גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז כמה באמת שווה החברה שבונה על אקזיט של 30 מיליארד דולר?

מנכ"ל חברת המכשור הרפואי סבור כי החברה תעשה אקזיט ב-30-50 מיליארד דולר ● זה נשמע יהיר? מגיעות לו מחיאות כפיים על הנחישות והביטחון ● אבל התגובה בשוק מראה שהמשקיעים לא מאמינים למספרים ● על ההבדל בין שווי כלכלי, שווי בשוק ושווי חשבונאי

מוריס פרה, מנכ"ל אינסייטק
מוריס פרה, מנכ"ל אינסייטק

קוראים לו מוריס פרה, הוא המנכ"ל של חברת אינסייטק - שהטכנולוגיה שלה מאפשרת לבצע ניתוחים לא פולשניים (באמצעות מיקוד קרינת חום) - והוא צריך לקבל מחיאות כפיים מכל הקוראים. פרה שם פס על הנורמות המקובלות, הוא לא מתעניין בדעת הקהל, הוא אומר מה שהוא חושב. אולי הוא נשמע לכם מגלומן, אולי הוא נשמע לכם יהיר - אבל תראו לי עוד מנכ"ל נחוש ובטוח כמוהו.

פרה אמר, בראיון ל"גלובס", כי "אינסייטק היא טכנולוגיה שמשנה את השוק. אנחנו רואים לנגד עינינו עסק של 2 מיליארד דולר. והאקזיט לא יהיה אקזיט מסוג המכירה של מזור, תמורת 1.6 מיליארד דולר. זה יהיה אקזיט יותר בכיוון של 30-50 מיליארד דולר. זה ייקח זמן ועבודה רבה, אבל אנחנו רוצים לשבור את כל השיאים של האקזיטים בתחום הרפואי בישראל".

כן, האקזיט של מזור קטן עליו. הוא מכוון מאוד גבוה. תנו לו קרדיט, הוא כבר עשה לפני חמש שנים אקזיט של 1.6 מיליארד דולר. אז הוא בטח לא קשקשן מוחלט. אבל 30 מיליארד דולר? לא הגזמנו קצת, מר פרה? פה זה ישראל, אין לנו חברות של 30 מיליארד דולר - טבע היא ב-20 מיליארד דולר, צ'ק פוינט באזור. נכון, זה לא בהכרח קשור, השאלה מה החברה עושה, באיזה תחום היא פועלת, כמה היא מוכרת ומרוויחה והכי חשוב - מה הפוטנציאל שלה?

הרבה שנים הפוטנציאל לא התממש. מדובר בחברה ששרפה מאות מיליונים מאז הקמתה, חברה שהשקיעו בה 440 מיליון דולר. אבל בשנים האחרונות, בזכות פרה, היא עברה שינוי במיקוד העסקי והיא צומחת. ועדיין - ממכירות נוכחיות של 20-30 מיליון דולר בשנה להגיע לשווי של 30-50 מיליארד דולר, זה הרבה יותר ממאתגר.

אז עם כל הכבוד למר פרה, הביטחון והמגלומניה הבריאה, המספרים האלו לא במקום. אבל עזבו את מה שאני חושב. הנה מה שהמשקיעים חושבים: אינסייטק מוחזקת בשיעור של 22% על-ידי חברה בורסאית - אלביט מדיקל טכנולוג'יס . כלומר, מי שרוצה ליהנות מהפוטנציאל של אינסייטק יכול לעשות זאת דרך החברה הבורסאית. אז אם השוק היה מאמין למספרי של פרה, הייתה אמורה להיות תגובה מרשימה במניה של אלביט מדיקל, שרוב שוויה מגיע מהחזקה זו (לצד אינסייטק אלביט מדיקל מחזיקה גם ב-11% בגמידה סל שנסחרת בשווי של כ-240 מיליון דולר).

בפועל, בשעה שהתחזית המרשימה של פרה כיכבה באתר האינטרנט של "גלובס", מניית אלביט מדיקל עלתה בכ-12% במחזור של 300 אלף שקל, לשווי של כ-260 מיליון שקל. כלומר, הערך שלה עלה בכ-30 מיליון שקל, ואם נדבר בדולרים - 8 מיליון דולר (אני מעגל).

8 מיליון דולר - זו עליית הערך כתוצאה מהתחזית שמדובר בחברה שתהיה שווה 30 מיליארד דולר לפחות? זה מעיד על פקפוק רב מאוד בדברי המנכ"ל. זה מעיד על חוסר אמון. עליית הערך וגם המחזור מלמדים שכותרות זה נחמד, אבל ציבור המשקיעים לוקח אותם בערבון מוגבל.

השווי של אלביט מדיקל

אלביט מדיקל היא חברת החזקות - 22% באינסייטק (18% בדילול מלא) ו-11% בגמידה סל שהשלימה הנפקה בוול סטריט לפני כשבועיים. ההחזקה בגמידה סל שווה כ-25 מיליון דולר, וההחזקה באינסייטק על-פי הגיוס האחרון (שווי של 610 מיליון דולר) שווה כ-130 מיליון דולר.

שתי ההחזקות האלו יחדיו שוות 155 מיליון דולר, כשמולם יש חובות פיננסים בסך של 45 מיליון דולר. הנטו - 110 מיליון דולר. זה לכאורה השווי הכלכלי של החברה. אמנם זה לא מדויק - יש גורמים שמעלים ומורידים את השווי הכלכלי (הוצאות מטה בחברה, דילול בחברות המוחזקות ועוד), ועדיין - זאת הסביבה של השווי הכלכלי.

בפועל, המשקיעים לא רק שאינם מאמינים לתחזית האופטימית מאוד של פרה - שווי של לפחות 30 מיליארד דולר, הם גם לא מאמינים לשווי בעסקה האחרונה של אינסייטק לפי כ-610 מיליון דולר. איך מבינים זאת? השווי בבורסה של אלביט מדיקל נמוך בכ-30% ויותר מהשווי הכלכלי - הפער מגיע מהנכס הגדול של החברה, מאינסייטק.

אז פוטנציאל בטח שיש, בינתיים המשקיעים זהירים.

אינסייטק בספרים - אפס

אז יש שווי כלכלי ויש שווי בבורסה, זה לא בהכרח אותו דבר. ויש גם את הערך החשבונאי. את הנכסים וההתחייבויות בדוחות הכספיים, ואת ההון העצמי - הנטו של הנכסים וההתחייבויות. כאן יש הפתעה קטנה.

אינסייטק רשומה בדוחות הכספיים של אלביט מדיקל באפס. לא לפי שווי של 30 מיליארד דולר וגם לא לפי 610 מיליון דולר. אפס. איך זה יכול להיות?

ובכן, אין קשר בין החשבונאות לכלכלה, והדוחות של אלביט מדיקל ממחישים זאת מצויין - ברור שיש שווי לאינסייטק, אבל על-פי הכללים החשבונאיים, מאחר שמדובר בהחזקה ותיקה מאוד, נעשו התאמות להשקעה המקורית. ההתאמות האלה הקטינו באופן שוטף את ערך ההחזקה בספרים (אינסייטק הפסידה באופן שוטף - מאות מיליוני דולרים), וכך נשחקה ההשקעה בספרים עד שאופסה.

כתוצאה מכך, סוחבת אינסייטק גירעון בהון של 40 מיליון דולר. זה גירעון בהון חשבונאי, בפועל יש לה הון כלכלי חיובי - הנכסים הכלכליים שלה עולים על ההתחייבויות הכלכליות.

המספרים של אינסייטק

לפני כמה ימים פרסמה אינסייטק את הדוחות הכספיים לרבעון השלישי. החברה הכפילה את ההכנסות ברבעון ל-8.1 מיליון דולר, בהשוואה ל-4 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. בתשעת החודשים הראשונים הסתכמו ההכנסות ב-20.4 מיליון דולר, לעומת 14.9 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2017.

מדובר בשיפור מרשים בשורה העליונה. אבל כדי להגיע לשיפור הזה, החברה נדרשה להוצאות גדולות - הוצאות המחקר ופיתוח, הוצאות הנהלה וכלליות, הוצאות המכירה והשיווק, הכל עלה. כך שבשורה התחתונה ההפסד ברבעון הסתכם ב-10 מיליון דולר, קצת יותר מברבעון המקביל; וההפסד בתשעת החודשים הראשונים הסתכם ב-31.7 מיליון דולר, לעומת 28.7 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

אז גידול במכירות זה מרשים, במיוחד בחברות מסוג זה - חברות מכשור רפואי, אבל בינתיים ההפסדים מתרחבים, והמזומנים נשרפים. עם זאת, הגיוס האחרון (150 מיליון דולר לפי שווי של 610 מיליון דולר) משאיר בקופה כסף שלפי הערכת פרה יספיק לשלוש שנים. כך שיש כמה שנים טובות, כדי לבחון אם פרה בכיוון, או שההצהרות שלו, לא ממש ריאליות. 

■ הכותב הוא מרצה לחשבונאות, ניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, ויועץ בתחומים אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"