גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב על מסכי הבורסה - רעידת אדמה נוספת במדדים

שנתיים אחרי שהבורסה הוסיפה מבחן זיקה לישראל לכניסה למדדים, מגיע שינוי חשוב להגבלת מניות זרות ● מדריך השקעה במניות

אנדריאס פיביג, מנכ"ל  IFF / צילום: איל יצהר
אנדריאס פיביג, מנכ"ל IFF / צילום: איל יצהר

בחודשים הקרובים צפויים מספר שינויים משמעותיים במדדי המניות המרכזיים של הבורסה בתל אביב - IFF האמריקאית ואנרג'יאן היוונית צפויות להיכנס למדדים ואילו מניות סודהסטרים ומזור רובוטיקה ייגרעו מהם בעקבות רכישתן על ידי פפסיקו ומדטרוניק, בהתאמה.

כניסתן הצפויה של המניות הזרות הללו למדדים גרמה לראשי הבורסה לקבל החלטה מהותית בנוגע להגבלת משקלן של מניות זרות. בתחילת השבוע (יום ב') פורסם המתווה הסופי של השינוי במדדים וכעת הגיעה העת לבחון את ההשלכות הרוחביות של מהלך זה.

הבורסה יוצרת מציאות חדשה במדדים

למה מגבילים את משקל הזרות?

המדדים המרכזיים בישראל הם מדדי שווי שוק, כך שעל פניו כל מניה שנסחרת בתל אביב ומקיימת את תנאי הסף הנדרשים, אמורה להיות חלק מהמדדים ולקבל בהם ביטוי על פי שוויה, בדומה למניות האחרות במדד. יחד עם זאת, יש רצון מובהק הן אצל קברניטי הבורסה והן בקרב פעילי שוק ההון לייצר זהות ישראלית למדדי המניות המקומיים.

צורך זה הוגדר כבר לפני כשנתיים בעקבות אותו גל של חברות זרות, בעיקר בתחום הביומד, שנרשם למסחר בבורסה וזאת על מנת לקבל גישה לעשרות מיליארדי השקלים המושקעים בתעודות הסל, אשר עוקבות אחרי המדדים הראשיים. כתגובה לתהליך זה, לפי שיקול דעת של ועדת המדדים של הבורסה נקבע שמניות של חברות ללא זיקה לישראל, לא תוכלנה להיכנס למדדי המניות המרכזיים של הבורסה.

אולם דרישת הזיקה המקומית אינה מונעת מחברות זרות בעלות זיקה כלשהי לישראל כדוגמת נורסטאר, קנון, לייבפרסון ואחרות להיות חלק מהמדדים. כעת מצטרפות לרשימה זו שתי החברות החדשות שנרשמו לאחרונה למסחר בבורסה ואשר מקיימות את דרישת הזיקה המקומית:

IFF - חברה אמריקאית הנסחרת בבורסת ניו-יורק, שרכשה את פרוטרום הישראלית, כאשר לאחר השלמת המיזוג אחראית פעילות פרוטרום על כ-30% מהכנסותיה של החברה הממוזגת.

אנרג'יאן - חברה יוונית שהתאגדה בבריטניה ונסחרת בבורסה בלונדון, אשר מחזיקה ומפתחת שני מאגרי גז בשטחי המים הטריטוריאליים של ישראל - כריש ותנין - שיהוו לאחר פיתוחם את מקור ההכנסות העיקרי של החברה. בנוסף, רבים מבעלי המניות של אנרג'יאן כיום הם גופים מוסדיים ישראלים.

מאחר ולשתי החברות הללו, שעומדות להתווסף בקרוב למדדי הבורסה, יש שווי שוק משמעותי, אשר צפוי להכניס אותן בקרוב למועדון 35 המניות הבכירות בבורסה, הוחלט בבורסה על צעד נוסף שיגביל את משקלן במדדים של מניות זרות בעלות זיקה ישראלית, כלומר, אלה שזכאיות להיכלל במדדים.

הזרות יוצרות בעיית מס

החשיבות להגביל מניות שהתאגדו מחוץ לישראל, אף על פי היותן בעלות זיקה כלשהי לישראל, נובעת הן מהרצון לשמור על צביון ישראלי אמיתי במדדים המקומיים והן על מנת להקטין את החשיפה של המשקיעים במדדי המניות בארץ למיסוי בינלאומי, הנובעת מהתאגדות החברות במדינות שונות בעולם וחבות המס שלהן למדינת המקור.

בסופו של דבר, חברות קיימות על מנת להפיק רווחים ולחלק אותו לבעלי המניות, לרוב באמצעות דיבידנד. פעולה זו יוצרת אירוע מס במקרה שמדובר בחברה זרה המחלקת דיבידנדים לגורם בארץ - לא משנה אם מדובר במשקיע פרטי או במנהל מוצר מדד כמו תעודת סל או קרן סל. על כן, ככל שיש יותר חברות זרות שנסחרות בבורסה שלנו וכפועל יוצא, משקלן במדדים גבוה יותר, גדל גם נטל המס על המשקיע הישראלי.

בנוסף, מאחר והמניות הזרות הנכללות במדדים הן לרוב מניות ברישום כפול, הדבר יוצר מורכבות בנוגע ליכולת לאמוד את שיעור החזקות הציבור המדויק בהן, לאור שוני בדרישות הדיווח של בעלי עניין והחזקות של גופים מוסדיים בין מה שנדרש על פי כללי הרגולציה בישראל לבין מה שנהוג בחו"ל.

אז מה הולך לקרות בקרוב במדדים?

בשלב ראשון, IFF, המניה הגדולה ביותר בבורסה אחרי טבע, צפויה להיכנס במסלול המהיר למדדי ת"א 35 ות"א 125 בתחילת דצמבר. חודש לאחר מכן צפויה מניית אנרג'יאן להתווסף למדדים הראשיים של הבורסה.

במקביל להצטרפותן של שתי החברות למדדים, ייושמו בהם הכללים החדשים לחישוב המשקלות של מניות זרות, אשר קובעים כי מספר המניות במדד בורסה מסוים שהתאגדו באותה מדינה, יוגבל ל-4 ומשקלן המצרפי במדד לא יעלה על 8%.

נכון להיום, הכללים החדשים ישפיעו רק על מניות אמריקאיות שנסחרות בבורסה בת"א. אחת ההשלכות של הכללים הללו היא יצירת מגבלת משקל של 3% למניית IFF במדד ת"א 35 בזמן שמניות לאומי ופועלים, אשר שווי השוק של כל אחת מהן נמוך בכ-20 מיליארד שקל ביחס ל-IFF, נהנות מתקרת משקל של 7% במדד.

הסיבה לפער זה נובעת מהיותה של IFF אמריקאית, כך שמשקלה המירבי מוגבל בהתאם לכללים החדשים, בעוד מניות מקומיות כמו הבנקים לא סובלות מכך.

חשוב לציין שהן אנרג'יאן והן פריגו, אשר כל אחת מהן התאגדה בחו"ל ונחשבת למניה בעלת זיקה לישראל, לא ייפגעו מהכללים החדשים, בשל העובדה כי אין עוד חברות שהתאגדו במדינות שלהן אשר נכללות במדדי הבורסה.

לעומת זאת, מניות אמריקאיות אחרות במדד ת"א 35 כמו אורמת, אופקו ולייבפרסון כן צפויות להיפגע כתוצאה מהכללים החדשים, שכן הן תיאלצנה להסתפק במשקל מצרפי של 5% במדד, אשר יתחלק ביניהן על בסיס שווי שוק צף. לולא ההחלטה על מגבלת המשקל לחברות זרות, משקלן במדד היה גבוה יותר.

בשורה התחתונה, הצעד הנוכחי שננקט על ידי הבורסה לניירות ערך הוא נכון ומבורך, משום שהוא משלים את ההחלטה ליצור הבחנה בין מניות זרות למניות מקומיות, ולא פחות חשוב מכך, צעד זה מחזק את הצביון הישראלי של המדדים המקומיים ואת אמון המשקיעים בהם. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים