גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 20 שנה: מי יתמודד מול חולדאי במירוץ לעיריית תל-אביב?

בעוד כחצי שנה ייערכו הבחירות לראשות עיריית ת"א-יפו ● אחרי 20 שנה קשה לדמיין את העיר ללא רון חולדאי, ויותר מזה, איך ייראה העידן שיבוא אחריו ● "גלובס" משרטט את המועמדים הפוטנציאליים שמעוניינים להחליפו ואת סיכוייהם ● בין השמות: דב חנין, אופיר אקוניס ומיטל להבי

רון חולדאי / צילום: תמר מצפי
רון חולדאי / צילום: תמר מצפי

רון חולדאי, שבקרוב ימלאו לו 74, כבר הודיע שיתמודד בפעם החמישית על ראשות עיריית תל-אביב-יפו בבחירות שייערכו ב-30 באוקטובר 2018. לאור ניצחונותיו בפעמים הקודמות, נראה כי מתמודדים אחרים לא קופצים לזירה בלב שלם. חולדאי נחשב לראש עיר פופולרי, ויחד עם זאת, בדמוקרטיה, כמו בכל דמוקרטיה, שלטון מכהן יש להחליף. לשם כך נועדו בחירות. חולדאי מכהן ברציפות מאז 1998. כבר היום, הוא ראש העיר המכהן את התקופה הארוכה ביותר אי-פעם בתל-אביב. אם ייבחר שוב, יישב על כיסא ראש העיר רבע מאה. יש מי שטוענים שהעובדה שאין בישראל הגבלת כהונה על ראשי ערים או בכלל, היא בעוכריה של השיטה הדמוקרטית.

תל-אביב אינה כשאר הערים במדינה. היא מתנהלת במובנים מסוימים כמדינה בתוך מדינה. ראש עיריית תל-אביב הוא דמות פוליטית רבת כוח, שקול למעמד של שר, הן מבחינת תקציב והן מבחינת הכוח וההשפעה. את שירי ההערצה ומבטי הערגה שומרים הישראלים לירושלים, אך בתל-אביב הם מנהלים את החיים עצמם.

זירת ההצבעה ברשויות המקומיות מבוססת בעיקר על יכולתם של המתמודדים להביא כמה שיותר מצביעים לקלפיות. בפעם שעברה שיעור ההצבעה עמד על 31% בלבד. ב-2018 המשימה הזו תהיה בעלת טוויסט נוסף. בבחירות המקומיות הקרובות יוכרז לראשונה יום ההצבעה כיום שבתון. חידוש נוסף הוא הענקת תקציב מימון בחירות עודף בשיעור 15% לכל סיעה שתציב אישה בין שלושת המועמדים הראשונים ברשימה. בתל-אביב ממילא שיעור המתמודדות היה גבוה בפעם שעברה בהשוואה לערים אחרות, אך נקודה זו גם היא חשובה למערכת הבחירות הבאה.

מי שמעוניין להתמודד מול חולדאי צריך להחליט על כך עד ה-30 ביולי 2018. לגלובס נודע כי מספר מועמדים בודקים את מצבם בסקרים פנימיים, אך טרם קיבלו החלטות סופיות. חברי כנסת או שרים ששוקלים להתמודד, לא צריכים להתפטר מן הכנסת ויכולים להתמודד במקביל. במערכת הבחירות הקודמת עשה זאת ח"כ לשעבר ניצן הורביץ שזכה ל-38% מהקולות, לעומת חולדאי שזכה ב-53%.

"גלובס: משרטט את המועמדים הפוטנציאליים להחלפת חולדאי ומה סיכוייהם.

מועמדים פוטנציאליים לראשות עיריית תל אביב-יפו

 

 

שר המדע אופיר אקוניס: תל-אביב תשוב לידי הליכוד?

אחת השאלות הפוליטיות המסקרנות היא האם מישהו מטעם תנועת הליכוד יחליט ללכת על הזירה התל-אביבית. הליכוד העמיד בעבר ראשי ערים בתל-אביב: שלמה להט (צ'יץ) ואחריו רוני מילוא. מאז כניסתו של חולדאי, איש מפלגת העבודה שרץ תחת רשימה עצמאית, ללשכת ראש העירייה ב-1998, הליכוד איבד כמעט לחלוטין את תל-אביב . סגן ראש העיר מטעם הליכוד, ארנון גלעדי, נתפס כחלש מבחינה פוליטית בעיר. בעבר דובר בו כמי שירצה אולי להתמודד על ראשות העיר, אך בחודשים האחרונים הוא נעצר ונחקר בנוגע לפרשות השחיתות הקשורות בחשדות נגד ח״כ דוד ביטן, ועתידו הפוליטי הפך לא ברור.

האם שר המדע הטכנולוגיה, אופיר אקוניס, ירצה לטבול גם הוא בקלחת המקומית? יש להניח שאקוניס, ששמו עלה בהקשר של ראשות העיר, יקבל החלטה בעניין כבר בשבועות הקרובים. אקוניס נתפס כפוליטיקאי נקי כפיים. אף פרשת שחיתות, מבין הפרשות הרבות המטילות צל כבד תנועת הליכוד, לא דבקה בו. בנוסף, בשנים האחרונות הוא אינו כרוך בטבורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהוא נחשב מקורבו במשך שנים רבות מאז שימש דוברו. כיום, הוא לא בצוות התגובות שקופץ להגן על ראש הממשלה בכל דבר ועניין. יתכן וזה יתרון בעיניהם של מרבית תושבי העיר הליברליים, חילוניים ואף שמאלנים.

מצד שני, בזירה המקומית, רוב האנשים לא טורחים להצביע לפי שייכות מפלגתית אידיאולוגית אלא לפי ניסיון ויכולת לעסוק בחינוך, זבל, תאורת רחוב, מקומות חניה, מחירי ארנונה ובעיקר - פקקים, אוטובוסים ורכבות. בתחום הזה, אין לאקוניס רקע ביצועי. משרד המדע, עם כל הכבוד, לא מכשיר אדם להיות ראש עיר.

נראה כי אקוניס כבר חשב על ההתמודדות על ראשות העיר כאשר התבטא בגלוי נגד חוק המרכולים בדצמבר האחרון. הוא יצא בגלוי נגד הקואליציה ונגד ראשי הסיעות החרדיות, והסביר בכל מקום שהחוק יפגע בליכוד במערכת הבחירות הבאה בקרב החילוניים שלא רוצים לראות כפיה דתית.

בסופו של דבר, כאשר החוק הגיע לקריאה שניה ושלישית, אקוניס התייצב עם המשמעת הקואליציונית והצביע בעדו. תל-אביב אמנם מוחרגת מן החקיקה, שכן חוק העזר העירוני נכנס לתוקף לפני שהחוק תוקן, אך בשל אופייה החילוני והצעיר, הנושא עשוי לעמוד במרכז מערכת הבחירות. מי האדם שיהיה מוכן להיאבק ככה עבור החירות של תושבי עיר הבילויים?

להתמודדות של אקוניס עשויה להיות תועלת מבחינת הבלטת שמו, סיקור חדשותי רחב יותר. מנגד, הפסד בעיר כמו תל-אביב עשוי לפגוע בו. אף פוליטיקאי לא רוצה להסתובב עם התווית של כישלון במערכת בחירות גדולה, כמו המערכה על תל-אביב.

מיטל להבי: מסגנית לראשת העיר?

למרות השיח הפמיניסטי, ושינויים בחקיקה כאמור לעיל, נראה שיש רק אישה אחת שרואה עצמה מועמדת לראשות העיר. מיטל להבי, סגנית ראש העירייה וראש סיעת מרצ בת"א, מכהנת במועצת העיר מאז 2003. להבי הייתה שנייה ברשימתו של ניצן הורוביץ שפרש לאחר ההפסד והעניק לה את הבכורה. יחד הם הכניסו את מספר חברי המועצה הגדול ביותר, שישה חברים מתוך 31. לאחר הבחירות ב-2013 חברה מרצ בראשות להבי לקואליציה של חולדאי, והיא מונתה לסגנית ראש העיר ומחזיקת תיק התחבורה.

עיריית תל-אביב, אם כן, היא הזירה היחידה במדינה בה מרצ היא סוג של אימפריה. להבי מוכרת ברחבי העיר, והסיכוי שתכריז שהיא מתמודדת גבוה. מה הם סיכוייה לזכות? כל עוד חולדאי הוא ראש העיר המכהן, יש להניח שלא תוכל לנצח.

ח"כ דב חנין: ינסה את כוחו בשנית?

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת, חד"ש) היה מועמד פופולרי בשנת 2008. חולדאי ניצח אז עם 50.7% מהקולות וחנין השיג 34%, בדומה לניצן הורוביץ שרץ בבחירות לאחר מכן גם הוא על הטיקט החברתי. אחרי אותה מערכת בחירות חזר חנין לכנסת. האם ינסה חנין לחזור לזירה התל-אביבית גם השנה? מוקדם לדעת. באופן טבעי, חנין נתפס כאופוזיציה לחולדאי בשל תפיסתו הכלכלית-חברתית. לחנין יש בסיס תמיכה משמעותי בתל-אביב, וגם קהל צעיר שמעריך אותו מאוד. יחד עם זאת, גם הוא לא מגיע עם רקע מקצועי של ניהול תקציבי ענק כמו של תל-אביב. יש פער גדול בין חבר כנסת המנהל ויכוחי תקציב, תחבורה, זיהום סביבה ומיסוי - מעמדת האופוזיציה, לבין ניהול עירוני.

כולם מניחים שזו תהיה הקדנציה האחרונה של חולדאי. אם כך, מי שיגיע מן הזירה הלאומית, חברי כנסת או שרים לשעבר, ומי שישב בעירייה בחמש השנים הבאות, בין אם כסגן ראש העיר, או כחבר מועצה, יכול להכין את הקרקע לתקופה של אחרי חולדאי.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים