גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אנחנו אשמים במות פועלי הבניין

מה היה קורה אם אנשים היו מחרימים חברות כמו אלקטרה בנייה?

אנטון והאבוקדו / איור : תמיר שפר
אנטון והאבוקדו / איור : תמיר שפר

א.

הילדה נפלה בבית הספר וקצת התנפחה לה היד אז הלכנו למוקד לראות אורתופד. אם היו קוראים לו עודד, זה היה מושלם, אבל קראו לו אנטולי. בכל מקרה, בסביבות תשע וחצי בבוקר, ממש מספר אחד או שניים לפני התור שלנו התחילה להגיע שיירה של פועלי בניין ממגוון אתרים. מקרים קלים, אלה שלא מצדיקים חדר מיון ובטח שלא דיווח חדשותי: אחד בא עם מסמר ענק בירך, לשני נפלה בלטה על הכתף, שלישי החליק ועיקם קרסול, רביעי שבר שלוש אצבעות ברגל, חמישי נכווה בחומצה, שישי הגיע עם תחבושת אריק שרון על המצח וכך הלאה; מצעד הד**א*ב*ה.

תוך כדי שישבנו שם במזגן וחיכינו בתור, מתו שני פועלי בניין. נעמאן ח'ליל דעדוש, בן 56, נדרס על-ידי טרקטור בסלילת כביש באבן יהודה. ברמת בית שמש נפל סלע על ראשו של מוחמד נדאל ברגות בן ה-22. מאוחר יותר באותו היום, התחשמל למוות בהרצליה טכנאי הדודים מוחמד שואהנה, גם הוא בן 22. שלושה הרוגים ביום. ערב קודם מת אנטון מרצ'נקו בן ה-26 אחרי שנפל לפיר אשפה מגובה של 14 קומות באתר פארק הים של חברת אלקטרה בנייה בבת ים - הפועל העשירי שנהרג באתרים של אלקטרה בנייה בשלוש השנים האחרונות. למה החברה הזו עדיין בונה? למה אף אחד לא אוטם את המשרדים שלה בבטון? איך זה שהיא ממשיכה להיסחר בבורסה כאילו כלום?

פועלי בניין / צילום: תמר מצפי

תחת הערך "חזון" באתר שלה, נכתב כי היא "שואפת להשפיע ולהעניק ערך מוסף לתחום הבנייה בישראל* אלקטרה בנייה תמיד צעד קדימה, וזאת באמצעות ההון האנושי שמהווה חלק בלתי נפרד מהצלחת החברה". וואו.

סרגיי, אחיו היחיד של אנטון מרצ'נקו, ספד לו בפייסבוק. בין השאר כתב: "אתה חסר לי, רוצה שתחזור אבל איזה בן זונה לא דאג לבטיחות שלך. כואב לי הלב איך נפלת מקומה 14, איך לא חשבת עליי, אחיך הקטן, כשעשית את הצעד הזה לבדוק מה היה שם. אני מאמין שפחדת נורא כשנפלת ובסוף חשבת על המשפחה שלך, אבל היה כבר מאוחר". וזה דבר שלא נותן לי מנוח: מה חושבים ומה מרגישים רגע לפני שמתים, מה חשבו ומה הרגישו מרצ'נקו, דעדוש, ברגות ושואהנה רגע לפני שנכנסו לסטטיסטיקה בתור הרוגים 33 עד 36 בענף הבנייה מאז תחילת 2018?

כ-150 פועלים נפצעו קשה ובינוני מתחילת השנה, אבל המספר האמיתי גדול בהרבה. חלקם מוסעים למחסומים ונזרקים שם, לא נספרים בשומקום. כ-8,000 פציעות מדווחות בשנה. מ-2006 נהרגו כ-400 פועלי בניין, אבל אף קבלן - אף קבלן - לא איבד את רישיונו.

אין דבר, טוב למות בעד ארצנו.

ב.

אוהבים אבוקדו? השבוע עמד הפרי הירוק במרכזו של דיון ציבורי שהתחיל בשאלה תמימה בשעשועון של ה-BBC: האם האבוקדו (כמו גם שקדים, מלונים וקיווי) ראויים למאכל של טבעונים אדוקים / קיצוניים, מאחר שבגידול המסחרי שלו מעורב ניצול מחפיר של בעלי חיים מסוג דבורים. אני לא כותב את זה כדי להסתלבט על הטבעונים, בחיי. להיפך. אומנם אני אוכל-כול, אבל זה רק בגלל שאני שונא להתעסק באוכל. כשאני רעב, אני לוקח מה שיש. אם הטבעונות הייתה קלה כמו האומניבוריות, הייתי שם בלי לחשוב פעמיים. מבחינתי, טבעונות זה כמו כשרות או דיאטה פליאוליתית: כל מה שגורם לי לחשוב שנייה מיותרת על האוכל שלי, לא מעניין אותי.

אבוקדו גליל / צילום: מועצת הצמחים

ועדיין, אני מעריך את הדקדקנות וההקפדה של הטבעונים על מניעת סבל ומוות מיצורים אחרים. הלוואי שהיינו מתייחסים לפועלי הבניין כמו שהם מתייחסים לאבוקדו, או דבורים, אבל לצערנו, המדינה חושבת על פועלי בניין כמו שאני חושב על רוטב הולנדז: בחיים שלי לא חשבתי על רוטב הולנדז. עד שחיפשתי אותו בגוגל לא ידעתי מה זה. נשמע מגעיל כמו כל המטבח הצרפתי.

המדינה אשמה, אבל להאשים את המדינה זה בכייני. גם אנחנו אשמים. תחשבו מה היה קורה אם אנשים היו שואלים - או לפחות חושבים - כמה אנשים נפגעו בעבודה על הדירה שהם קונים, ואיך. מה היה קורה אם אנשים היו מחרימים חברות כמו אלקטרה בנייה? אם בכניסה לפרויקט פארק הים היה מוצב שלט: "אנטון מרצ'נקו מת בשביל הבניין הזה - תחשבו עליו שנייה"?

אם אנחנו לא חושבים על הפועלים האלה כמו על בני אדם, אולי נחשוב עליהם כאבוקדו, או אננס - דברים שאכפת לנו מהם.

ג.

מתחילת השנה נהרגו עשרה הולכי רגל ו-16 רוכבים בתאונות שמעורבים בהן אופניים חשמליים, על-פי נתוני הרשות לבטיחות בדרכים. המרכז הלאומי לחקר הטראומה (יש דבר כזה) מעריך שעד סוף השנה יהיו 22 הרוגים, פי 3 יותר מאשר בשנה שעברה. משהו כמו 2,200 תאונות התרחשו השנה. בכל שאר התחומים, אגב, יש ירידה במספר ההרוגים.

רכב הפוך לאחר תאונת דרכים  / צלם: תמר מצפי

לרוכבים יש יתרון (או חיסרון) מקאברי על פועלי הבניין - עוד לא פגשתי פועל בניין מפורסם, אבל מדי פעם מת או נפגע רוכב אופניים מוכר והנושא כובש לו מקום על סדר היום והמדינה רועשת וגועשת לכמה ימים. זה עובד: הממשלה החליטה להילחם בתופעה עם החמרת אכיפה וענישה, רישום של הכלים והכשרה לתלמידים. תנו לי להמר פה על 15 שקלים שכמעט שום דבר מזה לא יקרה. לא תהיה שום אכיפה לצערי הרב, מלבד מבצעים ראוותניים פה ושם. וההכשרה לתלמידים? בחייאת.

גם כאן המדינה אשמה, ברור. אבל להאשים רק את המדינה זה קל. בנאדם, זה שאין שביל אופניים לא נותן לך את הרשות לנסוע באדום נגד הכיוון בלי קסדה כשאתה מדבר בטלפון ומרכיב חברה. מי שקונה לילד שלו קורקינט, לא מכריח אותו לחבוש קסדה ולא בודק שהוא לא ביטל את הגבלת המהירות, מסייע לפשע בלי קשר לזה שהנתיבים לא משהו. אתה באמת צריך פקח בשביל לא לרדת מהמדרכה או לכל הפחות לעמוד כשזוג זקנים הולך מולך? חוקים הם בלתי נמנעים ולאכוף אותם זה חשוב, אבל שום דבר לא שווה אם לאנשים לא אכפת.

ד.

באותו היום שבו מתו ארבעה פועלי בניין, פרסם המשרד להגנת הסביבה את "דוח מדד ההשפעה הסביבתית ל-2017" ובו רשימת המפעלים המזהמים בישראל. ואלו הן החברות המזהמות ביותר: רותם אמפרט נגב, בז"ן, בית זיקוק פז אשדוד, מפעל כרמל אולפינים ומפעל גדיב מקבוצת בז"ן, מפעל מגנזיום ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג של חברת חשמל, מפעל נייר חדרה, מפעל טבע טק, ותחנת הכוח בחדרה. בנוסף, נרשם זינוק של עשרות אחוזים בזיהום של לא מעט חברות אחרות. חמישה מהמפעלים בעשירייה הראשונה של המזהמים הם בבעלות החברה לישראל שנשלטת על-ידי עידן עופר, אבל הוא בלונדון, אז הכול סבבה בשבילו.

עידן עופר. מה שלא השיג באיומים הוא ינסה להשיג בנחמדות / צילום: רויטרס

בגדול, המצב משתפר, אבל לאט, לאט מדי. הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית לנפש בישראל עדיין גבוהות מהפליטות ברוב האיחוד האירופי ובחיפה ממשיכים למות מסרטן יותר מאשר בכל הארץ. "בנפת חיפה", כתב משרד הבריאות במסמך שפורסם החודש ("עדכון היארעות סרטן בישראל לפי נפות"), "נצפה עודף מובהק בתחלואה בסרטן עבור רוב סוגי הסרטן שנבדקו ברוב או בכל תקופות הזמן". מחקר אחר מצא קשר אפשרי בין לידת תינוקות במשקל נמוך לקרבה למפעלים. תגובת בז"ן אגב, הייתה: "לא ניתן להסיק מהנתונים על קשר בין זיהום סביבתי לתחלואה". מצחיקולים. זה קצת כמו שאלקטרה בנייה הייתה אומרת שלא ניתן להסיק שיש קשר בין נפילת הפועל למותו.

גם בזה המדינה אשמה, אבל הפעם היא האשמה היחידה. אין לה לאן לברוח: אנחנו יכולים להחרים קבלנים ולא לצאת מהבית כדי שלא נידרס, אבל אנחנו לא יכולים לא לנשום את האוויר של ישראל. מה אנחנו, עידן עופר?

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?