גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח נקי, גם לעולם

שוקי טכנולוגיות הסביבה צומחים, והם צפויים להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות

קלינטק / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
קלינטק / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

סייבר. פינטק. AI. ביג דאטה. IoT. בלוקצ'יין. את מילות הבאזז האלה כולנו מכירים. כל כמה ימים מפציעה מילה חדשה שצמחה בעמק הסיליקון, וכובשת בן-לילה את השיח העסקי, בדרך לדיווח על האקזיט הבא. פעם, לפני למעלה מעשור, אחת ממילות הבאזז הלוהטות ביותר הייתה הקלינטק - אותן טכנולוגיות שחותרות להפחית סיכונים סביבתיים ולמזער את השימוש במשאבי טבע בתהליכי ייצור של אנרגיה ומוצרים שונים.

בסרטו הדוקומנטרי "אמת מטרידה" מ-2006 סיפר אל גור לעולם על משמעותם של המושגים הערטילאיים "התחממות גלובלית" ו"שינויי אקלים", ותרם לשינוי תודעה נרחב בעולם ביחס להשלכות החמורות של אורח חיים עתיר אנרגיה פוסילית. נראה היה שכל הדרכים מובילות להשקעות בקלינטק, אשר אמורות היו להציל את האנושות מעצמה.

ואז הגיעה 2008 עם משבר פיננסי מהדהד, ובשנים שאחרי, נדמה היה שגורל הקלינטק יהיה כגורלו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, מנוחתו עדן. "מרחץ דמים" כינה MIT ב-2016 את ביצועי קרנות ההון סיכון שהשקיעו בחברות קלינטק.

אבל לא רק המשבר הפיננסי אשם. קרנות הון סיכון מצפות לאקזיטים מהירים בתוך שנים אחדות - לא הקצב המאפיין את הקלינטק, המצריך יותר זמן וסבלנות. למקורות המימון האחרים, כמו גופים מוסדיים, יש גם כסף וגם סבלנות, אבל הרבה פחות סובלנות לסיכון הטכנולוגי שכרוך במיזמים חדשניים.

וכך, השקעות בקלינטק יצאו מהאופנה. מה שלא יצא מהאופנה הוא הלחץ העצום על משאבי הטבע, שלא פחת כתוצאה משינוי מדיניות ההשקעות של קרנות הון הסיכון, וגם לא כתוצאה מפרישתה של ארה"ב מהסכם האקלים הבינלאומי מ-2015.

מאחר שאין לנו בשלב זה אפשרות "לעשות אקזיט" מכדור הארץ ולהגר למקום אחר עם משאבים אינסופיים, אין לנו ברירה אלא להתמודד עם האתגרים ולפתח מיזמים חדשניים ויצירתיים של טכנולוגיות סביבה. ולכן, לא מפתיע לגלות ששוקי טכנולוגיות הסביבה צפויים להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות.

על-פי מחקר שוק מקיף שערכה חברת הייעוץ האסטרטגי רולנד ברגר עבור המשרד להגנת הסביבה הגרמני, היקף השוק הגלובלי של טכנולוגיות סביבה עמד על יותר מ-3 טריליון אירו בשנת 2016, והוא צומח בקצב מהיר של כ-7% לשנה. בשנת 2025 היקף השוק של טכנולוגיות סביבה בעולם צפוי להגיע ל-5.9 טריליון אירו.

כיום, כ-67% משוקי הקלינטק בעולם משויכים למגזרי המים והאנרגיה. סקטורים אלה צפויים להמשיך ולצמוח, אך יחד עם זאת, לפי נתוני רולנד ברגר, מבין תחומי טכנולוגיות הסביבה, הצמיחה השנתית המהירה ביותר צפויה דווקא במגזר התחבורה החכמה (צמיחה שנתית ממוצעת של כ-10% עד לשנת 2025) ובמגזר הייצור המתקדם (כ-9% בממוצע לשנה). מים ואנרגיה ימשיכו להיות התחומים העיקריים, אך חלקם ירד בהדרגה וב-2025 יהווה כ-60% מכלל הקלינטק העולמי.

כאן נכנסות גם הממשלות לתמונה: המאמר של MIT שהוזכר קודם, מסתיים בקריאה לממשלות להתגייס ולתמוך במיזמי קלינטק. בישראל אנחנו כבר מיישמים: בחודש יוני השנה, המשרד להגנת הסביבה ורשות החדשנות השיקו תוכנית משותפת חדשה לתמיכה כספית ורגולטורית במיזמי טכנולוגיות סביבה בשלב הבטא - כלומר, בשלב הוכחת היתכנות בקנה-מידה מסחרי.

לסבב התמיכה הראשון הוגשו יותר מ-50 פרויקטים ממגוון תחומים סביבתיים, בתקציב כולל של כ-150 מיליון שקל. בימים אלה הבקשות נמצאות בהליך שיפוט, וזוכים יוכרזו לקראת סוף השנה. קולות קוראים נוספים מתוכננים על-מנת להמשיך ולתמוך בפיתוח והטמעה של טכנולוגיות סביבה ישראליות וחדשניות.

ומהיכן יגיעו מילות הבאזז החדשות? על-פי המחקר הגרמני, למגה-טרנד העולמי של הדיגיטל יש פוטנציאל להוסיף עוד 20 מיליארד אירו לשווי הכולל של טכנולוגיות סביבה בעולם. הן יגיעו מחברות והשקעות בתחומי ביג דאטה, אוטומציה, ממשקי משתמשים דיגיטליים וקישוריות בין משתמשים - תחומים שיש להם פוטנציאל השפעה משמעותי במיוחד על צריכת אנרגיה, רשתות חשמל חכמות, תחבורה, מרחב עירוני ותהליכי ייצור מתקדמים. 

■ הכותבת היא מנהלת תחום כלכלה באשכול תכנון, מדיניות ואסטרטגיה, המשרד להגנת הסביבה. 

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס