גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם ביקש קומה נוספת בניגוד להסכם, ופרויקט התמ"א 38 בוטל

לא תמיד הרוב קובע: המפקחת על רישום מקרקעין אכפה הסכם לביצוע תמ"א 38 ברמת-אביב על מיעוט סרבן, אולם בית המשפט המחוזי הפך את החלטתה ● השופטת: "בהתנהלות היזם נפלו פגמים"

הבניין ברחוב רדינג. "לא הוכח שיקרוס ברעש אדמה" / צילום: איל יצהר
הבניין ברחוב רדינג. "לא הוכח שיקרוס ברעש אדמה" / צילום: איל יצהר

מחלוקת משפטית בין רוב בעלי דירות בבניין החפץ במימוש תמ"א 38 לבין מיעוט סרבן, לא תמיד מסתיימת לטובת הרוב. כך לפחות עולה מפסק דין שניתן לאחרונה בעניין פרויקט תמ"א 38 ברמת-אביב.

הסיפור המוזר והיוצא דופן מתייחס לשני בניינים ברחוב רדינג 18-20 ברמת-אביב הירוקה, שבהם 56 בעלי דירות.

45 מתוך 56 בעלי דירות בבניין חתמו על הסכמות עם חברת "פנינת אביב הירוקה" למימוש פרויקט תמ"א 38 מסוג חיזוק ותוספת בנייה, במסגרתו התחייבה החברה לבצע עבודות חיזוק ושיפוץ הבניין, הוספת 37 מ"ר כולל ממ"ד, מרפסת ומחסן לכל דירה, בתמורה להוספת דירות בבניין. 9 מבעלי הדירות כאמור סירבו לחתום על ההסכם.

45 החותמים הגישו תביעה נגד תשעת האחרים, על בסיס חוק חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה משנת 2008. התובעים ביקשו מהמפקחת לאכוף על הנתבעים את ביצוע העבודות, תוך שהם מדגישים כי הבניינים עלולים לקרוס ברעידת האדמה הראשונה שתתרחש.

הנתבעים טענו במסגרת ההליך כי ההסכם עם החברה פקע ומבוטל, וכי הם חוששים מהאיתנות הפיננסית של היזם. עוד הם טענו כי היזם הגיש בקשה להיתר לקומה נוספת בתרמית, ואף מכר את זכויותיו לצדדים שלישיים בניגוד מפורש להסכם.

המפקחת מירה אריאלי קיבלה את התביעה וקבעה כי השתכנעה כי התובעים שאישרו את הפרויקט ואת ההסכם, ערכו בדיקות מקיפות טרם אישור ההסכם עם היזם והגדירה את התנגדות המיעוט לזהותו של היזם "התנשאות", מאחר שהדיירים הנתבעים סבורים כי רק להם נתונה היכולת לשקול היתכנות לביצוע הפרויקט על-ידי היזם הנבחר.

נוסף לכך קבעה אריאלי כי היא מאמינה ליזם שהוא מבצע כמה פרויקטים עם ליווי פיננסי סגור של הבנק לצורך כך. אריאלי גם לא קיבלה את טענות חלק מהנתבעים כי הבניין שנבנה בשנות ה-70 כולל גם מקלט ועל כן עבודות חיזוק אינן נדרשות בו, וזאת מאחר שעיריית תל-אביב עצמה מצאה שהבניין טעון חיזוק ונתנה היתר בנייה לכך.

"התנגדות הנתבעים לביצוע הפרויקט היא שמונעת ומעכבת את ביצוע הפרויקט לו מצפים בכיליון-עיניים יתר בעלי הדירות", ציינה אריאלי. "מועד התחלת ביצוע הפרויקט לחיזוק הבית נדחה עקב התנגדות הנתבעים שהוגשה לוועדה המקומית ונדחתה".

אריאלי כאמור קיבלה את התביעה ואישרה לתובעים לבצע את הפרויקט בהתאם לחוק החיזוק ואף מינתה לשם כך את עורכי הדין אור קראוס ואלירן מגער לחתום בשם הנתבעים על המסמכים הדרושים לצורך ביצוע הפרויקט. הנתבעים חויבו בתשלום הוצאות משפט בסך 28 אלף שקל.

"בניינים מטופחים בני 7 קומות עם מעלית"

הנתבעים הגישו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב ערעור על החלטת המפקחת, ובו טענו כי אריאלי שגתה שהורתה לאכוף עליהם את ההסכם, התעלמה מהראיות שהוצגו בפניה, ולפיכך ביקשו לבטל את ההחלטה.

בערעור, שהוגש באמצעות עו"ד שלמה ארבץ ממשרד ארבץ שני מור ושות', טענו המערערים כי בניגוד לבנייני רכבת ישנים שנבנו בשנות ה-50 שאינם עולים על 4 קומות, הרי שבמקרה של הבניינים ברחוב רדינג 18-20, מדובר בבניינים מטופחים בני 7 קומות עם מעלית שנבנו בשנת 1972, הכוללים מקלט גדול שמשמש את דיירי הבית בעת חירום.

עוד צוין בערעור כי טענת התובעים לפיה הבניינים עלולים לקרוס בכל רגע, לא הוכחה ורחוקה שנות אור מהמציאות.

לטענתם, היזם הפר ברגל גסה את ההסכם כשהגיש בקשה לוועדה המקומית במסגרתה ביקש לקבל קומה נוספת מעבר לכתוב בהסכם. ליזם הותר לבנות 6 דירות חדשות על פני קומה וחצי, והוא התחייב להגיש בקשה להיתר שאינה סותרת את הוראות ההסכם. עוד נקבע כי כל שינוי בעבודות יהיה מותנה באישור כל הבעלים שזכויותיהם נפגעו כתוצאה מכך.

בסופו של דבר הגיש היזם בקשה להיתר שכללה תוספת קומה כך ש-6 הדירות יהיו פרוסות על פני 2.6 קומות במקום על פני קומה וחצי, והבקשה אושרה על-ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב.

לטענת המערערים, לדיירים שחתמו על ההסכם כלל לא היה מושג לגבי תוספת הקומה שביקש היזם מעבר לסיכום עמם, תוספת שלטענתם משקפת תמורה עודפת ליזם בשווי 29 מיליון שקל.

בנוסף טענו המערערים כי בניגוד להסכם שכלל תנאי יסודי לפיו היזם לא יוכל להעביר זכויותיו בפרויקט לכל גורם אחר, היזם העביר את זכויותיו בפרויקט לגורמים שלישיים תמורת 2.5 מיליון שקל, בניגוד להסכם, והוא נעדר יכולת כלכלית לביצוע הפרויקט, ועל כן אין לאכוף על המערערים את ההתקשרות עמו. "אותו יזם שסיפר לדיירים ולנציגות הרים וגבעות ונפלאות על מי ומה הוא ואיזה שחקן הגון הוא, התברר כקבלן חתימות, מתווך ותו לא שמיהר לגלגל את העסקה ממנו והלאה", ציינו המערערים.

לטענתם, מכיוון שעלויות ביצוע הפרויקט עשויות להגיע לעשרות מיליוני שקלים, בעלי הדירות עלולים להיחשף לסיכונים לא סבירים, וקיים סיכון סביר שהיזם "ייתקע" או יפגר מאוד בלוחות הזמנים, דבר שיפגע קשות באיכות חיי בעלי הדירות ויגרום להם נזקים כבדים שפיצוי כספי, גם אם ימומש, לא ירפא אותם.

עוד טענו המערערים כי נציגות הדיירים אינה ממלאת את תפקידה, כשאישרה ליזם ללא סמכות שינויים והקלות שמשמעותן הכלכלית אדירה תוך פגיעה בזכויות הקניין של כלל הדיירים ולמרות שההסכם מציין במפורש כי כל שינוי מחייב הסכמה של כל אחד מבעלי הדירות בבניין.

מלבד זאת טענו המערערים כי מעולם לא התקיים הליך בחירה של נציגות הדיירים כמחויב על-פי דין. לכך הוסיפו המערערים את העובדה כי ההסכם כולל בטוחה של 3 מיליון שקל שאינה מספיקה כדי לאפשר את המשכת הפרויקט במקרה שייתקע.

"הרוב לא הצליח לכפות על המיעוט"

בדיון שהתקיים בחודש יוני האחרון בבית המשפט המחוזי, התעכבה השופטת לימור ביבי על הפער בין הבקשה להיתר שהגיש היזם לתוספת 2.6 קומות, בעוד שבהסכם נקבע כי הפרויקט יכלול תוספת של קומה וחצי בלבד, וכל שינוי ידרוש הסכמה של כלל בעלי הדירות, הסכמה שכאמור לא ניתנה.

ביבי שלחה את הצדדים להידבר, ופסקה לאחרונה כי לאור הסכמת הצדדים היא מבטלת את פסק הדין שנתנה המפקחת על רישום מקרקעין ואת ההוצאות שהושתו על המערערים.

לדברי עו"ד שלמה ארבץ, שייצג את המערערים, "למרות שהמפקחת קיבלה את התביעה וחייבה את המתנגדים שהיו מיעוט לבצע את פרויקט התמ"א, בית המשפט המחוזי ביטל את פסק הדין והלכה למעשה הרוב לא הצליח לכפות על המיעוט את ביצוע הפרויקט חרף היותו הרוב, בגלל שהמיעוט הצביע על פגמים חמורים בהתנהלות היזם והנציגות, כאשר הסוגיה המהותית שממנה התרשם בית המשפט הייתה הפער בין מספר הקומות בהיתר שניתן בפועל לבין מספר הקומות שהותרו על-פי ההסכם. סוגיה שאליה לא התייחסה כלל המפקחת בפסק הדין שנתנה".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?