גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העדות החשובה שלא שמעתם במשפט אי.די.בי

הפרשה של חלוקות הדיבידנד באי.די.בי אחזקות מלמדת שדירקטורים תלויים אינם ממלאים את חובתם ■ זהו שיעור חשוב לדירקטורים. אחרי המקרה הזה, נראה כי הם כבר ייתנו לעצמם יותר כבוד ויהיו פחות "פודלים" של בעלי השליטה בחברות

נוחי דנקנר בבית המשפט ב־2014 בדיון בנוגע לאי.די.בי/ צילום: איל יצהר
נוחי דנקנר בבית המשפט ב־2014 בדיון בנוגע לאי.די.בי/ צילום: איל יצהר

"למה זה באות א', למה אי.די.בי אאאאחזקות?" שאל אותי פרופ' אמיר ברנע, כשהצגתי את הנתונים על הערך הנכסי של הקבוצה. זה היה שנים בודדות לפני שאי.די.בי קרסה סופית, והכותרת של הסדנה היתה "אי.די.בי אחזקות - מת מהלך". כן, בבורסה אמנם היו לקבוצה חיים, השווי אפילו היה משמעותי - ובכל זאת, כל מי שקצת בדק, הבין שמדובר במת מהלך, ובמקרה הטוב חולה אנוש, שרק נס יציל אותו.

אבל את פרופ' ברנע הקפיצה העברית: למה זה אחזקות ב-א' ולא החזקות ב-ה'. והאמת היא שהוא צודק, אחזקות זו טעות היסטורית ברישום של החברה. בפועל, אין דבר כזה אחזקות, צריך היה להיות החזקות. אבל לא ידעתי את זה אז, ולכן ברחתי בזריזות לנושא המרכזי - הערך הנכסי של הקבוצה. במספרים "שחיתי" יותר טוב.

ערך נכסי הוא נוסחה פשוטה, שבעצם בודקת שווי. הערך של הנכסים בחברת החזקות, בניכוי החובות של החברה ובניכוי הוצאות מטה מהוונות ומסים, זה הערך הנכסי הנקי. אפשר להרחיב ולהתפלפל, האם הנכסים מוצגים לפי ערך שוק או ערך כלכלי? כמה הוצאות מטה יש להוריד? ועוד. אפשר וצריך להתייחס לערך האופציה (חברת החזקות היא שקולה לאופציה על הנכסים שלה), אבל הבסיס של השיטה הזו הוא שווי נכסים פחות חובות.

הערך הנכסי של אי.די.בי היה אז (במועד ההרצאה) מינוס של מיליארד שקל (פלוס-מינוס)

מאז עבר הרבה על קבוצת אי.די.בי, ואפילו ספר ("גאון ושבר", מאת יניב רחימי) לא מספיק לתאר את כל האירועים שעברו הקבוצה ובעליה הדומיננטי, נוחי דנקנר. נראה כי הגיע הזמן לכרך ב', ובכרך הזה יככבו הדירקטורים של הקבוצה. הכרך הזה יהיה ספר לימוד - ספר חובה לכל דירקטור - לא בגלל שיש בחינה כדי להתמנות לדירקטור, אלא כי זה יהיה בית הספר הכי טוב לדירקטורים.

כן, עזבו קורסים וסדנאות שאמורים להכשיר אתכם לתפקיד דירקטורים. זה אולי מוסיף, זה חשוב להבנת הפרוצדורות בפירמה, הנהלים והתקנות, וזה טוב למינגלינג - אבל חבל על הכסף. בסופו של יום, הדברים הנחוצים ביותר לתפקיד הם הגיון בריא, יושרה, עמוד שדרה ויכולת עמידה בפיתויים. הבעיה היא שאם יש לכם את התכונות האלה, אתם יכולים להיות דירקטורים מצוינים - רק שאף אחד לא ייקח אתכם. בעלי השליטה מעדיפים "פודלים" ממושמעים.

זה הולך להשתנות: התביעה להשבת הדיבידנדים באי.די.בי אחזקות, וסכום הפשרה שנקבע בסך 175 מיליון שקל (בהמשך ל-55 מיליון שקל בפשרה עם משפחות מנור ולבנת, שהיו בעלי מניות באי.די.בי), משנים את כללי המשחק. הדירקטורים באי.די.בי יצטרכו להשיב לקבוצה כספים מכיסם - וזה אחרי שהם (בחרו את המלים המתאימות) התרשלו, מעלו בתפקידם או עצמו עיניים.

ואולם, לפני העלילה והעדות (התיאורטית של דירקטור במשפט שלא נמשך), אני חייב בגילוי: ליוויתי את התביעה בהיבט כלכלי/חשבונאי/שוק הוני, לצד פרופ' ירון זליכה. עם זאת, כמובן שהכתוב כאן הוא על דעתי בלבד.

העדות הדמיונית של דירקטור באי.די.בי

ובחזרה לסיפור. הדירקטורים באי.די.בי כנראה לא ישנו טוב בלילות לפני הפשרה. אילו לא הייתה פשרה, הם היו עולים לדוכן העדים, ולמרות המעמד שלהם, הניסיון והרהיטות, הם היו מגמגמים. התובע, לא נעים להגיד, היה "עושה מהם קציצות".

וכאן שאלה חשובה: האם היה צריך להמשיך עם המשפט כדי להגיע לחקר האמת? יש, לדעתי, מניעים לכאן ולכאן. אולי "זכות הציבור לדעת" תומכת בהמשך משפט, אבל פשרה של 175 מיליון שקל לא הולכת ברגל (230 מיליון שקל יחד עם הפשרה מול משפחות מנור ולבנת). זה הישג גדול, במיוחד כשבמשפט כמו במשפט, אי-אפשר לדעת מה תהיה התוצאה.

אז פספסנו את העדות של הדירקטורים, אבל בואו נשחק קצת בדמיון. הפעם זה כנראה לא יהיה קשה: מצד אחד עורך הדין של התביעה, ומצד שני מר X, דירקטור באי.די.בי אחזקות.

השופטת: "אדוני מבקש להגיד את שמו..."

עורך דין התביעה: "שלום מר X. זה נכון שעורכי הדין הכינו אותך לעדות?"

מר x:"נפגשתי עם עורכי הדין ושוחחנו על העדות".

עורך דין התביעה: "הם הכינו אותך לשאלות מסוימות?"

השופטת: "אז הם הכינו אותו, למה חותר אדוני?"

עורך הדין: "אני רוצה להדגיש, גברתי השופטת, שהדירקטורים הוכנו לעדות ולחקירה והונחו לענות באופן מסוים - אבל אתקדם. מר X, האם היית נוכח בישיבת הדירקטוריון ב-28 במארס 2010 בקשר לחלוקת דיבידנד בסך 180 מיליון שקל?"

מר x: "הייתי נוכח בכל הישיבות של הקבוצה".

עורך דין התביעה: "מהפרוטוקול אני רואה שדווקא בישיבה הזו לא היית נוכח פיזית".

מר x: "הייתי נוכח - אם לא פיזית, אז בטלפון. השתתפתי בכל הישיבות".

עורך דין התביעה: "בטלפון, כן, היית נוכח בטלפון. אז ראית את הנתונים שהציגה החברה לצורך ביצוע החלוקה?"

מר x: "כן, קיבלתי אותם במייל".

עורך דין התביעה: "כמה זמן לפני הישיבה קיבלת אותם?"

מר x: "אני לא זוכר".

עורך דין התביעה: "עברת על החומרים האלה, והנחת את דעתך שניתן לחלק דיבידנד של 180 מיליון שקל?"

מר x: "כן, עברתי על החומר, ועל פי הנתונים, היה ניתן לחלק דיבידנדים".

עורך דין התביעה: "על סמך מה אתה קובע זאת?"

מר x: "לחברה היה ערך חיובי, היה תזרים חיובי קדימה, לא היו בעיות פיננסיות שלא מאפשרות חלוקת דיבידנד".

עורך דין התביעה: "מה זה ערך חיובי?"

מר x: "היה לה ערך - הנכסים שלה היו גבוהים מההתחייבויות".

עורך הדין: "לפי איזו שיטה הוצגו הנכסים?"

מר x: "היו כמה שיטות, בכולן היה ניתן לחלק את הדיבידנדים בלי בעיה".

עורך הדין: "אז מהערך הנכסי גזרת שניתן לחלק דיבידנד?"

מר x: "מזה ומהחומר של החברה. היו לחברה רווחים ראויים לחלוקה, ולא היה קושי משפטי וכלכלי לחלק".

עורך הדין: "כדי לחלק דיבידנד, עליך לבדוק באופן אקטיבי שחלוקת הדיבידנד אפשרית - שהחברה תוכל לשרת את חובותיה בעתיד. צריך לבחון את התזרים העתידי, את הערך הנכסי הנקי - בדקת?"

מר x: "קיבלנו נתונים מהחברה, ולא הייתה בעיה לשרת את החוב".

עורך דין התביעה: "בדקת את הנתונים מהחברה?"

עורך דינו של הנתבע: "כבוד השופטת, התובע פשוט מציק לעד. זה לא לעניין. הוא מסביר שאלה נתונים מהחברה, מה התובע רוצה?"

השופטת: "תמשיך בבקשה".

מר x: "אלה נתונים של החברה, מה יש לבדוק?"

עורך דין התביעה: "בדקת אם הנתונים שנמסרו לך נכונים? האם התזרים העתידי הגיוני? האם ההנחות של חישוב הערך הנכסי סבירות? האם הנכסים שנלקחו הוצגו בשווי כלכלי או שווי מנופח? האם נעשו דיסקאונטים מטעמי שמרנות על הנכסים? האם נלקחו הוצאות עתידיות והוצאות מטה?"

מר x: "קיבלנו נתונים מהחברה, ולא הייתה בעיה לשרת את החוב".

עורך הדין: "היו לך שאלות על החומרים שקיבלת? משהו היה לא ברור?"

מר x: "החברה מציגה בפירוט, והחומר היה ברור. ברור שאפשר היה לחלק דיבידנדים".

עורך הדין: "אפילו לא שאלה אחת? בכל החלוקות שהיו?"

מר x: "אני הבנתי את המצגות של החברה".

עורך הדין: "דירקטורים אחרים שאלו שאלות?"

מר x: "אני לא זוכר, שאל אותם".

עורך הדין: "בדקת את הערך הנכסי הנקי, על מה הוא מבוסס?"

מר x: "בדקתי את מה שהחברה הציגה. הוא מבוסס על הערך של החברות התפעוליות".

עורך הדין: "אז לא חישבת בעצמך? לא שאלת שאלות? למה, למשל, להתבסס על ערך החברות התפעוליות? הרי לאי.די.בי אחזקות יש חברה אחת, זהו - אי.די.בי פתוח. למה לא לקחת את השווי הנקי שלה, ואז להוריד חובות של החזקות, וכך להגיע לערך נכסי נקי?"

מר x: "אני לא מומחה להערכות שווי. מהחומרים של החברה, ברור שניתן לחלק דיבידנד. החברה הסבירה שיש שתי שכבות של החזקה, ובכל שיטה היה אפשר לחלק".

עורך הדין: "כן, ואתה אומר את זה בלי להבין מה זה ערך נכסי נקי, ובלי לבדוק את זה. האם הייתה התייחסות לנכסים לא-סחירים בערך הנכסי הנקי?"

מר x: "אתה סתם מנסה לפגוע בי. כן, הביאו את הנכסים הלא-סחירים בחשבון".

עורך הדין: "לפי איזה שווי בדקת את השווי?"

מר x: "תראה, אתה סתם מטריד ומציק לי. אני דירקטור מנוסה כבר 45 שנה בחברות גדולות במשק. מה אתה רוצה להגיד, שאני לא דירקטור טוב? שלא פעלתי נכון? זה שטויות. עשיתי את עבודתי נאמנה".

עורך הדין: "מר X, כולנו מכבדים אותך. אבל נחזור לעניין, לפי איזה שווי בדקת את השווי של הנכסים הלא-סחירים?"

מר x: "אני לא זוכר את השווי. אני לא בודק מספרים של החברה. החברה לא עובדת עלי. אני בודק בהינתן מה שקיבלתי, אם זה אפשרי לחלק דיבידנד".

עורך הדין: "אתה יודע, אם ההצגה של החברה מנופחת, אז נשענת על מספרים לא רלוונטיים. אם החברה רושמת רק את התזרים הקרוב, אז החלטת על דיבידנד שנשען על נתונים חלקיים. יש תשלומי חובות גדולים מעבר לשנה ולשנתיים הקרובות. למה לא בדקת את זה, או לכל הפחות, לא הבאת מומחה? יש לך זכות כזאת, אתה יודע. אם לא מבינים, אז שואלים - ואף לא שאלה בכל החלוקות?"

מר x: "אני דירקטור עשרות שנים, אני יודע מה זה להיות דירקטור. אתה סתם חכם בדיעבד. הכל אז היה בסדר".

עורך הדין: "'יהיה בסדר', זה מה שאמרו לכם. אתה צריך לוודא שהכל בסדר. אתה צריך לשאול, אפילו חייב לשאול, מה זה ערך נכסי נקי? האם מתייחסים לשווי הנכסים (החברות המוחזקות) לפי שווי שוק או לפי הערך בספרים? איך מעריכים את הנכסים הלא-סחירים? האם מתייחסים להוצאות מטה שוטפות ולמסים? האם מתייחסים לחובות לטווח של שנה-שנתיים, או לתקופה ממושכת יותר? אם היית שואל, לא היית פה היום".

הדירקטור לא ידע וגם לא שאל

הדמיון כאן כנראה לא רחוק מאוד מהמציאות - אם כי בפועל, אם הייתה חקירה, היו כמובן ירידות לפרטים - לכל חלוקה בנפרד, לכל סכום ונתון. כך או אחרת, החקירה התיאורטית מוצתה: דירקטור X לא ידע, לא הבין, לא שאל (וגם לא היה באמת נוכח). דירקטור X היה "בובה" של הבעלים, בגלל שהוא היה תלוי בו - הוא קיבל ממנו כסף (הרבה כסף) בתפקיד זה ובתפקידים אחרים. הרגולטור צריך לקבוע חד-משמעית שבדירקטוריון יהיו כך וכך אנשים (אחוז מסוים מההרכב), שלא יהיו תלויים כלל בבעל השליטה. הניסיון הזה מלמד שדירקטור תלוי לא ממלא את חובתו.

ואולם, השיעור האמיתי הוא לדירקטורים. אחרי המקרה הזה, נראה כי דירקטורים ישנו את ההתייחסות שלהם לעצמם וייתנו לעצמם יותר כבוד. הם כבר יהיו פחות "פודלים". הם יבינו שהכיבודים, גדולים כקטנים, באים במקרים לא מעטים לטשטש את הדעת שלהם, לשים אותם בכיס של הבעלים. עכשיו הם יוכלו להגיד, מה השתגעתי? בשביל כמה פינוקים, להגיע לבית משפט?

זה כנראה האיום הפרקטי הגדול על דירקטורים, ועכשיו הוא משמעותי ורלוונטי יותר. סנונית ראשונה הייתה עם ההתפטרות של יהלי שפי ודוד ברוך מתפקידם כדירקטורים בחברת אקסטל, שמתכוונת לחלק לבעל השליטה, גארי ברנט, דיבידנד של 75 מיליון דולר.

וחוץ מזה, כדי שדירקטורים יתפקדו כמו שצריך, יש מקום, לדעתי, להפחית את רף הביטוח על דירקטורים שייקחו ויקבלו אחריות - לא על הכל, על טעויות לא-סבירות ורשלנות שלהם. הביטוח בפשרה של אי.די.בי עמד על 140 מיליון שקל. מי שילם את הביטוח באופן שוטף? החברה - כלומר, בעלי המניות של החברה מימנו דירקטורים, שלא דאגו לחברה, אלא לבעל השליטה. זהו אבסורד. אז אמנם יש מקום לביטוח, אבל חלקי יותר.

נתונים עדכניים על תעש מחזקים את כדאיות העסקה לאלביט

ובהמשך למאמר שלי בשבוע שעבר על אלביט מערכות, שרוכשת את תעש. הדגשתי שזוהי עסקה טובה לאלביט ועסקה טובה גם לנו, אזרחי ישראל, גם כי חברות ממשלתיות צריכות לעבר לידיים פרטיות. הטענה שאלביט מערכות הגדולה תנצל את כוחה מול מערכת הביטחון, גם אם היא נכונה, היא קטנה ואפילו שולית ביחס לערך הגדול בהעברת חברות לא-יעילות לגופים למטרת רווח.

בתעש נפגעו מאוד מהמאמר - בעיקר מכך שטענתי שחברות ממשלתיות הן רקובות מהשורש (אולי הביטוי נשמע רע, אבל הכוונה ברורה - ואני עומד מאחוריה). בתעש גם טענו שהנתונים חלקיים. הנתונים על תעש במאמר - מכירות של 1.5 מיליארד שקל, צבר של 7.4 מיליארד שקל - הם נתונים שהיו בידי האנליסטים ורלוונטיים לפעילות שאלביט, להערכתם, תקלוט. ואולם בתעש טוענים כי המכירות הרלוונטיות גדולות הרבה יותר, מכיוון שאלביט תמשיך לתפעל את עשות (חברה בת) ואת תחום התחמושת הקלה, ואז הנתונים הם מכירות של 2.2 מיליארד שקל וצבר של 8.4 מיליארד שקל (בדוח 2016). בסדר, זה מצוין לאלביט, אם אכן תפעל כך - זה כמובן מחזק את כדאיות העסקה - ובאותה הזדמנות, מה עם הנתונים העדכניים? הכותב סיפק ליווי כלכלי/ חשבונאי/ שוק הוני לתביעה בתיק הדיבידנדים באי.די.בי. הכותב מרצה בניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, חשבונאות ושוק ההון ומספק חוות דעת וייעוץ בתחומים אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?