גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קח אותי לירח יוסאקו מאזאווה

אני כל-כך רוצה וצריך להיות שם ● מגיע לי! זה החלום שלי

ילדי הירח / איור: תמיר שפר
ילדי הירח / איור: תמיר שפר

א. חברות וחברים, חדשות מרגשות. יש לי גיבור חדש: יוסאקו מאזאווה, המיליארדר היפני שהולך להיות התייר הראשון לירח. לא יודע איך זה עובד אצלכם, אבל בשבילי, גיבורים זה עניין רציני מאוד ולא סתם עוד שם תואר שנשחק משימוש יתר לא מתאים עד שהתרוקן לגמרי ממשמעות, כמו "גאון". אנשים קוראים גאון לכל אהבל שמצליח להפוך חביתה. זה מעצבן אותי. גם "גיבור" סובלת מאותה בעיה, חייבים להודות. מדובר במילה שהידרדרה עד שהפכה לסרח עודף שנגרר מאחורי "אח שלי", וחבל. אבל נעזוב את זה עכשיו.

יוסאקו מאזאווה לא נכנס לרשימת הגיבורים שלי בגלל שהוא יפני, אף שזה בהחלט יתרון. הוא גם לא נכנס לרשימה בגלל שהוא מיליארדר, אם כבר, זה היווה עבורו מכשול, והוא אפילו לא נכנס לרשימת הגיבורים בגלל שהוא טס לחלל, אף שזה החלום הכי גדול שאי פעם היה, יש וככל הנראה גם יהיה לי. יוסאקו מאזאווה הוא הגיבור שלי כי הוא עשה הרבה יותר מסתם להגשים חלום שלי - הוא הראה לי איך באמת צריך לחלום. אני מודה, בפעם הראשונה שקראתי את ההכרזה של אלון מאסק וספייס אקס על תייר החלל הראשון, בערה קנאתי כאש. קינאתי עד שהלב שלי התחיל לפמפם דם ירוק לוורידים, כמו בכל פעם שאני קורא על תיירי חלל כאלה, רק פי אלף, שזה פחות או יותר מכפלת המרחק שיעשה מאזאווה ביחס לקודמיו: עד עכשיו נסעו תיירי החלל לא יותר רחוק מתחנת החלל הבינלאומית, שנמצאת במרחק של 400 קילומטרים מפה. הירח במרחק של כ-384,400 קילומטרים.

העניין הוא שאני לא אוהב לקנא באנשים. קנאה היא רגש מורכב ורפלקסיבי שמאלץ את הקנאי להתמודד עם עצמו, כישלונותיו והחמצותיו. קנאה זה רגש נורא מעייף. אז חשבתי לעצמי להמיר את הקנאה בשנאה, הרי שנאה היא רגש כל-כך הרבה יותר זול ופשוט וקל להכיל, לא ככה? כל מה שאני צריך, סברתי, זה פשוט לשנוא את המיליארדר היפני בן ה-42 והקנאה תיעלם. אבל לאינטרנט היו תוכניות אחרות בשבילי.

ב. הטיסה המדוברת לירח - הביג פלאקון רוקט של ספייס אקס - לא תצא לפני 2023. הטיל שאמור לשאת את החללית טרם נוסה, וחתיכת טיל זה אמור להיות: העוצמתי ביותר שנבנה, עם 31 מנועי ראפטור חדשים ומספיק כוח כדי לשאת 150 טונות מחוץ למסלול סביב כדור הארץ. כמו שאר הטילים של ספייס אקס הוא יהיה רב פעמי. גם החללית, מלאכת מחשבת באורך של כחמישים מטרים ומסוגלת לשאת מאה איש, עדיין בשלב התכנון. החללית על נוסעיה לא אמורה לנחות על הירח אלא לחוג סביבו במרחק של 200 קילומטרים. זו גם לא הפעם הראשונה שאלון מאסק מכריז על שיגור תיירי חלל בקול רם ומאוחר מקפיא את התוכנית בלחש, אבל עכשיו זה נראה רציני יותר.

כבר מזמן הבנתי שכמו ברוב התחומים, גם הטיסות לחלל יהיו בשלב הראשון עניין לעשירים בלבד ורק הרבה יותר מאוחר ייפתחו השמיים שמעל השמיים גם לאנשים רגילים כמונו. כל תיירי החלל עד עכשיו (מדובר בלא יותר מעשרה אנשים) היו מיליארדרים כאלה ואחרים שפינקו את עצמם. אני מבין, אבל זה לא אומר שזה לא מעצבן אותי. ואתם יודעים מה הכי מעצבן אותי? יותר משמעצבן שהם טסים, מעצבן אותי שהם לא טסים. מיליארדרים הם כאלה קמצנים, בחיי! טיסה ושהות של שבועיים(!) בתחנת החלל הבינלאומית עולה משהו כמו שלושים מיליון דולר. אם הייתי מיליארדר, זה הדבר הראשון שהייתי עושה, ולפחות פעם אחת - רק כי אפשר ואני יכול. אין בלבי רגש מלבד בוז כלפי מי שיכול לטוס לחלל ולא טס. אין פלא, אגב, שאף מיליארדר ישראלי לא טס לחלל: העשירים הישראלים הם, בגדול, חבורה של חמוצים שלא יודעים ליהנות מהחיים.

אבל יוסאקו מאזאווה לא רק שטס לירח - הוא גם לוקח איתו ועל חשבונו חבורה של שמונה אמנים (תיכף נגיע לחלק הזה). איך אפשר שלא לחוש משהו חוץ מכבוד כלפי איש כזה. מאזאווה ומאסק סירבו לומר כמה שילם הראשון על התענוג, אבל אפשר להעריך את הסכום במשהו כמו מיליארד דולר: החברה המתחרה, ספייס אדוונצ'רס, מציעה הרפתקה דומה במאה מיליון דולר לכרטיס בודד. מאזאווה הוא לא ג'ף בזוס: לבזוס יש 150 מיליארד דולר, למאזאווה - שלושה. לא מדובר בהוצאה שולית עבורו - האיש הולך לכלות שליש מהונו על חלום. זו לא סתם גחמה בשבילו. ולגבי הונו: הוא לא סוחר נשק, איל נפט או טייקון הימורים. מאזאווה לא הוסיף אלימות וניצול לעולם, אם כבר גרע מהם. הוא איש של מוזיקה ואופנה, הדברים היפים של החיים. אגב, אלה בדיוק שני הדברים שאני מתלבט לגביהם בכל מה שקשור לטיסה לירח: מה ללבוש ומה לשמוע.

ג. הרעיון לצאת לירח עם אמנים, הוא מספר, עלה לו כשעמד ובהה ב"ללא כותרת", ציור של האמן ז'אן מישל בסקיה מ-1982, שאותו רכש לפני כן בדיוק בסכום של 110.5 מיליון דולר. "חשבתי מה היה קורה אם בסקיה היה יוצא לחלל והיה רואה את הירח מקרוב - איזו יצירת מופת נהדרת יכול היה ליצור; וג'ון לנון - איזה שירים היה כותב לו היה רואה בעיניו את הארץ ככדור". חשב והגה תוכנית: לקחת לירח שישה עד שמונה מתוך הרשימה: במאי, צייר, רקדן, סופר, מוזיקאי, מעצב אופנה, פסל, צלם וארכיטקט - כולם מהטופ של הטופ - ולתת להם ליצור. לא ליצור משהו עבור מאזאווה - אלא בשביל עצמם.

איזו מחשבה פשוטה וטהורה, איזו אמונה בכוח של האמנות. נשבע לכם שכמעט בכיתי מרוב התרגשות כששמעתי אותו מדבר על כבוד לירח כמקור השראה לאנושות מאז ומעולם. "נטוס לירח בשם האמנות והשלום", אמר. מיליארדרים אחרים רוכשים קבוצות כדורגל ופוליטיקאים, מאזאווה מקדם את האנושות, ולא מנסה למכור שום דבר לאף אחד. הוא לימד אותנו איך צריך לחלום: בשביל כל העולם. זה גיבור.

ברור מאיפה הוא קיבל את זה: מהרוקנרול. בעבר היה מאזאווה מתופף בלהקת פאנק, ועד היום, כשהוא מיליארדר מכובד, הוא מציג את עצמו כ"סקייטר, מתופף ויזם" ושומר ברשתות החברתיות על כינוי הפאנק שלו: You suck (משחק מילים על שמו, יוסאקו). עדות אופי מכרעת שממנה אני למד שהאיש לא לוקח את עצמו ברצינות גדולה מדי, וזו אולי המחמאה הכי גדולה שאני יכול לתת למישהו. בגלל זה, אגב, אני גם מאוד אוהב את אלון מאסק: הוא חופשי. כשתצא הטיסה בעוד חמש שנים יהיה יוסאקו מאזאווה בגיל שלי היום. אין הרבה דברים טובים שאני יכול לומר על הגיל שלי, מלבד זה: מדובר בגיל מושלם לטוס בו לירח.

ד. מתופף בלהקת פאנק שהפך להיות מיליארדר לוקח שמונה אמנים מכל העולם לטיול של שבוע סביב הירח. אני כל-כך רוצה וצריך להיות שם. מגיע לי! זה החלום שלי. כן, אני יודע שאני לא אחד משמונת האמנים בטופ של העולם - לא צריך להגיד לי את זה, תודה רבה באמת - אבל על החללית המתוכננת יש מקום למאה איש, יש עבודה לעשות, דברים לסחוב, שירותים לנקות, משקאות להגיש. הצייר צריך לנקות את המברשות שלו על מישהו, לא? כל עבודה מכבדת את בעליה, בעיקר בחלל.

חלום באספמיא, אני יודע. החללית הזאת תצא ככל הנראה בלעדיי, אם תצא. זה עדיין סימן מעורר תקווה לתיירות חלל במחיר נורמלי בעתיד הרחוק אך הנראה לעין, אולם לאט-לאט אני מתחיל לקבל את העובדה שעד שאני אגיע לירח כתייר חלל, כבר יהיה שם מקדונלדס ובית חב"ד, כמו שמתואר באלבום הנהדר Tranquility Base Hotel & Casino של ארקטיק מאנקיז. אבל זה בסדר מבחינתי, אני אולי נשאר פה - אבל לפחות יש לי גיבור חדש.

עוד כתבות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים