גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura
הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

כמעט שבוע עבר מאז הוקם מאהל המפגינים הפרו-פלסטיניים והאנטי-ישראלים באוניברסיטת קולומביה ולא נראה כי המפגינים חותרים לקראת סיום כלשהו של האירוע. הנהלת אוניברסיטת קולומביה, ששוכנת על שטח פרטי במרכז ניו יורק, אפשרה לשוטרים להיכנס למתחם רק ביום הראשון של האירועים, ומאז המשטרה מקיפה את הקמפוס, כל השערים סגורים ומסוקים חגים מעל האוניברסיטה, אך המשטרה לא יכולה להיכנס למתחם.

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה 
חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן 

השיעורים הפרונטליים באוניברסיטה הופסקו עד הודעה חדשה. סטודנטים יהודים ובעיקר כאלה שהתבטאו בעד ישראל או נוהגים להתלבש באופן המסגיר את יהדותם, קיבלו המלצה חמה לא להגיע למקום. לא היו עדיין התקפות פיזיות של ממש, אך הייתה אלימות מילולית רבה ולסטודנטים נחטפו דגלים ונחסמה כניסתם לאזור בו מתקיימת ההפגנה או המעבר אל בית הכנסת בקמפוס.

המאהל הפרו פלסטיני שקם בתוך הקמפוס של אוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Stefan Jeremiah

אתמול נערך במתחם ליל סדר בהובלת יהודים התומכים בקמפיין הפרו-פלסטיני. אבל אם זה נשמע פסטורלי, נציין כי בסמיכות לאירוע הזה, מפגינים הניפו שלטים החוגגים את פעילותם של טרוריסטים ספציפיים נגד ישראלים, היללו את הצלחת התקפות ה-7.10, עודדו את ההתקפות הבאות ואפילו קראו לנפילת ארה"ב.

"המפגינים קוראים למחיקת הלגיטימיות של מדינת ישראל"

פרופ' שי דוידאי מבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה, שהיה אחד ממובילי הקבוצה היהודית הציונית במאבק מול ההפגנות, גילה אתמול בלילה כי כניסתו לאוניברסיטה נחסמה, כמו לחלק מן הסטודנטים המפגינים, אך בפועל חלק מן אותם סטודנטים מצאו את הדרך להגיע לקמפוס. הנהלת האוניברסיטה מסרה לדוידאי כי כניסתו לקמפוס נחסמה כדי לשמור על בטחונו. "בפעם האחרונה שבה נחסמה כניסתו של חוקר לאוניברסיטה על רקע יהדותו, זה היה בגרמניה הנאצית", אמר דוידאי בחשבון הטוויטר שלו. זו אחת מבין כמה השוואות למשטר הנאצי שערך דוידאי בימים האחרונים.

עומר לובטון-גרנות, סטודנט לתואר שני וחוקר בבית הספר למדיניות ציבורית של קולומביה, נשוי למובילת המחאה נגד הרפורמה המשטרית בניו יורק, שני גרנות, ואחד ממובילי מוביל המאבק למען החטופים בעיר, סיפר לגלובס על חוויותיו בשבוע האחרון.

"אנחנו גרים בערך 100 מטר מהשער של קולומביה. מ-7.10 ההפגנות לא מפסיקות, והן כללו מההתחלה אמירות מאוד קשות, כולל מחיקת הלגיטימיות של מדינת ישראל ואפילו תמיכה ישירה בטרור וגלוריפיקציה של המחבלים. העיר נהייתה מקום פחות סימפטי והיו מקומות שנמנענו מלהגיע אליהם.

עומר לובטון, סטודנט לתואר שני וחוקר בבית הספר למדיניות ציבורית של קולומביה / צילום: עומר קפלן

"האוניברסיטה ניסתה לאזן בין טיפול במצב לבין חופש הביטוי, ועד לפני שבוע אמרתי שהם עשו עבודה יחסית טובה. הם השעו שני ארגוני סטודנטים מיליטנטיים במיוחד, פרסמו תקנון ברור לגבי מה מותר ומה אסור לעשות בקמפוס, תמכו בנו הסטודנטים הישראלים ואפילו יזמו אירועי דו-שיח.

"אבל השבוע נשיאת האוניברסיטה מוניש שאפיק נסעה לתת את הצהרתה בנושא בשימוע בקונגרס, וכשהיא לא הייתה כאן הוקם המאהל. מדובר בחבורה מאוד חכמה, מאוד מאורגנת ונחושה. עומדים מאחוריהם אנשים עם הרבה יכולות וכסף. אני עצמי מגיע מעולם של קמפיינים פוליטיים, וברור לי שזה מאורגן".

נשיאת האוניברסיטה, מוניש שאפיק, בהצהרתה בקונגרס / צילום: ap, Jose Luis Magana

יש אנשים שטוענים שזה אפילו מאורגן ישירות על ידי חמאס או החזית העממית.
"אני לא יודע על ידי מי, אבל גם אני שמעתי דברים כאלה".

לובטון-גרנות מספר כי עם הקמת המאהל "האוניברסיטה נכנסה ללחץ והכניסו את המשטרה, מה שהם לא עשו מאז שנות ה-60, ומאז הפעם האחרונה שהם עשו זאת, נדרש להם זמן רב לאושש את המוניטין שלהם כשומרי חופש הביטוי. אבל למרות התגובה החריפה הזו, הם לא ממש סיימו את העבודה והמאהל חזר לקמפוס עוד באותו הלילה. זה קמפוס מאוד עירוני, לרוב פתוח לכל הציבור, אבל עכשיו נראה כמו בסיס צבאי. כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות, מסוקים באוויר".

לא רק סטודנטים אלא גם מרצים משתתפים. אלה מרצים ספורים, או רבים?
"כמות משמעותית של מרצים תומכת בחופש הביטוי של הסטודנטים. בנוסף ישנם כמה מרצים שמובילים את האירוע, ונוקטים בקו קיצוני וקשה".

מרצים באוניברסיטת קולומביה מפגינים למען חופש הביטוי באוניברסיטה / צילום: ap, Stefan Jeremiah

איך האמריקאי הממוצע מגיב לאירוע הזה?
"לפי מה שאני רואה, רוב האמריקאים מרגישים שזה עושה שירות רע לליברליות ולדמוקרטיה. בסופו של יום אנשים שסולדים ומפחדים מהפרקטיקות הקיציוניות האלה. בטח שלא מתלהבים שאנשים לבושי כאפיות צועקים להם בערבית במרכז ניו יורק, זה מזכיר להם דברים לא טובים. זו בעיני ממש משימת התאבדות של השמאל, שתחזיר בסופו של דבר את טראמפ, כי אנשים ירצו חוק וסדר.

תורמים יהודים כבר ביטלו בשבוע האחרון תרומות לקולומביה, ואני חושב שגם האמריקאי השמרן יותר לא רחוק מאחור.
"אני מארגן את הפגנות החטופים בניו יורק. אלה הפגנות שקטות ולא מתלהמות, ובזכות זה יש לי גישה טלפונית לבית הלבן ולאו"ם. למפגינים האלה אין את זה, ומצד שני יש להם מהירות תגובה, שליטה מעולה בשפה ובסמלים, והמון פעילות ברשתות החברתיות. עוד לא ברור איזו גישה תעבוד. אני חושב שאנחנו צריכים גם כן להתחיל להגיב מהר יותר, להשיב על אש באש". אך מי יגיב? לובטון-גרנות מודה כי הקהילה הישראלית-יהודית הרבה פחות מאוחדת ומאורגנת מכפי שהמתנגדים נראים.

מה דעתך על תגובת הנהלת קולומביה לאירועים?
"אני לא מצפה מהם לפתור את הסכסוך במזרח התיכון, אלא רק שאני ארגיש בטוח ללמוד פה, וכרגע זה לא קורה. הם יצאו פארשים בעניין שי דוידאי. אני בטוח שהוא היה מתעמת עם המפגינים אבל בחיים הוא לא יעשה משהו אלים, ובכל זאת לא נתנו לו להיכנס לקמפוס כאשר חלק מהפרו-פלסטינים שהושעו, כבר בכל זאת חזרו לשם.

פרופ' שי דוידאי בשער לקמפוס. כניסתו לאוניברסיטה נחסמה במהלך הלילה / צילום: ap, Stefan Jeremiah

עם זאת, אני ממש לא קורא להחלפתם. הרי גם הצד השני קורא להחלפתם ומי יודע מה יכול לבוא במקום זה? אני לא חושב שיש היום אנטישמיות מהמוסדות בקולומביה".

איך זה יגמר לדעתך?
"ב-15.5 יש טקס סיום אליו מגיעים הורים ובוגרים מכל העולם. אני אתפלא מאוד אם האוניברסיטה תיתן לארגונים הפרו-פלסטיניים להרוס לה את זה. הרי מה אוניברסיטה מוכרת אם לא את הרגעים האלה. לכן אני מאמין שכך או אחרת, עד שבוע הבא זה ירגע".

ביום שישי ינצל לובטון-גרנות את נוכחות התקשורת במקום ויערוך אירוע בנושא החטופים. "המטרה היא לא ליצור עימות עם המפגינים בתוך הקמפוס אלא לא לתת לחטופים לרדת מסדר היום", הוא אומר.

אירוע נוסף שארגן וכנראה לא יצא לפועל, הוא ערב חברתי משותף לסטודנטים ישראלים ואיראנים. "אני מאוד מצטער על כך שנאלצנו לבטל. אנשים שבאמת מגיעים מהמזרח התיכון, היכולת שלהם להחזיק שיח מורכב ובונה היא גבוהה יותר. מרבים המפגינים הם בכלל לא מהאזור". 

"רטוריקה מטרידה"

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי הוא "כמובן מודע" למחאות. סגן דובר הבית הלבן מסר לעיתונאים אמריקאים כי הממשל עוקב אחר ההתרחשות מקרוב. עם זאת טען כי ההחלטה האם לקרוא למשמר הלאומי לעזרה בפיזור ההפגנות, כפי שהציעו כמה פוליטיקאים רפובליקנים, היא החלטה של מושלת ניו יורק קאת'י הוקול, ולא של הממשל הפדרלי. הוקול התבטאה בעבר נגד חמאס ובעד זכותה של ישראל להגן על עצמה.

שוטרים עומדים מול מפגינים פרו פלסטינים בשערי האוניברסיטה / צילום: ap, Mary Altaffer

ביידן הוסיף כי הוא מגנה "רטוריקה מטרידה" בחלק מן ההפגנות. "אנחנו תומכים בזכותו של כל אמריקאי למחות בדרכי שלום, אבל כשאנחנו חוזים בקריאות לאלימות, באיום פיזי וברטוריקה אנטישמית, זה לא מקובל עלינו. הנשיא יודע ששתיקה היא כהסכמה, ולכן הוא משתמש בכל הפלטפורמות העומדות לרשותו כדי לוודא כי כל האמריקאים בטוחים". בהזדמנות אחרת אמר כי הוא: "מגנה גם את מי שלא מבין מה שקורה לפלסטינים". 

המהומות התפזרו לאוניברסיטאות נוספות. באוניברסיטת NYU  נעצרו אתמול 150 איש, ביניהם סטודנטים וגם מרצים מן האוניברסיטה, לאחר הפגנה שכללה גם השלכת בקבוקים על שוטרים. באוניברסיטת ייל נעצרו 45 מפגינים בין יום שני לשלישי. אוניברסיטאות אחרות בארה"ב מצטרפות למחאות, ביניהן הרווארד, MTI , מישיגן ודרום קליפורניה. חלק מההפגנות כבר התרחקו מהנושא המקורי ומתוייגות כהפגנות תמיכה בחופש הביטוי של הסטודנטים מקולומביה.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית