גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם זה עניין מגדרי: מה קורה כשמנהלת מחליטה להפסיק לרכך מיילים עם סימני קריאה...?

האם אפשר לשבח עובד במייל גם בלי סימני פסוק עולצים, ומדוע למנהלים גברים אין בעיה לשלוח בקשות קשות ללא ריכוך של סימני קריאה ● ניקי וולר, עורכת ב"וול סטריט ג'ורנל", החליטה להפסיק למשך חודש להשתמש בסימני קריאה נחמדים באימיילים שלה - וגילתה שזה לא קל

סימני קריאה / צילום: Shuttetstock
סימני קריאה / צילום: Shuttetstock

בחודש שעבר הצליחה עובדת צעירה בצוות שלי להשיג שלושה יעדים גדולים במהלך אחר-צהריים אחד. "וואו", כתבתי לה אני, הבוסית שלה. "מעולה. עבודה נפלאה באמת".

האם זה באמת מה שחשבתי? והאם גם ללא "וואו!!!" או "עבודה נפלאה!!" עדיין קיבלה העובדת את המסר שהיא באמת עשתה עבודה נפלאה?

סימני קריאה אינם רק מרכיב מקובל בעולם העסקי בימים אלה, אלא גם מרכיב צפוי. סימן הקריאה - המשמש כמרכך כביסה רגשי באינטראקציות במקום העבודה - מפיח עליצות בדו-שיח ומעניק לבקשות קשוחות צביון נעים יותר. כמו כן שואבים סימני הקריאה אנרגיה מחשבתית רבה בקרב המשתמשים בהם. מעט מאוד נושאים מעוררים דיון ציבורי לוהט כמו הסוגיה כיצד, מדוע או מתי להשתמש בסימני הפיסוק העליזים האלה, או איזו משמעות יש לעובדה שמישהו אינו משתמש בהם.

רק תשאלו נשים בתפקידי ניהול, שמבחינתן אימיילים שגרתיים עלולים להפוך לחישובים סבוכים של חמימות, היכולת להתחבב על אחרים וסמכות. האם מוטב לסיים אימייל ב"תודה!" או שמספיק לכתוב "תודה"? אף יצור אנושי אינו מתנהל באינטנסיביות רגשית כזאת בחיים האמיתיים, אבל קל יותר לכתוב "מצפה לקבל את הגיליון האלקטרוני!" מאשר להסתכן ביצירת רושם של אדם קר או לא ידידותי.

כבוסית וכעיתונאית שכיסתה סוגיות של עבודה וניהול, תהיתי לעתים קרובות כיצד ייראו החיים ללא סימני קריאה. על כן, ב-1 בספטמבר, חדלתי להשתמש בהם. החלטתי על תענית סימני קריאה מחג העבודה - שחל ביום ב' הראשון של חודש ספטמבר - ועד 1 באוקטובר.

זו לא הייתה הצלחה שלמה!

ואז הגיעו "..."

מציאת דרכים חדשות להבעת התלהבות וחמימות באימיילים גזלה זמן והניבה כמה תחליפים מביכים. האימיילים שלי באחד מימי ספטמבר הראשונים הסתיימו במילים Thanks, Kim; "Thx"; THANKS", ופעם אחת באופן שובר לב ב-"Grazie x1000". עשיתי שימוש בשלוש נקודות... וזה יצר את הרושם שאני לא מסוגלת לחשוב עד הסוף באופן מסודר... ניסיתי להשתמש באימוג'י דמוי סוכריית הגומי של ג'ימייל. האם רציתי באמת שההילה המקצועית שלי תהיה סוכריית גומי ידידותית?

היו נפילות בלתי נמנעות (היי. אמא!"). שברתי את תענית סימני הקריאה שלי בכוונה כמה פעמים, והודיתי להורה בבית הספר של ילדיי על שאירח את הילדים למשחקים במשך כל יום החופשה מבית הספר. כמו כן, הרגעתי את המארחת שהזמינה אותי לארוחת ערב שאליה הגעתי באיחור שאני "במרחק של שתי דקות!".

סיפרתי לכמה מהקולגות שלי על תענית סימני הקריאה. אחד מהם כתב מאמר לעמוד הראשון של הג'ורנל על ההתמכרות הקולקטיבית שלנו לשימוש בהם. קולגה אחרת אמר שהיא השתמשה בכמה סימני קריאה באימייל ששלחה לאחרונה, כיוון שחששה שהיא לא תישמע מספיק חיובית לנמען. היא שאלה אותי "למה אנחנו חושבות יותר מדי?".

התשובה: בגלל שאנחנו חייבות. בוסים גברים שכותבים באופן בוטה וקצר אינם מעוררים תשומת לב מיוחדת. מחקרים רבים של צוותי הנהלה הראו שבוסיות נשים הולכות על חוט דק. אם הן משתמשות במעט מדי מרככים וסימני קריאה, הן נתפסות כקשות וחסרות רגש. אם הן משתמשות ביותר מדי - הן נתפסות כחסרות משקל.

"מרביתנו קוראות ומנסחות מחדש מה שאנחנו מקלידות כדי לוודא שאנחנו נוקטות בטון הנכון", אומרת איימי בהוטינסקי, סמנכ"לית התפעול של חברת הנדל"ן הדיגיטלית Zillow Group, שתומכת בשימוש בסימני קריאה באופן מתון. היא מגבילה את עצמה לסימן קריאה אחד או שניים בכל פסקת אימייל. "זה מרגיש לי אותנטי", היא אומרת.

ההימנעות מסימני קריאה הרגישה לי איכשהו פחות אותנטית. יש לי טבע נלהב, וכשפרויקטים שנמשכים זמן רב מגיעים לשלבים קשים במהלך החודש, אני חושבת שמסרים חמים ועליזים יותר יקנו נופך קליל ואופטימי יותר לבקשות מסוימות. מצד שני, אהבתי את זה שלא הייתי צריכה להתנצל על כך שאני מבקשת מאנשים לעשות דברים.

כשמנהל חדש הצטרף לצוות שעובד באופן הדוק עם הצוות שלי, חששתי שהאימיילים הנעימים אך רצופי סימני הפיסוק שלי יוצרים את הרושם שאני סובלת מדיכאון קליני או, במקרה הטוב, שאני זקוקה לכוס קפה.

תחליף בצורת "?"

שתי נשים נוספות הצטרפו אליי לתענית סימני הקריאה, וגילו במהירות מה מצפים העובדים מבוסיות נשים.

הפעם הפידבק היה מיידי. מנהלת תקשורת בחברת טכנולוגיה גדולה בסן פרנסיסקו שלחה את המסר "עבודה טובה. עשית את זה היטב", לאחת העובדות שטיפלה במיומנות רבה בסוגיה בעייתית. האישה השיבה מיד: "את כועסת עלי?".

כשהמנהלת סיפרה לכפיף ישיר אחר שלה על תענית סימני הקריאה, אמר האיש: "את חושבת שאת אחת מהאנשים האלה שהם כל כך חיוביים עד שהם חייבים לוותר על סימני קריאה?". אאוץ'.

ייתכן שהקולגות הגברים שלה תהו מה קורה, אבל רק הקולגות הנשים הודו שהטון שלה מעורר בהן מבוכה. תגובה זו עולה בקנה אחד עם המחקר של הבלשנית דבורה טאנן מאוניברסיטת ג'ורג'טאון. טאנן גילתה שנשים (וגברים) מצפים להדגשה ולהתלהבות מנשים אחרות - לעתים קרובות בצורת סימני קריאה או אותיות גדולות.

ההתנזרות מסימני קריאה הייתה נפלאה ולפעמים אפילו יצרה תחושה של שחרור. הקפדתי לא להשתמש בסגנון של בוס באימיילים - תגובות קצרות ללא הקשר או סימני קריאה, שנשלחות בדרך כלל לכפיפים - אבל זה היה נחמד להיות סתם עוד מנהל שמוודא שהעבודה מתבצעת.

אולי זה אפילו הפך אותי למנהלת טובה יותר. סיימתי את האימיילים שלי בשאלות לנמענים כדי להבהיר שיש לי עניין בהם, ורימיתי באמצעות שימוש בסימני קריאה במסווה של סימני שאלה ("מה היינו עושים בלעדיך?").

כיוון ששלחתי לעובדת החדשה בצוות שלי שבחים נטולי סימני קריאה, ניגשתי לשולחנה ושיבחתי שוב את עבודתה. זה לא היה מהפכני אבל זה היה יעיל. במקרים אחרים החלפתי את השימוש באימיילים בשימוש בטכנולוגיה המשרדית הקלאסית אך הזנוחה: טלפון.

עם זאת, עדיין הציקה לי התחושה שהטון שלי דוחה למרות כל הטריקים שבהם השתמשתי כדי לעקוף את תענית סימני הקריאה. זה בלט במיוחד באמצע החודש, כשהבייביסיטר שלנו כמעט התפטרה כי חשבה שעומדים לפטר אותה.

"זה היה בגלל סימני הקריאה?" לחשתי לבעלי לאחר הפגישה שערכנו עם הבייביסיטר כדי לטהר את האווירה.

החיים נהיו קלים יותרת כשהגיע אוקטובר. זו הייתה הקלה כשיכולתי לענות שוב לאימיילים ב"תודה!". כל עוד האימייל חולש על התקשורת שלנו במקום העבודה, אני אשתמש ב"נפלא!" או "כל הכבוד!" לפי הצורך, כיוון שהטון כן חשוב.

מנהיגים יכולים להחליש או להעצים עובדים במשפט אחד או שניים. כפי שמציינת בהוטינסקי, המנהיגים הטובים ביותר הם אלה שיודעים לתקשר בבהירות. "מבחינת הנשים, לדעת זאת - זה נכס מנהיגותי". 

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?