גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירושלים: בית החולים "ביקור חולים" יינצל בזכות מטלה ציבורית

בימים אלה הופקדה בוועדה המחוזית ירושלים תוכנית המציעה שימור ושיקום המבנה ההיסטורי של בית החולים "ביקור חולים", בתוספת מסחר ומגורים ● האם הבניין ההיסטורי לא ייהרס?

בית חולים ביקור חולים / צילום: איל יצהר
בית חולים ביקור חולים / צילום: איל יצהר

בימים אלה הופקדה בוועדה המחוזית ירושלים תוכנית המציעה שימור ושיקום המבנה ההיסטורי של בית החולים "ביקור חולים", בתוספת מסחר ומגורים. אין להקל ראש בחשיבותו של פרויקט זה, הממוקם על קו התפר שבין מרכז העיר, המע"ר (מרכז עסקים ראשי) והשכונות החרדיות (מאה שערים, בתי אונגרין, בית ישראל ועוד). היזמים, החברות טעמן ושיכון ובינוי, וגם עיריית ירושלים, מצפים שהפרויקט יהיה "מחולל שינוי" וזרז להתחדשות עירונית לאזור כולו.

זאת ועוד, הפרויקט מציע מודל חדש, שאין לו עדיין תקדים במדינת ישראל, גם בעולם ה"מטלות הציבוריות" שמושתות על יזמים, שבו המשך קיומו של מרכז רפואי חיוני ונדרש עובר לאחריות חברה פרטית.

למבנה בית החולים "ביקור חולים", הממוקם בצומת הרחובות הנביאים ושטראוס, היסטוריה נדל"נית ארוכה ומסובכת. המבנה הוקם כיוזמה של האחיות הדיאקוניסיות בתחילה המאה ה-20. את המבנה תכננו האדריכל הטמפלרי תיאודור זנדל, והמיסיונר וחוקר הארץ קונרד שיק. המבנה תוכנן בסגנון גרמני רומנטי, שכלל מבנה סימטרי של שני אגפים, המקושרים ביניהם במבנה מבואה נמוך. מגדלון פעמונים קטן, שמוקם מעל הכניסה, הצהיר לבאים מרחוק על זהותו של המבנה ועל שיוכו לכנסייה הפרוטסטנטית.

הדמיה של מתחם ביקור חולים/ הדמיה שיכון ובינוי

פעילותו של בית החולים הגרמני הופסקה בזמן מלחמת העולם השנייה. בזמן מלחמת השחרור, כשהר הצופים נותק ובית החולים הדסה ניטש, הועברו למקום חלק מהמחלקות. אחרי בניית המבנה החדש של בית חולים הדסה בעין כרם, הועבר המבנה לרשות בית החולים "ביקור חולים", ששכן בדרך יפו וסבל ממצוקת מקום.

לאורך השנים פעל בית החולים דרך עמותה פרטית, ועקב ניהול כושל הוא צבר גירעון שהלך וגדל והגיע בסוף שנות ה-80 ל-100 מיליון שקל. בשנת 2004 מונה לעמותה מפרק ובשנת 2007 הוא נמכר לאיש העסקים ארקדי גאידמק תמורת 32 מיליון דולר.

מצבו הכלכלי של בית החולים לא הוטב בעקבות הרכישה ויש להניח שבעקבות כניסתו של גאידמק לכלא הצרפתי הוא החליט למכור אותו. הרוכשים היו חברת טעמן נדל"ן (החברות מבנה החשן ומצודת זיו), שנמצאת בבעלות של איש העסקים שלום חיים. טעמן שילמה 101 מיליון שקל תמורת המבנה, ובשנת 2017 מכרו את מחציתו לחברת שיכון ובינוי נדל"ן מקבוצת אריסון.

שני היזמים שכרו את שירותיו של האדריכל הירושלמי ירון קופרשטוק וקידמו תוכנית שמציעה סוג של מהפך, המשנה את המקום מבית חולים למתחם המשלב מרפאה, מסחר ומגורים. המבנה ההיסטורי (בשטח של 3,350 מ"ר) שהוגדר כמבנה לשימור, אמור להיות משוחזר בעלות מוערכת שתגיע ל-100 מיליון שקל, ועדיין לא ברור ייעודו העתידי (הוראות התב"ע דורשות שיהיה ציבורי אך הן גמישות). מאחורי המבנה ההיסטורי אמורים לקום שני מבנים בגובה 12 קומות. האחד בייעוד מסחר ומגורים (108 יח"ד בגודל ממוצע של 50 מ"ר) והשני "מבנה רב תכליתי לשירותים רפואיים". במרכז השטח מוצעת רחבה פנימית שמתחברת לבית אנה טיכו ותוגדר כ"שפ"פ עם זיקת הנאה", כלומר, תהיה פתוחה לציבור.

מתחת למבנה יהיה חניון ובו 350 מקומות חניה. סך כל השטח הבנוי בפרויקט הוא 25,000 מ"ר.

השינוי הגדול שהתוכנית מציעה, ושבגינו נדרש קידום התכנית בוועדה המחוזית, הוא שינוי ייעוד המגרש מציבורי (בית חולים) ל"אזור עירוני מעורב". תמליל הישיבה שבה נדונה התוכנית בוועדה המחוזית ירושלים, בחודש ינואר השנה, מלמד שהשינוי לא נתפס כמובן מאליו. מול הטענות שמדובר בשינוי לא לגיטימי, עמד אדריכל חברת שיכון ובינוי נדל"ן" אבישי קימלדורף, שאמר שיש להניח שמרבית הדירות ישמשו את אנשי הצוות הרפואי, בדומה למבנה שנבנה לאחרונה במתחם בית החולים איכילוב בת"א. האדריכל קופרשטוק החרה-החזיק אחריו וציין שבניה מעל מוסדות ציבור יכולה להיות פתרון מצוין למשבר הדיור.

רות רלבג, מהנהלת המרכז הרפואי "שערי צדק", הבהירה לחברי הוועדה כי המוסד התלבט ובחר שלא לעזוב את מבנה "ביקור חולים" ואת מרכז העיר ירושלים דווקא בשל הביקוש האדיר, הקשור לקרבה לשכונות החרדיות. לדבריה, זהו בית החולים שבו מתקיים המספר הרב ביותר של לידות בשנה (22,000). שירה תלמי, יו"ר הוועדה המחוזית, חיזקה את דבריה של רלבג והבהירה שלכאורה, מאחר שמדובר בשטח פרטי בייעוד ציבורי, היזם היה יכול להקים במקום ישיבה ללימוד תורה.

העניין המרתק, ושאינו מובן מאליו, הוא שיזמי הנדל"ן, החברות טעמן ושיכון ובינוי, לקחו על עצמן את שיקום המבנה ההיסטורי ופטרו את בית החולים "ביקור חולים" מתשלום שכר דירה לנצח. אבישי קימלדורף, האדריכל הראשי של "שיכון ובינוי נדל"ן": "הסטטוס של בית החולים כיום הוא של שוכר בקרקע פרטית. כשהתחלנו לתכנן את הפרויקט ביקש בית החולים להשאיר במקום את השרותים הרפואיים שהוא מעניק לקהילה. לבקשה הזאת הצטרפה גם העירייה, שראתה כאינטרס ציבורי לשמר את הפונקציות הציבוריות. למעשה, המבנה שבו פועל כעת בית החולים, שהוא מבנה לשימור מחמיר, כלל אינו מתאים מבחינת הסטנדרטים למבנה רפואי, ולכן, הגענו, בעמל רב, לתוכנית שמשאירה את בית החולים במגרש, במבנה חדש ומתקדם מבחינת תקנים. מבחינתנו מדובר בהשקעה גדולה מאוד, גם כלכלית, כי אנחנו בונים מבנה חדש. בנוסף, בית החולים לא ישלם שכירות כי הנכס יירשם על שמם.

"מאחר ובית החולים הוא חלק ממרקם עירוני מאד מורכב הכולל מגורים, חניה ציבורית, מסחר, המורכבות היא גדולה מאוד ויש כאן גם אתגר שהוא תכנוני".

למה אתם סבורים שהפרוייקט הזה, שהוא נקודתי, יביא לפריחה של מרכז העיר? "מדובר במתחם משמעותי מבחינת המיקום והשטח שלו. על רחוב הנביאים, בתוואי הרכבת הקלה שיוצא לביצוע והוא סמוך לתחנה. זה מתחם שהוא היום סגור לגמרי לציבור, שבו יש הרבה מאוד מבנים ישנים ומוזנחים, שאנחנו הופכים אותו לחלק מרקמה עירונית חדשה, פעילה. עירוב שימושים שעוד אין כמוהו במרכז העיר ירושלים".

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים