גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על הפרקליטות: "מושכת" עדים עד הרגע האחרון

בתחתית הכרעת הדין המזכה של אלון חסן, השופט יואל עדן הקדיש פרק לתופעה אותה כינה "סגירת תיקי חקירה כנגד עדים בסמוך לעדותם בבית המשפט" ● וגם: איך יכול להיות מצב שבו נותן השוחד הודה והורשע - ומקבל השוחד זוכה?

אלון חסן / צילום: איל פישר
אלון חסן / צילום: איל פישר

הכרעת הדין של אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, עוד תיסרק ותיבחן לפרטי פרטים על-ידי הפרקליטות וסנגוריו של חסן, וככל הנראה גם על-ידי שופטי בית המשפט העליון, שהערעור עליה יונח על שולחנם בקרוב. בינתיים צפים אל פני השטח חלקים מההכרעה שמעלים סימני שאלה בנוגע להתנהלות הפרקליטות בתיקי הוכחות גדולים.

כך, כמעט חמקה מהרדאר התקשורתי, ביקורת חמורה שמתח השופט יואל עדן על התנהלות הפרקליטות בנוגע לסגירת תיקי החקירה נגד עדים.

בתחתית הכרעת הדין הארוכה (מעל 260 עמודים) הקדיש עדן פרק לתופעה אותה כינה "סגירת תיקי חקירה כנגד עדים בסמוך לעדותם בבית המשפט". וכך הוא מתאר את התופעה: "במהלך שמיעת הראיות, כבר בשלבים הראשונים של העדויות, עולה כי למרות שההחלטות על הגשת כתבי אישום כנגד הנאשמים התקבלו זה מכבר, נותרה שורה ארוכה של עדים אשר לא ניתנה לגביהם עדיין החלטה ביחס לתיקי החקירה שנפתחו כנגדם באופן אישי. שוב ושוב, ביחס לשורה ארוכה של עדים, נמסר כי תיק החקירה כנגדם נסגר, בין בנימוק של חוסר עניין לציבור, בין בנימוק של חוסר אשמה ובין בנימוק של חוסר ראיות מספיקות, וזאת רק בסמוך להגעתם להעיד בבית המשפט. לעתים סמוך לפני הראיון של העדים אצל בא-כוח המאשימה טרם העדתם בבית המשפט, לעתים במהלך הראיון".

השופט הוסיף כי מטבע הדברים לעצם העובדה שמרחף מעליהם החשש שמא יוגש כנגדם כתב אישום, יש השפעה, וציין כי "מצב בו אך בסמוך לעדותו של עד יורדת ממנו העננה של היותו חשוד בפלילים, ולגבי חלקם מדובר בעבירות חמורות, איננו יכול לסלק לגמרי את סימן השאלה, שמא יש בכך כדי להשפיע באופן כזה או באופן אחר על עדותו".

עוד כתב עדן כי "מדובר בעדים אשר עדיין, לאור סמיכות הזמנים, חוששים מאימת החשדות שהופנו כלפיהם", וכי "התמשכות קבלת ההחלטות באופן זה ובהיקף זה היא בעייתית".

השופט מסכם נקודה זו במסר לפרקליטות, לפיו "נכון היה, כאשר מדובר בעדים אשר היה ידוע עוד בעת הגשת כתב האישום שהם אמורים להעיד, כי ההחלטות על הגשה או אי-הגשה של כתב אישום כנגדם היו ניתנות לא בפרקי זמן של כמעט שנה לאחר מכן, וחלקם אף יותר".

לדברי סנגור בכיר, העניין הזה לא חריג כלל. "זו פרקטיקה נהוגה על-ידי הפרקליטות, והיא מיועדת להטות את העדות של העד. העובדה שפתאום החרב הפלילית כבר לא מונחת על צווארו, רגע לפני עדותו, משפיעה על עדותו. זה לא יכול להיות אחרת. חלק מהעדים אסירי-תודה וחשים הקלה אז מנסים לרצות את הפרקליטות", הוא אומר.

סנגור נוסף מזכיר כי "גם בתיק הדסק הרוסי נמתחה ביקורת כנגד הפרקליטות על כך שהיא מושכת עדים ולא אומרת להם אם יועמדו לדין או לא (פרשה במסגרתה בוטלו כתבי אישום נגד מנהלים בדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים, שהואשמו בסיוע ללקוחות להלבנת הון. ההכרעה לוותה בביקורת חריפה נגד הפרקליטות, א' ל"ו). באותה פרשה מלפני כעשור לא הודיעו למי שעומד להעיד אם התיק נגדו נסגר או לא, ובית המשפט מתח על כך ביקורת. הפרקליטות עושה את זה כדבר שבשגרה".

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "בתיק זה, כבכל תיק אחר, פעלה הפרקליטות לסגירת התיקים נגד החשודים הנוספים בהקדם האפשרי ובהתאם לסד הזמנים הקבוע בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה. מדובר בתיק אשר התנהל באופן אינטנסיבי ומהיר ביחס להיקף החומר בתיק וביחס לכמות העדים שנחקרו תחת אזהרה, ומרבית החלטות הסגירה התקבלו תוך כדי ניהול ההליך, ונעשה כל מאמץ מצד הפרקליטות לקבל הכרעה לפני מסירת עדותם של אותם מעורבים בבית משפט".

יש אמת - ויש אמת משפטית

סימן שאלה נוסף בהכרעת הדין של אלון חסן מרחף מעל העובדה שחלק מהנאשמים המקוריים בתיק הודו, הורשעו, ונגזרו עליהם עונשים על בסיס העובדות שמתוארות בכתב האישום, בעוד אחרים זוכו על בסיס אותן עובדות בדיוק.

הזיכוי המוחלט של אלון חסן, יהושע סגיס (שהיה מנכ"ל הנמל) ודוד חסן, בן-דודו של אלון חסן, ניתן כאשר ברקע נחתמו הסדרי טיעון עם האחים אורי ויניב בלטר, שהיו שותפיו לעסקים של אלון חסן וחברת דנה לוגיסטיקה, שהייתה בבעלותם ונכנסה לעסקים עם נמל אשדוד. השניים הודו והורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועוד. אורי בלטר ריצה עבודות שירות, ואילו יניב נשלח למאסר, והם נדרשו גם לשלם קנסות.

איך זה יכול להיות - זיכוי והרשעה על בסיס אותן עובדות? מסתבר שזה יכול להיות, וזה קורה. סנגור ותיק מספר שזה אפילו לא חריג: "היה לי מקרה של מקבל ונותן שוחד, שהנותן הודה והורשע - ומקבל השוחד זוכה. בהסדר טיעון לא נשמעות ראיות. מדובר בשיקולים שנשקלים על-ידי הנאשם ופרקליטיו והפרקליטות, לאו דווקא על בסיס שיקולים ראייתיים. הנאשם רוצה לקצר הליכים, נותנים לו הבטחה לעבודות שירות ושהוא לא ילך לבית סוהר, הוא רוצה למנוע עוגמת-נפש מהמשפחה שלו, אז הוא מודה. לא בהכרח כי הוא ביצע את העבירה. הוא גם מסבך את המבצע העיקרי ומשמש כעד תביעה, אבל בחקירה נגדית אפשר לנטרל את העדות הזאת. לא מעט פעמים הם עולים לדוכן ואומרים 'היה לנו יותר פשוט להודות, למרות שלא נעשתה עבירה'".

לדברי אותו סנגור, "זה לא מאוד נפוץ, אבל זה הגיוני שזה יקרה. זה לא סותר את ההיגיון של עולם המשפט. לא כל פעם שנאשם מודה במסגרת הסדר טיעון, הנאשם שלא הודה חייב להיות מורשע".

אבל זה לא אומר שחף מפשע מורשע במקרים מסוימים?

סנגור: "ומה חדש בזה? בתי הסוהר לא מלאים בחפים מפשע כי בית המשפט הכריע על-פי הראיות שהובאו בפניו. אין טעויות? בטח שיש. ואם בית המשפט יכול לטעות, אז בוודאי שנאשם יכול לומר 'אני לא מעוניין לקחת סיכון של לשבת בכלא' ולהודות בדברים שלא עשה. הכול יכול לקרות".

עו"ד יעל גרוסמן, סנגורית מובילה בתחום עבירות הצווארון הלבן, מוסיפה כי "אמנם זו לא סיטואציה יום-יומית, אבל כבר היו דברים מעולם, שנותן שוחד הורשע, ומקבל השוחד זוכה, או להפך, כי מה שקובע זה היסוד הנפשי של הנאשם, השאלה האם הוא התכוון או לא התכוון לתת ולקבל שוחד. כשהיסוד הנפשי מתאים, שופטים אמורים להתעלם גם מהעובדה שקיימת קביעה אחרת לגבי אדם אחר באותה פרשה, ולתת קביעה לגופו של עניין. יש אמת, ויש אמת משפטית. מבחינת האמת המשפטית, צריך להוכיח כל יסוד של העבירה לפי הכללים של המשפט - וכשזה לא נעשה, יש זיכוי". 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"