גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים נאבקת בעסקים המחזיקים הון ורכוש של חייבים

רשות המסים יצאה למבצע אכיפה אינטנסיבי של עיקולי צד ג' – עיקולים של רכוש ששייך לחייבים, אך נמצא בידי אחרים שלא משתפים פעולה עם הרשות ● בזכות המבצע נגבו כ-3.5 מיליון שקל מעוסקים שלא שיתפו פעולה עם הרשות ● כן נגבו כ-120 מיליון שקל מכ-1,600 חייבי מס

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

חוב מס הוא כנראה אחד החובות הכי מטרידים שניתן לצבור במדינה. כולם (כמעט) יודעים שלא כדאי להיות חייבים כסף לרשות המסים. הרשות צברה מוניטין כמי שלא תרפה מהחייב, ותעשה הכול כדי לגבות את החוב המגיע לה. ואם החייב לא ישלם, הוא יהיה חשוף לקנסות ולסנקציות - יעקלו את חשבונות הבנק שלו, את הרכב, יוציאו נגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ ועוד. אין סלחנות בארץ כלפי חייבי ומעלימי מס. איש העסקים אליעזר פישמן, בעקבות חוב מס "קטן" של 250 מיליון שקל, נכנס להליכי פירוק ופשיטת-רגל על חובות בסך 4 מיליארד שקל.

עכשיו קחו את מה שאתם יודעים על המאבק נגד מעלימי וחייבי המס, את העיקולים ואת הסנקציות המוטלים עליהם, וחשבו-שערו מה היה קורה אם היו מיישמים אותם על אנשים קרובים לחייב המס, כאלה שמחזיקים רכוש שלו, או חייבים לו כסף, ולא לרשות המסים? אתם יכולים להפסיק לחשוב, כי זה מה שקורה בפועל. רשות המסים סימנה יעד חדש במאבק נגד העלמות המס - אזרחים המחזיקים כספים ורכוש של חייבי מס, ולא משתפים פעולה עם רשות המסים להעברת הרכוש אליה.

מדובר באזרחים ובבעלי עסקים שחייבים כסף לאזרחים, שלהם חוב מוכח לרשות המסים. כלומר, אותם כספים שנמצאים בידי הצדדים השלישיים יכולים להיגבות ישירות על-ידי רשות המסים. כלומר, במקום מהחייב, לגבות את הכסף מאותו אדם שמחזיק עבורו כסף. הרשות הטילה עיקולים על כספים אלה, או שלחה דרישות תשלום, אך אותם "מחזיקים", צדדים שלישיים, לא התרשמו מהדרישה והחליטו שלא לשתף פעולה עם הרשות. לעתים התברר כי אותם "מחזיקים סרבנים" הם בני משפחה או קרובים של חייב המס, ואז המניע שלהם לאי-שיתוף-הפעולה היה ברור. 

עד כה, הרשות לא סימנה את "המחזיקים הסרבנים" הללו כיעד. היא פעלה לגביית החוב מהחייב הראשי, וכן המשיכה במאמציה לגבות את הכספים מצדדים שלישיים, אך לא הפעילה נגדם מבצעים וסנקציות רחבים וממוקדים. כל מקרה טופל לגופו. אולם כעת המצב הזה השתנה. בשבוע שעבר יצאו כ-550 עובדי מע"מ למבצע אכיפה וביקורת אינטנסיבי ורחב-היקף על-מנת לסמן את האזרחים שמחזיקים כספים של חייבי מס, ולא מוכנים להעביר אותם לרשות המסים. אותם "מחזיקים סרבנים" כבר לא היו "לצד" המחלוקת עם החייבים. הפעם הם היו על המוקד.

האזהרות יהפכו לסנקציות

המבצע נערך במשך יומיים בכל הארץ, ותוצאות המבצע היו מעל הציפיות של רשות המסים. בפעילות ייחודית של אכיפת עיקולי צד ג', גבו עובדי מע"מ כ-3.5 מיליון שקל מ-39 עוסקים שלא נענו לדרישת עיקולי צד ג'. ונזכיר, העיקול הוצא מכוח חוב של אדם אחר לרשות המסים, אך בפועל הוטל על מי שמחזיק עבורו כספים או רכוש כלשהו (צד ג'). בנוסף, ביומיים אלה גבתה רשות המסים כ-120 מיליון שקל מכ-1,600 חייבי מס ממגוון רחב של תחומי עיסוק; עוקלו 69 כלי-רכב של חייבים, ונערכו בדיקות ראשוניות ב-110 עסקים.

לצד פעילות האכיפה התקיימה גם "על הדרך" פעילות ביקורת בענף המאפיות ובקרב עוסקים בהסדר סולר, ונמצאו העלמת הכנסות בהיקף של כ-15.5 מיליון שקל. כך, הלכה למעשה, הפכו אותם אנשים שלא היו חייבים מס לרשות המסים - לחייבי מס, בין היתר בגלל שסירבו לשתף פעולה עם הרשות בנוגע לחוב מס שהיה לאדם אחר.

אכיפה בלתי מתפשרת

את האכיפה הממוקדת נגד צדדים שלישיים שמחזיקים רכוש וכספים של חייבי מס ועיקולי צד ג', יזם מנהל רשות המסים, ערן יעקב, שהוגה בימים אלה דרכים יצירתיות וחדשות להגביר את הטיפול בגביית חובות מס של סרבנים בכל האמצעים, ובכלל זה עיקולי צד ג'. הקו הזה, של אכיפה בלתי מתפשרת והפיכת כל אבן, אפיין גם את קודמו בתפקיד, משה אשר.

ערן יעקב אף הנחה את עובדי הרשות להבהיר לכל הסרבנים, כי אמנם הפעם עובדי מע"מ "רק" הגיעו פיזית לעסקים ובדקו את כרטסת הנהלת החשבונות, כדי להבין מדוע לא נענו לעיקול צד ג' שהועבר אליהם, אולם להבא, לא יסתפקו במתן אזהרות בלבד אלא יפעילו את הסמכויות המוקנות לרשות המסים בחוק. כך שצד ג' שלא ישתף פעולה להסדרת חובו של הסרבן, החוב ייוחס לו, ודינו יהיה כדינו של הסרבן עצמו.

והמסר ברור: גם אם אתה לא חייב מס כרגע למדינה, אלא מחזיק בכסף של מישהו אחר שכן חייב, והחלטת להתחכם עם רשות המסים ולא לשתף פעולה עם פעולות הגבייה שלה נגד אותו חייב מס - אתה שם את עצמך במוקד. אתה חושף את עצמך הן לגביית אותו מס של החייב, והן גם לביקורת בעסק שלך ולסכסוך פרטי משלך עם רשות המסים. 

החייבים מבריחים את כספם לבני משפחה

בהתאם להוראות החוק, מי שהוטל עליו עיקול צד ג' - עיקול שמוטל על אדם בגין חוב של מישהו אחר - מחויב לשתף פעולה עם הרשות לצורך הסדרת חובו של הסרבן. אם צד ג' אינו משתף פעולה ניתן לחייבו לשלם את חובו של הסרבן. למרות זאת, חלק ממקבלי עיקול צד ג' בחרו להתעלם או השיבו לרשות המסים תשובות שלא תאמו את המציאות שהרשות הכירה. על הרקע הזה הוחלט ברשות לשים סוף להתעלמות, ובמסגרת פעילות ממוקדת לאכיפת עיקולי צד ג' ניגשו פיזית ל-278 בעלי עסקים שנשלחו להם צווי עיקול צד ג' ושלא שיתפו פעולה, לצורך סילוק חובם של הסרבנים. מ-39 בעלי עסקים כאלה נגבו כ-3.5 מיליון שקל. על-פי ההערכות, עם השלמת הפעילות מול יתרת בעלי העסקים, סכום זה עתיד לגדול משמעותית.

התירוצים של הצדדים השלישיים לסירוב לשתף פעולה עם רשות המסים היו מגוונים, ונחשפו גם לא מעט "תרגילים" שנועדו להעלים מס. בין העסקים שבהם נערכה ביקורת במסגרת "פעילות עיקול צד ג'", הגיעו עובדי מע"מ רמלה לחברת גלידות שלא הגיבה להודעת העיקול. אז התברר כי סרבן המס מוציא בכל חודש חשבונית לחברת הגלידות, שבעליה - הוא לא אחר מאשר בנו של הסרבן. בחקירה הודה הבן, שאכן קיבל תשלומים מאביו ושניתן היה להיענות לעיקול צד ג'. הבן שילם 25,000 שקל במזומן והגיש בקשה לפריסת יתרת החוב.

עוד חברה ברמלה - העובדים הגיעו לחברה שלא נעתרה לעיקולי צד ג', והסתבר כי מדובר בחברה "רדומה" על-שם בנו של סרבן המס; אלא שגם החברה של הבן יצרה חובות, ובעיקול צד ג' בעבורה שולמו כ-105,000 שקל ופריסת תשלומים של 237,000 שקל.

במקרה דומה נתקלו גם עובדי מע"מ טבריה, שצד ג' שלא פעל ליישום העיקול היה אחיו של הסרבן, והמייצגת של צד ג' היא לא אחרת מאשר אחותם. הגם שבדיקת הכרטסת הצביעה בוודאות על 280,000 שקל ששולמו ויכלו לשמש להסדרת חובו של הסרבן. המייצגת והאח נחקרו, והמייצגת ביקשה להגיע להסדר תשלומים לפריעת החוב.

בפעילות של עובדי מע"מ חדרה מצאו אנשי הרשות כי צד ג' שילם כספים לסרבן במקום להעבירם לרשות המסים, על אף שקיבל עיקול צד ג'; לטענתו, הוא שכח שקיבל את העיקול; ומש"נזכר" בכך - עם הגעת מבקרי הרשות - שילם האיש 72,000 שקל בצ'ק. גם בעל עסק בפארק התעשייה בקיסריה, נזכר עם הגעת עובדי מע"מ שקיבל עיקול צד ג', ומסר מיידית צ'ק בסך 190,700 שקל.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המאוחר

אינטל נופלת ב-7% במסחר המאוחר לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?