גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות עם האונייה הנטושה שתקועה בפארק ברמת-גן

בפארק הלאומי ברמת-גן יש אגם, ובלבו שוכן מבנה נטוש דמוי אונייה ● עכשיו מחפשים בעיריית רמת-גן רעיונות מה לעשות עם המבנה

האונייה באגם בפארק הלאומי ברמת-גן / צילום: עיריית רמת-גן
האונייה באגם בפארק הלאומי ברמת-גן / צילום: עיריית רמת-גן

המבנה העגול בלב האגם בפארק הלאומי ידוע כאחד האייקונים של העיר רמת-גן. המבוגרים זוכרים שבשנות ה-60 היו פה בית קפה ואולם אירועים עם הופעות של אריק איינשטיין, רבקה מיכאלי ואורי זוהר. אחר כך הוא נסגר ונפתח שוב בשנות ה-80 כמסעדה, ושוב נסגר לפני כעשר שנים.

המקום הצית את דמיונם של רבים בגלל האדריכלות הייחודית ומשום שלפחות פעם הוא היה די רחוק, וההגעה אליו הייתה רק באמצעות סירה. רק אחר כך נבנה אליו גשר.

המבנה עמד נטוש במשך שנים, ואף הייתה מחשבה להרסו, אולם בשבוע שעבר יצאה עיריית רמת-גן ב"קול קורא לשיתופי פעולה", שפונה ליזמים להגיש הצעות לשיקום ולהפעלת המבנה.

"גנים אינם לוקסוס"

הפארק הלאומי ברמת-גן הוא יוזמה של ראש העיר המיתולוגי של רמת-גן אברהם קריניצי, שראה באדמות הכפרים הערבים הנטושים סלמה ואל חירייה פוטנציאל מצוין להקמת שיכונים לעולים חדשים (רמת שקמה, רמת חן, נווה יהושע), וגם לפארק גדול.

בטקסט שכתב קריניצי הוא הבהיר כי הפארק הוא בבחינת כורח חיוני: "עכשיו הגיע הזמן להסתער על כל הקרקעות העומדות לרשותנו ולהפכן לריאות נשימה לזקוקים ולילדים, בשביל אזרחינו. גנים אינם לוקסוס. הם הכרח הבריאות והחברה"

האגם בפארק הלאומי ברמת גן/ צילום: עריית רמת גן

.

הפארק הלאומי תוכנן בראשית שנות ה-50 על ידי הגנן הראשי של עיריית רמת-גן אברהם כבשני, שאחראי בין היתר לתכנון של גן אברהם וגן שאול ("גן הקופים") בעיר.

הקונספט הגנני היה יצירת נוף רך של חורש ירוק עד, מדשאות רחבות, ערוגות נמוכות וגן ורדים ובריכה, עם שבילים מתפתלים, אמפיתאטרון ובית קפה "תרבותי", כמו באירופה. רק מעטים יודעים שקריניצי, שנהרג בתאונת דרכים בשנת 1969, נקבר בחלקת קבר בפארק הלאומי.

לצורך הקמת הגן קיימה העיר רמת-גן מגבית, שבה נאספו כספים להקמת הגן והעצים ניטעו על ידי התושבים. המיתוס מספר שהיה נהוג לטעת בפארק עץ לכבוד כל ילד שנולד בעיר. ב-1963 קיימה העיר רמת-גן בפארק תערוכת ורדים בינלאומית, שהייתה אמורה להוות תחרות לתערוכת הפרחים הבינלאומית של העיר חיפה. בשנות ה-50 וה-60 הפארק היה הגדול והמטופח בארץ, אך עם השנים הוא איבד ממרכזיותו, ובתחילת שנות ה-70 הועבר חלק משטחו לטובת הקמת הספארי ואצטדיון הכדורגל ע"ש וינטר.

האגם בפארק נחפר ב-1958. התוכנית הייתה שהמים המגיעים אליו יגיעו ממי נחל כופר, החוצה את העיר רמת-גן, ממזרח למערב, ונאסף אל נחל איילון.

תקציב שוטף של 6-7 מיליון שקל בשנה

"הבית על האגם" תוכנן ב-1963 על ידי המהנדס מתתיהו פנסטר כמבנה המדמה אונייה. המבנה בן שלוש קומות, 452 מ"ר. הוא בנוי מבטון יצוק ויש לו גג קל. תקופה מסוימת שימש כמבנה להשכרת סירות וכבית קפה.

אדווה פולק, המשנה לראש העיר רמת-גן המחזיקה גם בתיק "קידום ומיתוג העיר", מסבירה שישראל זינגר, ראש העיר הנוכחי של רמת-גן, רואה את עצמו כממשיכו של אברהם קריניצי ולכן הוא רואה חשיבות מיוחדת בטיפוח הפארק הלאומי: "ראש העיר, הדבר הראשון שהוא עשה, זה לתלות בלשכה שלו את התמונה של קריניצי. הערכים וה-DNA של העיר, שאנחנו מנסים לזקק, במיוחד בקדנציה הזאת. בסולם הצרכים של מאסלו, גנים ונופש הם לא בבסיס. אם לא הייתה הכוונה מצד ראש העיר והנהלת העיר לא היה ניתן להגשים את החלום.

"הפארק הלאומי הוא סיפור אגדה מהרגע שהוא נולד. קריניצי נסע לאירופה וראה אפשרות לתת לתושבים, לא משנה מאיזה חתך אוכלוסיה, שיהיה מקום לבילוי סמוך לבית. הוא הביא מודל של מקום פתוח לכל, לפיקניקים, לתרבות. הוא שכנע את בן גוריון לתת לו שטח שהיה בו כלום. היו בו ביצות, פרדסים, הרבה כלום".

במשך הרבה מאד שנים המבנה היה נטוש ונשמעו גם טענות על הזנחת הפארק.

"חברת הפארק מופעלת באמצעות תקציב של העירייה. מדובר בהרבה הרבה מליונים. הפארק תמיד היה נפלא, אבל, השלטון היה ותיק (כוונתה לתקופה כהונתו של צבי בר - ג.נ) ובאופן טבעי חלה התרופפות של המערכות. אנחנו קיבלנו אותו עם תשתיות ברמה לא מספיק טובה".

כמה כסף מושקע בפארק?

"לתפעול השוטף התקציב הוא 6-7 מיליון שקל בשנה. תקציב הפיתוח הוא כ-10 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות ואם היה לנו תקציב כפול לא הייתה לנו בעיה להשקיע אותו בפארק. זה בור בלי תחתית".

"כיוון שמדובר באייקון עירוני ובמבנה לשימור, אי אפשר היה לעשות שום דבר בלי תיק תיעוד (הוכן על ידי אדריכלית השימור מיכל כהן מינץ). ערכנו דוח הנדסי וגילינו שהיסודות חזקים וטובים, אבל מהנדס הבטיחות דורש חיזוקים. עכשיו אנחנו פונים לתושבים, לאורחים, ליזמים. יש לנו הרבה רעיונות. אנחנו רוצים לעשות משהו למשפחות, לאנשים, לכולם, לא לנישה צרה. ננסה ללכת על B.O.T (מימון והפעלה על ידי יזם פרטי לזמן קצוב) כי מדובר בהשקעה ניכרת, אני לא פוסלת אפשרות שהעירייה תהיה שותפה".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?