גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות בפתח, ואין הכרעה בתיק פיירברג

האם בפרקליטות יעדיפו לגלגל את התיק לביהמ"ש, כמו שעשו בתיק וינרוט?

ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג / צילום: שלומי יוסף
ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג / צילום: שלומי יוסף

עוד פחות משבועיים, ב-30 באוקטובר, יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות, ובכירי הפרקליטות עדיין לא הכריעו האם לזמן את ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג, לשימוע לפני העמדה לדין פלילי או לסגור את תיק החקירה נגדה. הפרקליטים, ובראשם פרקליט המדינה שי ניצן, נקלעו למצב מוזר: הם קמים בבוקר בתחושה שיש בידיהם די ראיות כדי לבסס סיכוי סביר להרשעה של מרים פיירברג - ובלילה הולכים לישון בתחושה שמדובר בתיק שיש בו גם סיכוי סביר לזיכוי של ראשת העיר. ההתלבטות שלהם היא קשה ומורכבת.

חקירת פרשת השחיתות בעיריית נתניה הסתיימה כבר לפני שנה וחצי, ב-21 במארס 2017. המשטרה הודיעה אז על סיום החקירה ועל גיבוש תשתית ראייתית לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים על-ידי פיירברג; עבירות ניסיון קבלת שוחד על-ידי בעלה לשעבר, אליהו פיירברג; ועבירות שוחד על-ידי בנה, צפריר פיירברג.

ההתלבטויות הרבות בפרקליטות באשר לגורל התיק של פיירברג, המיוצגת על-ידי עו"ד נתי שמחוני, נובעות מקשיים ראייתיים משמעותיים בתיק. כך למשל, החקירה לא ביססה בראיות את החשד שלפיו פיירברג נהנתה מהטבות אסורות שקיבלה מיזמי נדל"ן, שהיא נכנסה לשותפויות עימם. החשד היה שפיירברג ובני משפחתה קיבלו מקבלנים ומיזמים זכות לרכוש חלק בפרויקטים שונים בשותפות, בעלויות פחותות משמעותית. הטבות שלימים הניבו לראשת העיר זכות לדירה במחיר מופחת - הטבה של מאות אלפי שקלים. ואולם הפרקליטים שעוסקים בתיק סבורים כי קשה יהיה להוכיח שפיירברג אכן תרמה מעט וקיבלה הרבה בתמורה. זאת, לאור המערכת ההסכמית המפותלת והנסתרת בחלקה, שהייתה בינה לבין אותם קבלנים.

הקושי של ניצן ואנשיו גדל בשל ההנחיה שהוציא ניצן כבר בחודש יוני למשטרה ולפרקליטים הכפופים לו לנסות לקדם ולסיים את הטיפול בכל תיקי החקירה של ראשי ערים וראשי רשויות עד הבחירות. זה ייראה רע מאוד אם דווקא בתיק של עיריית נתניה, שהוא אחד המשמעותיים והגדולים שנחקרים ושהחקירה בו נמשכת כבר זמן רב, לא תתקבל החלטה של ניצן.

אבל הקושי של הפרקליטות לקבל החלטה בתיק עיריית נתניה/פיירברג לא נגמר כאן. כפי שחשפנו ב"גלובס", בכירי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), ובראשם המפקד תת-ניצב כורש בר-נור, לוחצים על פרקליט המדינה להעמיד לדין את פיירברג. הסמכות להחלטה הסופית בתיק היא כמובן של ניצן, אבל לא פשוט לקבל הכרעה שעומדת בניגוד לעמדה של בר-נור, שהוא לא רק קצין משטרה בכיר, אלא גם משפטן מוערך. מה שכבר בטוח זה שפיירברג לא תועמד לדין בגין שוחד, אלא לכל היותר בגין עבירות של מירמה והפרת אמונים. וגם זה, כאמור, בספק.

ב-16 בדצמבר 2013, ביום שבו נכנס ניצן לתפקידו כפרקליט המדינה הוא אמר ש‎‏"אם פרקליט מוצא שהראיות נגד חשוד מקימות סיכוי סביר להרשעה, חובתו להגיש כתב אישום ולנהל משפט ללא חשש וללא משוא-פנים, ויהיה החשוד בכיר, עשיר או בעל כוח כאשר יהיה". אבל ניצן יודע שלקבל החלטה לסגור תיק נגד חשודה בכירה כפיירברג, זו החלטה קשה לא פחות. לפעמים, יותר קל לגלגל תפוח אדמה לוהט שכזה אל פתחו של בית המשפט ולחסוך לעצמו את הביקורת הציבורית. ולמרות כל זה. אולי בגלל כל זה, בשורה התחתונה, ניצן נוטה לסגור את התיק נגד פיירברג.

המאבק של וינרוט

ב-31 בדצמבר 2009, אחרי לבטים רבים, החליטה הפרקליטות להגיש כתב אישום נגד פרקליט הצמרת, יעקב וינרוט, שהלך השבוע לעולמו, ולגלגל את תפוח האדמה הלוהט של תיק וינרוט לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב. וינרוט הואשם שבינו לבין פקיד שומה גוש דן דאז, שוקי ויטה, נוצרה מערכת יחסים מושחתת, במסגרתה גבה וינרוט שכר-טרחה מופחת מויטה כשהעניק לו ייצוג משפטי, ובתמורה אישר ויטה הסדרי מס מקלים ללקוחותיו של וינרוט, בהם מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק - מהם קיבל וינרוט שכר-טרחה של כ-30 מיליון שקל.

יעקב וינרוט / צילום: יונתן בלום

חקירתו הראשונה של וינרוט במשטרה נערכה באפריל 2008. וינרוט היה בהלם מהסיטואציה של החקירה. "פתאום אמרו לי משהו כמו 'מתעורר חשד ששוקי ויטה טיפל בלקוחות שלך, באותו זמן שאתה טיפלת בענייניו ושיש בכך סטייה מהשורה'. לא הבנתי מה הם מטפסים עליי פתאום", הוא תיאר מאוחר יותר את תחושותיו.

לדבריו, "אחר כך עלה בחקירה גם עניין השוחד. באותו רגע חרב עליי עולמי. אני 37 שנים במקצוע הזה. הסתכלתי בעיניים של החוקר וראיתי שהוא בעצמו לא מאמין במה שהוא חוקר. אני לא איש חזק ולא גיבור ישראל. זה הרג אותי". וינרוט המשיך ואמר: "מי שנותן שוחד מתחבא. אם היה לי איזהו אבק שוחד בראש לא הייתי מסתובב בראש חוצות ומנופף בדגל (על הקשר עם ויטה. ח"מ) אני לא מצפה שיתנו לי את 'חזקת החפות' אבל לפחות שיתנו לי את 'חזקת האינטליגנציה'".

וינרוט סיפר כי הוא התנהג בחקירתו במשטרה באופן שונה מהאופן שבו הוא יעץ ללקוחותיו כשהיו במצב דומה. "עשיתי את ההפך הגמור ממה שאני מייעץ ללקוחות ולא שמרתי על זכות השתיקה, כי אני הייתי הנחקר. במעמדי כסנגור פלילי, יש לי חובות גם בחקירה. אמרתי לחוקרים תיקחו את כל החומר שאתם רוצים".

משפטו של וינרוט היה סוער ורב יצרים. בחקירותיו ובעדותו העלה וינרוט לא פעם תיאוריית קונספירציה לפיה אלמלא היה מדובר בו, לא היה מוגש כלל כתב אישום בפרשה. "לא יעמידו עו"ד לדין על אותו דבר אלא אם קוראים להם יעקב וינרוט", הטיח וינרוט בתובעת במשפטו, עו"ד שרון כהנא, באחד הדיונים. כשכהנא ביקשה להבהיר שלא מדובר בעניין אישי, השיב וינרוט: "זה לא אישי? שוטר בכיר אמר לי שבפרקליטות 'רצו להוריד את הדוס הזה מהכביש'".

סוף סיפור העמדתו לדין של וינרוט ידוע: ב-31 באוקטובר 2011 זוכה וינרוט מכל האישומים נגדו על-ידי שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, גלעד נויטל. נויטל קבע, שבניגוד לטענות התביעה, אופן התנהגותו של וינרוט כלפי פקיד השומה ויטה לא היה בהכרח חריג או מיטיב, בהשוואה להתנהגותו של וינרוט מול לקוחות אחרים של משרדו. זאת, לאחר שוינרוט הוכיח באותו ובמופתים כי הוא נהג להעניק ייצוג משפטי פרו-בונו או בשכר-טרחה מופחת לרשימה ארוכה של אנשים שנזקקו לזה.

לאחר הכרעת הדין, טענה הפרקליטות שוינרוט זוכה מחמת הספק בלבד והוסיפה שהעובדה שזיכויו של וינרוט הוא מחמת הספק מוכיחה כי כתב האישום נגדו היה ראוי לבירור בבית המשפט.

אתמול (ד') ציינתי את העובדה הזאת בידיעה על מותו של וינרוט. בעקבות הדברים פנו אליי כמה ממקורביו של וינרוט וטענו בפניי שאין שום קביעה בפסק הדין של נויטל שאומרת שהזיכוי של וינרוט הוא מחמת הספק. ואכן, חזרתי ובדקתי ואין בהכרעת הדין שום קביעה שהזיכוי היה מחמת הספק.

יעקב וינרוט ניהל הרבה מאבקים משפטיים בחייו למען אחרים, אבל אין ספק שהחשוב מכולם עבורו היה הקרב על חפותו שלו. שבע שנים חלפו מאז שוינרוט יצא מנצח מהקרב המשפטי הזה. קרב שלמרות הניצחון הותיר בו חותם ורדף אותו. הוא חלה בסרטן שנים בודדות אחרי תום המשפט והתחושה שהרשויות "טיפסו" עליו רק בשל היותו וינרוט, לא עזבה אותו עד יומו האחרון.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו