גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ת"א: לא מגיע דיור חלופי למי שלא הוכיח זכות בקרקע

העירייה מערערת לעליון על פסק דין של המחוזי לגבי פינוי 4 משפחות בדרך בן-צבי בדרום ת"א מקרקע שהופקעה לטובת הקמת המשך פארק החורשות, שקבע כי אין לפנות את המחזיקים ללא הקצאת דיור חלופי עבורם

פארק החורשות בדרום תל-אביב / צילום: איל יצהר
פארק החורשות בדרום תל-אביב / צילום: איל יצהר

עיריית תל-אביב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה הגישו לאחרונה ערעור לבית המשפט העליון על פסיקת שניתנה בחודש מאי האחרון, לפיה משפחות המחזיקות בקרקע בדרום תל-אביב שלא כדין, לא יפונו מבלי שיהיו זכאיות לדיור חלופי.

כזכור, שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, חנה פלינר, קבעה כי 4 משפחות המתגוררות בקרקע שהפקיעה עיריית תל-אביב לצורך בניית המשך פארק החורשות, לא יפונו מבתיהן מבלי שהעירייה תעמיד לרשותן דיור חלופי. זאת על אף שלא מדובר בדיירים מוגנים, ולא הוכחה בעלותן של המשפחות בקרקע.

פסק הדין ניתן לגבי 4 משפחות ראשונות המתגוררות בסמוך לדרך בן-צבי 75 ורחוב 3383, מתוך כ-20 משפחות המתגוררות במקום מאז שנות ה-50, שנגדן מנהלת עיריית תל-אביב הליך משפטי דומה לפינוי מהקרקע.

מדובר בקרקע שהייתה עד 2013 בבעלות המדינה ונוהלה על-ידי חברת עמידר ולאחר מכן עברה לניהולה של עיריית תל-אביב. לטענת העירייה והוועדה המקומית, התושבים שמתגוררים במקום פלשו לקרקע, "עושים בה כשלהם ומחזיקים במבנים שלא כדין".

בשנת 2010 פרסמה עיריית תל-אביב הודעה לפיה הקרקע דרושה לה לצורכי ציבור, במטרה להקים את המשך פארק חורשות. כאשר הודעות הפינוי לא נענו, הגישה העירייה תביעות לפינוי המחזיקים. 

בית המשפט המחוזי כאמור קבע כי על-פי החוק אין לפנות בהליך הפקעה בית מגורים שנועד בתוכנית להריסה, אלא לאחר שהועמד שיכון חלוף סביר למי שהתגורר בבית מכוח זכות שבדין או זכות שביושר, במועד פרסום ההודעה על הכוונה לרכוש את הקרקע.

בערעור שהוגש לאחרונה לבית המשפט העליון באמצעות עו"ד אלירן מגער, טוענות עיריית תל-אביב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה כי תוצאת פסק הדין שגויה משפטית ועובדתית. לטענתן, ארבעת התנאים שקבע בית המשפט שצריכים להתקיים כדי להיות זכאים לדיור חלופי הם: שהנכס הוא בית מגורים, הבית מיועד בתוכנית להריסה, המחזיק בבית גר בו בפועל, והוא מתגורר בבית מכוח זכות בדין או ביושר. כלומר, הזכות לדיור חלופי היא זכות סוציאלית בעיקרה, שנועדה לספק קורת-גג למי שהתגורר מכוח זכות שבדין או ביושר בבית מגורים המיועד להריסה במועד פרסום הודעת ההפקעה.

לטענת העירייה והוועדה המקומית, במקרה המדובר הנתבעים לא הוכיחו כי הם מתגוררים בבתי מגורים מכוח זכות שבדין או ביושר. רק נתבעת אחת מתוך ארבעת הנתבעים מתגוררת בפועל בבית מגורים בקרקע, אולם מאחר שלא הוכיחה כי היא מתגוררת בו בזכות שבדין או ביושר, גם היא אינה זכאית לדיור חלופי.

עוד טוענת העירייה בערעור כי החובה להוכיח שארבעת התנאים מתקיימים חלה על הטוען לדיור חלופי ולא על העירייה. לטענתן, בית המשפט לא בחן את ראיות ועדויות המחזיקים באשר לטענותיהם לזכאותם לדיור חלופי, שכשלו בהוכחת קיום ארבעת התנאים, ועל כן אינם זכאים לדיור חלופי.

לטענת העירייה, פסק הדין "מרוקן מתוכן את הפרוצדורה המיוחדת הקבועה בסעיף 8 לפקודה שנועדה להביא לפינוי קרקע שהופקעו לצורכי ציבור בדרך מקוצרת וללא סיבוכים מיותרים". עוד הן טוענות כי מדובר בקרקע ציבורית, ובטענות המחזיקים לזכויות בקרקע בחר בית המשפט לא לדון ולא להכריע, והותירן "לעת למצוא" כהגדרתו.

עוד נטען בערעור כי התנאים שקבע בית המשפט למסירת החזקה בקרקע אינם עולים בקנה אחד עם קביעתו בפסק הדין, אינם מתיישבים עם הדין ועם חומר הראיות, אינם סבירים ואינם ישימים. "הותרתו של פסק הדין על כנו תהפוך את ההליך המיוחד למתן צו למסירת חזקה לפי סעיף 8 לפקודה, לאות מתה, וספק אם רשות מפקיעה תעשה שימוש בהליך זה בעתיד", נטען בערעור.

בנוסף טענה העירייה בערעור כי "ביקורת רבה ובלתי מוצדקת נמתחה על המערערות בפסק הדין, ואף לא בדל של ביקורת להתנהלות המשיבים אשר מחזיקים במקרקעי ציבור שלא כדין ונוהגים בהם כבשלהם תוך עשיית רווחים ועושר - וכעת אף דורשים פיצוי כספי על כך בחוסר תום-לב ובעזות-מצח". 

על כן מבקשת העירייה מבית המשפט העליון להורות למחזיקים למסור לה את הקרקע ללא כל תנאי מוקדם. 

"מלחמת חורמה על תושבי אבו-כביר" 

עורכי הדין עופר לוי ויוסף תמיר ממשרד חיים צדוק, המייצגים את התושבים, מסרו בתגובה: "אנו מצרים על כך שעיריית תל-אביב אסרה מלחמת חורמה על תושבי אבו-כביר. את אותם המשאבים שמשקיעה עיריית תל-אביב בהליכי הפינוי ניתן היה להשקיע במאמצי שיקום של התושבים ומשפחותיהם, שגורלם לא שפר עליהם. ביקשנו מהעירייה כבר לפני שנים לקיים הידברות עניינית על תשלום פיצויי הפקעה סבירים, אך לא זכינו לשיתוף פעולה.

"לגופו של עניין, מדובר במשפחות שהשתקעו בשכונה בידיעת ובהכוונת כל הגורמים המיישבים בתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת. תושבי אבו-כביר ומשפחותיהם אינם פולשים אלא מתיישבים, וראוי ליתן להם פיצוי שיאפשר להם מגורים חלופיים באותו אזור. הם אינם מבקשים בקשות מרחיקות לכת אלא רק את המינימום שיבטיח להם ולילדיהם חיים בכבוד. כל מה שעיריית תל-אביב מציעה להם הוא פינוי ללא פיצוי.

"לאור האטימות בה נתקלנו, יזמנו הגשת הצעת חוק פרטית שהוגשה על-ידי מספר חברי כנסת, ביניהם חברת הכנסת נורית קורן ודב חנין. למיטב ידיעתנו, ההצעה זכתה לברכתו של שר האוצר מר משה כחלון, אשר מגלה רגישות והבנה לנושא. ההצעה כבר הונחה על שולחן הכנסת, והעיקרון היסודי שטבוע בה הוא מתן פיצוי שיאפשר מגורים חלופיים לכל מי שהיה בתל-גיבורים במועד הקובע כהגדרתו בחוק. נציין כי ועדת הכנסת בראשות יואב קיש דנה בנושא וביקשה כי היועץ המשפטי לממשלה יצטרף להליכים המשפטיים המתנהלים כנגד התושבים ויפעל לעיכוב הליכים אלה, עד לסיום הליכי החקיקה".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

לאחר דוח תעסוקה מאכזב: עליות במדדים המרכזיים בוול סטריט

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור