גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקלה של תאגיד השידור? הכול בגלל מצלמה מספר 38

התאגיד, שלקח על עצמו את מבצעי שידורי ה-4k במונדיאל, מלקק את הפצעים אחרי "הפשלה" במשחקים בסוף השבוע בעבר ● התקלה, טוענים בהפקה, נעשתה בגלל "צלם שהחליט לצלם את הירח" ולא בגללנו ● האם זו הייתה טעות להשיק טכנולוגיה חדשנית ללא הכנה מספקת, בזמן שכל המדינה צופה?

אולפן המונדיאל בפתח-תקווה / צילום: שלומי יוסף
אולפן המונדיאל בפתח-תקווה / צילום: שלומי יוסף

לקראת פתיחת משחק הערב של המונדיאל מתרחשת מיני דרמה בחדר העריכה באולפני פתח-תקווה שבו אנחנו מבקרים. כלומר, צרחות שנשמעות היטב וריצה של אנשי ההפקה לתוך חדר הניתוב (קונטרול). הסיבה: טעות אנוש שניתבה את השידור לא למקום המתוכנן. סביר להניח שאף אחד מהצופים בבית בכלל לא שם לב. אבל פחות משבוע אחרי שהתאגיד חטף אש על איכות השידור במשחק בין ארגנטינה לאיסלנד, כל טעות קטנה בעריכה, בשידור, בשולחן הנתב, בפינת הקפה, מקפיצה כאן את כולם.

התאגיד לקח על עצמו משימה מורכבת - שידור המונדיאל ב-4k, כחלק מרצון להיות זה שמוביל את הטכנולוגיה הזאת בישראל. מהלך דומה נעשה עם מונדיאל 2010, כאשר אז עדיין תחת רשות השידור הופקו שידורי ה-HD הראשונים. מהלך שנתן אז לרשות יתרון טכנולוגי שנסגר רק אחרי שמונה שנים על-ידי ערוצי הברודקאסט האחרים.

ובכל זאת, איכות השידור המופלאה נעלמה עם "הפשלה" הראשונה - מה קרה שם במשחק בין ארגנטינה ואיסלנד שנדרשו משקפות כדי לצפות בשידור? האם התאגיד, שבדיוק סיים שנת הרצה, לקח על עצמו הפקה טכנולוגית מורכבת מדי שהוא אינו מסוגל לעמוד בה? האם טסט טכני אחד בלבד שסיפקה החברה שמעבירה את השידורים, HBS, ב-4k עם קבוצות כדורגל רוסיות מקומיות, יומיים לפני תחילת המונדיאל - יכול בכלל לדמות את הדבר האמיתי?

23 מדינות בעולם משדרות 4k (אבל רק אצלנו זה בחינם)

נתחיל בפוליטיקה. בתאגיד משוכנעים שאות הקין שהם סוחבים על המצח - של התאגיד, ממשיכו של רשות השידור, הגוף ששופך כסף ולא מביא רייטינג, מעיף עליהם ביקורת לא מידתית. תראה, הם אומרים, ערוץ הספורט הגדול עוד משדר לציבור באיכות SD, אפילו לא HD, ואצלנו על תקלה בשידורי 4k, במשחק אחד בלבד, תקלה שלא באשמתנו, הורגים אותנו.

דני לנקרי, שמפיק את המשחקים עבור התאגיד באמצעות חברת "מזמור הפקות" שבבעלותו, לא מקבל את העליהום: "דווקא התאגיד שנותן שירות והולך טכנולוגית למקומות הכי רחוקים --הוא זה שחוטף. ב-2010 רשות השידור עשתה מהלך שהוביל את כל השוק, כששידרה פעם ראשונה ב-HD , ועכשיו התאגיד הוא זה שמוביל את השוק ומשדר 4k - אז לחפש את התאגיד בגלל משחק אחד או שניים, זה פשע לאומי".

קובי נוסבאום, מנהל תחום המונדיאל מטעם כאן אומר לי ש"אולי זה נראה לנו טבעי שמשדרים בישראל את המונדיאל ב-4k בחינם, אבל מתוך למעלה ממאתיים מדינות בעולם רק 23 מדינות משדרות באיכות של אולטרה HD, ביניהן אנחנו". מבין 23 המדינות התאגיד הוא היחיד בעולם שמאפשר את המשחקים בחינם. חלק מהמשדרות הן רשתות שידור קטנות במדינות, למשל בהולנד, שלא מציעות את השידורים לכלל הציבור אלא רק למנויים הספציפיים של אותה רשת.

האם לקחו בתאגיד סיכון בהשקת טכנולוגיה חדשנית דווקא באירוע שיא שמביא 20% רייטינג ומעלה כמעט בכל ערב? בתאגיד משוכנעים שלא. קודם כל ההפקה כולה ניתנה באמצעות מכרז לחברת הפקות חיצונית, "מזמור הפקות" שנחשבת למקצועית ומובילה בתחום. עשינו טסטים של חודשים מראש, אומרים שם, שיחקנו עם האיפור על הפנים של האנשים באולפן ימים שלמים כדי להביא את זה לרמה שדורש שידור 4k, לא חסכנו שקל בכלום. וגם כשקרתה תקלה שלא באחריותינו, שילמנו עוד כסף וסיפקנו פתרון מהיר עוד באותו הערב, ונתנו פתרון לרוב הציבור שלנו - צופי ה-HD שהם הנפגעים העיקריים מהעניין.

כאן רצוי לתת אתנחתא טכנולוגית. שידורי ה-4k נכללים בקטגוריית טכנולוגיית האולטרה HD - כאשר השידור מופק ברזולוציה גבוהה פי ארבעה משידורי ה-HD . במשחקים האולימפיים בטוקיו בעוד ארבע שנים כבר מתוכנן שידור בטכנולוגיית 8k (פי שניים יותר מ-4k ופי שמונה איכותי יותר מ-HD). אנחנו עורכים טסט ויזואלי קצר באולפן בפתח-תקווה, שני מסכים שמוצבים אחד ליד השני, HD מול 4k, ואין מה לדבר - ההבדל ניכר מיד. בתאגיד מציינים, כי מעבר לכך, המהלך של שילוב טכנולוגיה חדשנית מוביל לכך שגם צופי ה-HD נהנים, מאחר ששידור אולטרה איכותי משדרג גם את איכות השידור ב-HD .

מי האשם בתקלה? את השידור מרוסיה מפיקה עבור פיפ"א חברת HBS והיא זו שאחראית למעשה לכל הצד הטכנולוגי - צילום, אריזת השידור ושליחתו למרכז הבקרה במוסקבה ומשם בסיבים אופטיים או בלוויין למדינות בכל העולם. כל משחק במונדיאל ברוסיה מצולם על-ידי 38 מצלמות במגרש, כולן מצלמות 4k כאשר רק מצלמה אחת היא "בעייתית" וזו שגורמת את הצרות - "מצלמה מספר 38". קובי נוסבאום, מנהל תחום המונדיאל בתאגיד מסביר כי "המצלמה הזאת משדרת שידור פתוח מעט יותר, מה שנקרא slightly wider, כלומר היא פותחת זווית גדולה יותר ומראה עוד חלקים במגרש שלא רואים בדרך-כלל בצילום רגיל. במקרה הספציפי של המשחק המדובר בין ארגנטינה לאיסלנד, הצלם והבמאי במגרש פתחו צילום שהיה הרבה מעבר למקובל, ובתוספת השמש שהייתה על המגרש הכול נראה רחוק ולא ברור". כלומר, תקלה של ההפקה בשטח? בתאגיד מתעקשים שכן. דני לנקרי מסביר: "אם מישהו יושב על המצלמה במגרש ומחליט לצלם את הירח - שזה פחות או יותר מה שהוא עשה - שום דבר לא יעזור לנו כאן בקונטרול".

בתאגיד מיהרו לדחוק את התקלה החוצה: "אנחנו מאוד לא מרוצים מאיכות הצילום והבימוי של השידור הזה". השידור, כך אומרים שם, אמור להיות זהה, למעט מצלמה אחת שמצלמת בזווית מעט יותר פתוחה. אלא שבפועל הזווית פתוחה הרבה יותר והשידור נראה שונה לגמרי.

כדי להימנע מתקלות הזמין התאגיד באמצעות "מזמור" ביום שישי בלילה סיב שידור נוסף, בעלות נוספת, שיאפשר ללקוחות ה-HD שידור נקי שלא כולל את מצלמה 38 הסוררת. העניין הזה יצר מצב מעניין באולפנים בפתח-תקווה: במסדרון העולה למעלה לאזור חדרי העריכה והקונטרול קיים שולחן קונטרול אחד של 4k, ושלושה מטרים ממנו "חדר חירום" שהיה לא פעיל ונפתח בסוף השבוע האחרון ובו שולחן קונטרול נוסף ואנשי צוות שהוספו רק עבור צופי ה-HD.

לא טוב? תחזרו ל-HD

ירון טלפז, שמשמש כיועץ חיצוני עבור התאגיד למונדיאל, מסביר כי הברירה היא בידיים של הצופים כרגע. "אני לא אוהב שעושים בעיה ממצב כזה - זה כמו שאני אתן לך משהו חם ללבוש כי קר לך, ואתה פתאום תגיד 'איזה באסה, חם לי מדי'. אוקי, חם לך, אז תוריד ותחזור למה שלבשת קודם. נתתי לך אקסטרה, 4k, אתה לא רוצה - תחזור ל-HD. הצענו לקהל אקסטרה, שידור ברמה הכי חדישה שיש, וכמו בכל דבר חדש יש חבלי לידה. הצלמים והבמאים ברוסיה מסיבות ברורות הם בלי ניסיון בהפקת 4k, אבל יש שיפור בימים האחרונים ובכל מקרה האיכות של הקלוזאפים וההילוכים החוזרים מרהיבה".

הטיעון של לחזור למצב הקודם לא מחזיק מים, ודאי עבור צופים שרכשו במיוחד עבור המונדיאל טלוויזיות 4k. בתאגיד אכן זועמים, בעיקר כי לקוחות שרכשו טלוויזיות כאלה במיוחד עבור צפייה במונדיאל בערוץ 511 מוצאים את עצמם מעדיפים את השידור "המשונמך" של ה-HD בערוץ כאן 11. "זה לא מה שהובטח לנו. אם אנשים בעלי טלוויזיה 4k מעדיפים צפייה ב-HD - זה אומר דרשני".

בשבוע האחרון מתקיים פינג פונג בין אנשי התאגיד, כולל אנשי המחלקה המשפטית שנכנסו ללופ, לבין מנהלי חברת HBS המפיקה את השידורים עבור פיפ"א. בתאגיד דורשים איזושהי הודאה מראשי HBS על כך שבמשחק 7 (ארגנטינה - איסלנד) אכן שודר פריים "רחב מאוד". לתאגיד יש משמעות גדולה להשגת מכתב כזה, מעבר לרמה הציבורית של ניקוי מאשמה - אלא גם ברמה המשפטית של גוף ששילם סכום עתק עבור הזכויות והתחשבנות כזו או אחרת בעתיד.

בסך-הכול שולמו בישראל עבור הזכויות 6.35 מיליון אירו - סכום שהתחלק בין ערוץ 1 ז"ל שחתם על ההסכם הראשוני ושילם 2.57 מיליון אירו, והתאגיד ש"ירש" את ההסכם והוסיף את היתרה בסך 3.78 מיליון אירו. הסכומים הללו הם חלק מהעלות הכוללת. ההחלטה ללכת על שידורי 4k ומכרז להתקשרות עם גוף הפקה ("מזמור הפקות") שכולל בתוכו שכירת אולפנים (אולפני פתח-תקווה) ועוד מימון של 4 צוותי שידור, כל אחד כולל שדר, פרשן ואיש טכני, הוא סיפור של כמה מיליוני שקלים נוספים.

התאגיד והמונדיאל:

זכויות שידור: 6.35 מיליון אירו

תשלום נוסף: עבור הפקה - התקשרות עם "מזמור הפקות"

צוותי שידור בחו"ל (באחריות "מזמור") - ארבעה

סה"כ צוות הפקה בחו"ל: 14 אנשים - 4 שדרים, 4 פרשנים, 4 מפיקים, 2 קורדינטורים (מתאמים)

שידורים: 4k (אפיק 511), HD (אפיק כאן 11)

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים