גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוזמת משרד הבינוי לשיקום עיירות הפיתוח יצאה לדרך בערד

תהליך שיתוף ציבור ייחודי בערד נמשך שבוע אחד בלבד במטרה להעלות רעיונות לשיקום מרכז העיר ● האדריכל דרור גרשון, שריכז את התהליך: "תהליך כזה מייצר תוכן מאוד ממוקד. אתה שומע את הקליינט"

שיתוף הציבור בערד/ צילום: עין מצלמת עירית עשת מור
שיתוף הציבור בערד/ צילום: עין מצלמת עירית עשת מור

בשבוע שעבר הסתיימה בעיר ערד סדנת שאררט (סוג של הליך שיתוף ציבור אינטנסיבי) בת שבוע ימים שבה השתתפו אנשי הרשות המקומית, תושבים, אדריכלים ומתכננים, לצד נציגים של משרד הבינוי והשיכון.

הסדנה היא חלק ממהלך יותר רחב של המשרד, שגילה מחדש את עיירות הפיתוח בפריפריה ויצא בהכרזה על תחילת שיקומן. הנחת היסוד היא שתכנון מרוכז ומשתף, יביא גם לתוצרים יותר איכותיים.

ראש העיר ערד ניסן בן חמו מספר שתוכנית המתאר של ערד, שהוכנה בין השנים 2004-2012 ומעולם לא הגיעה למצב של הפקדה, איבדה את הרלוונטיות שלה בעיניו ולכן הוא ראה חשיבות רבה בהגדרה מחודשת של סדר העדיפויות העירוני: "המטרה של השאררט היא תכנון משתף. בסופו של דבר העיר היא בשביל האנשים. מדובר במרכז המסחרי ובשכונות הוותיקות לאורך הציר הראשי של רחוב חן: אבישור, יעלים, לבאות וטללים. אלה שיכונים עם הרבה שטחים פתוחים. המקום הזה התיישן וסוג האוכלוסיה השתנה.

"בחרנו להביא את התושבים כדי להגיד מה הם רוצים. אנחנו מקבלים השתתפות אדירה של אוכלוסיה ותיקה וחדשה. בכל ערב הגיעו כ-100 איש, שבאו לחוות דעה. היו גם חילוקי דעות. מתוך השיח הזה יצרו המתכננים חלופות וראו איך מה שדיברו עליו קורם עור וגידים.

"שיקום שכונות זה פלסטר. ראש עיר שרוצה להיבחר לוקח בניין משפץ אותו ואומר, תראו איזה יופי. הדרך הנכונה היא תב"ע, שתדע לתעדף ולהגדיר איפה לעבות ואיפה לבנות בנייה חדשה".

לורד סולומון ממן, האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון, יש ביקורת רבה על ניהול הליכים של שיתוף ציבור, וחשוב לה שיהיה ברור שמשרד הבינוי והשיכון לומד לקח מטעויות העבר: "תהליך כזה של שאררט מייצר תוצר מאוד ממוקד, כי אתה שומע את הקליינט שלך ויודע מה הוא רוצה. המתכנן לא מייצר תוכנית מנותקת מהמציאות. זו המטרה של השאררט. לעשות משהו עם בעלי העניין שחיים את השטח. הרבה תכניות יפות יש על המדף, שבינן בין המציאות אין שום קשר".

מה הציפיות של משרד השיכון מהשאררטים האלה?

"מאחר שמדובר בתכנון מרוכז, והוא מביא לתוצרים מהירים. אז מצד אחד יש פה חיסכון בזמן בתהליך התכנון. מצד שני, המתכנן שצריך לייצר את התב"ע, כלומר תוכנית לטווח ארוך, מקבל מטען שאני חושבת שבתהליך הרגיל של התכנון הוא לא היה מקבל".

האדריכל דרור גרשון מעמותת מרחב, שריכז את השאררט, מסביר שהמפגש בערד הוא חלק מפעילות שיזמה קרן מיראז' (קרן פרטית השייכת למיליונר היהודי האמריקאי דייוויד מיראז', המרכזת את פעילותה הפילנתרופית באזור הנגב בלבד): "הקרן החליטה לעשות מחקר יחד עם עמותת מרחב כדי לבדוק מה הקריטריונים להפוך את ערי הנגב לאיכותיות יותר. השר גלנט, שהשתתף בחלק מהפעילויות, הבין את החשיבות של מרכזי הערים ונתן 500,000 שקל לכל עיר על מנת לעשות תכנון להתחדשות המרכז העירוני. חוץ מזה, משרד השיכון נתן לעיריית ערד 5 מליון שקל להתחדשות השכונות הוותיקות".

גרשון מבהיר שהמטרה היא להביא את השאררט לעוד ערים, אך זה תלוי גם בהנהלות הערים.

"המחירים בערד עלו ב-40% בשלוש שנים"

למה צריך עוד בנייה חדשה בערד?

בן חמו: "בשלוש השנים האחרונות אנחנו עם הכי הרבה התחלות בנייה בטווח של עשר השנים שעברו. 400 יחידות דיור, רובן בבנייה רוויה, ורובן נמכרו לזוגות צעירים ול'מנמיכי דיור', אלה שעברו משכונות הווילות למרכז העיר".

אני מבין שיש השקעה רבה בנכסי נדל"ן של חרדים ובדואים בערד.

"מחירי הדירות בערד עלו ב-40% בשלוש השנים האחרונות. החרדים הגיעו לכאן משום שיש להם משבר דיור חמור ושלפני 10 שנים יכולת לקנות כאן דירת שיכון ב-100,000 שקל. ברגע שערך הדירות עלה, נעצרה הנהירה.

"ובנוגע לבדואים, מתי בפעם האחרונה היית במרכז באר שבע? השפה המדוברת היא ערבית. יש לך רבע מליון בדואים באזור ואני רוצה שהם יבואו לעשות קניות בסופר מרקט ולשתות קפה במרכז המסחרי".

בשנות ה-70 ערד נחשבה כמופת לעיר מתוכננת היטב. מה קרה בעצם, שהיום היא נחשבת מבחינה תכנונית לבעייתית, שלא לומר כישלון?

דרור גרשון: "בעיני, התכנון היה לא טוב. ערד המתוכננת כביכול היתה מפוזרת. 15% מכלל השטח היה בנוי. זאת היתה תפיסה מודרניסטית, של שיכונים והשאירו המון שטחים ריקים. היו ועדות קבלה, סלקציה, הם הביאו אוכלוסיה ממעמד סוציואקונומי גבוה, אבל התכנון היה לא טוב. אח"כ באו אוכלוסיות חלשות ויחד עם התכנון הגרוע הם הביאו את ערד לאיפה שהיא הגיעה".

אתה חושב שבכלים תכנוניים תוכל לתקן את העיר?

"לא רק בעזרת תכנון. בעיר אין מספיק שירותים מסחריים ושירותי תעסוקה וזה נובע מהפיזור הגדול של ערד, מזה שלא ריכזו כדי לפתח יוזמה עצמית, מזה שאת הצים סנטרס בנו מחוץ לערד. מעבר לתכנון המקורי המשיכו בתכנון המפורבר שלא תרם לערד.

"מה שאנחנו מנסים לעשות זה לקחת את מרכז העיר, שאנחנו חושבים שהוא עמוד השידרה, ולהשקיע שם, כדי שמי שחי שם תהיה לו סביבה יותר טובה, ואולי העיר תתחיל למשוך אנשים".

איך זה יכול להיות שאתם עושים כזה מאמץ לחזק את העיר ערד ובו זמנית מייצרים לה בני תחרות בדמות העיר החרדית כסיף (7 ק"מ מערד) ועוד עשרה ישובים בבקעת ערד.

ורד סלומון: "המשרד תכנן תמיד גם ישובים כפריים וגם עירוניים. אני לא חושבת שאחד בא על חשבון השני. האמירה הזאת שהישובים האלה יגרמו לערים לקרוס, היא אמירה נבובה בעיני. זה לא נכון".

שותפה ליוזמת השאררט, האדריכל דרור גרשון, תופס את הדברים קצת אחרת: "אני מתנגד לזה. יד אחת במשרד הבינוי והשיכון מובילה מהלך אחד, ויד שנייה מובילה מהלך אחר. יש פה תהליך לא בריא. משרד הבינוי והשיכון מתגאה בהתחדשות, אבל רוב העבודה שלו היא פירבור".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי