גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו בפברואר: פעמוני האזהרה צלצלו

לאחר פתיחת שנה עוצמתית, שהייתה המשך טבעי לשנת 2017, רשמו תיקי ההשקעות ירידות בחודש פברואר ■ בעקבות ירידות חדות בשווקים תיקון? איתות על סכנה? תחילתו של היפוך? ■ את זה מוקדם לדעת, אך ברור כי הפעם היו אלו אותות ברורים של התראה

שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק
שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק

אירועי חודש פברואר בשווקים הפיננסיים היו היפוך גמור לכל מה שהתרגלו המשקיעים לראות בשנה האחרונה, ואולי בשנתיים האחרונות. לאחר תקופה שבה הם נעו רק בכיוון אחד, הפכו השווקים כיוון וירדו בחדות. הירידות התקבלו בהפתעה גדולה, למרות שהן מהוות התגשמות של תרחיש די צפוי. לפחות כאן, בטור זה, הגדרנו כברבור שחור את המצב שבו עלייה מהירה בציפיות לאינפלציה תגרור עלייה מהירה מהצפוי בריבית, והדבר יוביל לבהלה בשווקים.

בחודש האחרון חזר הנגיד האמריקאי, ג'רום פאוול, לבטא את דאגתו מפני התפרצות אינפלציונית, והוא מאותת על עליית ריבית נחושה יותר, מתוך רצון להימנע מכך שדווקא "במשמרת שלו" ישלמו השווקים באינפלציה גבוהה את תקופת הכסף הזול, שנמשכת קרוב לעשור.

כתוצאה מחששות אלו ירדו החודש בחדות גם מדדי המניות וגם מדדי האג"ח, והובילו את תיקי ההשקעות לירידות חדות, שאף שתוקנו חלקית במחציתו השנייה של החודש, הן שחקו את התיקים בשיעורים בולטים.

גם מדד התיק ללא מניות ירד החודש, בשיעור של 0.74%, בעוד שמדד התיק המורכב ממניות בלבד ירד בשיעור חד יותר של 2.43%. תיקי הביניים, ה-20:80 ועמיתו המעט יותר אגרסיבי, המכיל 30% במניות, ירדו בשיעורים של 1.08% ושל 1.25% בהתאמה. ביצועי המדדים מחקו בפברואר את היתרון שהושג בינואר, והפכו לתשואות שליליות במצטבר לחודשיים אלה.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

מניות ואג"ח יורדות יד ביד

במרבית המדדים, בעיקר באלו המכילים מרכיב לא מבוטל של אג"ח, הביאו הירידות החדות של פברואר לשחיקה של הרווחים שנוצרו בתיקים בינואר, ובכך הפכו את התשואה השנתית לשלילית. הדבר נובע מכך שמדדי האג"ח רשמו בפברואר ירידה כה חדה, השקולה בערכה המוחלט לכשליש מהתשואה הפוטנציאלית הממוצעת המשתקפת מהמחירים טרם ירידתם. במילים אחרות, הירידות מחקו יותר משלושה חודשים של תשואה חיובית בשוק האג"ח.

ירידות השערים אפיינו בעיקר את שוק האג"ח הקונצרניות וכן את האג"ח הממשלתיות הארוכות, אלו אשר היו מנועי התשואה של 2017. החששות אינם תואמים את הנחת העבודה הרווחת, שלפיה הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, לא תעלה את הריבית בשנה הקרובה.

הסיבה לחולשה הייתה מכירה גורפת של הציבור מקרנות הנאמנות המעורבות, מכירה עיוורת המחייבת את המנהלים למכור באופן לא מבוקר, כדי ליצור את הנזילות המבוקשת לצורך הפדיונות.

הסיבה השנייה לעליית התשואות ולהפסדי ההון בשוק המקומי היא ההשלכה הצפויה של שוק האג"ח האמריקאי. שם, כאמור, נוצר שינוי בציפיות השוק בנוגע להעלאת הריבית, אשר צפויה להיות כאמור מהירה וחזקה יותר. כתוצאה מכך, התשואות בארה"ב עלו בחדות, כך שהתשואה לאג"ח ממשלתית ל-10 שנים עלתה, ונשקה לכ-3%, והדבר יצר השלכה על שווקים אחרים, גם כאלו שאינם אמורים לראות השנה ריבית עולה, כמו למשל השוק באירופה או בישראל, כאמור.

השלכה זו הביאה לירידות מחירים בשוק האג"ח בישראל, ולהפסדי הון, בשיעורים של 0.84% בקונצרניות הצמודות ו-1.3% בקונצרניות השקליות. מחירי האג"ח הממשלתיות ירדו בעוצמה פחותה מכך, אשר הגיעה ל-0.58% בשקליות הארוכות, והרחיקה לירידה של 1% בצמודות הארוכות. כמו כן, השוק אינו מעריך כלל וכלל את האג"ח הצמודות למדד.

גם מדדי המניות חוו זעזוע בחודש זה. גם במקרה זה, הזעזוע החל בשוק האמריקאי ויצר גלי הדף לשאר השווקים, בהם המקומי. מדד המניות על פי הרכבו במדדי התיקים ירד החודש בשיעור של 3.2%, בעוד שמדד החלק המושקע בחו"ל על פי הרכבו במדדים ירד בשיעור מתון יותר של כ-2%. ירידה זו הייתה כאמור מתונה מהמקומית עקב השפעתו החיובית של פיחות השקל על המדדים, אשר קיזזה כ-2.2% מהירידות, זאת על פי ההרכב המטבעי של מדדי חו"ל. במילים אחרות, בניכוי הפיצוי המטבעי, מדדי חו"ל על פי הרכבם בתיקי הציבור ירדו בשיעור של כ-4.2%, שיעור חד יותר מאשר הירידה במדדי השוק המקומי.

האומנם השווקים חסינים לריבית?

אחד הדברים שייחדו את הירידות בשווקים בפברואר היה העובדה כי הירידות היו גורפות והקיפו את מרבית השווקים - מניות ואג"ח. הן התחילו כאמור בארה"ב, והתאפיינו בבריחת משקיעים משני אפיקים אלו יחדיו. איך ייתכן שהסנטימנט מתהפך כל כך מהר וכל כך בחדות, ממצב של קונים בלבד למצב שבו הציבור הרחב מוכר הכול? ואם כן, כיצד האווירה השלילית התפוגגה חיש מהר והשוק חזר לעליות?

בנוגע לנקודה הראשונה, הסנטימנט מתהפך בקלות בכל פעם שהוא יוצר הפתעה גורפת ורחבה ביחס לקונצנזוס, וזה כפי הנראה, מה שאירע בשווקים החודש. במאמר בטור זה רק לפני חודש, כתבנו כי קיימים במדדי המניות מאפיינים בועתיים, ונראה שגם המשקיעים נבהלו מעט. אלא מה - וכאן מגיעה התשובה לשאלה השנייה - המשקיעים ובתי ההשקעות אימצו עד מהרה את ההנחה כי "דבר לא השתנה" בשווקים, לאמור, המצב החיובי שעליו נישאה המגמה בשווקים בחודשים האחרונים לא השתנה. זה נכון, אולם קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי רמות המחירים. האם הן מוצדקות? האם הפוטנציאל הטמון בתוכניות המס ובתוכנית התשתיות של הנשיא טראמפ אכן מצדיק המשך עלייה במחירים ובמכפילים כאחד? האם לא יבוא לצדה של ההרחבה הפיסקאלית העצומה הזו צמצום מוניטרי מקביל, במטרה לקזז את ההשפעות האינפלציוניות?

כפי הנראה, אכן תבוא עליית ריבית, שנדרשת כדי לקזז השפעות מרחיבות, אולם עד כה, משקיעים ובנקי השקעות בחו"ל העריכו, כי השווקים חסינים לאותה עלייה בריבית, שתיצור אלטרנטיבה טובה לשוקי המניות. פעמוני האזהרה, שצלצלו בפברואר, מטילים ספק בחסינות זו.

■ הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי, ליווי ועדות השקעה ופיקוח על הנכסים הפיננסיים והריאליים של חברות, ארגונים וקיבוצים.ליועץ ו/או לחברה אין עניין אישי ואין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי