הון (אלונה ברקת, יעקב שחר וגולדהארים למיניהם).

המגזר השלישי: הסוכנים

אם יש מגזר שסידר לעצמו פרנסה יוצאת דופן בזכות הפריחה של הכדורגל האירופי, אלה הם סוכני השחקנים למיניהם. הדוח של אופ"א שבדק 2,000 העברות שחקנים בין השנים 2014 ל-2017 מצא כי שיעור העמלות הממוצעות שגזרו סוכני השחקנים עמדו על 12.6% מסך ההעברות. מתוך זה, ב-646 מקרים נמצא כי שיעור העמלה ששילמו הקבוצות מסך ההעברה לסוכנים ומתווכים עמדה על מעל 20% מגובה העסקה. כלומר, כשניימאר עובר לפריז בעסקה של 222 מיליון אירו, הוא הופך בתוך לילה אחד כמה מתווכים (ביניהם פיני זהבי) לאנשים עוד יותר עשירים, עוד יותר משפיעים, עוד יותר מהכל.

ובניגוד למה שנהוג לחשוב, שוק הסוכנים לא נשלט על ידי סוכן כזה או אחר. מתוך 96 ההעברות הגדולות והיקרות של קיץ 2017, רק בשש העברות מעורבות סוכנויות השחקנים הגדולות.

על פי הדוח, ככל שסכום ההעברה קטן יותר כך דורשים הסוכנים עמלות כבדות יותר מתוך סך העסקה. למשל, בהעברות "קטנות" של עד 100 אלף אירו, עומד שיעור העמלה הממוצעת של הסוכן על לא פחות מ-40.2% מסך העסקה. בהעברות של 5 מיליון אירו ומעלה, כבר מוכנים הסוכנים להסתפק ב-9.2% בלבד.

המאזן הכללי

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד