גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אנחנו אשמים במות פועלי הבניין

מה היה קורה אם אנשים היו מחרימים חברות כמו אלקטרה בנייה?

אנטון והאבוקדו / איור : תמיר שפר
אנטון והאבוקדו / איור : תמיר שפר

א.

הילדה נפלה בבית הספר וקצת התנפחה לה היד אז הלכנו למוקד לראות אורתופד. אם היו קוראים לו עודד, זה היה מושלם, אבל קראו לו אנטולי. בכל מקרה, בסביבות תשע וחצי בבוקר, ממש מספר אחד או שניים לפני התור שלנו התחילה להגיע שיירה של פועלי בניין ממגוון אתרים. מקרים קלים, אלה שלא מצדיקים חדר מיון ובטח שלא דיווח חדשותי: אחד בא עם מסמר ענק בירך, לשני נפלה בלטה על הכתף, שלישי החליק ועיקם קרסול, רביעי שבר שלוש אצבעות ברגל, חמישי נכווה בחומצה, שישי הגיע עם תחבושת אריק שרון על המצח וכך הלאה; מצעד הד**א*ב*ה.

תוך כדי שישבנו שם במזגן וחיכינו בתור, מתו שני פועלי בניין. נעמאן ח'ליל דעדוש, בן 56, נדרס על-ידי טרקטור בסלילת כביש באבן יהודה. ברמת בית שמש נפל סלע על ראשו של מוחמד נדאל ברגות בן ה-22. מאוחר יותר באותו היום, התחשמל למוות בהרצליה טכנאי הדודים מוחמד שואהנה, גם הוא בן 22. שלושה הרוגים ביום. ערב קודם מת אנטון מרצ'נקו בן ה-26 אחרי שנפל לפיר אשפה מגובה של 14 קומות באתר פארק הים של חברת אלקטרה בנייה בבת ים - הפועל העשירי שנהרג באתרים של אלקטרה בנייה בשלוש השנים האחרונות. למה החברה הזו עדיין בונה? למה אף אחד לא אוטם את המשרדים שלה בבטון? איך זה שהיא ממשיכה להיסחר בבורסה כאילו כלום?

פועלי בניין / צילום: תמר מצפי

תחת הערך "חזון" באתר שלה, נכתב כי היא "שואפת להשפיע ולהעניק ערך מוסף לתחום הבנייה בישראל* אלקטרה בנייה תמיד צעד קדימה, וזאת באמצעות ההון האנושי שמהווה חלק בלתי נפרד מהצלחת החברה". וואו.

סרגיי, אחיו היחיד של אנטון מרצ'נקו, ספד לו בפייסבוק. בין השאר כתב: "אתה חסר לי, רוצה שתחזור אבל איזה בן זונה לא דאג לבטיחות שלך. כואב לי הלב איך נפלת מקומה 14, איך לא חשבת עליי, אחיך הקטן, כשעשית את הצעד הזה לבדוק מה היה שם. אני מאמין שפחדת נורא כשנפלת ובסוף חשבת על המשפחה שלך, אבל היה כבר מאוחר". וזה דבר שלא נותן לי מנוח: מה חושבים ומה מרגישים רגע לפני שמתים, מה חשבו ומה הרגישו מרצ'נקו, דעדוש, ברגות ושואהנה רגע לפני שנכנסו לסטטיסטיקה בתור הרוגים 33 עד 36 בענף הבנייה מאז תחילת 2018?

כ-150 פועלים נפצעו קשה ובינוני מתחילת השנה, אבל המספר האמיתי גדול בהרבה. חלקם מוסעים למחסומים ונזרקים שם, לא נספרים בשומקום. כ-8,000 פציעות מדווחות בשנה. מ-2006 נהרגו כ-400 פועלי בניין, אבל אף קבלן - אף קבלן - לא איבד את רישיונו.

אין דבר, טוב למות בעד ארצנו.

ב.

אוהבים אבוקדו? השבוע עמד הפרי הירוק במרכזו של דיון ציבורי שהתחיל בשאלה תמימה בשעשועון של ה-BBC: האם האבוקדו (כמו גם שקדים, מלונים וקיווי) ראויים למאכל של טבעונים אדוקים / קיצוניים, מאחר שבגידול המסחרי שלו מעורב ניצול מחפיר של בעלי חיים מסוג דבורים. אני לא כותב את זה כדי להסתלבט על הטבעונים, בחיי. להיפך. אומנם אני אוכל-כול, אבל זה רק בגלל שאני שונא להתעסק באוכל. כשאני רעב, אני לוקח מה שיש. אם הטבעונות הייתה קלה כמו האומניבוריות, הייתי שם בלי לחשוב פעמיים. מבחינתי, טבעונות זה כמו כשרות או דיאטה פליאוליתית: כל מה שגורם לי לחשוב שנייה מיותרת על האוכל שלי, לא מעניין אותי.

אבוקדו גליל / צילום: מועצת הצמחים

ועדיין, אני מעריך את הדקדקנות וההקפדה של הטבעונים על מניעת סבל ומוות מיצורים אחרים. הלוואי שהיינו מתייחסים לפועלי הבניין כמו שהם מתייחסים לאבוקדו, או דבורים, אבל לצערנו, המדינה חושבת על פועלי בניין כמו שאני חושב על רוטב הולנדז: בחיים שלי לא חשבתי על רוטב הולנדז. עד שחיפשתי אותו בגוגל לא ידעתי מה זה. נשמע מגעיל כמו כל המטבח הצרפתי.

המדינה אשמה, אבל להאשים את המדינה זה בכייני. גם אנחנו אשמים. תחשבו מה היה קורה אם אנשים היו שואלים - או לפחות חושבים - כמה אנשים נפגעו בעבודה על הדירה שהם קונים, ואיך. מה היה קורה אם אנשים היו מחרימים חברות כמו אלקטרה בנייה? אם בכניסה לפרויקט פארק הים היה מוצב שלט: "אנטון מרצ'נקו מת בשביל הבניין הזה - תחשבו עליו שנייה"?

אם אנחנו לא חושבים על הפועלים האלה כמו על בני אדם, אולי נחשוב עליהם כאבוקדו, או אננס - דברים שאכפת לנו מהם.

ג.

מתחילת השנה נהרגו עשרה הולכי רגל ו-16 רוכבים בתאונות שמעורבים בהן אופניים חשמליים, על-פי נתוני הרשות לבטיחות בדרכים. המרכז הלאומי לחקר הטראומה (יש דבר כזה) מעריך שעד סוף השנה יהיו 22 הרוגים, פי 3 יותר מאשר בשנה שעברה. משהו כמו 2,200 תאונות התרחשו השנה. בכל שאר התחומים, אגב, יש ירידה במספר ההרוגים.

רכב הפוך לאחר תאונת דרכים  / צלם: תמר מצפי

לרוכבים יש יתרון (או חיסרון) מקאברי על פועלי הבניין - עוד לא פגשתי פועל בניין מפורסם, אבל מדי פעם מת או נפגע רוכב אופניים מוכר והנושא כובש לו מקום על סדר היום והמדינה רועשת וגועשת לכמה ימים. זה עובד: הממשלה החליטה להילחם בתופעה עם החמרת אכיפה וענישה, רישום של הכלים והכשרה לתלמידים. תנו לי להמר פה על 15 שקלים שכמעט שום דבר מזה לא יקרה. לא תהיה שום אכיפה לצערי הרב, מלבד מבצעים ראוותניים פה ושם. וההכשרה לתלמידים? בחייאת.

גם כאן המדינה אשמה, ברור. אבל להאשים רק את המדינה זה קל. בנאדם, זה שאין שביל אופניים לא נותן לך את הרשות לנסוע באדום נגד הכיוון בלי קסדה כשאתה מדבר בטלפון ומרכיב חברה. מי שקונה לילד שלו קורקינט, לא מכריח אותו לחבוש קסדה ולא בודק שהוא לא ביטל את הגבלת המהירות, מסייע לפשע בלי קשר לזה שהנתיבים לא משהו. אתה באמת צריך פקח בשביל לא לרדת מהמדרכה או לכל הפחות לעמוד כשזוג זקנים הולך מולך? חוקים הם בלתי נמנעים ולאכוף אותם זה חשוב, אבל שום דבר לא שווה אם לאנשים לא אכפת.

ד.

באותו היום שבו מתו ארבעה פועלי בניין, פרסם המשרד להגנת הסביבה את "דוח מדד ההשפעה הסביבתית ל-2017" ובו רשימת המפעלים המזהמים בישראל. ואלו הן החברות המזהמות ביותר: רותם אמפרט נגב, בז"ן, בית זיקוק פז אשדוד, מפעל כרמל אולפינים ומפעל גדיב מקבוצת בז"ן, מפעל מגנזיום ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג של חברת חשמל, מפעל נייר חדרה, מפעל טבע טק, ותחנת הכוח בחדרה. בנוסף, נרשם זינוק של עשרות אחוזים בזיהום של לא מעט חברות אחרות. חמישה מהמפעלים בעשירייה הראשונה של המזהמים הם בבעלות החברה לישראל שנשלטת על-ידי עידן עופר, אבל הוא בלונדון, אז הכול סבבה בשבילו.

עידן עופר. מה שלא השיג באיומים הוא ינסה להשיג בנחמדות / צילום: רויטרס

בגדול, המצב משתפר, אבל לאט, לאט מדי. הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית לנפש בישראל עדיין גבוהות מהפליטות ברוב האיחוד האירופי ובחיפה ממשיכים למות מסרטן יותר מאשר בכל הארץ. "בנפת חיפה", כתב משרד הבריאות במסמך שפורסם החודש ("עדכון היארעות סרטן בישראל לפי נפות"), "נצפה עודף מובהק בתחלואה בסרטן עבור רוב סוגי הסרטן שנבדקו ברוב או בכל תקופות הזמן". מחקר אחר מצא קשר אפשרי בין לידת תינוקות במשקל נמוך לקרבה למפעלים. תגובת בז"ן אגב, הייתה: "לא ניתן להסיק מהנתונים על קשר בין זיהום סביבתי לתחלואה". מצחיקולים. זה קצת כמו שאלקטרה בנייה הייתה אומרת שלא ניתן להסיק שיש קשר בין נפילת הפועל למותו.

גם בזה המדינה אשמה, אבל הפעם היא האשמה היחידה. אין לה לאן לברוח: אנחנו יכולים להחרים קבלנים ולא לצאת מהבית כדי שלא נידרס, אבל אנחנו לא יכולים לא לנשום את האוויר של ישראל. מה אנחנו, עידן עופר?

עוד כתבות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"