גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסוי מוצלח לפרוטליקס, הסכם בארה"ב למדיוונד, זינוק במדיגוס

המוצר של פרוטליקס לטיפול בפברי נמצא עדיף על זה של המתחרה ● מדיוונד חתמה על הסכם של 43 מיליון דולר עם רשות פיתוח המוצרים הביולוגיים עבור ממשלת ארה"ב והצבא האמריקאי ● העברת השליטה לכפיר זילברמן הזניקה את מניית מדיגוס ב-18%

משה מנור - מנכ"ל פרוטליקס / תמר מצפי
משה מנור - מנכ"ל פרוטליקס / תמר מצפי

מלבד עסקת השיא למכירת חברת מזור למדטרוניק , פורסמו בימים האחרונים עוד מספר דיווחים מהותיים של חברות ישראליות הפועלות בענף הביומד. כך, דיווחה חברת פרוטליקס במהלך החג על תוצאות חיוביות בניסוי שבו הושווה המוצר המוביל שלה, התרופה Prx-102 לטיפול במחלת פברי, למתחרה השנייה בגודלה בשוק הטיפול בפברי, התרופה Replagal, המשווקת על-ידי חברת שייר.

בניסוי נבדקו עד כה 16 מטופלים (מתוך 22 שייכללו בניסוי המלא), אשר השתמשו עד תחילת הניסוי במוצר של שייר ועברו במסגרת הניסוי למוצר של פרוטליקס. תפקוד הכליות של קבוצה זו, שנחלש בממוצע במהלך השימוש במוצר של שייר, שב והתחזק בממוצע כאשר המטופלים עברו למוצר של פרוטליקס, והתוצאה הייתה מובהקת למרות המדגם הקטן.

בעקבות ההודעה עלתה מניית פרוטליקס  בנאסד"ק ביום שישי שעבר ב-16%, למחיר שמגלם לחברה שווי של 107 מיליון דולר. בשעה זו עולה מניית החברה בתל אביב 14%.

פברי היא מחלה גנטית נדירה שבמהלכה מצטברים חלבונים לא רצויים באיברים רבים בגוף. זו הפעם הראשונה שמוצר הפברי של פרוטליקס עובר ניסוי השוואה מול מוצר מתחרה. בניסוי שלב I/II שערכה החברה היא טיפלה בחולים חדשים, שלא קיבלו עד אז תרופה אחרת. הנתונים שהשיגה הושוו לנתוני עבר של המוצרים הקיימים בשוק, והתוצאות של פרוטליקס נמצאו עדיפות, אך השוואה לנתונים היסטוריים נחשבת לראיה חזקה פחות לעדיפות התרופה, מאשר ניסוי השוואתי הנערך באותם חולים.

בשוק הפברי פועלים היום שלושה מתחרים מלבד פרוטליקס. ג'נזיים היא המתחרה המובילה עם המוצר פברזיים, והיא שולטת בשוק האמריקאי. שייר עם רפלגל - שמולו נערך הניסוי הנוכחי - פועלת רק מחוץ לארה"ב, וחולקת את השוק האירופי עם ג'נזיים בערך באופן שווה. חברת אמיקוס פיתחה מוצר לפברי בבליעה (היתר ניתנים בהזרקה), אך הוא מתאים רק לחלק מחולי הפברי. השוק כולו מגלגל היום כ-1.4 מיליארד דולר, והוא נמצא בצמיחה עקב אבחון וטיפול מוקדמים יותר בחולים.

הניסוי החשוב יותר שעורכת פרוטליקס בימים אלה הוא ניסוי שלב III השוואתי מול המוצר של ג'נזיים, שנערך ב-78 חולים. ניסוי זה אמור להניב תוצאות סופיות ב-2021, אם כי החברה עומדת להיוועץ בקרוב עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, ולבקש מסלול קצר יותר.

מוצר הפברי של פרוטליקס מוסחר לחברת קייסי האיטלקית, בהסכם בלעדי כלל-עולמי, שההכנסות של פרוטליקס ממנו עשויות להגיע, במקרה של הצלחה יוצאת דופן, ליותר ממיליארד דולר.

ניסויי ה"ראש בראש" חשובים לפרוטליקס במיוחד משום שעם כניסת המנכ"ל משה מנור לתפקידו ב-2014, הוא הגדיר כי החברה תביא לשוק רק מוצרים עם עדיפות על התרופות הקיימות.

התרופה הראשונה שהביאה החברה לשוק, תרופה לטיפול במחלה הגנטית גושה, הייתה זולה יותר לייצור ומוגנת יותר מפני זיהומים בייצור לעומת מתחריה, אך דומה להם מבחינת ביצועים קליניים, והיא לא הצליחה לכבוש מהם נתח שוק משמעותי ברוב המדינות. לכן, לפרוטליקס חשוב להראות שהמוצר לפברי הוא שונה - כלומר עדיף מבחינת קלינית, שכן גם במקרה הזה היא מגיעה לשוק שבו המתחרים כבר מבוססים.

פרוטליקס רושמת הכנסות של מספר מיליוני דולרים ברבעון ממוצר הגושה. לאחרונה עברה החברה הסדר חוב, שלאחריו נותרה עם חוב בהיקף של 40 מיליון דולר באג"ח להמרה. אם תצליח בניסוי שלב III, תשלומי אבני דרך מההסכם עם קיייסי צפויים לכסות את החוב, וכן ייתכן כי האג"ח יומרו. נכון לסוף הרבעון השני יש לחברה 28.3 מיליון דולר בקופה.

חוזה נוסף למדיוונד עם BARDA בהיקף של עד 43 מיליון דולר

חברת מדיוונד, המפתחת תרופות לטיפול בכוויות ובפצעים קשי ריפוי, הודיעה כי חתמה על הסכם נוסף עם BARDA, רשות פיתוח המוצרים הביולוגיים עבור ממשלת ארה"ב והצבא האמריקאי. במסגרת ההסכם הנוכחי אמורה BARDA לשלם למדיוונד עד 43 מיליון דולר, מהם לפחות 12 מיליון דולר שישמשו את החברה לפיתוח המוצר לתחום הכוויות, כך שיתאים לטיפול בכוויות גז חרדל, ויתר הסכום שישמש לפעילויות פיתוח נוספות, לניסויים ולרישום של המוצר לשיווק בארה"ב, וכן להצטיידות של BARDA במוצר.

מדיוונד כבר התקשרה בעבר עם הסכם פיתוח דומה עם BARDA, שבמסגרתו כבר הושקעו בה 21 מיליון דולר, במוצר של מדיוונד לטיפול בכוויות, אשר כבר מאושר לשיווק באירופה ונמצא בניסויים לשם אישורו בארה"ב. ההסכם הקודם בין החברה לארגון יכול להגיע עד סכום כולל של 132 מיליון דולר במענקי מחקר ובתשלומים עבור הצטיידות במוצר. כל ההשקעות של BARDA בחברה הן השקעות לא מדללות.

מדיוונד  נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 175 מיליון דולר, לאחר שמניית החברה עלתה אתמול כ-1.7% בעקבות הידיעה.

"מאה שנות מחקר לא הניבו מוצר מאושר לטיפול בנזקי העור של גז החרדל", אמר מנכ"ל מדיוונד גל כהן בהודעת החברה. "על בסיס מידע מבטיח מניסויים בבעלי חיים, אנחנו מאמינים כי למוצר שלנו פוטנציאל ייחודי לעזור לקורבנות של אירועים רבי-נפגעים שבהם מעורב החומר הזה, אשר ללא עזרתנו יהיו חייבים לעבור ניתוח להסרת העור המזוהם".

המוצר של מדיוונד מחליף את התהליך הנקרא "הטריה" - הסרה של עור פגוע באמצעות ניתוח, בטיפול באמצעות משחה המבוססת על אנזימים מצמח האננס, אשר מעכלת רק את העור הפגוע ללא פגיעה בעור הבריא. המוצר הוכיח את האפקטיביות הרבה שלו בכוויות "קלאסיות", וכעת יש להראות כי הוא רלוונטי גם לפגיעה מגז חרדל, המאופיינת ברסיסי חומר הניתזים על הנפגע ומכסים את גופו בטיפות-טיפות של צריבה.

גז החרדל נתן את הופעת הבכורה שלו בזירת הקרבות העולמית במלחמת העולם הראשונה. בשנים האחרונות הוא צץ שוב, ככל הנראה, כאשר שימש בהתקפות משטר אסד על המורדים והאזרחים בסוריה, וכן על-ידי דאע"ש, כך על פי האו"ם. סביר להניח כי ממשלת ארה"ב שוקלת להצטייד במוצרים נגד גז חרדל לשם לוחמה באזור וכן למקרה שהגז ישמש לטרור בעולם המערבי.

כיום מוצר הכוויות של מדיוונד משווק גם לשוק האזרחי באירופה, אך ההכנסות עדיין אינן גבוהות - כמיליון דולר בלבד ברבעון השני של 2018, וזאת בעיקר על רקע היעדר שיפוי ביטוחי למוצר בחלק מן המדינות. תוצאות מניסוי רב-מרכזי לצורך רישום המוצר לשיווק בארה"ב צפויות להתקבל עד סוף 2018. כמו כן עורכת החברה ניסוי בשימוש במוצר בילדים.

שוק הפצעים הוא השוק הפוטנציאלי הגדול יותר עבור החברה, והיא מסרה כי עד סוף השנה תיפגש עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, כדי לגבש פרוטוקול ניסויים למוצר לתחום זה.

מניית מדיגוס עולה בעקבות העברת השליטה לזילברמן

מניית חברת המכשור הרפואי מדיגוס  עולה היום כ-18% בתל אביב לאחר שחברת פיור בשליטת כפיר זילברמן, המתמחה בחברות דלות פעילות ומחזיק בכ-6.5% בחברה, זכה לרוב באסיפת בעלי המניות ביום חמישי והחליף את דירקטוריון החברה. פרופ' בנעד גולדווסר, מן הדירקטורים שעליהם המליץ זילברמן, צפוי לשמש כיו"ר החברה. מדיגוס נסחרת היום לפי שווי של כ-42 מיליון שקל.

מדיגוס פיתחה ומשווקת מכשיר רפואי לטיפול בצרבת חמורה, כחלופה לניתוח, ולדבריה המכשיר מכיל את המצלמה הזעירה ביותר בעולם. ואולם, במהלך שש השנים מאז אישור המוצר לשיווק, החברה לא הצליחה לרשום הכנסות משמעותיות. הכנסותיה ברבעון השני של 2018 עמדו על כ-50 אלף דולר, ירידה של 34%. ההפסד ברבעון היה 1.15 מיליון דולר. בשנה האחרונה ולפני המהלך הנוכחי, איבדה החברה 60% מערכה.

לפני כחודשיים ביצעה החברה גיוס של 10 מיליון דולר, גיוס גדול יחסית לשוויה והיקף פעילותה. הגיוס נועד להשקעה במדיגוס במתכונתה הקיימת, אולם מרגע שנכנס המזומן לחברה, שנסחרה באותה עת במחיר נמוך משווי המזומן, היא הפכה לאטרקטיבית עבור זילברמן, שהחל לרכוש מניות בחברה והכריז על עצמו כבעל עניין מספר ימים לאחר מכן. באמצעות החזקה של 6.5%, הוא הצליח כעת להשתלט עליה בפועל.

מדיגוס מנוהלת על-ידי המנכ"ל האמריקאי כריס רולנד שנכנס לתפקידו ב-2013. על פי ההערכות, זילברמן לא יותיר את פעילות החברה הקיימת, אלא ינסה למכור אותה, וכך ייתכן שיתווסף לחברה סכום נוסף במזומן.

עוד כתבות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

עסקה או פעולה ברפיח? שלושה כלכלנים מנתחים את ההשלכות

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

איורים: גיל ג'יבלי

מועדון ה-10 מיליון דולר הישראלי

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעיתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן? מדוע אחר העדיף לקבל הכל במניות? ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה