גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קו ראשון לים? זה כבר לא מה שהיה - בעיקר לא מבחינת המחירים

בתים שנמצאים על החוף היו פעם הפנטזיה הנדל"נית הגדולה מכולן, אבל באזורים שבהם יש חשש מהצפות, המחירים שלהם עולים בקצב איטי בהרבה מאשר של בתים שנמצאים מעט יותר רחוק, ובמקומות מסוימים אפילו יורדים

קו ראשון למים באבלון, ניו ג'רזי / צילום: Shutterstock
קו ראשון למים באבלון, ניו ג'רזי / צילום: Shutterstock

"שלושה חדרים, נוף לים, מרחק הליכה מהמים". החלום על בית על שפת הים הוא כמעט קלישאה, אבל ייתכן שהוא כבר נחלת העבר. 

השלכות התחממות כדור הארץ הן נרחבות ובחלקן לא ברורות עדיין, אבל הציפיות לשינוי האקלים כבר מחלחלות להחלטות עסקיות ולאומדני השווי של נכסים פיננסיים.

ביותר ויותר שכונות ששוכנות לאורך החוף, מחיריהם של בתים שקרובים לים עולים לאט יותר משל בתים שנמצאים באזורים הפנימיים. 

פעם זה היה מתכון בטוח לקידום מכירות - היום חוששים חלק מהקונים שהתחממות האקלים תגביר את ההצפות, הרוחות וסופות ההוריקן - וזה שינה את משוואת חישוב ערך הנדל"ן לאורך החופים.

"אני לא יכול לשכנע אף אחד לבוא לראות את זה", סיפרה סוכנת הנדל"ן אנג'לה פיין, בהתייחסה לבית בן ארבעה חדרי שינה שנשקף אל הנהר ושוכן על החוף במחוז סומרסט שבמרילנד. היא מחפשת קונה כבר שישה חודשים. המוכרים הורידו החודש את המחיר המבוקש מ-224,500 דולר ל-219,000 דולר.

"באזור יש קצת הצפות", אמרה אנג'לה, בהתייחסה לבית שנמצא באזור שאותו הגדירו הרשויות הפדרליות כאזור הצפות. "אז קשה לשכנע מישהו להשקיע כל כך הרבה כסף בבית כשהם רואים את זה".

ערך הבתים באזורי ההצפות במחוז סומרסט, שחשופים לסיכון גבוה של הצפה, עלה ב-10.5% בתקופה שבין 2012 ל-2017, בעוד שערכם של בתים במחוז שאינם חשופים לסיכון זה גדל ב-14.4%, על פי בדיקה שערך וול סטריט ג'ורנל.

שינויים במחירי הבתים

השקעה עתירת סיכון

לאורכו ולרוחבו של אזור החוף המזרחי, מחירי הבתים בקרבת המים רושמים ביצועים פחות טובים משל הבתים באזורים הפנימיים יותר באותו המחוז, על פי בדיקת וול סטריט ג'ורנל. סוכני נדל"ן, בעלי בתים ורוכשים פוטנציאליים אומרים שהסיבה העיקרית לכך היא התפיסה שהשינוי האקלימי הופך נכסים אלה להשקעה עתירת סיכון.

ספקית המידע הנדל"ני Realtor.com ניתחה את המחירים החציוניים לרגל רבועה בתוך ומחוץ לאזורי סיכון ההצפה הגבוה ב-16 מדינות ששוכנות לאורך החוף בשנים 2012-2017. Realtor.com מנוהל בידי חברה בת של ניוז קורפ, הבעלים של וול סטריט ג'ורנל.

ב-40 מ-66 המחוזות שנכללו בניתוח, לא עלו מחירי הבתים באזורי סיכון הצפה גבוה בקצב שבו עלו מחירי הבתים באזורים שאינם נחשבים לבעלי סיכון הצפה גבוה. ב-2015 ירד ב-10 מספר המחוזות שבהם התרחשה תופעה זו.

"הקונים מודעים יותר. האירועים האחרונים עדיין טריים בזיכרונם", אמר חוויאר ויואס, אנליסט בכיר ב-Realtor.com, בהתייחסו לסופות ההוריקן ולסופות הגדולות שהתחוללו השנה ובשנה שעברה בארצות הברית. "בגלל המודעות הזאת הם ספקניים יותר, או לפחות בעלי ידע רב יותר על הסיכון האמיתי והמוחשי הזה".

בספטמבר גרמו הרוחות וההצפות במהלך סופת ההוריקן פלורנס לנזק שנאמד ב-20-30 מיליארד דולר לנדל"ן למגורים ולנדל"ן מסחרי ברחבי וירג'יניה, קרוליינה הצפונית וקרוליינה הדרומית, על פי CoreLogic, העוקבת אחר נתוני הדיור. סופת ההוריקן מייקל שהתחוללה לפני חודש גרמה נזק של 2.5-4 מיליארד דולר בפלורידה, לדברי CoreLogic.

אשתקד גרמו סופות ההוריקן מריה, אירמה והארווי לנזקים שהסתכמו ב-270 מיליארד דולר, לדברי National oceanic and Atmospheric Administration.

נכסים ששוכנים על החוף נמכרו בעבר בפרימיום בגלל שהקונים האמידים היו מוכנים לשלם עבור הנוף והקרבה למרכזי בידור ופעילות כלכלית. זה עדיין נכון, אך הפרימיום התכווץ באפריל 2018 ל-36% ברחבי ארה"ב לעומת ממוצע של 41% במשך 20 שנה, לדברי מפעילת מאגר המידע הנדל"ני המקוון Zillow.

עלויות גבוהות להגנה מפני סערות

עלות ההישארות נמנית עם הגורמים המרתיעים בכל הנוגע לבעלות על נדל"ן חופי. הרמת בית כדי להגן עליו מפני הצפה עשויה לנוע מ-10,000 דולר ליותר מ-100,000 דולר, בהתאם לגודלו, לדברי מייקל ברובונט, מנהל מכירות ב-Wolfe House Movers בברנוויל, פנסילבניה. סכומים אלה אינם כוללים את עלות ההיתרים, הפירוק וההתקנה מחודשת של מערכות החשמל והצנרת במהלך ההרמה, הבנייה המחודשת של יסודות הבית, ודמי שכירות שמשלמים בעלי הבית עבור דיור חלופי בזמן התהליך.

גם הביטוח לבתים כאלה עולה יותר. אומדן הפרימיום של תוכנית ביטוח ההצפות הארצית (National Flood Insurance Program) לכיסוי בנייה בסך 250,000 דולר בבית מגורים עיקרי באזור הצפה בעל סיכון גבוה הוא כ-2,199 דולר, לעומת אומדן בסך 1,599 דולר לבית באזור בסיכון נמוך, לדברי הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום. באזורי הסיכון הגבוה ביותר עולה האומדן ל-9,315 דולר.

בכמה מחוזות חופיים נעשים מאמצים להחמיר את תקנות הבנייה או ללכת אל מעבר לדרישות הכלולות בתקנות כדי למנוע הרס נוסף מסערות רבות עוצמה. ברמה הגבוהה ביותר של תוכנית בשם Fortified ("מחוזק"), מחזקות חברות הבנייה למגורים את גוף הבית - מהגג ועד הקירות, הרצפות והיסודות. דרגת הגנה כזו עשויה להוסיף 3%-5% לעלות בנייתו של בית חדש, לדברי מכון הביטוח לבטיחות בתי העסק ובתי המגורים - מכון מחקר שממומן בידי חברות ביטוח ושיצר את התוכנית.

קו ראשון לאוקינוס האטלנטי / צילום: Shutterstock

מעדיפים לגור מעט יותר רחוק

הניתוח שערך הג'ורנל הקיף 1.2 מיליון מכירות בתים בנתוני Realtor.com, והשתמש בהגדרת אזורי ההצפה של FEMA כדי לזהות נכסים בקרבת המים. הניתוח החריג כמה מדינות, כמו טקסס ולואיזיאנה, שבהן לא נחשפים נתוני שטרות קניין, וכן מדינות מערביות כמו קליפורניה, שבהן נמצאים בתי מגורים רבים לאורך החוף בגובה שעולה על פני המים.

באלבמה, פלורידה, קרוליינה הצפונית ומרילנד יש כעת מספר רב יותר של מחוזות שבהם רושמים הבתים באזורי סיכון ההצפה הגבוה ביצועים חלשים יותר מאשר בעבר, על פי ממצאי הניתוח. מגמה זו נרשמה במספר מוגבל של אזורים במערב, כולל מחוז אחד באורגון ושני מחוזות בהוואי.

אפילו במקרים שבהם מחליטים רוכשי בתים לחיות בקרבת המים, "נרשמה עלייה משמעותית בהעדפה להתגורר במרחק של שלושה או ארבעה בתים מהמים, לעומת על קו המים עצמו", בגלל חששות ההצפה והאמרת עלויות ביטוח ההצפה, לדברי מייקל הופמן, סוכן נדל"ן ב-William Raveis Real Estate בעיר Scituate במחוז פליימות, מסצ'וסטס.

בפלורידה לא עלו מחירי בתים באזורי סיכון הצפה גבוה באותו הקצב שבו עלו המחירים באזורים בעלי סיכון נמוך ב-20 מחוזות בחוף הארוך של המדינה. סופת ההוריקן מייקל הכתה החודש במחוז ביי, פלורידה, שבו עלו מחירי הבתים הבודדים באזורי סיכון הצפה גבוה ב-23% בשנים 2012-2017, בעוד שמחירי הבתים מחוץ לאזורים אלה רשמו עלייה של 32%. במחוז גאלף הסמוך עלו מחירי הבתים באזורי סיכון הצפה גבוה ב-42% באותה התקופה, בעוד שמחירי הבתים באזורים פנימיים יותר זינקו ב-89%.

בנוסף לסיכון האקלימי, יש סיבות אחרות לכך שמחירים של חלק מהבתים באזורים הפנימיים רשם עליה גבוהה יותר. בכמה מחוזות פנימיים שוכנות קהילות מהירות צמיחה שמושכות מספר רב יותר של קונים. בעיות פיננסיות של רשויות מוניציפליות בכמה מדינות הובילו להעלאות המסים הנגבים מהתושבים העשירים וגרמו לאנשים אמידים שמתגוררים באזורי החוף לעזוב לאזורים שבהם נמוכים יותר שיעורי המס.

חלק מסוכני הנדל"ן ואנשי האקדמיה טוענים גם שהמחירים על החוף כבר גבוהים, ושזו הסיבה לעלייה הנמוכה יותר במחירים החציוניים.

הגובה הגיאוגרפי משפיע על המחיר

ממצאי הג'ורנל עולים בקנה אחד עם מחקר שנערך לאחרונה. מחקר שערכה אוניברסיטת הרווארד במאי הראה שמחירי הבתים באזורים נמוכים יותר נפגעים, בעוד שהמחירים בשכונות צנועות בעבר באזורים גבוהים יותר במחוז מיאמי-דייד, פלורידה, עולים במהירות רבה יותר הודות למיקומן הגיאוגרפי. חוקרים באוניברסיטת קולורדו שבדקו נתונים מהשנים 2007-2016 גילו שבתים פגיעים לעליית פני הים ברחבי ארה"ב נמכרים במחיר נמוך ב-7% מבתים דומים בעלי חשיפה נמוכה יותר.

השינוי בתמחור הבתים משפיע על בעלי הבתים, חברות הביטוח, הבנקים ומצבן הפיננסי של ערים קטנות וגדולות. מודי'ס אינווסטורס סרוויס, שמדרגת את סיכון האשראי של רשויות מוניציפליות - כמה הן צריכות לשלם תמורת הכסף שהן לוות - הזהירה בנובמבר 2017 שעליית פני הים והקצנת מזג האוויר עלולים לגרום ל"הגירה עקבית שחותרת תחת הכלכלות המקומיות" ומובילה לחלוקה מחודשת של עושר, עובדים והביקוש לשירותים ציבוריים.

עבור המחקר של הוול סטריט ג'ורנל אסף Realtor.com נתוני מכירה של בתים בודדים ביותר מ-470 מחוזות חופיים בחוף המזרחי ובחוף המערבי, וכן באזורים שלחופי הימות הגדולות, וצמצם אותם ל-66 מחוזות חופיים שעמדו בכמה קריטריוני הגדרת אזורי הצפה וחשיפת שטרי קניין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת