גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לונדון ובריסל מתקרבות להסכם על תנאי הברקזיט; עיקר המחלוקת: הגבול בין אירלנד לצפון אירלנד

הצדדים צריכים להסכים גם על מתווה עתידי בתחומי הסחר וקשרי הביטחון ● שר החוץ האירי, סיימון קובני,אמר שהדיונים בסוגיית הגבול האירי עלולים להימשך עוד כמה שבועות ● מועד הברקזיט שנקבע: 29 במארס

בריטניה ברקזיט / צילום: רויטרס
בריטניה ברקזיט / צילום: רויטרס

צוותי המו"מ מתקרבים להסכם על תנאי הגירושים של בריטניה מהאיחוד האירופי, לדברי דיפלומטים משני הצדדים. חילוקי הדעות מצטמצמים סביב אחת הנקודות השנויות במחלוקת: כיצד למנוע הקמת גבול פיזי בין אירלנד וצפון אירלנד.

עדיין נותרו בעיות, ועדיין ייתכן שלא יגובש הסכם סופי, אך דיפלומטים מהאיחוד האירופי ומבריטניה שקרובים למו"מ אמרו שלונדון ובריסל מתקרבות להסכם לקראת פגישת הפסגה הקריטית של מנהיגי האיחוד האירופי בשבוע הבא.

אם יושג הסכם ברקזיט לאחר 16 חודשי מו"מ, עדיין יצטרכו שני הצדדים להסכים על מתווה עתידי בתחומי הסחר וקשרי הביטחון. לאחר מכן יצטרכו הפרלמנטים של בריטניה והאיחוד האירופי לאשרר את ההסכם לפני מועד הברקזיט שנקבע ל-29 במארס.

האופטימיות לגבי המו"מ התחדשה בשבוע שעבר לאחר שראש ממשלת בריטניה תרזה מיי גברה על הביקורת מצד תומכי ברקזיט ניציים במפלגתה השמרנית בכנס השנתי של המפלגה, והבטיחה להשיג הסכם שישמור על הקשרים הכלכליים ההדוקים של בריטניה עם האיחוד.

פקידים אמרו כי הושגה התקדמות במאמץ לגבור על שניים מהמכשולים האחרונים להסכם פרישתה של בריטניה מהאיחוד: כיצד למנוע הקמת נקודות ביקורת פיזיות באירלנד, וכיצד ייאכף הסכם הברקזיט בכללותו.

הגבול האירי הפך לסוגיה מרכזית מכיוון שאירלנד נשארת באיחוד האירופי, בעוד שצפון אירלנד פורשת ממנו יחד עם שאר חלקי הממלכה המאוחדת.

ההפרדה תצריך ביקורת מכס וביקורת רגולטורית של סחורות שעוברות מטריטוריה אחת לאחרת. בבריסל אתמול (ג'), לאחר פגישה עם מנהל המו"מ מטעם האיחוד האירופי, מישל ברנייה, אמרה מנהיגת המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית של צפון אירלנד, ארלין פוסטר, כי למפלגתה יש "קווים אדומים" בכל הנוגע לחסמים רגולטוריים או חסמי מכס חדשים על הסחר בתוך הממלכה המאוחדת.

שר החוץ האירי, סיימון קובני, ניסה להפחית את הציפיות לפריצת דרך מהירה, ואמר שהדיונים בסוגיית הגבול האירי עלולים להימשך עוד כמה שבועות.

האיחוד האירופי התעקש תחילה על הקמת נקודות ביקורת מכס וביקורת רגולטורית לאורך הים האירי בין בריטניה וצפון אירלנד, אך מיי אמרה שמהלך כזה יחלק למעשה את בריטניה לשני אזורי מכס ויפגע בשלמותה החוקתית של בריטניה.

במסגרת פשרה שנידונה בימים האחרונים, תסכים בריטניה לבדיקות רגולטוריות הדוקות יותר על סטנדרטי מוצרים שעוברים מבריטניה לצפון אירלנד, כדי שלא יהיה צורך בבדיקות חדשות על הגבול עם הרפובליקה האירית, לדברי דיפלומטים. במקביל יצמצם האיחוד האירופי את הבדיקות לאורך הים האירי, ויעביר אותן לאזורים עסקיים בבריטניה, למשל.

כמו כן מסתמן פתרון לסוגיה למי תהיה הסמכות להחליט באופן סופי בסכסוכים על הסכם הגירושים בין בריטניה והאיחוד. האיחוד האירופי טוען זה זמן רב שסמכות זו צריכה להיות בידי בית הדין האירופי לצדק, אך בריטניה מתעקשת לשים קץ לסמכותו של בית הדין האירופי בשטחה לאחר הברקזיט.

לדברי דיפלומטים אירופים, במסגרת הפשרה המסתמנת יוכל צוות אירופי-בריטי להפנות את הסכסוכים לבית הדין האירופי לצדק. האיחוד האירופי לא יוכל לדרוש באופן חד צדדי את התערבות בית הדין הזה.

דיפלומטים אמרו שהדיונים יימשכו סביב השעון בשבוע הנוכחי, אך ייתכן שנוסח של ההסכם יוסכם בעוד מועד באופן שניתן יהיה להציגו בפני מנהיגי האיחוד בפגישת הפסגה שלהם בבריסל ב-17 באוקטובר.

כדי שהמו"מ ינחל הצלחה, יש להציג לצד הסכם הברקזיט גם מתווה סחר עתידי וקשרי הביטחון בין בריטניה והאיחוד.

לונדון רוצה לוודא שההסכם יאפשר לצמצם חיכוכים עתידיים בתחום הסחר. האיחוד מפולג בסוגיה עד כמה מפורט צריך מתווה זה להיות. חלק מהמדינות, כגון צרפת, מפעילות לחץ כדי שמתווה זה יפרט אילו אופציות אינן באות בחשבון בקשרי הסחר העתידיים.

אך הולך וגובר הקונצנזוס שהמתווה ינוסח באופן שיותיר אופציות פתוחות לבריטניה, לדברי דיפלומטים אירופים. שני הצדדים עושים מאמצים להגיע עד נובמבר להסכמה על המתווה, שלא יהיה מחייב מהבחינה המשפטית. שיחות הסחר הרשמיות ייפתחו רק לאחר שבריטניה תפרוש באביב מהאיחוד.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים