גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכויות שידור: מנועי הצמיחה החדשים של ענפי הספורט המובילים

הקבוצות הגדולות והליגות הבכירות התרגלו להציג בכל שנה עלייה מטאורית בהכנסות - שמקורה לרוב בכסף שהגיע מזכויות שידור ● אלא שהגופים המשדרים כבר לא מוכנים לתת יד לעליית המחירים, וקברניטי הספורט מוצאים מקורות הכנסה חדשים בחברות הימורים ובשווקים רחוקים

ברצלונה/  צילום: shutterstoc
ברצלונה/ צילום: shutterstoc

קבוצת הכדורגל של ברצלונה תהפוך השנה למועדון הספורט הראשון בעולם עם מחזור של מיליארד אירו בעונה. אופ"א שרק לפני עשור שילמה לקבוצות סכום לא ייאמן של 583 מיליון אירו בעונה על השתתפות בליגת האלופות, תשלם השנה כמעט פי ארבעה - 2.04 מיליארד אירו. 

גם בכדורסל חל זינוק בסכומים. לדוגמה, ליגת ה-NBA הושבתה רק לפני שבע שנים בגלל מחלוקות כלכליות וקבוצות נמכרו על ימין ועל שמאל אחרי שנתפסו כעסק מפסיד. מאז נכנס כסף עצום לליגה, וכיום זו נחשבת להשקעה המניבה ביותר בספורט העולמי.

וכך, בכל פעם שמתפרסמים נתונים כלכליים של ליגה או מועדון ספורט גדול שמציגים עלייה מטאורית בהכנסות - נשאלת השאלה: מה יהיה מקור ההכנסה הגדול הבא? איך מתקדמים למעלה מפה? איך ייתכן שתעשיית הספורט המקצועני ממשיכה לחיות בקצב צמיחה תמידי דו-ספרתי?

הכסף ממקורות חדשים חשוב בעיקר על רקע העובדה שנראה כי זכויות שידור, גורם ההכנסה המרכזי בשני העשורים האחרונים, נמצא בסוג של רוויה. התחרות בין גופי השידור על הזכות לשדר את הליגות הבכירות הובילה אותם לשלם סכומים גבוהים, וכתוצאה מכך חלקם נדרשו לפיטורים המוניים וצמצומים.

בשטח כבר מרגישים את השינוי. הפרמיירליג גילתה במכרז השידורים האחרון שהיא מתקשה להשיג יותר כסף מגורמי שידור מקומיים, והכניסה של אמזון, פייסבוק, נטפליקס לשוק הספורט התרחשה חלקית ולא כפי שציפו לה. מריה פיראס, סגנית נשיא לפתוח עסקי באירופה, המזרח התיכון ואפריקה בנטפליקס, אמרה בכנס באמסטרדם לפני מספר שבועות כי לנטפליקס אין כוונה בשב זה להיכנס לתחום הספורט: "אני לא חושבת שאנחנו יכולים לעשות משהו שונה בספורט מרשתות טלוויזיה רגילות, כך שאין לזה ערך מוסף מבחינתנו. כרגע אין שום תוכניות להיכנס לזה".

בימים ובשבועות האחרונים קיבלנו דוגמאות נוספות לכך שאין ואקום בספורט, אם הכסף לא מגיע משידורים אז פונים למנועי צמיחה אחרים. הנה כמה מהן:

1. פיפ"א מגדילה.

השבוע שוב דיבר ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, ברמזים עבים על כך שיש סיכוי טוב שכבר במונדיאל הקרוב בקטאר ב-2022 ישתתפו 48 נבחרות, 16 יותר מאשר בדרך כלל. הרעיון הזה הוא גרוע מכל בחינה לאוהדי הספורט, אבל המרוץ אחרי כסף הביא את ראשי הכדורגל העולמי להכרה כי הפוטנציאל להביא עוד כסף טמון בהרחבת מעגל המשתתפות.

אחרי שבאופ"א הוסיפו עוד טורניר (ליגת האומות) שמהווה עוד פלטפורמה לבקש כסף מטלוויזיה ומספונסרים, בפיפ"א הבינו שחייבים להביא לבמה הגדולה עוד נבחרות משווקים "חשובים" (כאלה שיש בהם כסף) - כניסה של נבחרות מהמפרץ הפרסי ומהמזרח הרחוק תכניס כסף חדש. לא סתם מועדוני כדורגל חורשים את המזרח הרחוק כבר שנים ומניחים שם תשתיות, ולא סתם כדורגלנים בכירים מגיעים לעונות פרישה בסין או באחת ממדינות הנפט של המפרץ. שם נמצא הכסף.

למרות שההחלטה בעניין ההרחבה מ-32 ל-48 התקבלה לגבי מונדיאל 2026 בארה"ב, עכשיו מבקש נשיא פיפ"א להחיל אותה כבר במונדיאל הקרוב. זה קרה אחרי שיחות עם הקטארים שבהן הבהירו כי הם יכולים לעמוד גם במשימה של בניית עוד ארבעה אצטדיונים חדשים מהיום להיום.

למה הדחיפות הזאת פתאום? כי רק בשבוע שעבר נאלץ אינפנטינו להקפיא תוכנית גרנדיוזית להקמת "מונדיאל קבוצות" שהייתה אמורה להיות ממומנת על ידי מספר גופים פיננסיים מארה"ב, יפן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות, ולהבטיח לפיפ"א סכום דמיוני של 25 מיליארד דולר. המחזור הארבע-שנתי של פיפ"א נכון להיום, בעידן 32 הנבחרות, עומד על כ-5.5 מיליארד דולר - וזה לא תחרותי ולא מספיק בעולם החדש שבו ההתאחדות האירופית אופ"א מכניסה לבדה באותו פרק זמן של ארבע שנים כמעט 13 מיליארד דולר.

2. אמריקה מהמרת.

במאי האחרון עברה החלטה דרמטית מבחינת ההשלכה שלה על הספורט האמריקאי. ביהמ"ש העליון ביטל את האיסור הפדרלי מ-1992 וסלל את הדרך למדינות להתיר הימורים על אירועי ספורט שנצפים על ידי מיליוני אמריקאים. עוד לא עברה חצי שנה וכבר אפשר לראות את השפעת החוק: השבוע חתמה ליגת ה-NHL על הסכם שותפות עם ענקית הקזינו MGM (המפעילה מלונות להימורים), שתגדיל את החשיפה של הליגה למהמרים ותכניס לליגה מאות מיליוני דולרים חדשים.

הקומישינר של הליגה, גארי באטמן, היה המתנגד הגדול ביותר לכניסת הימורים לספורט המקצועני והופיע בוועדות פדרליות בניסיון למנוע את הלגליזציה - אבל בתוך חודשים ספורים' כשהבין שנפלה לידו ביצת הפתעה, הוא יישר קו. "העולם השתנה, וגם הדרך שבה אנשים צורכים ספורט השתנתה", הסביר השבוע במסיבת עיתונאים את ההסכם עם MGM. בכך הצטרפה ליגת ההוקי קרח לליגת ה-NBA שחתמה עם MGM במהלך הקיץ.

ובינתיים מתחילים להיחתם בקצב מסחרר הסכמים עם חברות הימורים - בשבוע שעבר סגרה קבוצת ההוקי ניו יורק דווילס הסכם מסחרי עם חברת ההימורים וויליאם היל; קבוצת הפוטבול נו יורק ג'טס חתמה השבוע עם 888 והצטרפה לעוד שתי קבוצות בליגה שחתמו עם חברות הימורים.

ממחקר של נילסן שבדק את ההשפעה של היתר ההימורים על ארבע הליגות המקצועניות הגדולות בארה"ב (NBA ,NFL ,MLB ,NHL), ההערכה היא שמדובר על הכנסה שנתית נוספת של 4.2 מיליארד דולר שתיכנס לארבע הליגות הללו - תוספת של מעל 10% למחזור של הליגות והקבוצות. כסף חדש, עוד לפני שמדברים על הגידול הטבעי הדו-ספרתי בהכנסות.

3. הכסף הסעודי.

אחרי הנוכחות של הכסף הקטארי והכסף ממדינות המפרץ שהחל לזרום מתחילת העשור בעיקר לכדורגל (אבל גם לענפים אחרים), אנחנו מתחילים לראות את הגורם החדש שרוצה לזרוק את כספו לכל כיוון. הסעודים, כך לפי דיווחים, עומדים מאחורי הצעה עכשווית לרכוש ב-5.1 מיליארד דולר את מנצ'סטר יונייטד מהידיים של משפחת גלייזר - בינתיים ללא הצלחה.

עד היום הסכום הגבוה ביותר ששולם על מועדון כדורגל היה 1.5 מיליארד דולר (מנצ'סטר יונייטד ב-2005). הסעודים מהווים גורם משמעותי בהצעת ה-25 מיליארד דולר לפיפ"א להקמת "מונדיאל קבוצות", ובינתיים הם מנסים להיכנס לתודעה באמצעות הפקת טורנירים יוקרתיים שלא ניתן לסרב להם - לפני שבועיים אירחו טורניר ראווה בריאד שאליו הוזמנו נבחרות ארגנטינה וברזיל, עכשיו זה טורניר ראווה בטניס בו הציעו לשחקנים הטובים בעולם סכומים אסטרונומיים.

מי שעומד מאחורי כל היוזמות הללו הוא הנסיך מוחמד בין סלמאן. בשנה האחרונה זינקו מספר התאחדויות הספורט במדינה מ-30 ל-60, כולל ענפים שמעולם לא התחרו בהם. וגם הספורט המקצועני יקבל חלק משמעותי מאוד ב"ג'יגה פרויקט" הכי מדובר היום - הקמת עיר הספורט והנופש הגדולה ביותר בעולם, 40 קילומטר מהבירה ריאד, בהשקעה של 500 מיליארד דולר מכספי הממלכה וכסף נוסף שמובטח מגורמים פרטיים. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל