גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשקיבוצניקים פוגשים פרייבט אקוויטי: עמיעד חושש מפימי

השקעה של קרן פימי נראית כמו חלומה של כל חברה, אך כאשר נכנסה להחזקה במפעל של קיבוץ עמיעד - היא התקבלה באדישות מסוימת ● מה עומד מאחורי התגובה הפושרת? האם זה בגלל חשש להשתלטות? ואיך זה קשור להיסטוריה של עמיעד עם גופים כמו ויולה וגאון אחזקות? ● ניתוח G

מערכת השקייה של עמיעד / צילום: באדיבות עמיעד מערכות מים
מערכת השקייה של עמיעד / צילום: באדיבות עמיעד מערכות מים

בשבילים השלווים של קיבוץ עמיעד בצפון הכינרת לא מורגשת תכונה מיוחדת בעקבות העסקה עם קרן פימי, שרכשה בשבוע שעבר 9% ממניות המפעל הקיבוצי, "עמיעד מערכות מים". אף על פי שעבור הקיבוץ אלה אמורות להיות חדשות טובות - מדובר בהבעת אמון גדולה מצד קרן פרייבט אקוויטי שהשביחה כבר עשרות חברות, ואפשר להניח שכך היא תעשה לחברה שנמצאת בשליטת הקיבוץ (48.4%) ונסחרת בבורסת AIM הלונדונית לפי שווי של כ-60 מיליון דולר - אבל משהו בכל זאת מחזיק את חברי הקיבוץ מלפתוח את השמפניות.

"יש הרבה חוסר ודאות", אומר גורם המקורב לנושא. "ראינו מה פימי עשתה באורמת ובחברות אחרות, כמו גילת וריטליקס (שבהן ניהלה מאבקי שליטה עד לקבלת השליטה)". העובדה שפימי רכשה "רק" 9% (מידיה של KBI, אחת הקרנות הזרות שהחזיקו במניות עמיעד מערכות מים), לא מרגיעה אותו: "לי לפחות ברור שפימי לא תסתפק בזה. זה מעורר חשש שחברי הקיבוץ ימצאו את עצמם במיעוט, או שיופעל עליהם לחץ למכור את השליטה. והם עוד לא שם".

גורם אחר המקורב לעסקה טוען: "ראינו מה קרה כשיש להם את השליטה", ברומזו לתוצאות המאכזבות של החברה (ועל כך, בהמשך).

ואילו גורם שלישי, שהתעניין בעבר בהשקעה בעמיעד, לוקח את שתי הגרסאות האלה ומתמצת מהן את מה שאפשר לכנות בשם "הפרדוקס הקיבוצי", אותה אנומליה שנוצרת ברגע שקצב החיים בקיבוץ נפגש עם כסף גדול: "צריך להבין שקיבוצניקים מדברים בשפה אחרת", הוא מסביר. "ב'קיבוצניקית' החברה זה 'המפעל', יש להם כל הזמן שבעולם, ועד שהם מחליטים, הלך המומנטום. אתה מדבר איתם על צמיחה, והם אומרים לך: בשביל מה אנחנו צריכים צמיחה? מה רע לנו ככה".

את אקורד הסיום נותן עודד רוזן, מוותיקי הקיבוץ: "כרגע המצב מבחינתנו הוא קרן אחת נכנסה במקום השנייה, כך שאין כל שינוי. אבל נכון הוא שכולנו מכירים את פימי, ואנחנו מניחים שבאיזה שלב הם ירצו להגדיל את ההחזקה, אולי דרך שותפות, אולי דרך קנייה. יש המון אפשרויות. הדיון הזה של ה'איך' עוד לא התקיים אצלנו. כשזה יהיה רלוונטי, פימי תפנה להנהלה, תציע הצעות, יביאו את זה לאסיפת חברים. אבל זה לא המצב כרגע, ולכן אנחנו מאוד רגועים".

"גיוס כסף זה אומר דילול"

עמיעד, המייצרת מערכות לסינון מים, הוקמה ב-1962. בתחילת הדרך התמקדה בפטנטים שונים לחקלאות וכעשור לאחר מכן עברה לייצור מסנני מים מפלסטיק. החברה קצרה הצלחה רבה והפכה לאחת המובילות בתחומה. הקיבוצניקים, כמו קיבוצניקים, השתמשו ברווחים כדי לשפר את איכות החיים בעמיעד. יו"ר החברה לשעבר, טל ישועה, סיפר בעבר, בראיון ל"כלכליסט", שהאשראי שניתן למפעל, נוצל לטובת בנייה בקיבוץ. התוצאה הייתה ידועה: הקיבוץ נקלע לחובות של כ-50 מיליון שקל.

ב-1997 אותגרו דפוסי החשיבה הקיבוציים עם כניסתה של גאון אחזקות, שרכשה 26% מעמיעד. "עד אז חיינו בצורה אחרת לגמרי", סיפר בעבר ל"כלכליסט" ברי קולמן, מוותיקי הקיבוץ והמפעל. "[לפני כן] באסיפות מישהו היה מעמיד עצמו כמועמד למנהל המפעל, והיינו מצביעים בלי להבין יותר מדי בכלכלה. פתאום הכול השתנה: המפעל שלנו, שהקמנו וטיפחנו והשקענו בו - פתאום רבע ממנו הולך למישהו אחר. פתאום מגיע מנהל מבחוץ. זה לא היה קל".

גאון הובילה את החברה למהלכים עסקיים שהיטיבו איתה. ההכנסות גדלו, החובות כוסו, ועמיעד אפילו רכשה חברה-בת. בהובלתה של גאון, יצאה החברה להנפקה בבורסת ה-AIM בלונדון. ב-2007 הגדילה החברה את מכירותיה בכ-30% לעומת 2006 וסיימה את השנה עם מכירות של 57 מיליון דולר ורווח נקי של קרוב ל-5 מיליון דולר. במחצית הראשונה של 2008 מכרה החברה ב-39.5 מיליון דולר והרוויחה קרוב ל-4 מיליון דולר.

כשנה לאחר ההנפקה יצאה גאון אחזקות מהחברה, וב-2009 קיבל הקיבוץ שותף חדש: קרן ויולה, בראשות הראל בית-און, שרכשה את מניותיה של קבוצת השקעות איסלנדית בשם אטורקה (23%) תמורת 9 מיליון דולר. בית-און, ושותפתו דאז, אסנת רונן, ישבו כדירקטורים בעמיעד, וכמנכ"ל החברה מונה אריק דיין מקיבוץ הגושרים. כאשר ויולה רצתה לקחת את החברה לשלב הבא, ולגייס כסף באמצעות הנפקה נוספת - בקיבוץ חששו. "גיוס כסף זה אומר דילול", אומר גורם שמכיר את הנושא מקרוב, "בקיבוץ התלבטו, ולא החליטו, ואז זה הפך להיות כבר לא רלוונטי".

דיין, המנכ"ל לשעבר שכיום משמש כמנכ"ל חברה קיבוצית אחרת (כרומגן), מנתח יותר לעומק: "קיבוץ הוא בעל מניות טוב, מחובר לקרקע, לתעשייה, לציונות, אבל הוא גם בעל מניות שאוהב סטטוס קוו. הבורסה היא חיה שקשה לנהל אותה, את צריכה לדווח, והקיבוץ לא אוהב דברים כאלה, ולכן כל שינוי כזה מלמעלה הוא לא פשוט בכלל".

המפעל בקיבוץ עמיעד / צילום: אסף סולומון

"שוק מבוזר ומורכב"

ויולה, מעידים גורמים בשוק, אף שנחשבה בעיני רבים כוח מניע ב"עמיעד מערכות מים", התייאשה מהקושי להוביל מהלכים עם שותף כמו הקיבוץ, שכאמור מתנהל בקצב אחר ובחשיבה אחרת, ויצאה - עם סכום שהוא בערך פי 3 על הכסף.

בשנים האחרונות, עם או בלי קשר ליציאה של ויולה, נראה שהחברה מדשדשת: היא לא פרצה לשווקים חדשים והרווח שלה (רווח נקי של כ-3.2 מיליון דולר), ביחס לשווי (59 מיליון דולר), נמוך יחסית. גורמים המכירים את הנושא מציינים כי הסיבה לדריכתה במקום היא לאו דווקא הרוח הקיבוצית אלא פשוט שינויים שקרו בשוק, במקביל לחוסר הצלחה בכניסה לשוק עם מוצרים חדשים. "עמיעד מתמחה בסינון וניקוי מים כבר 40 שנה והיא מהמובילות בעולם בתחום הזה", מסביר ל-G דורי יבזורי, מנכ"ל החברה זה כשנה וחצי. "יחד עם זאת, מדובר בתחום מאוד גדול ורחב, של הרבה מאוד הזדמנויות ובמקביל זה שוק מבוזר ומורכב וצריך לדעת איך להסתדר בו".

אחד התחומים שעמיעד שמה עליו את יהבה הוא מה שנקרא "מי הנטל" - המים שהאוניות שואבות ל"בטנן" תוך כדי שהן שטות בים, כדי לייצב את עצמן, ופולטות אותם כשהן מגיעות לחוף. התקנות החדשות דורשות מהאוניות להתקין מערכות סינון עבור המים האלה. בנוסף, עמיעד נכנסה גם לאספקת מערכות סינון בתחומי הגז והנפט. "כל אלה", מסביר דיין, המנכ"ל לשעבר, "הם תחומים מורכבים יותר, ופחות טבעיים לה".

"בסוף, ברוב מוחץ של המקרים זה ניהול", אומר גורם המקורב לנושא. "לפעמים יש באמת משתנים חיצוניים, אבל הדרישה מחברה זה שהיא תדע להתמודד גם נוכח משתנים כאלה, שלא בשליטתה. פימי לא מחפשת עסקות שבהן אין לה שליטה ויכולת לכוון את עסקי התאגיד. לפעמים לצורך כך זקוקים ל-51%, לפעמים מספיקים 40%. זה לא נובע מאיזה אגו או רצון לשליטה, אלא בגלל שפימי היא גוף שיכול להביא ערך, ולצורך כך היא זקוקה ליכולת להשפיע".

"הכדור אצל בעלי המניות"

החזון של פימי נשמע טוב ויפה על הנייר, אבל צריך לשאול, לאור ההיסטוריה, ויותר מזה, לאור "הנפש הקיבוצית" של חברי עמיעד, מה יקרה אם תוכניותיה של פימי להגיע לשליטה לא יתקבלו בקיבוץ במחיאות כפיים, מה שנשמע כמו אפשרות שאינה בלתי הגיונית.

נכון לעכשיו, פימי מצהירה שהמהלכים שהיא תעשה יהיו ידידותיים: "פימי לא נכנסת בכוח"', מסביר גורם בכיר בשוק ההון, "היא לא עושה דברים אם לא מאוד-מאוד רוצים את זה. אם תהיה התנגדות, היא כנראה לא תעשה את זה, אבל פימי דווקא מעריכה שיפרסו לה שטיח אדום. אם לא ימחאו לה כפיים, היא לא תיכנס. בינתיים המניה כבר עלתה כתוצאה מהכניסה שלה, כך שאין בעיה".

במציאות, המצב כנראה מורכב יותר, בוודאי כשמסתכלים על ההיסטוריה של פימי, בעלת מוניטין של קרן אגרסיבית שלא מוותרת בקלות: בכפרית, למשל, סירבו לכניסתה, ויו"ר ועדת הביקורת של החברה טען כי מדובר ב"קרן אלימה מדי"; באורמת פימי סייעה למייסדים, בני הזוג גורניצקי, לבלום את ההשתלטות העוינת של גזית, ובסופו של דבר הפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה (בשנה שעברה נמכרה לגוף אמריקאי באקזיט של כמעט פי 3 על הכסף); וגם בריטקליס ובגילת היא לא נבהלה מהמכשולים שהועמדו בפניה בדרך לשליטה.

בעמיעד המצב מורכב עוד יותר, שכן לא כל חברי הקיבוץ מחזיקים מניות בחברה הקיבוצית. הקריטריון הוא תאריך קובע כלשהו שנקבע בזמנו, מה שמביא לכך שעיקר המחזיקים במניות הם ותיקי הקיבוץ, באמצעות קרן החושלים, שבראשה עומדת חברת הקיבוץ, אפרת פאר.

פאר משדרת אופטימיות נוכח כניסתה של פימי: "בסך הכול אנו רואים בזה צעד טוב מאוד, המהלך של ישי דוידי (מייסד פימי ובעל השליטה) רק מחזק את מה שאנחנו חושבים - שהחברה מצוינת ושההנהלה מצוינת".

ישי דוידי / צילום: איל יצהר

מנכ"ל עמיעד יבזורי הציג בעבר, לפחות כלפי חוץ, עמדה חיובית כלפי מהלכים שכאלו, בתנאי שהם נעשים בהסכמה: "חברות קיבוציות לא נבנות כדי להשביח ערך ולצאת החוצה, הן שם כדי להישאר", הוא התבטא בדצמבר האחרון בכנס הכלכלי השנתי לתאגידים, ביוזמת פירמת עוה"ד ש. פרידמן, ופירמת הרו"ח PWC (הדברים פורסמו באתר ספונסר). "כניסת קרן משנה את כללי המשחק - גם בזוויות ההסתכלות וגם בפרמטרים ניהוליים. הקרן מכניסה את שיטות הניהול שלה, ההסתכלות העסקית שלה, והיכולת לקבלת החלטות נכונה. כאשר יש זהות אינטרסים וכימיה בין הצדדים זה יכול להקפיץ את החברה".

היום הוא מתנסח בהרבה יותר דיפלומטיות: "כרגע אנחנו מדברים על כניסת מיעוט", הוא אומר ל-G. "כדי להגיע לפוזיציה, פימי צריכה לקבל הסכמה מבעלי המניות האחרים, וזה יכול להיות מחר, או בעוד חמש שנים. אנחנו כמובן שמחים בכל מי שמגלה עניין בחברה ושותף לראייה שלחברה יש פוטנציאל גדול, ומוכן לתרום להצלחה שלה, וכל אחד שעושה את זה, זה סימן חיובי. ההצלחה שלנו תלויה בתרומה של כל בעלי המניות. לפימי יש יכולת לתרום גם להצלחה של החברה וגם לעשות עוד דברים, אבל זה עוד מאוד ראשוני. זה לא משהו שבסיטואציה הנוכחית יכול לקרות. זו לא פעם ראשונה שיש פרייבט אקוויטי בחברה, היו בעבר אחרות, אנו מכירים את הסיטואציות. בכל מקרה, כרגע אנו בקלוזינג פריוד, לא יכולים לדבר על תוצאות ולא על כיוונים".

אבל אתה לא ילד, ניהלת חברה או שתיים, ברור לך שפימי לא נכנסה כדי להישאר עם 9%.

"גם כשהקרן שאותה החליפה פימי נכנסה לחברה, חשבו שהם הולכים לעשות מהלכים אחרים. יש הרבה אפשרויות וכל אחד מאיתנו יכול לשער את ההשערות שלו. אני שמח על ההתעניינות ועל ההכרה בפוטנציאל שבחברה, ואני מברך כל אחד שמוכן לתרום למימוש הזה".

מה הציפיות ממך כמנכ"ל?

"הציפיות ממני לא שונות מהותית מאשר הציפיות מכל מנכ"ל אחר של חברה: להציג מסלול של צמיחה והשאת ערך לבעלי המניות. התחום הוא גדול ורחב, וצריך למצוא את היתרון התחרותי. אנחנו צריכים כמנהלי החברה לעשות את המקסימום לטובת החברה. אם בעלי המניות מחליטים לממש החזקותיהם בחברה או להשקיע בה, יבורכו. תפקידנו למצוא מקורות אחרים שיאפשרו לחברה לגדול ולצמוח".

הופתעתם מהכניסה של פימי?

"הנושא היה לא בלתי סביר, כי פימי קונה שליטה והיא הצהירה שהיא קונה שליטה במהלכים מוסכמים ידידותיים ולא במהלכים חד צדדים. הפעולה היא קצת חריגה בנוף של פימי, אך היא לא בלתי סבירה. הכדור כעת במגרש של בעלי המניות. לחברה יש אינטרסים מאוד ברורים, וזה לקבל את הכלים הדרושים עבורה, ואת זה היא מצפה לקבל מבעלי המניות או אלה שיהיו בעתיד. אנחנו נמשיך לנסות ולהצליח ולפתח את העסקים".

"מנוגד לחשיבה הקיבוצית"

למרות הדיפלומטיות הזהירה של המנכ"ל יבזורי, ישנם קולות אחרים, חשדניים יותר. "אחד הדברים שחברות קיבוציות לא הפנימו זה שכשאני מכניס שותף, אין לו אותו סט של אינטרסים", אומר גורם שמכיר מקרוב את הנושא. "זה פשוט מנוגד לחשיבה של הקיבוצים".

אבל בעצם, קיבוץ עמיעד היה כבר בסרט הזה. אז למה החששות הגדולים?

"הקיבוץ היום לא חזק כמו שהיה לפני חמש שנים. הוא מורכב מהרבה יחידים עם זכויות שונות. הם עברו תהליך של שיוך נכסים ולא כולם מחזיקים במניות. מי שיש לו מניות בקרן החושלים הם אלה ששולטים, כך שנוצרה הפרדה בין האינטרסים של הקיבוץ לבין החברים".

למה לדעתך פימי נכנסו לחברה בצורה כזו?

"הנחת העבודה היא שהם רוצים לסמן לכל הקרנות האחרות שיתרחקו. אני מעריך שבשלב הבא פימי תנסה להגיע לדיאלוג עם הקיבוץ על כניסה לגרעין השליטה, ובהינתן שהקיבוץ הוא בפוזיציה של מכירה, פימי תשאף להיות בעלת השליטה. הקיבוץ יצטרך עכשיו לבחור אם להגיע לאיזו הסכמה, להזמין נציג של פימי שיישב בדירקטוריון, או לקחת פוזיציה יותר סרבנית".

ההנהלה לדעתך צריכה לחשוש?

"פימי לא נוטה להחליף הנהלות, בטח לא בשלב הראשון. הנחת העבודה של פימי היא שאפשר להוציא מההנהלה יותר ממה שהוציאו ממנה קודם, כך שאני מניח שלא נראה זעזועים בחברה בכיוון של החלפת הנהלה".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; החוזים העתידיים עולים בכ-0.3%

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר