גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכתובת הייתה על הקיר: המסמכים שהתריעו על מצבה המסוכן של רשת קואופ

מתחילת השנה התריעה חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט על ההידרדרות במצבה העסקי של הרשת והמליצה לספקים של הרשת להקטין את החשיפה ולעבוד "במזומן או כנגד ביטחונות מלאים בלבד", זאת בשל "התרעות מהותיות מאוד" ו"פיגורים"

סניף רשת קואופ שופ. נקלעה למשבר גם בשנת 2011 צילום: איל יצהר
סניף רשת קואופ שופ. נקלעה למשבר גם בשנת 2011 צילום: איל יצהר

יום לפני הדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים בעקבות פנייתה של רשת קואופ בבקשה לצו הקפאת הליכים, מסמכים שהגיעו לידי "גלובס" מגלים כי כבר בתחילת השנה היה ברור שמדובר בחברה בסיכון גבוה שחוותה בשנה שעברה ירידה במכירות. 

מניתוח על קואופ של דן אנד ברדסטריט שערך צח ברקי, סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף כלכלה מידע ומחקר, שהגיע לידי "גלובס", עולה כי לרשת הסופרמרקטים היה ב-2016 מחזור מכירות של 813 מיליון שקל, כשב-2017 כבר נרשמה ירידה במכירות בסניפיה של כמעט 2% למחזור מכירות של 798 מיליון שקל. במקביל חלה ירידה גם במספר העובדים - כשבסוף 2015 ובסוף 2016 היו בה 1,160 עובדים, אך בשנת 2017 מספרם קטן בכ-12% ל-1,017.

סביר שהשחיקה בשני ההיבטים החשובים הללו נמשכה ביתר שאת גם ב-2018, מה שהביא את הרשת להכרח לפנות לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים, כשבמקביל התרוקנו מדפיה מתוצרת של ספקים רבים.

כמו כן, בסקירה מתגלה כי נכון לסוף 2017 "ניכר גירעון בשנים 2016-2017, לצד יציבות בשיעור ההון העצמי מסך המאזן", תוך שהוסיפו כי "מדוח תזרימי מזומנים ניכר מעבר לתזרים מזומנים חיובי מפעילות שוטפת. כמו כן, ניכרת יציבות ביתרת המזומנים לסוף שנה", אך זאת היה נכון לתקופה של לפני יותר מעשרה חודשים.

בכל אופן, דן אנד ברדסטריט נתנו לקואופ בעבר הלא רחוק דירוג "סיכון התקשרות ממוצע", אך זה הידרדר ל"סיכון התקשרות גבוה", כשבנוסף הם ציינו ללקוחותיהם כי יש לעקוב אחר דירוג החברה, וכי המצב הכללי לגביה "מסוכן". על כן, ומשום שמדובר בדירוג הנמוך של דן אנד ברדסטריט, הרי שהם המליצו ללקוחותיהם - הספקים של רשת קואופ - כ"המלצת אשראי" לעבוד עם הרשת שקורסת עתה "במזומן או כנגד ביטחונות מלאים בלבד".

בין היתר מצוין בסקירה של דן אנד ברדסטריט כי בשנתיים שקדמו לבחינה ולדירוג אותרו בקואופ "התרעות מהותיות מאוד", ובשנה האחרונה גם אותרו "פיגורים". 

גם רשת מחסני השוק מתעניינת ברכישת קואופ הקורסת

בעלי המניות בקואופ חצויים: רק למחציתם משתלם למכור את הנכסים 

"מוסר תשלומים רעוע" 

למעשה, ההידרדרות בדירוג של קואופ אצל דן אנד ברדסטריט החלה במהלך הרבעון הראשון השנה, הגם שגם קודם לכן היא הייתה "בסיכון מעל הממוצע". כך, עוד במהלך השלישון הראשון של 2018 נשחק הדירוג שלה בהדרגה ובמספר שלבים, עד שהגיעה לדירוג סיכון גבוה.

כך או כך, במסגרת המסמך שהגיע לידי "גלובס", ושנכון ל-20 באוגוסט השנה, נכתב כי חוות-הדעת של האנליסט היא ש"לאור מוסר התשלומים הרעוע של החברה לספקיה, זאת לצד מספר אירועים שהתרחשו בשנת 2018, בהם הטמעה של מערכת ה-ERP ופתיחת מספר סניפים ומרלו"ג לצורך פעילותה - להערכתנו דירוג החברה משקף את סיכון ההתקשרות עמה", ולכן "מומלץ המשך מעקב".

קואופ היא חברה פרטית שנוסדה בשנת 1992 ועוסקת בהפעלת רשת השיווק קואופ שופ, כשבנוסף היא עוסקת בפעילות רכש מרוכז של מוצרי מזון והפצתם עבור למעלה מ-150 מכולות ומינימרקטים במרחב הכפרי. הקואופ עצמה בבעלות אגודת "קואופ ירושלים אגודה צרכנית שיתופית", שהוקמה ב-1943 ושבה מעל ל-10 אלף מניות פרטיים. לרשת היו נכון לסוף הקיץ האחרון 42 סניפים בפריסה ארצית, וזאת לאחר שבין השנים 2013 ל-2015 סגרה הרשת 10 סניפים.

עם זאת, מציינים בדן אנד ברדסטריט, היא פתחה גם סניפים נוספים, בהם גם סניף ומרלו"ג במודיעין ב-2018, תוך שסגרה סניף נוסף בבית שמש במהלך 2017. בכל אופן, רשת קואופ שופ היא השלישית בגודלה בסגמנט הסופרמרקטים השכונתיים. יש לה פריסה ענפה בסביבת העיר ירושלים, וסניפיה מהווים "מרכזים שכונתיים בשכונות שבהן ממוקמים", כדברי האנליסט של דן אנד ברדסטריט.

כמו כן, על-פי הערכות שצוינו בסקירה שהגיעה לידינו, ערך הנכסים בבעלות חברת קואופ נאמד בכ-300 מיליון שקל (נכון לסוף הרבעון הראשון השנה), כאשר הם מציינים בנוסף כי "במהלך שנת 2015 מכרה את חלקה (50%) בבניין המשביר לצרכן ברחוב המלך ג'ורג' בירושלים, תמורת 47.25 מיליון שקל", תוך שהוסיפו כי "במהלך דצמבר 2016 אותר במאגרנו דיווח על תשלומים המתבצעים בפיגור, מהנהלת הנדונה (כלומר, קואופ, ש"מ) נמסר כי קבוצת קואופ פועלת מול מאות ספקים בארץ ובחו"ל, ובמהלך חודש דצמבר 2016 עברה למשרדים החדשים בפרויקט שבו הועסקו קבלנים וספקים חיצוניים רבים. במסגרת המעבר נוצרו אי-התאמות בין החשבוניות שהוצאו לבין כתבי הכמויות ונדרשה לביצוע ההתאמות בדיקה מעמיקה". עם זאת, מהבקשה להקפאת הליכים עולה כי נכון להיום השווי העדכני של נכסי הנדל"ן של החברה מסתכם ב-160 מיליון שקל, לאחר שמכרה מספר נכסים, ביניהם שלושה רק ברבעון האחרון.

קואופ מפרטת בבקשת ההקפאה כי עלויות המימון הכרוכות בהפסדי העבר ותלותה המרכזית של החברה בהכנסות בשל שיעור הוצאותיה הקשיח "אינן מאפשרות לחברה להגיע לכלל יציבות". הבעיה התזרימית החריפה במהלך שנת 2018 עם ירידה צפויה של כ-7.6% בהכנסותיה ברוטו של החברה, אל מול הכנסותיה של החברה בשנת 2017, וגרמה להעמקת הקשיים התזרימיים עימם מתמודדת החברה ב-7 השנים האחרונות, זאת במיוחד לנוכח ה"הערכה בחסר שמעניקים הבנקים לנכסי האגודה". ההערכה הזו מתבססת על תוכנית ההבראה, בעוד שההערכה השמרנית יותר צופה ירידה של קרוב ל-9% בהכנסות בפעילות קמעונאית.

בשיחה עם "גלובס" מעריכים היום (ג') בענף כי "זה לא סיפור מגה. במגה לא היה מה למכור חוץ מהעסק. כאן המזל של הרשת הוא שהיא השכילה לרכוש נכסים לפני 20 שנה שערכם עלה, ואם הם יימכרו בלי לחץ גם בשווי של 80%, היא תוכל להישאר עם חוב קטן הרבה יותר. לאור שווי הנכסים שבבעלותה, הרשת לא תקלע לפשיטת רגל, כיוון שמימוש הנכסים יאפשר לה את המשך הפעילות".

עוד מפורט בסקירה כי "במהלך מארס 2018 אותר במאגרנו מידע אודות ספקים המדווחים על תשלומים המתבצעים כלפיהם בפיגור. מהנהלת החברה נמסר בתגובה לסקירה כי לאור פיתוח מערכת חדשנית מבוססת ענן, ולאור עלייתה לאוויר במהלך ינואר 2018, נוצרו אי-התאמות ומספר חיובים כפולים מטעם ספקי החברה, דבר שחייב בדיקות ידניות עבור כל תעודת משלוח. עוד נמסר כי הטמעת המערכת בוצעה באופן עצמאי ונמשכה מעבר לזמן הצפוי שהוערך על-ידי החברה.

"כתוצאה מכך, נאלצה הנדונה לעכב תשלומים לספקיה ואף לפרוס את חלקם מחדש". "נציין", כותבים בדן אנד ברדסטריט, "כי מהנהלת החברה נמסר על צפי להסדר התשלום לספקיה עד סוף חודש מארס 2018. עוד אותרו דיווחים נוספים מהחודשים האחרונים על עיכובים בתשלומים".

כעת, כך מתברר, התמונה הייתה בעייתית בהרבה מאשר בעיות הטמעת מערכת ERP חדשה.

מה יקרה ביום שאחרי? 

הכניסה של רשת קואופ להקפאת הליכים היא תזכורת נוספת לרמת הסיכון הגבוהה שמאפיינת את ענף הקמעונאות. אמנם עוד מוקדם לקבוע שרשת קואופ לא תצליח לעמוד בתכנית ההבראה שהציגה לבית המשפט עם הבקשה להקפאת ההליכים, אולם בשוק המזון, שכבר למוד קריסות של רשתות גדולות כמו מגה ב-2015 וקלאבמרקט עשור קודם לכן ב-2005, כבר ממהרים להסתכל קדימה ולתכנן חנויות חדשות על חורבותיהן של הישנות.

רשת הסופרמרקטים של קואופ משמעותית לשוק הקמעונאות בעיקר מזווית הסופרים השכונתיים שבבעלותה. מדובר בתחום שמרכז המון עניין לאחרונה ובו פועלת שופרסל באמצעות תתי-הרשתות שופרסל שלי; קבוצת יינות ביתן באמצעות מגה בעיר; רמי לוי באמצעות רשת סופר קופיקס; וגם רשת ויקטורי שמרחיבה את פריסתה בערים.

בהקשר זה, הסניפים העירוניים השכונתיים של הרשת, שסביר שייצאו למכירה בקרוב, עשויים לשנות את מאזן הכוחות בשוק הזה וכנראה בעיקר לסייע לשחקניות הקטנות יותר מקרב הגדולות. כפי שנחשף אמש (ב') ב"גלובס", ויקטורי המתרחבת בערים, ורמי לוי שרכש את גוד פארם וקופיקס, ורשת זול ובגדול, כבר מתעניינות ברכישת הרשת. עוד נודע ל"גלובס" כי גם רשת מחסני השוק מתעניינת ברכישה. לצד זאת, יש עוד רשתות שמתמחות בסופרים שכונתיים שמציגים שיעורי רווחיות גבוהים יותר מסניפי הדיסקאונט שבפאתי הערים, ובהן טיב טעם, שמחזיקה גם היא בפעילות עירונית; פרשמרקט, שחזרה בה מתוכנית ההנפקה שיצאה אליה לאחרונה; וגם רשתות קטנות יותר דוגמת AM:PM.

לא מן הנמנע שכמו שקרה בקריסות קודמות בשוק הקמעונאות, הקריסה של אחד תהיה הזדמנות הצמיחה של האחר. סבירות נמוכה שמי שירכוש את הסניפים הללו תהיה אחת משתי רשתות הקמעונאות הגדולות, שופרסל וקבוצת יינות ביתן, שכן הן עדיין מצויות בתהליך העיכול של הרשתות שהן כבר רכשו - שופרסל שרכשה את ניו-פארם (והשיקה אותה מחדש היום), ויינות ביתן שרכשה לפני כשנתיים וחצי את רשת מגה שקרסה גם היא. 

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"