גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם חקירתו של בני שטיינמץ תקועה בלי "ראיית זהב"?

איש העסקים המיליארדר יקבל חזרה 40 מיליון שקל שהפקיד לטובת הבטחת התייצבותו לחקירה, וכל התנאים המגבילים על שחרורו בוטלו ■ המדינה מנסה ללחוץ על אנשי העסקים מיכאל נוי ואברהם לב רן להעיד נגדו, אך טרם נרשמה התקדמות, מאחר שהשניים שוהים בחו"ל

בני שטיינמץ / צלם: שלומי יוסף
בני שטיינמץ / צלם: שלומי יוסף

איש העסקים המיליארדר בני שטיינמץ קיבל השבוע את מתנת חג הפסח שלו מהמדינה, מעין "שחרור מעבדות לחירות": הבוקר (א') הוגשה לבית המשפט המחוזי בקשה משותפת למדינה ולשטיינמץ, שבמסגרתה הוסכם על ביטול כל התנאים המגבילים שהוטלו עליו במסגרת חקירות השוחד והלבנת ההון לכאורה, בגינאה וברומניה, והשבת 40 מיליון שקל במזומן שהפקיד לטובת הבטחת התייצבותו לחקירה. בית המשפט קיבל את הבקשה והורה על ביטול ההגבלות שהוטלו על המיליארדר והשבת 40 מיליון השקל לשטיינמץ.

מעל המהלך של הסרת כל המגבלות על שטיינמץ, מרחפת כעת השאלה האם החקירה "תקועה". מדוע המשטרה לא ביקשה להטיל מגבלות חדשות על שטיינמץ? האם לפתע פתאום רוחשת המשטרה אמון לשטיינמץ שיתייצב לכל החקירות ולא יברח מאימת הדין או שכרגע לא ברור עד מתי עוד תימשך החקירה? כל צד מספק תשובה שונה לשאלות הללו, ובינתיים החקירה נגד שטיינמץ עדיין מתנהלת.

הבקשה הוגשה לאחר שפג תוקפם של הערבויות והתנאים שנקבעו, אולם ברקע ממשיכה המדינה לנסות לחקור עדים וחשודים בפרשה השוהים בחו"ל, ולנסות להשיג את "ראיית זהב" נגד שטיינמץ.

החשדות של המשטרה והפרקליטות נגד שטיינמץ, יהלומן, נדל"ניסט ואחד הישראלים העשירים בעולם, נוגעים למעשים שנעשו בשלוש יבשות. שטיינמץ נעצר לראשונה בדצמבר 2016, ונחקר בחשד כי נתן שוחד של עשרות-מיליוני דולרים לנשיא גינאה שבאפריקה, אלפא קונדה, ולרעייתו. זאת, בתמורה לרישיונות לכריית ברזל שהניבו לו רווחים של מאות-מיליוני דולרים בשנים 2006-2012.

יצוין כי העבירה המרכזית שבה חשוד שטיינמץ - מתן שוחד לעובד ציבור במדינה זרה - נכנסה לחוק העונשין הישראלי ב-2008.

באוגוסט 2017, רגע לפני שיצא לחו"ל, נעצר שטיינמץ בשנית. הפעם נחקר בחשד כי יחד עם אחרים ביצע בשנת 2009 עסקה פיקטיבית ברומניה, שכללה כסף שהועבר לטובת תשלומי שוחד. לפי החשד, העסקה הפיקטיבית כללה רכישת קרקע ששווייה היה 3 מיליון אירו, תמורת סכום גבוה בהרבה, של 9 מיליון אירו.

המשטרה חושדת כי 6 מיליון האירו שנשארו נכנסו ל"קופה קטנה", ששימשה לצורך העברת כספי שוחד לגורמים שונים בעולם - בין השאר, 1.5 מיליון אירו שהועברו לאשתו של נשיא גינאה לשעבר.

שטיינמץ מצדו מכחיש את כל הנטען נגדו, וטוען שהעסקאות ברומניה היו כשרות ובאשר לתיק גיניאה, לטענתו, תפרו לו תיק וכל ההליך שמתנהל נגדו הוא מיחזור של הליך ישן, שמובילה ממשלת גינאה מאז עלייתו לשלטון של אלפא קונדה, במטרה להפקיע שלא כדין את זכויות הכרייה של החברות של שטיינמץ.

עיקולים על בתים

לאחר מעצרו הראשון בדצמבר 2016, שוחרר שטיינמץ לביתו בתנאים מגבילים, ובהם מעצר-בית מלא, בביתו ברחוב מול הים בארסוף, הרחקה ואיסור יצירת קשר עם המעורבים בפרשה, הרחקה ממשרדו בהרצליה, צו עיכוב יציאה מן הארץ, והפקדת דרכון. להבטחת קיום התנאים הללו נקבעה הפקדה כספית בסך 50 מיליון שקל במזומן, ועוד 50 מיליון שקל בנכסים.

בהמשך להסכמה על העמדת הנכסים, נקבע כי יוטלו עיקולים על שני בתים בבעלותו של שטיינמץ בארסוף, המוערכים בשווי של 150 מיליון שקל. בנוסף, נתפסו לצורכי חילוט עתידי גם חפצי אמנות של שטיינמץ בשווי עשרות-מיליוני שקלים. שטיינמץ הפקיד כ-55 מיליון שקל במזומן.

כשנה לאחר מכן, בדצמבר 2017, הוארכו התנאים המגבילים שהוטלו על שטיינמץ, וכן הוסכם כי הפקדה של כ-40 מיליון שקל מתוך הסכום שהופקד במזומן, תוארך ב-90 ימים (10 מיליון שקל הוחזרו לשטיינמץ באותו מועד), וכלל הנכסים שנתפסו במסגרת החקירה לצורכי חילוט עתידי, ישמשו גם לצורך הבטחת התייצבותו של שטיינמץ, למשך 90 ימים.

מועד הערבויות ותנאי זה פקעו לפני כעשרה ימים. על הרקע הזה הוגשה הבוקר הבקשה להשבת 40 מיליון השקלים שהופקדו במזומן, ולביטול התנאי על העמדת כלל הנכסים לטובת הבטחת תנאי שחרורו של שטיימץ ממעצרו.

סנגוריו של שטיינמץ, עורכי הדין נתי שמחוני ורונן רוזנבלום, הגישו הבוקר לבית משפט השלום בראשון-לציון את הבקשה, בהסכמת יאח"ה-לה"ב 433 של משטרת ישראל, לביטול כל התנאים המגבילים שהוטלו על שטיינמץ במסגרת חקירתו, והשבת כל הערבויות, בהן הפקדה כספית בסך 40 מיליון שקל, וביטול התנאי המתייחס להעמדת כלל הנכסים שנתפסו בחקירה לצורכי חילוט, ואשר שימשו להבטחת התייצבותו של שטיינמץ לצורכי חקירה.

כלל הנכסים שהיו תפוסים עד עתה לצורך הבטחת התייצבותו ולצורך הבטחת חילוט עתידי - ובהם שתי הווילות בארסוף, ופריטי האמנות בשווי עשרות-מיליוני שקלים - יישארו תפוסים על-ידי המשטרה לצורכי החילוט העתידי בלבד, אם יוגש נגש שטיינמץ כתב אישום, והוא יורשע בעבירות המיוחסות לו. "בשורה התחתונה, הכסף הגדול תפוס עד להכרעה בתיק הזה", אומר גורם המכיר את פרטי התיק.

המשטרה מחכה ששותפו לשעבר של שטיינמץ וחשוד נוסף יישברו

לשאלה מתי תהיה הכרעה בתיק הזה - אין תשובה ברורה. להערכת גורמים המכירים את הפרשה, המשטרה מחכה שאחד משני החשודים האחרים בפרשות המיוחסות לשטיינמץ - איש העסקים מיכאל נוי, שותפו לשעבר של שטיינמץ; או איש העסקים אברהם לב רן - יישברו. "הם החוליה החלשה", אומר גורם המכיר את התיק.

איש העסקים מיכאל נוי, שותפו לשעבר של המיליארדר בני שטיינמץ, חשוד עימו בביצוע עבירות במסגרת פרשת השוחד לכאורה שנתנה החברה שבשליטתו לנשיא גינאה, בתמורה לרישיונות כרייה במדינה. נוי שוהה כיום בצרפת, ונחקר שם בחשד לתיווך בשוחד, הן על-ידי האינטרפול והן על-ידי נציגי המשטרה בישראל, שטסים לצרפת מעת לעת.

לעמדת המשטרה, נוי - אזרח ותושב חוץ הדרוש לחקירה בישראל, ואחד החשודים המרכזיים בפרשה - נמלט מישראל עם פתיחת החקירה הגלויה בעניין השוחד לכאורה, בדצמבר אשתקד. בדיון בעניינו שנערך לאחרונה, טענה עו"דית טפת מויאל-רוטשילד, שייצגה את המדינה יחד עם רפ"ק יניב שמול, כי "לפני למעלה משנה הוא זומן לחקירה", אך השופט אייל כהן שדן בתיק, העיר: "אני יוצא מנקודת הנחה שהוא לא ברח מהארץ". בהמשך הדיון נקב, כי המשטרה תוכל להגיש חומר סודי לעיני השופט בלבד להוכחת הטענה הזו.

במהלך הדיון עלתה האפשרות מצד באי-כוחו של נוי, עורכי הדין קובי ואורי גולדמן, להביא לכך שנוי יגיע לארץ לשם חקירה, הגעה שתקל הן על המשטרה כאן והן על מסעותיו שלו בחו"ל, אך עורכי הדין ביקשו התחייבות מצד המשטרה שלא תעצור את נוי אם יגיע לארץ להיחקר. בתחילה הביעו נציגי המשטרה באופן חלקי את הסכמתם המסויגת - לא להתחייב, אך להצהיר על "ברירת מחדל" שלא לעצור.

"חזרו בידיים ריקות"

אולם לבסוף נקבע כי "בשים לב לכך כי מעורבים אחרים בפרשה כבר משוחררים, הרי שאין כל כוונת מכוון דווקא לעצור את המשיב (נוי, א' ל"ו).

ברירת המחדל היא שלא לעוצרו, אלא אם כן יהיה טעם חקירתי של ממש לעשות כן". אך ברירת מחדל מעין זו הציתה חשש לתקדים רוחבי, בעייתי מאוד מבחינת הפרקליטות.

נזכיר כי מיכאל נוי, המיוצג על-ידי עו"ד אורי גולדמן, נחקר באוקטובר אשתקד בצרפת. אז גם נאמר לו כי אם יעיד נגד שטיינמץ, הדבר לא ישמש נגדו (נגד נוי). אולם מאז חלה הפסקה בחקירותיו, וגם המו"מ על עדות מדינה מצידו לא נידונה שוב. בינתיים, נוי נשאר בצרפת, ולא מתכוון לחזור.

יצוין כי שטיינמץ עצמו לא נחקר בישראל בחודשים החולפים, גם לא לאחר חקירתו של נוי.

בכיוון השני, ניסתה המשטרה לחקור באפריקה חשוד נוסף בפרשות האופפות את שטיינמץ, את איש העסקים אברהם לב רן, המקורב לשטיינמץ. החשדות סביב לב רן דומים לחשדות המיוחסים למיכאל נוי, ולפיהם לב רן שימש כ"צינור" להעברת תשלומי שוחד מהחברה שבבעלות שטיינמץ, נשיא חברת הכרייה BSGR, לפקידי ממשל בכירים בגינאה. לב רן שוהה בימים אלה באפריקה, לאחר שלטענת המשטרה נמלט מאימת הדין עם הפתיחה בחקירה, והוא אף מסרב לשוב לארץ. לאחרונה נסעו נציגי הפרקליטות בישראל וחוקרי לה"ב-433 לאפריקה, והגישו לרשויות במדינה האפריקאית בקשה לחיקור דין. הרשויות בדרום אפריקה זימנו את לב רן לחקירה, אך ערעור שהוא הגיש על ההחלטה התקבל, והוא לא נחקר לבסוף.

לדברי גורם המכיר את התיק, "החוקרים נסעו לאפריקה לחקור אותו באזהרה, אבל בית המשפט קבע כי הם לא יוכלו לחקור אותו, והם חזרו בידיים ריקות". הגורם הוסיף כי "בכך הם פספסו את אפקט ההרתעה כלפי לב רן".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים