גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחשוב על רווח לטווח ארוך: הערך המוסף של השקעות IMPACT

תחת הקטגוריה של השקעות IMPACT נכנסות חברות שפועלות בתחומים שיש להם השפעה חברתית משמעותית - אספקת מים נקיים, אנרגיה מתחדשת, דיור בר השגה ● "בכל התחומים הללו ורבים אחרים השקעות שכאלו הן מאוד כלכליות. הן מעניקות תשואה טובה יותר מהמדדים המקבילים ומהוות אינדיקציה טובה לאיכות הניהול"

אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

בסוף החודש שעבר פורסם באתרים הכלכליים נתון מעניין שייתכן שחמק מעיני משקיעים רבים. בעוד שמדד תל אביב 35 הניב בחמש השנים האחרונות תשואה של 29% (בשלוש השנים האחרונות 8.5% ובשנה האחרונה 14.8%), היה מדד אחד, לא הכי פופולרי, שהניב למשקיעים בו תשואה של 57% בחמש השנים האחרונות (בשלוש שנים 51% ובשנה אחרונה 16%). מדובר במדד "תל אביב מעלה", שמרכז השקעות אחראיות. 

"בהשקעות אחראיות הכוונה היא להשקעה בחברות שרואות לנגד עיניהן את הטווח הבינוני והארוך ולא רק את הטווח הקצר. חברות עבורן קיימות היא ערך ולכן לצד השיקולים של רווח כלכלי ותשואה ברבעון הקרוב, הן שמות דגש גם על השקעות העשויות להקטין את הרווחיות כיום אבל להגדיל משמעותית את הרווחיות העתידית", מסבירה אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי, בבית ההשקעות IBI. מדובר בחברות, שלצד הפיתוח העסקי שלהן, לנגד עיניהן עומדים גם שיקולים של קיימות, זכויות עובדים, שמירה על האקלים, סוגיות שכל מי שרוצות להימנע מהסתבכות עתידית חייבות לנהל ", מוסיף מומו מהדב, מנכ"ל מעלה, העמותה לקידום האחריות החברתית של עסקים בישראל. מדד תל אביב מעלה מקבץ יחד חברות שמנהלות את השפעתן החברתית, הסביבתית והתאגידית ואינן משאירות את אלה ליד המקרה ובכך משלבות בין הצלחה כלכלית גדולה לאחריות חברתית.

תחת קורת הגג של השקעות חברתיות, מתפתח בשנים האחרונות ענף השקעות נוסף, שנקרא השקעות אימפקט (Impact Investing). מדובר בהשקעות שמכוונות לתת מענה עסקי כלכלי לבעיות חברתיות ספציפיות - לעשות את השינוי - כגון ייצור מכוניות חשמליות שמפחיתות את זיהום האוויר, מדפסות תלת מימד מתקדמות לשיפור תשתיות וטכנולוגיות להפחתת פסולת מוצקה. הצורך במענה על צרכים אלו יוצר גם הזדמנויות השקעה רבות, בהן טמונות אפשרויות רבות לרווח. "השקעות חברתיות והשקעות אימפקט בעצם לוקחות בחשבון שורת רווח כפולה: גם כלכלי וגם חברתי, וממש לא באות אחד על חשבון השני", מסביר מהדב.

אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי, בבית ההשקעות IBI/צילום: אילן בשור

"במבחן התוצאה, השקעות אחראיות והשקעות אימפקט הן מאוד כלכליות. הן מעניקות תשואה יותר טובה מכל המדדים המקבילים", אומרת אלקלעי. לדבריה, אחריות חברתית של חברות היא גם אינדיקציה טובה לאיכות הניהול, שבתורו, מעיד על פוטנציאל השווי הכלכלי. "מנכ"ל שמסתכל רק על הטווח הקצר, השנה הקרובה והבונוס שהוא ייקח הביתה, לא יצליח להביא תשואה גבוהה לאורך זמן; מנכ"ל שצופה אל העתיד, מפתח את החברה, מביט גם על מה שקורה מסביב ולוקח בחשבון עוד פרמטרים, הוא מנכ"ל שיצליח להרים את החברה שלו לאורך זמן", היא מסבירה.

הכירו את שלושת הקריטריונים לעולם טוב וריווחי יותר

מדד מעלה הוא כמובן לא היחיד להשקעות חברתיות. קיימות דוגמאות רבות אחרות בעולם, בעיקר בארה"ב כמו S&P 500 Fossil Fuel, שכוללת חברות ממדד S&P 500 שפועלות לפי ערכי הקיימות הסביבתית, Women In Leedership, שמשקיעה בחברות שמובלות על ידי נשים, קרן TIAA-CREF, שמשקיעה במקבץ רחב של חברות שמפתחות פרויקטים חברתיים וסביבתיים ועוד. כדי להבין מדוע השקעות חברתיות והשקעות אימפקט זוכות בשנים האחרונות לתשואה גבוהה, צריך להכיר את הדרך שבה נכנסות חברות למדדים הללו בארץ ובעולם. בראש ובראשונה, כמו בכל מדד כלכלי שמחפש להשיא תשואה למשקיעים שלו, הן נבחנות לפי שורת הביצועים הכלכליים שלהן. לאחר סינון החברות המוצלחות ביותר מבחינה כלכלית, נערך להן סינון נוסף על פי קריטריונים שנקראים ESG - Environment (סביבה), Society (חברה) ו-Governance (ממשל תאגידי). הקריטריון של סביבה שם דגש על קיימות ועל האופן שבו חברות שומרות על איכות הסביבה; הקריטריון של חברה שם דגש על זכויות עובדים, התנהלות מול הלקוחות והקשר עם הקהילה שבה פועלת החברה; ולבסוף, הקריטריון של ממשל תאגידי בוחן את הנהגת הארגון, שכר הבכירים, הזכויות של מחזיקי המניות ועוד.

אחוז החברות במדד S&P500 המדווחות לפי קריטריוני ESG/מקור: www.ga-institute.com

מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת Journal of Sustainable Finance & Investment על ידי חוקרים גרמניים מ-Deutsche Asset & Wealth Management (חברת בת של דויטשה בנק לניהול השקעות) ואוניברסיטת המבורג, מעניק אינדיקציה לפוטנציאל הכלכלי הגלום בהשקעות אחראיות והשקעות אימפקט. המחקר סקר 2,200 מחקרים קודמים שנערכו בעשורים האחרונים שבחנו את הקשר בין הצטיינות של חברות במדדים של ESG לביצועים הכלכליים שלהן. הממצאים, עשויים היו להישמע מפתיעים בעבר, אך כיום כבר אינם כאלה - בלמעלה מ-47% מהמקרים שנבחנו נמצא קשר חיובי בין פעילות החברה בקריטריונים של ESG לביצועים הכלכליים שלה. במילים אחרות: ככל שחברות שמרו יותר על הסביבה, התחשבו בצרכי הארגון והעובדים ופעלו למען ממשל תאגידי (הגבלת שכר הבכירים, למשל), כך גם הביצועים הכלכליים שלהן היו טובים יותר. רק ב-10% מהמקרים שנסקרו נמצא קשר שלילי לפיו חברות שלאורך זמן שיפרו את הפעולות שלהם בקריטריונים של ESG, רשמו ירידה בביצועים הכלכליים שלהן.

היכן תוכלו לנהל תיקי אימפקט עם ערך חברתי?

התחום של השקעות אחראיות והשקעות אימפקט הפך אופנתי בישראל בשנה האחרונה, כאשר השחקן המרכזי בו ומי שמוביל את השוק הוא בית ההשקעות IBI. "התחלנו לפעול בנושא של השקעות חברתיות והשקעות אימפקט בשנת 2016, ובשנה וחצי האחרונה אנו מנהלים תיקי השקעות אחראיות כאלו עבור הלקוחות שלנו", מספר ליאור אוזן, מנהל תיקי השקעות אימפקט ב-IBI.

כיצד להשקיע בחברות איכותיות שגם עושות טוב לעולם >>

"כשהכנסנו לארץ את הנושא של השקעות אימפקט סחירות, יצרנו שיתוף פעולה עם חברת 'Greeneye', שפעילה בזירה למעלה מעשור ויש לה גישה למאגרי מידע גלובליים עם אנליזה מפורטת ל-4,000 חברות בעולם לפי הפרמטרים של השקעות חברתיות אחראיות", מסבירה אלקלעי. "יש לנו כיום כמות אינפורמציה אינסופית, אבל מסוננת היטב, שמראה לנו בדיוק איפה החברות מדורגות בפרמטרים של סביבה, ממשל תאגידי וקריטריונים חברתיים נוספים", היא מוסיפה. "כשאנחנו בונים את תמהיל ההשקעה בתיק כזה, אז בשלב הראשון אנחנו עושים את הפיזור הרגיל של תיק השקעות - חלוקה לפי רמות סיכון, פיזור גיאוגרפי, סקטוריאלי, מטבעי ועוד. ואז, בכל אזור גיאוגרפי, בכל תחום, בכל מטבע, אנחנו מוצאים את החברות המצטיינות בתחומים של זכויות אדם, סביבה ועוד", מתאר אוזן את התהליך. "במקרים מסוימים מגיעות המלצות גם מ-‘Greeneye, לחברות שמצטיינות מבחינת האחריות החברתית שלהן ואז הן נבחנות במישור הפוטנציאל הכלכלי. בכל מקרה החברות עוברות את שני המסננים, גם האחריות החברתית וגם הכלכלית".

אחוז הנכסים המנוהלים תחת השקעות אחראיות מתוך סך הנכסים הגלובאלי/מקור: www.ussif.org

תיקי האימפקט הם חלק מסדרת התיקים המנוהלים של בית ההשקעות IBI, שמיועדים לאלו שיש להם לפחות 800 אלף או מיליון שקל פנויים להשקעה ומחפשים מנהל תיקים שישקיע עבורם את הכספים. "אפשר לנהל את תיקי האימפקט בכל רמות הסיכון המקובלות בשוק, בכל חשיפה אפשרית - מחשיפה מלאה לאג"ח ועד לחשיפה מלאה למניות, וכמובן כל קומבינציה אפשרית באמצע", מסביר אוזן. מדובר בתיק מנוהל שדומה מבחינת הניהול לכל תיק מנוהל אחר, לרבות נזילות יחסית ויתרונות מיסוי. "בנוסף לכך", הוא מציין, "אנחנו מעבירים למשקיעים בדוחות הרבעוניים גם נספח שמתמקד בצד של ההשקעות האחראיות. אנחנו מסווגים ללקוח את פילוח ההחזקות שלו גם לפי היעדים החברתיים של האו"ם - כמו מיגור העוני, שוויון מגדרי, סיום הרעב, המלחמה בהתחממות הגלובלית ועוד".

לפני סיום מהדב מוסיף כי לשוק ההשקעות האחראיות והשקעות האימפקט שני אתגרים עיקריים שיש להתגבר עליהם על מנת שייצמח. "ראשית, המשקיעים צריכים להפנים שיש בו סינון כפול - קודם כל לפי איכות ניהול וביצועים כלכליים ורק אז בתחום הערכי; האתגר השני נובע מכך שישראל היא שוק קטן, לכן לאחר הסינון הכפול, יש מעט מאוד חברות שנכנסות למדד". בעולם, כמובן, ההזדמנויות מרובות, כשקרוב ל-30% מסך ההשקעות העולמיות הן השקעות האחראיות, כך לפי נתוני סוכנות המידע Thompson- Reuters. "לאחרונה ערכנו כנס מקצועי בנושא השקעות אחראיות, ביחד עם IBI, שפועלים רבות בתחום כשמטרת הכנס היתה לחשוף אנשים לנושא".

תיקי השקעות ייחודיים הם אמצעי לגיוון השקעות ולהשגת מטרות קונקרטיות >>

בשורה התחתונה, התחום של השקעות אחראיות והשקעות אימפקט, כפי שניתן לראות, מציב אפשרות לרווח כפול: גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה ערכית. הוא מאפשר לנו להשקיע כסף ולהשיא תשואה באופן שמקדם ערכים חברתיים חשובים ושומר על הסביבה, וכפי שניתן לראות, יש לו גם פוטנציאל כלכלי גבוה יותר מהרבה מסלולי השקעה מוכרים ופופולריים יותר, שלא שמים דגש על ההיבט הערכי.

האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לאי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או חברות קשורות לה עשויה להיות אחזקה ישירה/עקיפה במוצרים המוזכרים בכתבה

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20