גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יורם טורבוביץ’ אינו המועמד המתאים לראשות בנק לאומי

יורם טורבוביץ', המועמד המוביל ליו"ר בנק לאומי, הוא איש מוכשר ובעל יכולת, אך קשריו העסקיים והחבריים עם הצמרת הכלכלית בארץ מעמידים בספק את התאמתו לתפקיד ● בתקופה שבה אמון הציבור במערכת הבנקאית נמצא בשפל, כדאי למצוא מועמד שמכיר מקרוב גם את אורח חייו של הציבור הרחב ● פרשנות

יורם טורבוביץ' / צילום: יוסי כהן
יורם טורבוביץ' / צילום: יוסי כהן

1.

כמה עובדות לקראת האסיפה הכללית של בנק לאומי בצהרי יום חמישי המתקרב: 1. בנק לאומי הוא בנק של הציבור - הציבור הוא בעל מניותיו וממנו מגיעים גם לקוחותיו. 2. יורם טורבוביץ' הוא איש מוכשר ובעל יכולות מוכחות. ועכשיו השאלה: האם הכישרונות, הכישורים והיכולות של טורבוביץ' - הם הם הכישרונות, הכישורים והיכולות שהציבור, בעל הבית ובעל השליטה של הבנק, זקוק להם בבואו לבחור את היו"ר הנכון של הבנק שלו? באי-נוחות גדולה, שהרי אין ספק שהאיש מוכשר, בעל יכולות ואין כתמים בעברו, נאמר כאן: לא.

2.

למה? כי התודעה האישית, המקצועית, העסקית והחברתית שלו - 'היסוד הנפשי' שלו - עוגנו במקומות אחרים. מקומות ראויים כשלעצמם, אבל קצת פחות מתאימים לבנק גדול שנשלט על ידי ציבור, ובמיוחד במצב הנוכחי בו יש אי-אמון עמוק בבנקאות בכלל ובבנקאים בפרט.

בשלושת הבנקים הגדולים מתקיימת כיום שליטה ציבורית מפוזרת במיוחד, מה שהופך כל אחד מהם לתאגיד פיננסי ענק, עם הרבה סמכויות ומעט מאוד אחריות של המנהלים, ובראשם היו"ר והמנכ"ל/ית. יו"ר לאומי שייבחר יהיה זה שיבחר את המנהל/ת הכללי אחרי ימי רקפת רוסק עמינח ועד אז יהיה שותף, גם בחוק וגם על פי אישיותו, בהחלטות הגדולות של הבנק, כולל כל מתן אשראי גבוה במיוחד.

יורם טורבוביץ' הוא דג זהב ששוחה באקווריום של המילייה העיסקי הגבוה במיוחד. לצידו יצחק תשובה, אהוד אולמרט, אלפרד אקירוב ויצחק סוארי שמנהל בעזרת טורבוביץ' את אחד הגופים הכי כבדים, הכי חזקים והכי תעלומתיים במדינה הזו, קבוצת אלייד. לקבוצת אלייד יש פעילות ענק במגוון תחומים - תשתיות, רכב, בנייה, יבוא מוצרי צריכה - ואיכשהו נשאבים אליה, בעיקר מאז כניסת יצחק סוארי לניהולה לפני למעלה מעשור, בעלי תפקידים בכירים מאוד לשעבר, במיוחד כאלה שיש טינה בליבם על היחס הציבורי והתקשורתי שקיבלו - למרות שבדיוק מהם נולד, נוצר והתפתח הונם.

ליו"ר בנק של ציבור ולמען ציבור, רצוי יותר לבחור מישהו שמכיר מקרוב גם עולמות של דגים רגילים, פשוטים - קרפיון, מושט - ולא רק דגי זהב נוצצים.

3.

תחת הכותרת 'ניסיון בעבודה' שנשלח בהודעת בנק לאומי לבורסה, כותב טורבוביץ' על עצמו כך: דירקטור פעיל בחברת האחזקות אלייד וחברת צ'מפיון מוטורס (יבואנית בלעדית של פולקסווגן, אאודי, סיאט וסקודה). היה יו"ר אזורים, יו"ר דלק מערכות אנרגיה. לפני כן כיהן כראש הסגל של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. קודם לזה היה דירקטור בסלקום ונציג קבוצת ספרא ברזיל בחברה, דח"צ בהדר חברה לביטוח ודירקטור במגדל. עוד לפני כן כיהן כמנכ"ל דיסקונט השקעות, יו"ר טמבור, יו"ר קליל תעשיות, יו"ר קניאל ודירקטור בשופרסל, אלרון, אלביט מערכות ואלביט הדמיה.

האנשים האלה שעבד עבורם, הם המילייה החברתי, העיסקי והתודעתי של טורבוביץ'. האנשים האלה הם קליינטים של בנק לאומי ולאורך הרבה מאוד שנים הקליינטים המאוד מאוד מועדפים של לאומי. על כל אלה אמר הציבור, בעל הבית של הבנק: 'הון-שלטון'. עכשיו מועמד לתפקיד יו"ר הבנק הוא התמצית של אותו הון-שלטון. הלזה פיללנו?

האינטרסים של טורבוביץ'

4.

מספיק לקרוא את נוסח 'החלטת ועדת הביקורת' של דירקטוריון לאומי, שבראשה עומד עורך הדין חיים סאמט, כדי להבין את עומק החברותיות וההזדהות בשכונה. עו"ד סאמט, שותף ומייסד פירמת "שניצר, גוטליב סאמט ושות", היה דירקטור בכיר ומכובד בבנק הפועלים וכאשר סיים את מכסת השנים שלו והשמועה על תיפקודו חצתה את הכביש והגיעה גם לוועדת המינויים - הוא נבחר לדירקטור בבנק לאומי.

על עצמו הוא כותב "נמנה עם עורכי הדין המנוסים והמוערכים בישראל.. נהנה ממוניטין מצוין בתחום דיני חברות, עסקאות בינלאומיות, דיני בנקאות ולטיגציה מסחרית". ב-19.8 אישרה ועדת הביקורת בראשותו את מועמדות טורבוביץ' לכהונת דירקטור חיצוני, וזה אחרי שבדקה כנדרש האם הקשרים של המועמד ו/או מי שנמצא בקשר קרוב אליו "אינם מהווים זיקה בהתאם לפקודת הבנקאות ובכפוף לעמדת הפיקוח על הבנקים, לבנק או למחזיק מהותי בו".

לאחר דיונים החליטה הוועדה של עו"ד סאמט כי הקשרים של טורבוביץ' "אינם מהווים זיקה" ובכלל הם קשרים "זניחים" מנקודת ראותו של טורבוביץ' ולפיכך, 'כתמונת ראי' מתנסח עו"ד סאמט משפטית "מנקודת ראות הבנק אינם מהווים זיקה..".

ועדת הביקורת של עו"ד סאמט מונה את הקשרים העסקיים, השותפויות והזיקות של טורבוביץ' מול הקשרים העסקיים של הבנק. בזה אחר זה מפורטים האינטרסים של טורבוביץ' והבנק מול אלייד, דלק קידוחים של תשובה, פניקס אחזקות של תשובה ושותפות אלפרד אקירוב - אלרוב. בסוף מחליטה הוועדה שגם כאשר יש זיקות, כלומר יש קשר בין האינטרסים של הבנק לאינטרסים של החברות ובעלי השליטה הנ"ל, הרי שהם "זניחים מנקודת ראות המועמד". למה זניחים? בגלל (רק בגלל?) שגודל הונו של המועמד טורבוביץ' הוא כזה גדול שכל קשר הופך ל"זניח" עבורו. ככה זה עם אלייד "כהונה זו אינה מהווה את עיקר עיסוקיו; ההכנסה מכהונה זו זניחה ביחס להונו של המועמד", ככה זה עם קבוצת דלק "הם זניחים בנקודת ראותו של המועמד" וגם בתיאור הקשר עם אלפרד אקירוב מצא עו"ד סאמט כי "שווי אחזקותיו (של טורבוביץ' - ס.ק.) בחברה זו הינו זניח ביחס להונו של המועמד".

5.

המסקנה שעולה היא שזיקה היא פונקציה של ההון. אילו לטורבוביץ' היה הון מועט - הרי הוועדה בוודאי הייתה מוצאת שיש לו זיקה לעיסקי אלייד, תשובה ואקירוב. אבל, קובע עו"ד סאמט, בהיות טורבוביץ' איש אמיד - הרי ה"זיקה" מתפוגגת.

האם לזה התכוון החוק? ספק. מה שבטוח הוא שלא לזה התכוון הציבור. זיקה איננה עניין יחסי. או שהיא ישנה או שהיא איננה. כאן כתוב במפורש שיש זיקה - אבל היא הופכת ללא זיקה, בהינף קולמוסו של עו"ד סאמט, "הנמנה עם עורכי הדין המנוסים והמוערכים בישראל", בגלל היקף הונו של המועמד.

6.

עו"ד סאמט היה הגורם השני שסלל את דרכו של טורבוביץ' לבנק. קדמה לו שופטת העליון לשעבר אילה פרוקצ'ה שעמדה אז בראש הוועדה לבחירת דירקטורים לבנקים ללא גרעין שליטה. למרות עשרות מועמדים ואף שבדירקטוריון הבנק יש מועמדים שחלקם טובים במיוחד, פנתה פרוקצ'ה דווקא אל טורבוביץ' והציעה לו להיות דירקטור בכוונה מוצהרת שיהיה בעתיד יו"ר הבנק. (האם ישאר דירקטור גם אם לא ייבחר ליור? - ספק).

למה? היא לא חייבת תשובה לאף אחד. הבעיה היא שגם בנק ישראל והפיקוח על הבנקים, כלומר קרנית פלוג וחדוה בר, שאחראיות על יישום חוקי הבנקאות, לא חושבות שהן חייבות תשובה למאן דהו. השתיים טורחות להדגיש את אי-מעורבותן בנושא. אבל, מעשית, קשה להבין איך פרוקצ'ה תחליט לסמן מישהו (סימון מוקדם ומתואם?) לתפקיד ציבורי בכיר כל כך, ועוד מי שאין לו ניסיון או מומחיות בנקאית, בלא שתתייעץ עם מי מהשתיים.

מה גם, שלעניין ההצהרה של טורבוביץ' כי אינו "בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית כהגדרתה" מציג בנק ישראל עמדה ותרנית, חלשה ולא רשמית לפיה אין כל הכרח ליו"ר בנק להיות בעל מיומנות חשבונאית ופיננסית, ושמספיק שיש בדירקטוריון חברים אחרים עם מיומנות שכזו. אם כך, אז מה המעלה שנמצאה דווקא בטורבוביץ'? מה היתרון שלו כלפי הציבור שמיוצג באסיפה הכללית על ידי גופים מוסדיים שמחזיקים בכספי הציבור?

7.

לא נשכח את הנושא השני שעל סדר היום של האסיפה הכללית של בנק לאומי ביום חמישי הקרוב: מינוי מחדש של משרדי רואי החשבון סומך חייקין KPMG וקוסט פורר גבאי את קסירר EY כרואי חשבון מבקרים משותפים של הבנק, מה שמשלים את אפקט האחידות במילייה החברתי שבראש הבנק. 

שוב, אחרי כל מה שהיה, לאומי נשאר נאמן לגד סומך ולמי שהוא בוחר בו כשותף לביקורת, והמפקחת על הבנקים מאפשרת לבנק לקיים הליך בחירה חדש של מבקרים שייפרס עד מי יודע מתי - 2021? 2022? ואם בכלל..

עוד כתבות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

רא''ל (מיל') השר גדי איזנקוט / צילום: גלעד קוולרצ'יק

איזנקוט מאיים בפרישה מהממשלה, ומאשים: "סחיטה באיומים פוליטיים"

חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • בשומרון: לוחמת מג"ב נפצעה קל מדריסה, המחבל נמלט • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר